میرنیوز

کارکشته‌ها

 کارکشته‌ها 2020-12-05T10:56:45+03:30

به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم به نقل از فرهیختگان، حسن روحانی پنجشنبه گذشته و در واکنش به مصوبه مجلس شورای اسلامی ذیل طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها که درصورت اجرا شدن، تعهدات ایران در توافق هسته‌ای را به عقب برمی‌گرداند، نمایندگان مجلس را با کنایه مخاطب قرار داد و گفت: «عجله نکنیم، هول نشویم. اگردولت موفقیتی به دست آورد، آن را به شما تقدیم می‌کنیم، دست همه را می‌بوسیم، آنهایی که مردم و ملت را کمک می‌کنند.» سپس او تلویحا مجلس را نابلد خواند و با ادعای اینکه دولت در حوزه دیپلماسی توانمند است و بیش از 20 سال توانسته در این عرصه منافع ملی را تامین کند، گفت: «بگذارید با حوصله و تامل و با دقت و خردورزی کارها را پیش ببریم، آنهایی که تجربه بیست‌و‌چند ساله داشتند و در دیپلماسی موفق بودند، با دقت کارمان را انجام دهیم.» این اظهارنظر روحانی که طی دو روز گذشته دستمایه تحلیل‌ها و حتی طنزهای مختلفی در شبکه‌های اجتماعی و محافل رسانه‌ای شده، مقدمه‌ای است برای اینکه تاریخچه و سابقه حسن روحانی و تیمش در عرصه سیاست خارجی مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد تا مشخص شود چه موفقیت‌ها یا شکست‌هایی در اثر فعالیت آنها برای کشور پدید آمده است و آیا واقعا آنها در عرصه دیپلماسی توانمند و کاربلد هستند یا خیر؟ برجام و همچنین مذاکرات سال‌های ابتدایی دهه 1380 دو نمونه‌ای است که به‌وضوح پاسخگوی این سوال است.

از خزانه خالی تا بمب‌های آمریکا

معلوم نیست که چرا کسی ادعای توانمندی در انجام مذاکره و دیپلماسی را دارد که مجری برجام به‌عنوان یکی از ضعیف‌ترین توافق‌های تاریخ بوده و تجربه آن همچنان پیش‌روی همه مردم است و کسی هنوز آن را از یاد نبرده است. تمام قواعد عقلی، علمی و تجربی می‌گوید برای رسیدن به یک هدف بزرگ در مذاکره اولا ‌باید از موضع فعال وارد میز مذاکره شد و ثانیا تا جایی که امکان دارد برای رسیدن به هدف سرسختی نشان داد و از منافع ملی کوتاه نیامد. در برجام اما دقیقا مسیری عکس طی شد و تیم دیپلماتیک ما از موضع انفعال وارد مذاکره شد؛ یعنی از یک سو رئیس‌جمهور که ‌باید کشور را در نقطه قوت معرفی کند و نگذارد طرف خارجی به نقاط ضعف و احتیاجات ما پی ببرد در آستانه مذاکرات در صداوسیما می‌گفت خزانه کشور خالی است (که البته همچنان معلوم نیست آن حرف صحت داشت یا نه) و برای داشتن آب‌خوردن هم باید مذاکره کنیم و از سوی دیگر تیم مذاکره‌کننده که ‌باید خود را باصلابت نشان دهد از یک سو معتقد بود تمام سیستم دفاعی ما با یک بمب آمریکا منهدم می‌شود و از سوی دیگر با تئوری هر توافقی بهتر از عدم‌توافق است به مذاکره و رسیدن به توافق پرداخت که البته نتیجه آن هم کاملا مشخص است. حالا اما همین تیمی که حداقل‌ها و بدیهی‌ترین مسائل در مذاکره را رعایت نکرده است ادعای کاربلدی می‌کند و می‌گوید مجددا ما را آزاد بگذارید تا توافق کنیم.

