میرنیوز

کاهش فرزندآوری در روستاها

کاهش فرزندآوری در روستاها 2021-04-14T10:54:29+04:30

به گزارش خبرگزاری مهر، وطن امروز نوشت: شیب منفی نرخ رشد جمعیت کشور در حالی نگرانی‌ها را برانگیخته است که به عقیده کارشناسان، در صورت تداوم کاهش موالید، ایران تا ۲۵ سال آینده جزو پیرترین کشورهای دنیا می‌شود. بی‌توجهی مسؤولان نسبت به اتخاذ سیاست‌های کارشناسانه افزایش نرخ فرزندآوری با هدف رشد جمعیت کشور طی حدود ۲ دهه اخیر بسیار نگران‌کننده است. طبق گزارش‌های موجود متوسط نرخ رشد جمعیت کشور از سال ۱۳۶۵ به بعد کاهشی بوده و این روند در دهه ۹۰ به اوج خود رسیده است، به طوری که در دهه‌های گذشته میانگین ولادت‌ها سالی بیش از ۲ میلیون نفر بوده که این نرخ اکنون در کشور به یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر در طول سال رسیده است. با نگاهی به روند رشد جمعیت کشور طی ۴ دهه پس از انقلاب خواهیم دید که در دهه اول انقلاب به ازای هر ۱۰۰۰ نفر ۳۴ نفر به جمعیت کشور اضافه شده است، این در حالی است که این میزان در دهه چهارم به ازای هر ۱۰۰۰ نفر به حدود ۸ نفر تقلیل یافته است؛ کاهش جمعیتی که ناشی از بی‌توجهی‌ها به رشد جمعیت و همچنین سیاست‌های غلط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در این حوزه است. از طرفی نهادهای ذی‌ربط در این زمینه هماهنگی لازم برای بازگشت به سیاست‌های درست افزایش رشد جمعیت را نداشته و ندارند، به طوری که اخیراً معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان اعلام کرد آنقدری که نهادهای مختلف برای سیاست‌های کاهش جمعیت و فرزندآوری با یکدیگر هماهنگ بودند برای افزایش جمعیت هماهنگی‌های لازم در سیاست‌گذاری و اجرا را ندارند. به عقیده کارشناسان، ناتوانی در تأمین هزینه‌های زندگی چون مسکن، برخورداری از داشتن شغل و درآمدزایی مناسب موجب شده تا سن ازدواج در کشور افزایش یابد و رغبت چندانی برای فرزندآوری زوجین جوان یا ازدیاد فرزندان در جامعه ایجاد نشود. طبق گزارش‌های موجود، هم‌اکنون حدود ۳۰ درصد خانواده‌ها، تک‌فرزند یا بدون فرزند هستند، همچنین ۶۲ درصد خانواده‌ها، حداکثر دارای ۲ فرزند هستند. همچنین حدود ۸ درصد نیز بیش از ۲ فرزند دارند. والدین بخوبی می‌دانند تأمین هزینه بسیار سنگینی که یک فرزند از دوران کودکی تا دانشگاه برای آنها ایجاد می‌کند بسیار سخت است، در چنین شرایطی خود را از داشتن فرزند بیشتر ناخواسته منع می‌کنند.

افزایش هزینه‌های زندگی، رشد نرخ جمعیت را کاهشی می‌کند

کارشناس جمعیت در گفت‌وگو با «وطن‌امروز» گفت: نرخ رشد جمعیت کشور در سال گذشته به ۶/۰ درصد رسید و این کمترین مقدار نرخ رشدی است که در تاریخ کشور اتفاق افتاده است. شهلا کاظمی با بیان اینکه نرخ رشد کلی جمعیت کشور تابع ۲ عامل ولادت و فوت است، گفت: به طور مثال در سال ۹۵ یک میلیون و۵۰۰ هزار نفر در کشور متولد و در مقابل ۳۶۰ هزار نفر فوت شدند، همچنین در سال ۹۸ با کاهش میزان زاد و ولد، یک میلیون و ۱۰۰ هزار تولد در کشور ثبت شد که البته آمار مرگ‌ومیر در همان محدوده ۳۶۰ هزار نفر بوده است. آمار متولدان سال گذشته نیز در محدوده یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر بود اما میزان مرگ‌ومیر بیشتر از سال‌های ماقبل اتفاق افتاد، چنین موضوعی باعث شد تا نرخ رشد جمعیت در کشور کاهشی شود.

