میرنیوز
خبرگزاری مهر؛ گروه مجله: احتمالاً تجربه مشترک خواندن اطلاعاتی از اولین پیدایشهای تمدن بشری که در کنار بینالنهرین بود را از کتابهای درسی دوران ابتدایی و راهنمایی به یاد داریم: «ابداع کشاورزی، رویداد مهم و سرنوشت ساز در زندگی انسان به شمار میرود… کاوشهای باستانی در کشور عراق کنونی و جلگه خوزستان ایران نشان میدهد که نخستین مراکز تمدنی در حدود ۳۵۰۰ سال قبل از میلاد در بین النهرین (سرزمینهای میان دو رود دجله و فرات) شکل گرفته است.»
مناسبتی که ما را به سراغ این اطلاعات عمومی تاریخی و کهن کشاند، تصرف سرزمین تاریخی «بابِل» توسط کوروش هخامنشی در چنین روزی و ۵۳۹ سال قبل از میلاد است، که یکی از تمدنهای این منطقه یعنی بینالنهرین به حساب میآمد؛ در واقع بینالنهرین به سبب تمدنهای کهن و باستانیاش بود که شهرت و آوازه داشت. تمدنهایی نظیر سومر، اکد، بابل، آشور، کلدانی و تمدنهای ایرانی مانند کاسی و عیلام و ماد که هریک در گوشهای از بینالنهرین رونق یافته بودند.
بابل که در ۱۰۰ کیلومتری جنوب بغداد قرار دارد در سال ۲۰۱۹ در لیست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید که این خبر در پیامی توییتری از سازمان یونسکو منتشر شد.
قصد و نیت کوروش از تصرف بابل چه بود و چه کرد؟
کوروش هخامنشی، مؤسس سلسله پادشاهی هخامنشیان، از سالیان قبل، در ناحیه انشان در شرق شوشتر و حوالی رود کارون (در خوزستان فعلی) دولت کوچکی داشت و میخواست همه آریاییهای ایرانی را با هم متحد سازد. از اینرو با مخالفان خود به جنگ برخاست و بر متصرفات خود افزود. کوروش پس از فتوحاتی در شرق ایران و افزایش دادن حدود سرزمین ایران باستان، به فکر تسخیر بابل قدیم افتاد. در این زمان، علیرغم اینکه پادشاه بابِل، پیش از آن با کوروش پیمان اتحاد بسته بود، اما کوروش اعتمادی به دوستی او نداشت. از آن طرف، در بابل فساد اخلاق و ظلم و ستم، رواج فراوان داشت و مردم بابل به اسیرانی که از ممالک اطراف گرفته بودند ظلم زیادی میکردند. چون موجبات سقوط بابل از هر جهت فراهم بود، کوروش در سال ۵۳۹ قبل از میلاد از رود دجله گذشت و برای آنکه از سد بزرگی که در شمال بابل بین رود دجله و فرات ساخته بودند، بگذرد، فرمان داد تا مسیر فرات را تغییر دادند و از آن عبور کردند. کوروش پس از آن به سوی بابِل تاخت و پس از جنگی کوتاه، این شهر را در سیزدهم اکتبر ۵۳۹ قبل از میلاد به تصرف خود درآورد. او سپس با جلال و شکوه وارد بابل شد و فردای آن روز، در همان شهر تاجگذاری کرد.
کهنترین نقشه از تمدن بابل
این نقشه ارزشمند باستانی در اواخر قرن ۱۸ در عراق یافت شد اما تا سال ۱۸۹۹ میلادی مخفی شده و به نمایش عمومی در نیامد. نقشه بر روی یک سنگ از رس نقش بسته و جهان بابل را به نمایش می گذارد. این شی گرانبها در جنوب عراق و در شمال بابل در ساحل شرق رود فرات کشف شد.
بابل در مرکز نقشه است و دور آن را آب احاطه کرده.(دو دایره بزرگ) خطوط موازی در پایین به نظر میرسد برای نشان دادن باتلاق جنوب، و یک خط منحنی که از شمال و شمال شرق کشیده شده است به نظر می رسد برای نشان دادن کوه های زاگرس است. هفت دایره کوچک در این نقشه ترسیم شده است که احتمالاً نشان دهنده هفت ایالت (شهرستان) در آن روزگار است.
در این نقشه رودخانه ها نیز ترسیم شدهاند و با خط میخی بر روی آن «آب تلخ: رودخانه» نقش بسته است. در مثلث های بیرون از دایره (خارج از محدوده دایرهای رودها) سه تمدن دیگر نیز نمایش داده شدهاند. متاسفانه بقیه نقشه از بین رفته است. این اثر بی نظیر در موزه بریتانیا نگهداری میشود.
منبع : خبرگزاری مهر
اقدامی زیبا از بانوان روستای انصارالامام همدان در حمایت از مقاومت
معصومه؛ دوست علم و جهاد و شهادت، مثل امیاسر!
پای کودکان فلسطین در رکاب دوچرخه محمد
صف طلا در بازار خیابان جهاد
شوخیهای موشکی!
اهدای زیورآلات توسط بانوان ایران برای جنگ با اسرائیل
اهدای زیورآلات بانوان ایرانی برای جنگ با اسرائیل
معامله با حسین اینبار با جمع آوری زباله از زیر پای زائرانش
خادمی که در کربلا مرگ خود را پیش بینی کرده بود
موکبداری عاشقانه شهربابکیها در عمارت ماری خانم فرانسوی
توصیههای طب ایرانی برای پیادهروی اربعین
یک دست پیراهن خونین؛ یک دست به ستون عرش
عکسی که هیچوقت نگرفتیم...
مغازهای که هر سال موکب میشود/ ما هنوز، یک ذره هم عاشق نیستیم!
مردم کانادا امکان مشاهده این صفحه را ندارند/ فیلترینگ، به وسعت دو نیمکره!
دلتنگها یکدیگر را پیدا میکنند/ کربلاییشدن بدون نیت قبلی!
خوشرویی، چاشنی میزبانی است/ از تأخیر در صدور ویزای عراق تا کمبود اتوبوس در مرز دوغارون
دشمن آتش و تبر/ «من، حبیبالله؛ حبیب خدا و جنگل هستم!»
گرداب روانشناسی زرد در «اینستاگرام»/ تن به هر چالشی ندهید!
چهل سال همسایگی با زندان و زندانی و زندانبان/ پارک و هتل نمیخواهیم؛ درختها را آب بدهید!
«باز هم دوست و دشمن را شوکه خواهیم کرد»/ جای خالی اهالی قلم و هنر در حماسههای نظامی
«باز هم دوست و دشمن را شوکه خواهیم کرد»/ جای خالی اهالی قلم و هنر در حماسههای نظامی!
ماجرای شلغمهای یک نماینده در توئیتر
سرنوشت عاشورایی دخترک ۱۱ماهه در روستایی مرزی/ «نارگل روی دستهایم در مسیر شهر جان داد!»
سرنوشت عاشورایی دخترک ۱۱ ماهه در روستایی مرزی/ «نارگل روی دستهایم در مسیر شهر جان داد!»
سرنوشت دخترک ۱۱ماهه در روستای مرزی/ «نارگل روی دستهایم جان داد!»
دو هزار بیلبورد متحرک عاشورایی در شهر/ ۱۲ سال خطنویسی روی خط عاشقی!
وامهای راحتالحلقوم و ضمانتهای ضربدری!
عاقبت بخیری یک پمپ بنزین!
تماشای گذر عمر در سایه ایستگاه صلواتی/ چای همان چای و بیرق همان بیرق!