دری‌اصفهانی هم بلد بود؟

وقتی برجام درحال نگارش بود، چالش بزرگی در کشور شکل گرفت و آن اینکه بخش عمده‌ای از مسئولان، کارشناسان و نمایندگان مجلس از دایره مشورت و همکاری کنار گذاشته شدند و کار صرفا در یک تیم کاری محدود و بسته جلو رفت. این درحالی بود که توافقی جامع مثل برجام نیاز به استفاده از حداکثر ظرفیت کارشناسی داخلی برای تحریر توافق داشت و در این خصوص البته چالشی مضاعف هم گریبانگیر کشور شد. بدین معنا که علاوه‌بر حذف کارشناسان و متخصصانی که می‌توانستند ولو با گرایش متفاوت سیاسی کمک‌حال تیم مذاکره‌کننده باشند، درون تیم مذاکره‌کننده کسانی قرار داشتند که بعدها معلوم شد بیشتر از منافع ملی دلسوز جیب‌شان بوده‌اند و با واسطه‌هایی همکاری با سرویس‌های خارجی را پیش گرفته‌اند. یکی از این افراد که نشان ویژه نیز از رئیس‌جمهور دریافت کرد، عبدالرسول دری‌اصفهانی، نماینده وقت بانک مرکزی در تیم مذاکراتی بود. او قرار بود برای حل مشکل بانکی کشور کمک کند؛ چندی بعد از پایان مذاکرات و با لورفتن برخی مسائل، در تابستان سال 95، دری‌اصفهانی به همکاری با طرف غربی متهم شد و با حضور در دادگاه به همین جرم محکوم و بازداشت شد. او در بهمن‌ماه سال 1394 در جریان تقدیر از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای از حسن روحانی، نشان درجه سه خدمت دریافت کرده بود و این درحالی بود که اولین مشکلی که از ایران در جریان برجام حل نشد، همین ماجرای تحریم‌های بانکی و روابط مالی رسمی با کشورهای مختلف دنیا بود. البته این موضوع مسبوق‌به‌سابقه است و سیدحسین موسویان که در اولین تیم مذاکرات روحانی با‌ تروئیکای اروپایی در آغاز دهه 80 حضور داشت، یکی از این نمونه‌های دیگری است که وزارت اطلاعات در سال 89 در بیانیه‌ای وی را جاسوس خواند.

خروج آمریکا بدون پرداخت یک سنت هزینه

متن توافق هسته‌ای میان ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 دارای مشکلات و ایرادات بسیار بزرگی بود، کما اینکه سست بودن چارچوب این توافق و عدم‌وجود تضمین اجرایی، سبب شد در اردیبهشت‌ماه 97 دولت ترامپ به‌صورت یک‌طرفه از برجام خارج شود و هیچ هزینه‌ای نیز نپردازد. مباحثه ظریف و فواد ایزدی عضو هیات‌علمی دانشگاه تهران در جلسه شورای روابط خارجی تنها 20 روز پس از انعقاد برجام موید همین سست بودن چارچوب‌های برجام است؛ ظریف در این جلسه و در پاسخ به سوال ایزدی درباره امکان خروج رئیس‌جمهور بعدی آمریکا از برجام می‌گوید: «ما یک توافق چندجانبه به اسم برجام داریم که توسط شورای امنیت تایید شده است. آمریکایی‌ها و کری هم در جلسه عمومی این حرف را زده‌اند که این یک قرارداد نیست؛... طبق قطعنامه غیرفصل هفتمی ملل متحد است، قطعنامه ماده 25 است؛ اما بحث ما همانی است که من گفتم؛ مبنای مقبولیتی بین‌المللی... . فرض بفرمایید 18 ماه دیگر [رئیس‌جمهور جدید بیاید] مطمئن هستم چاره‌ای ندارند، نه اینکه [از سر] علاقه باشد... . الان به قول تام کاتن رئیس‌جمهور بعدی آمریکا می‌خواهد تحریم را با یک امضا برگرداند؟ خب برگرداند، چه کسی در دنیا آن را اجرا می‌کند؟... واقعیتش این است که انتهای قضیه حقوق بین‌الملل اجرا می‌شود.» البته اسحاق جهانگیری نیز که پیش از خروج آمریکا در مهرماه 96 گفته بود، «منتقدان برجام می‌گفتند ترامپ بیاید، برجام را آتش خواهد زد، تحریم‌ها برخواهد گشت، پس کو؟!» در یک اعتراف تلخ در تیرماه 97 اقرار کرد که «ما غافلگیر شدیم و گمان نمی‌کردیم روزی آمریکا از توافق هسته‌ای خارج شود.» این حرف را البته در اسفندماه 97 محمود واعظی نیز تکرار کرد.