وی با بیان اینکه سیاست‌گذاری در راستای توجه به رشد جمعیت کشور، نیازمند برنامه‌ریزی کلان و مدیریت دقیق و یکپارچه است، گفت: تا امنیت اقتصادی در کشور حاکم نشود و از لحاظ فرهنگی و اجتماعی روی بحث رشد جمعیت بخوبی کار نشود آمار رشد جمعیت در کشور همچنان نزولی خواهد بود.

کارشناس جمعیت به طرح جوانی جمعیت و تعالی خانواده در کشور اشاره کرد و گفت: این طرح پس از سال‌ها بالاخره سال گذشته در مجلس تصویب شد و طی این سال‌ها دولت به بهانه‌های تحریم و کمبود منابع و وجود تورم نخواست به این موضوع توجه ویژه شود.

وی افزود: ۶۰ بند این طرح جنبه رفاهی و رویکرد حمایت از مادر و کودک دارد، در حالی که باید توجه بیشتری به رشد باروری در این طرح می‌شد. به نظر من، اهدای سکه به زوجین و ارائه وام ۸۰ میلیونی به خانوارهای دارای ۳ فرزند هر چند رویکرد خوبی است اما نمی‌تواند تأثیر زیادی بر رشد جمعیت کشور بگذارد، بلکه راهکار اصلی ایجاد امنیت اقتصادی و کاهش هزینه‌های زندگی است که این امر با تقویب تولید و توسعه زیربناهای اقتصادی میسر خواهد شد.

وی کاهش نرخ رشد جمعیت کشور را بسیار نگران‌کننده دانست و افزود: جز ۴ استان خراسان شمالی و جنوبی، هرمزگان و سیستان‌وبلوچستان میزان فرزندآوری در همه استان‌های کشور کم شده است تا جایی که اکنون میزان زاد و ولد در روستاها به نسبت زاد و ولد شهرها بسیار کمتر شده است.

سیاست‌های غلط و بی‌توجهی دولت به فرزندآوری، رشد نرخ جمعیت کشور را کاهش داد

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: تبعیت از برداشت‌های غلط نهادهای جهانی بویژه غربی‌ها با شعار «زندگی بهتر با فرزند کمتر» از اواخر دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ در کشور باعث شد فرزندآوری در ایران مسیر نزولی را در پیش گیرد، به طوری که اوج کاهش جمعیت و زاد و ولد در دهه اخیر بویژه در دوره ریاست‌جمهوری روحانی اتفاق افتاده است. از طرفی وضعیت نامناسب اقتصادی جامعه و پیروی از سیاست‌های نولیبرالی دولت نیز بر این موضوع تأثیرگذار بوده است.

احمد نادری، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با «وطن‌امروز» با بیان اینکه در چند سال اخیر افراد زیادی به دلیل وضعیت بد اقتصادی و نبود اشتغال و درآمد مناسب دیار خود را ترک کرده و به حاشیه شهرهای بزرگ مهاجرت کرده‌اند، گفت: آپارتمان‌نشینی در کنار ناتوانی در تأمین نیازهای زندگی موجب شده است مردم کمتر به فرزندآوری توجه کنند.

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر این، پیروی از سبک نادرست زندگی غربی‌ها و اعتقاد پوچ آنها به راحتی در نداشتن فرزند یا تک‌فرزندی در این سال‌ها باعث کاهش زاد و ولد در کشور شده است. از طرفی دولت در این زمینه آنگونه که باید نتوانست با سیاست‌گذاری‌های خاص کارشناسانه مردم را به فرزندآوری تشویق و در نهایت رفاه نسبی را برای عموم آنگونه که بتوانند به فرزندآوری ترغیب شوند مهیا کند. به طوری که خیلی‌ها اکنون به جای فرزندآوری به داشتن حیوانات خانگی رو آورده‌اند.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی کاهش جمعیت در کشور را خطری جدی عنوان کرد و اظهار داشت: در طول چندین سال گذشته هیچ وقت رشد جمعیت و تعالی خانواده مورد توجه مسؤولان قرار نگرفت و دولت در این زمینه هیچ کاری نکرد تا جایی که به جای سیاست‌گذاری‌های درست و تشویق خانوارها به فرزندآوری، متأسفانه اقتصاد را غیرمولد کرد و این موضوع باعث کاهش زاد و ولد و رشد جمعیت در کشور شد.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار مجازی

اقدامی زیبا از بانوان روستای انصارالامام همدان در حمایت از مقاومت

اقدامی زیبا از بانوان روستای انصارالامام همدان در حمایت از مقاومت
2024-10-28T12:14:11+03:30
همدان- روایت امروز از حرکت بزرگ بانوانی است که یک کار اثرگذار را به صورت خودجوش در راستای کمک به جبهه مقاومت رقم زده‌اند.