کاربلدها و فرآیند اسنپ‌بک

ماجرای مکانیسم ماشه یا همان اسنپ‌بک که دردسرهای زیادی برای کشور در ماه‌های گذشته ایجاد کرد از آن شاهکارهای بی‌نظیری است که مدعیان توانمندی در مذاکره و توافق، در برجام از خود به‌جا گذاشتند و موجب تعجب عالم و آدم را فراهم آوردند. مکانیسم ماشه مربوط به فرآیند حل دعاوی جانمایی شده در برجام است. موضوعی که دو وجه مشخص دارد؛ یکی درباره فرآیند رسیدگی به دادخواهی ایران که ناقص است و دوم فرآیند رسیدگی به اعتراض طرف مقابل که بسیار دقیق، کامل و فراتر از انتظار است. بند 36 برجام برای رسیدگی به اعتراض ایران است. طبق این بند به ایران اجازه داده شده بود درصورت نقض عهد طرف مقابل، بخشی از تعهدات خود را به‌صورت جزئی یا کلی لغو کند، طرحی که اساسا امکان رسیدن ایران به اهدافش را کمرنگ می‌کرد؛ چراکه بازگشت تعهدات ایران به حالت قبلی بسیار پرهزینه و زمان‌بر بود و البته قابل نقد و اعتراض ازسوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ولی هیچ مرجعی نبود که هزینه‌هایی برای نقض عهد طرف مقابل ایجاد کند. مساله عجیب‌تر اما مربوط به بند 37 است؛ جایی که این امکان را به طرف مقابل می‌داده که طی فرآیندی حدودا دوماهه و با اصرار بر ادعای خود ولو اینکه غیرمتقن باشد، کار را به شورای امنیت سازمان ملل بکشاند و در آنجا با یک فرآیند وارونه قطعنامه 2231 را ملغی کرده و 6 قطعنامه قبلی را احیا کند. در این بخش آمده بود که با اعلام وصول شکایت یکی از طرفین، با تشکیل جلسه‌ای درباره تداوم لغو تحریم‌ها و لغو قطعنامه‌های قبلی رای‌گیری خواهد شد که طبیعتا با عدم‌موافقت حتی یک عضو این قطعنامه هرگز به ثمر نمی‌نشست و کار تمام می‌شد.

گره ناگشوده مراودات بانکی و لغو تحریم‌ها

یکی از مهم‌ترین دلایلی که هرگز نگذاشت برجام موجب رفع تحریم‌های ایران به‌ویژه در عرصه مالی و بانکی شود، بندی بود که در ضمیمه دوم گنجانده شده بود؛ در بند 16 ضمیمه 2 برجام این‌گونه آمده است: «موسسات مالی غیرآمریکایی، غیرایرانی که با موسسات مالی ایرانی (شامل بانک مرکزی ایران) که در فهرست SDN قرار ندارند، معامله انجام دهند، به‌دلیل فعالیت آن موسسات مالی ایرانی در نقل‌وانتقالات یا روابط بانکی با افراد و اشخاص حقوقی که در فهرست SDN نام برده شده‌اند، در معرض تحریم‌ها نخواهند بود، مشروط به اینکه موسسه مالی غیرآمریکایی، غیرایرانی نقل‌وانتقالات مشخص مزبور با افراد و اشخاص حقوقی ایرانی نام برده ‌شده در فهرست SDN را انجام نداده باشد یا آنها را تسهیل نکرده باشد و به شکل دیگری در چنین روابط بانکی دخیل نبوده باشد.» بنابراین با یک واسطه کوچک مسیر تداوم تحریم‌ها را باز گذاشته و از لغو و اتمام آنها به‌طور اساسی جلوگیری کردند. کمااینکه پس از برجام نیز مشکل بانکی و مراوده مالی کشورمان اصلاح نشد تا جایی که به گفته برخی مسئولان وزارت امور خارجه ما حتی نمی‌توانیم حقوق کارمندان سفارت خود را در لندن بپردازیم. ازسوی دیگر سال 94 وقتی ظریف پیرامون توافق برجام به مجلس رفت، در پاسخ به لاریجانی مبنی‌بر تعلیق تحریم‌ها گفت: «در هیچ‌جای برجام تعلیق نیامده است و کلمه تعلیق در برجام وجود ندارد و هرکسی تعلیق را ترجمه کرده، اشتباه ترجمه کرده است؛ هیچ‌جای برجام تعلیق نیامده است.» این درحالی بود که در متن برنامه جامع اقدام مشترک، چهاربار از لفظ «تعلیق» (Suspend) استفاده شده است که همه آنها نیز مربوط به بخش تحریم‌های علیه ایران بود و ازسوی دیگر 11بار از لفظ «توقف موقت» (Cease) استفاده شده است.

رودست البرادعی

یکی از کلاه‌های گشادی که بر سر تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای در سال 82 می‌رود و حسن روحانی بعدا به تفصیل آن را در کتاب خود بیان می‌کند، وعده‌ای است که محمد البرادعی به وی می‌دهد، اما بعدا زیر قول خود می‌زند و توقف گازدهی به سانتریفیوژها را به تعطیلی قطعه‌سازی و... در صنعت هسته‌ای تعمیم می‌دهد. این شاهکار بزرگ حسن روحانی را به روایت خودش در صفحات 166، 186 و 215 بخوانید: «به البرادعی گفتم شما یک حقوقدان هستید، من هم یک حقوقدانم. آیا از لحاظ حقوقی تعلیق غنی‌سازی غیر از توقف موقت گازدهی است؟ آیا نظر شما غیر از این است؟ گفت نه، دقیقا تعلیق گازدهی کافی است... در مذاکرات تهران (سعدآباد) تعلیق را در حد مجوزی که از سران نظام داشتیم و در چارچوب توافق با البرادعی قبول کردیم و لذا در بیانیه نوشته شد: در «چارچوب تفسیر آژانس»، البته البرادعی بعدا تحت‌فشار اروپا تخلف کرد و آژانس هم با تفسیر جدیدی علاوه‌بر نطنز، قطعه‌سازی و مونتاژ را هم جزء موارد تعلیق اعلام کرد... خطاب به البرادعی اضافه کردم چرا تخلف کردید؟ ولی این تفسیر گروه فنی ما است... من به‌تندی به او پاسخ دادم که شما در تهران به من قول دادید که تعلیق، تنها تعلیق گازدهی است و ما هم طبق نظر شما عمل کردیم. البرادعی گفت: اولا من تنها نیستم، کارشناسانی هم در آژانس هستند که نظر آنها چنین است. ثانیا تعلیق شما برای اعتمادسازی است، بنابراین اگر سختگیری کنید به هدف خود لطمه زده‌اید. اصولا شما برای چه می‌خواهید قطعه بسازید وقتی غنی‌سازی تعلیق می‌شود؟ این فعالیت را هم کنار بگذارید و همه را مطمئن کنید! این به نفع شماست.»