معصومه؛ دوست علم و جهاد و شهادت، مثل ام‌یاسر!

معصومه؛ دوست علم و جهاد و شهادت، مثل ام‌یاسر!
2024-10-24T22:34:05+03:30
ظهر چهارشنبه دوم آبان‌ماه، خانواده‌ شهید معصومه کرباسی و همسر لبنانی ایشان با رهبر انقلاب اسلامی دیدار کردند.

پای کودکان فلسطین در رکاب دوچرخه محمد

پای کودکان فلسطین در رکاب دوچرخه محمد
2024-10-06T12:51:53+03:30
شیراز- پنج سال بیشتر نداشت اما از دوچرخه تازه نفسش دل کند تا لبخند شادی را بر چهره یک کودک فلسطینی بنشاند و این لبخند بشود دلخوشی‌ کودکانه اش.

صف طلا در بازار خیابان جهاد

صف طلا در بازار خیابان جهاد
2024-10-03T16:38:26+03:30
همراهش کیفی بود که سفت آن را به خودش چسبانده بود. او را «حاج خانم» صدا می‌کنیم. دست‌پاچه بود.

شوخی‌های موشکی!

شوخی‌های موشکی!
2024-10-02T11:38:32+03:30
عملیات وعده صادق ۲ در شبکه‌های اجتماعی بسیار بحث‌برانگیز بوده است. بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی با احساسی از شعف و غرور، اظهارات طنزآمیزی را در این بار...

اهدای زیورآلات توسط بانوان ایران برای جنگ با اسرائیل

اهدای زیورآلات توسط بانوان ایران برای جنگ با اسرائیل
2024-10-01T14:11:50+03:30
بانوان ایرانی در حرکتی جهادی و خودجوش زیورآلات گران‌قیمت خود را برای کمک به لبنان اهدا می‌کنند.

اهدای زیورآلات بانوان ایرانی برای جنگ با اسرائیل

اهدای زیورآلات بانوان ایرانی برای جنگ با اسرائیل
2024-10-01T13:58:31+03:30
بانوان ایرانی در حرکتی جهادی زیورآلات گران‌قیمت خود را برای کمک به لبنان می فروشند.

معامله با حسین اینبار با جمع آوری زباله از زیر پای زائرانش 

معامله با حسین اینبار با جمع آوری زباله از زیر پای زائرانش 
2024-08-20T12:37:15+03:30
اینجا کربلاست، خیابان های منتهی به بین الحرمین، اینجا افراد هر کدام سعی دارند در حد توان و بضاعتشان به آقا، خودی نشان دهند و مزدی بیش از آنچه کرده اند، دریاف...

خادمی که در کربلا  مرگ خود را پیش بینی کرده بود

خادمی که در کربلا  مرگ خود را پیش بینی کرده بود
2024-08-20T12:10:26+03:30
مرگ هر کسی را یک جور و یک زمان فرا میگیرد اما آقا رحیم خادمی بود که در کربلا مرگ خودش را پیش بینی کرده بود.

موکب‌داری عاشقانه شهربابکی‌ها در عمارت ماری خانم فرانسوی

موکب‌داری عاشقانه شهربابکی‌ها در عمارت ماری خانم فرانسوی
2024-08-20T11:57:07+03:30
شهر بابکی ها موکب خود را در عمارت خانم ماری پیروالکمن فرانسوی برپا کرده اند.

توصیه‌های طب ایرانی برای پیاده‌روی اربعین

توصیه‌های طب ایرانی برای پیاده‌روی اربعین
2024-08-19T14:17:15+03:30
متخصصین طب ایرانی معتقدند؛ با چند روش ساده می توان عوارض پباده روی طولانی را کاهش داد.

یک دست پیراهن خونین؛ یک دست به ستون‌ عرش

یک دست پیراهن خونین؛ یک دست به ستون‌ عرش
2024-07-22T19:16:24+03:30
شب هفتم امام حسین(ع) است؛ کسی که مادرش در قیامت لباسی خونین همراه دارد و یکی از ستون‌های عرش را گرفته و از خدا می‌خواهد میان او قاتلان فرزندش حکم کند.

عکسی که هیچ‌وقت نگرفتیم...

عکسی که هیچ‌وقت نگرفتیم...
2024-07-08T16:03:06+03:30
بهادری جهرمی بعد از دیدار با رهبر انقلاب درباره جای خالی «شهیدجمهور» نوشت: عکسی که بیشتر از همه دوست داشتم عکسی بود که هیچ وقت نگرفتم، کنار مردی خستگی ناپذیر...

مغازه‌ای که هر سال موکب می‌شود/ ما هنوز، یک ذره هم عاشق نیستیم!