تحریم‌شکنی یا تحریم‌سازی

حسن روحانی همچنان که در مذاکرات برجام نتوانست تحریم‌ها را از میان بردارد (برخلاف اینکه وعده آن را داده بود و اعلام هم کرد که ساختمان تحریم ترک برداشت) و بیشتر توافقی کرد که پایه بازگشت و وضع بیشترین تحریم‌های تاریخ بر ایران بود، در جریان مذاکرات ابتدایی دهه 80 و باوجود اینکه صنعت هسته‌ای ایران تعطیل شده بود نیز هرگز نتوانست تحریم‌های کشورهای اروپایی علیه ما را مرتفع سازد. در این‌باره رئیس‌جمهور در صفحه 376 این کتاب با اشاره به بدعهدی و پیمان‌شکنی اروپایی‌ها می‌نویسد: «در حوزه اقتصادی هم کار به این دلیل پیش نمی‌رفت که ما می‌گفتیم تحریم‌ها باید شکسته شود، اما آنها می‌گفتند اینها مراحلی دارد و در کوتاه‌مدت نمی‌توان به نتیجه رسید. ما دیدیم که گویی می‌خواهند بحث را چند سال ادامه دهند.‌» او البته توصیفی از یک بهانه بزرگ‌تر هم دارد؛ بهانه‌ای که می‌گوید اروپایی‌ها سدی را درمقابل ایران گذاشته بودند که اساسا امکان شکستن یا عبور از آن وجود نداشت و لذا هیچگاه ممکن نبود مذاکره به نتیجه برسد. روحانی در این‌باره می‌نویسد: «درضمن اروپایی‌ها می‌گفتند بر فرض که این تحریم‌ها را برداریم، شما باید مشکل‌تان را با آمریکا نیز حل کنید. برای اینکه در شرایط تحریم آمریکا، شرکت‌های ما با شما کار نمی‌کنند. پیشنهادهای اقتصادی آنها هم در حد دادن وام و خرید گاز از ایران یا ادامه مذاکرات درخصوص موافقتنامه تجارت و همکاری بود.» باوجود این اما کار به همین‌جا ختم نشد و اروپایی‌ها با هماهنگی آمریکا و ارسال پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت تحریم‌های جدیدی را نیز علیه ایران اعمال کردند.»

توجیه داخلی به‌جای تامین منافع ملی

یکی از نواقص و چالش‌هایی که هم در جریان برجام به‌خوبی شاهد آن بودیم و هم در ماجرای مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی در ابتدای دهه 80، مربوط به نوع تعهدات و تضمین‌هایی است که طرفین در آن به ایران ارائه کرده‌اند. به‌واقع در هر دومورد ایران تعهدات دقیق، مشخص، بر روی زمین و با نتایج معلوم دارد و درعوض ازطرف مقابل تعهداتی کلی، صرفا روی کاغذ و با نتایج مبهم گرفته شده است که خب نتیجه آن در هر دو مورد مشخص بود. ماجرای تاسف‌بار اما این است که در هر دو مرتبه به‌جای حل مشکل و یافتن راهی جدید تیم ایرانی به توجیه ماجرا روی آورد و به‌جای گرفتن حق ایران از طرف خارجی سعی کرد فضای داخلی را مدیریت کند. در جریان مذاکرات سعدآباد این اعتراض به حسن روحانی می‌شود که چرا چنین تفاوتی در تعهدات طرفین وجود دارد؟ او به‌جای اینکه پاسخ دقیق بدهد، به توجیه این ایراد بزرگ روی می‌آورد و مطابق آنچه در صفحه 260 کتابش آورده، می‌گوید: «سه‌کشور اروپایی نمی‌توانند از طرف 35کشور به ما قول قطعی بدهند، می‌توانند بگویند ما تلاش می‌کنیم، غیر از این عبارت نمی‌توانند عبارت دیگری به‌کار ببرند.» اگر خاطرتان باشد همین توجیه در جریان مذاکرات برجام هم درباره تفاوت دولت و کنگره آمریکا بیان شد و به‌جای اینکه با مصوباتی در کنگره اساس تحریم متلاشی شود با توجیه اینکه نمی‌توان کنگره آمریکا را همراه کرد، صرفا به تعلیق و نه لغو تحریم‌های آمریکا بسنده شد و نهایتا آنهایی که با یک دستور اجرایی برطرف شده بودند، به‌سادگی با دستور اجرایی بعدی همگی بازگشتند.»

هم تعلیق هم ارسال پرونده به شورای امنیت

اساسا اصلی‌ترین هدفی که تیم مذاکره‌کننده ایرانی در سال‌های 82 و 83 برای ورود به مذاکرات اتمی با اروپایی‌ها مطرح کرد، جلوگیری از ارسال پرونده ایران از شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به شورای امنیت سازمان ملل بود؛ اتفاقی که برای آن ایران امتیازهای سنگین داد و تقریبا هیچ چیزی دریافت نکرد. پس از گذشت دو سال از تعلیق کامل صنعت هسته‌ای ایران یعنی از پاییز 82 تا پاییز 84 نهایتا ایران تصمیم گرفت در واکنش به بدعهدی اروپایی‌ها بخشی از تعلیق صنعت هسته‌ای را بشکند. در این زمان پلمب کارخانه یوسی‌اف اصفهان باز می‌شود، ولی همچنان باقی سایت‌ها ازجمله سایت نطنز که سایت اصلی فعالیت‌های هسته‌ای ایران بود بسته باقی می‌ماند، در این‌حال و باوجود درجریان بودن مذاکرات اروپایی‌ها ناگهان پرونده هسته‌ای ایران را به شورای امنیت سازمان ملل می‌فرستند. در این‌باره حسن روحانی در کتاب «امنیت ملی و دیپلماسی هسته‌ای» می‌نویسد: «اروپا در مذاکرات تهران تعهد کرده بود تا زمانی که فعالیت نطنز آغاز نشده است، از ارجاع پرونده هسته‌ای به شورای امنیت جلوگیری کند، ولی در بهمن 1384 در شرایطی پرونده هسته‌ای به شورای امنیت ارجاع شد که نطنز در تعلیق بود، بنابراین اروپا تعهد خود را نقض کرده بود... در دولت نهم هم تعلیق نطنز هشت‌ماه ادامه یافت و حتی اگر شورای حکام به‌دلیل راه‌اندازی UCF اصفهان، پرونده را به شورای امنیت ارجاع نمی‌داد، نطنز به آن زودی راه‌اندازی نمی‌شد و مسیر مذاکرات ادامه می‌یافت.»

چیزی شبیه کاپیتولاسیون

درمورد اینکه آیا بعد از پایان دوران مسئولیت حسن روحانی در جایگاه ریاست قوه مجریه در دولت‌های یازدهم و دوازدهم او رو به نوشتن خاطرات خود می‌آورد و آنقدر صادق هست که جزئیات آنچه در برجام رخ داده را برای ثبت در تاریخ مانند مذاکرات سعدآباد به رشته تحریر درآورد، چیزی نمی‌دانیم، اما او به صریح‌ترین وجه ممکن درمورد مذاکرات دهه 80 و نتایج آن توضیحات مهمی را در کتاب خود یادآور شده که یکی از مهم‌ترین بخش‌های آن درباره تفاوت امتیازهایی است که ما دادیم و آنچه اروپایی‌ها می‌خواستند به ایران بدهند. روحانی در کتاب امنیت ملی و دیپلماسی هسته‌ای درباره بسته پیشنهادی اروپا به ایران می‌نویسد: «درمجموع پیشنهاد مذکور در زمینه تقاضاها از ایران بسیار طولانی اما درمورد پیشنهادهای ارائه‌شده به ایران به‌طور مضحکی کوتاه و نارسا می‌باشد. فقدان هرگونه تلاش برای ایجاد ظاهری متوازن، این پیشنهاد را به دستور استعماری کاپیتولاسیون شبیه می‌سازد. پیشنهاد یادشده توهینی به تمام ملت ایران است که سه کشور اروپایی باید به‌خاطر آن از ملت ایران پوزش بطلبند.» برخی البته معتقدند کاپیتولاسیون روی دیگر سکه «تقریبا هیچ» است که ولی‌الله سیف در فروردین سال 1395 درباره عایدی ایران از توافق هسته‌ای با 1+5 در گفت‌وگو با بلومبرگ بیان کرد. به‌واقع از این دو عبارت می‌توان فهمید که حسن روحانی و تیمش در جریان دو بار مذاکره هسته‌ای چه برای کشور به ارمغان آورده‌اند.