مغازه‌ای که هر سال موکب می‌شود/ ما هنوز، یک ذره هم عاشق نیستیم!
2023-09-07T17:16:53+03:30
«هر چه داریم از امام حسین(ع) داریم. زندگی‌مان مال امام حسین(ع) است. این کار هم بساط هر سال است، این مغازه پدرمان است که خادم و عاشق امام حسین (ع) بود. ما هم ...

مردم کانادا امکان مشاهده این صفحه را ندارند/ فیلترینگ، به وسعت دو نیم‌کره!

مردم کانادا امکان مشاهده این صفحه را ندارند/ فیلترینگ، به وسعت دو نیم‌کره!
2023-09-04T15:36:59+03:30
فیلتر کردن بسترهای مختلف فضای مجازی در سطح جهان مسئله تازه‌ای نیست؛ از جنوب غرب آسیا که شدت فیلترینگ در آن بیشتر است گرفته تا چند قاره آن طرف‌تر در کشور کانادا.

دلتنگ‌ها یکدیگر را پیدا می‌کنند/ کربلایی‌شدن بدون نیت قبلی!

دلتنگ‌ها یکدیگر را پیدا می‌کنند/ کربلایی‌شدن بدون نیت قبلی!
2023-09-03T13:30:14+03:30
هنگام تماشای اعزام زائران افغانستانی اشک می‌ریختند؛ گویا دلتنگ‌ها یکدیگر را پیدا می‌کنند و انگار بدرقه اربعینی‌ها، به مناسک جاماندگان تبدیل شده باشد، جاماندگ...

خوش‌رویی، چاشنی میزبانی است/ از تأخیر در صدور ویزای عراق تا کمبود اتوبوس در مرز دوغارون

خوش‌رویی، چاشنی میزبانی است/ از تأخیر در صدور ویزای عراق تا کمبود اتوبوس در مرز دوغارون
2023-08-26T10:01:16+03:30
«مشکل زائران افغانستانی ارتباط چندانی به ایران ندارد؛ مربوط به دولت افغانستان است که اربعین برایش در اولویت نیست و متولی دولتی برای زیارت اربعین ندارد، بنابر...

دشمن آتش و تبر/ «من، حبیب‌الله؛ حبیب خدا و جنگل هستم!»

دشمن آتش و تبر/ «من، حبیب‌الله؛ حبیب خدا و جنگل هستم!»
2023-08-15T14:21:28+03:30
حبیب‌الله حاجی‌زاده، سال‌ها است بدون اینکه کسی از او بخواهد یا حقوقی دریافت کند از جنگل‌ها مراقبت می‌کند: «ما نه می‌گذاریم آتش به جان جنگل بیفتد، نه می‌گذاری...

گرداب روانشناسی زرد در «اینستاگرام»/ تن به هر چالشی ندهید!

گرداب روانشناسی زرد در «اینستاگرام»/ تن به هر چالشی ندهید!
2023-08-14T13:07:53+03:30
شبکه‌های اجتماعی این روزها چالش‌هایی را رواج می‌دهند که مبنای علمی ندارند، دنبال جذب مخاطب هستند و سعی دارند القا کنند: «شما تنها با شرکت در چالش‌ها، به یک ا...

چهل سال همسایگی با زندان و زندانی و زندان‌بان/ پارک و هتل نمی‌خواهیم؛ درخت‌ها را آب بدهید!

چهل سال همسایگی با زندان و زندانی و زندان‌بان/ پارک و هتل نمی‌خواهیم؛ درخت‌ها را آب بدهید!
2023-08-12T13:01:13+03:30
همسایگان زندان «رجایی شهر» بعد از تخلیه از این ندامتگاه، بیش از آنکه از سال‌ها همجواری با آن شکایت کنند، به فکر آینده بودند: «ما از مسئولان پارک و هتل نمی‌خو...

«باز هم دوست و دشمن را شوکه خواهیم کرد»/ جای خالی اهالی قلم و هنر در حماسه‌های نظامی

«باز هم دوست و دشمن را شوکه خواهیم کرد»/ جای خالی اهالی قلم و هنر در حماسه‌های نظامی
2023-08-07T20:23:55+03:30
بعد از پایان دیدار خودم را به امیر ایرانی می‌رسانم و می‌گویم بعد از این مأموریت چه برنامه‌ای دارید؟ مختصر جواب می‌دهد: «انشاالله دوستان و دشمنان را مثل مأمور...

«باز هم دوست و دشمن را شوکه خواهیم کرد»/ جای خالی اهالی قلم و هنر در حماسه‌های نظامی!