اخبار گروه سایر رسانه‌ها صرفا بازنشر اخبار سایت‌ها و خبرگزاری‌هاست و خبرگزاری تسنیم هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد.

انتهای پیام/

بازگشت به صفحه رسانه‌‌ها

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار رسانه

از ادعای پیروزی صهیونیست‌ها تا گرفتار شدن در غزه

 از ادعای پیروزی صهیونیست‌ها تا گرفتار شدن در غزه
2024-04-14T11:46:51+03:30
صهیونیست ها تا چندی قبل از پیروزی قریب الوقوع و برگزاری جشن در نوار غزه خبر می دانند اما حالا پرده ها کنار رفته و مشخص شده رزمندگان مقاومت بخش های زیادی از ...

صفحه نخست روزنامه‌های شنبه ۲۵ فروردین ماه

 صفحه نخست روزنامه‌های شنبه ۲۵ فروردین ماه
2024-04-14T11:46:50+03:30
تصاویر منتخب صفحات نخست روزنامه‌های شنبه ۲۵ فروردین ماه منتشر می‌شود.

چشمان بسته مالیات بر لوکس‌نشینان

 چشمان بسته مالیات بر لوکس‌نشینان
2024-04-14T11:46:49+03:30
اخیرا مرکز پژوهش‌های مجلس گزارشی منتشرکرده که نشان می‌دهد درآمد دولت از محل اخذ مالیات از خانه‌های خالی و خانه‌های لوکس در سال ۱۴۰۲رقمی کمتر از۴۶ میلیارد تو...

۵۲ شهیدی که صیاد را به کردستان کشاندند

 ۵۲ شهیدی که صیاد را به کردستان کشاندند
2024-04-14T11:46:48+03:30
۱۶ مهر ۱۳۵۸ در حالی که تنها هفت ماه از پیروزی انقلاب می‌گذشت، یک اتفاق خاص باعث شد تا پای صیاد شیرازی به مناطق عملیاتی کردستان باز شود. در آن روز خبر رسید ک...

لزوم هدایت نقدینگی به تولید

 لزوم هدایت نقدینگی به تولید
2024-04-14T11:46:47+03:30
کارشناسان و فعالان حوزه خو‌درو بر این باورند که تعلل در واردات خودرو، جهش قیمتی را در بازار پدیدار کرده و بار دیگر موجب آشفتگی بازار خودرو شده است.

تولیدکننده  با بی‌مهری داخلی و  فرش قرمز خارجی روبه‌رو است

 تولیدکننده  با بی‌مهری داخلی و  فرش قرمز خارجی روبه‌رو است
2024-04-14T11:46:46+03:30
تأکیدهای صریح رهبر معظم انقلاب مبنی بر تقویت و جهش تولید، تمرکز بر تولید دانش‌بنیان و میدان دادن به مردم و بخش خصوصی واقعی نشان از این واقعیت دارد که تولید،...

نیش «وام با اقساط» به درمان دندان!

 نیش «وام با اقساط» به درمان دندان!
2024-04-14T11:46:46+03:30
۹۰ درصد از خدمات دندانپزشکی در بخش خصوصی ارائه می‌شود و هزینه‌های سرسام‌آور آن موجب می‌شود حتی طبقات متوسط هم برای انجام این خدمات وام بگیرند.