«باز هم دوست و دشمن را شوکه خواهیم کرد»/ جای خالی اهالی قلم و هنر در حماسه‌های نظامی!
2023-08-07T15:57:38+03:30
بعد از پایان دیدار خودم را به امیر ایرانی می‌رسانم و می‌گویم بعد از این مأموریت چه برنامه‌ای دارید؟ مختصر جواب می‌دهد: «انشاالله دوستان و دشمنان را مثل مأمور...

ماجرای شلغم‌های یک نماینده در توئیتر

ماجرای شلغم‌های یک نماینده در توئیتر
2023-08-01T14:43:59+03:30
روزنامه «جوان» در گزارشی به ماجرای جر و بحث اخیر نماینده مردم تربت‌جام در مجلس با کاربران توئیتری پرداخت.

سرنوشت عاشورایی دخترک ۱۱ماهه در روستایی مرزی/ «نارگل روی دست‌هایم در مسیر شهر جان داد!»

سرنوشت عاشورایی دخترک ۱۱ماهه در روستایی مرزی/ «نارگل روی دست‌هایم در مسیر شهر جان داد!»
2023-07-29T00:24:02+03:30
«تقریباً دو ساعت طول کشید تا نارگل را به شهر ببریم. در این مسیر دخترم روی دست من بود و آرام جان می‌داد! شاید اگر جاده آسفالت بود و مسیر رسیدن به شهر راحت‌ و ...

سرنوشت عاشورایی دخترک ۱۱ ماهه در روستایی مرزی/ «نارگل روی دست‌هایم در مسیر شهر جان داد!»

سرنوشت عاشورایی دخترک ۱۱ ماهه در روستایی مرزی/ «نارگل روی دست‌هایم در مسیر شهر جان داد!»
2023-07-26T10:37:22+03:30
«تقریباً دو ساعت طول کشید تا نارگل را به شهر ببریم. در این مسیر دخترم روی دست من بود و آرام جان می‌داد! شاید اگر جاده آسفالت بود و مسیر رسیدن به شهر راحت‌ و ...

سرنوشت دخترک ۱۱ماهه در روستای مرزی/ «نارگل روی دست‌هایم جان داد!»

سرنوشت دخترک ۱۱ماهه در روستای مرزی/ «نارگل روی دست‌هایم جان داد!»
2023-07-26T09:43:56+03:30
«تقریباً دو ساعت طول کشید که نارگل را به شهر ببریم. در این مسیر دخترم روی دست من بود و آرام جان می‌داد! شاید اگر جاده آسفالت بود و مسیر رسیدن به شهر راحت‌ و ...

دو هزار بیلبورد متحرک عاشورایی در شهر/ ۱۲ سال خط‌نویسی روی خط عاشقی!

دو هزار بیلبورد متحرک عاشورایی در شهر/ ۱۲ سال خط‌نویسی روی خط عاشقی!
2023-07-23T11:03:54+03:30
«مجید دستانی» از 12سال ماشین‌نویسی در محرم می‌گوید که با رفقایش، خودروها را با خط خوش مزین به نام اباعبدالله(ع) می‌کنند،خودروهایی که تا مدت‌ها مثل بیلبوردهای...

وام‌های راحت‌الحلقوم و ضمانت‌های ضربدری!

وام‌های راحت‌الحلقوم و ضمانت‌های ضربدری!
2023-07-20T12:18:55+03:30
روزنامه «همشهری» در گزارشی به تبلیغات اخیر برخی شرکت‌ها برای اعطای وام بدون ضامن پرداخت و ابعاد غیرقانونی بودن آن را شفاف کرد، این گزارش همچنین توضیحاتی دربا...

عاقبت بخیری یک پمپ بنزین! 

عاقبت بخیری یک پمپ بنزین! 
2023-07-20T11:38:56+03:30
خودرو را پارک کردم و به محل گودبرداری برگشتم و پرسیدم اینجا قبلاً پمپ بنزین نبود؟ جوابشان حافظه تصویری‌ام را تأیید کرد: «پمپ بنزین بود! دیگر نیست؛ حالا قرار ...

تماشای گذر عمر در سایه ایستگاه صلواتی/ چای همان چای و بیرق همان بیرق!

تماشای گذر عمر در سایه ایستگاه صلواتی/ چای همان چای و بیرق همان بیرق!
2023-07-19T13:19:04+03:30
می‌گویند نوشیدن چای داغ در لیوان‌های پلاستیکی احتمال ابتلاء به سرطان را افزایش می‌دهد؛ اعتراضی نیست! فقط ای کاش طعم چای بعد از روضه را عوض نکند. کافی است چای...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)