کلید امیدآفرینی

 کلید امیدآفرینی
2024-04-14T11:46:45+03:30
هشدار رهبر معظم انقلاب در باره وحدت کلمه را باید جدی گرفت. آن هم در شرایطی که بیش از هر زمان دیگری کشور به آن نیازمند است. دشمن صهیونیستی به خود اجازه داده ...

لیلاز: در مقایسه با سه سال قبل اقتصاد ایران رو به بهبود است

 لیلاز: در مقایسه با سه سال قبل اقتصاد ایران رو به بهبود است
2024-04-14T11:46:44+03:30
عضو شورای مرکزی کارگزاران می‌گوید: شرایط اقتصادی ایران را بهتر از چیزی که در رسانه‌های منتقد دولت مطرح می‌کنند، می‌بینم. هیچ حوزه‌ای در اقتصاد ایران وج...

هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله!

 هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله!
2024-04-14T11:46:43+03:30
در سالهای اخیر شاخصی بنام H-index جهت ارزشیابی عملکرد اساتید دانشگاه‌ها مورد توجه مسئولین وزارت علوم و بهداشت قرار گرفته که باعث ایجاد فضای رقابتی بین اساتی...

تعیین نامزد انتخاباتی در محافل خصوصی اصلاح‌طلب

 تعیین نامزد انتخاباتی در محافل خصوصی اصلاح‌طلب
2024-04-14T11:46:42+03:30
در محافل خصوصی اصلاح طلبان گفته می شود خوب است، محسن هاشمی یا اسحاق جهانگیری کاندیدا جریان اصلاح طلب باشند اما هنوز تصمیم قطعی یا رسمی اتخاذ نشده است!

همصدایی تحلیلگران از شکست‌های رژیم صهیونیستی در جنگ غزه!

 همصدایی تحلیلگران از شکست‌های رژیم صهیونیستی در جنگ غزه!
2024-04-14T11:46:42+03:30
عقب‌نشینی ارتش، شلیک موشک از غزه و کوچ مردم، نشان می‌دهد که صحبت‌های مسئولان از دستاوردهای نظامی و سیاسی خلاف چیزی است که شهروندان (اشغالگران) اسرائیلی می‌ب...

اذعان خبرنگار ارشد بی‌بی‌سی به پیچیدگی حمله ایران به اسراییل

 اذعان خبرنگار ارشد بی‌بی‌سی به پیچیدگی حمله ایران به اسراییل
2024-04-14T11:46:41+03:30
خبرنگار بی‌بی‌سی به پیچیدگی حمله امشب ایران به رژیم صهیونیستی اذعان کرد و گفت: گنبد آهنین توانایی این نبرد را ندارد!

توطئه تحریک هیجانی در مسیر قطبیدگی

 توطئه تحریک هیجانی در مسیر قطبیدگی
2024-04-14T11:46:41+03:30
در هر عرصه‌ای از سیاست گرفته تا رسانه، کنشگرانی حاضرند که سهمی از قدرت اجرایی و توجه عمومی دارند. کنشگران هر عرصه معمولا در مسائل مختلف به اظهار نظر پرداخته...

ماجرای اخراج شهید مهدی زین الدین از مدرسه

 ماجرای اخراج شهید مهدی زین الدین از مدرسه
2024-04-14T11:46:40+03:30
وقتی حزب رستاخیز شکل گرفت، رژیم افراد مختلف اعم از کاسب، دانش آموز و دانشجو، کارمند و کارگر را به زور به عضویت این حزب در می آورد. آن زمان مهدی دانش آموز بود.

دست مردم را باز بگذارید تا گره مسکن را بگشایند

 دست مردم را باز بگذارید تا گره مسکن را بگشایند
2024-04-14T11:46:40+03:30
مهم‌ترین اقدام دولت در جهت مشارکت مردم در راستای جهش تولید مسکن، تمرکز بر تأمین زمین و الزام شبکه بانکی جهت ارائه تسهیلات ساخت مسکن است تا مردم را برای مشار...

استقلال بدون مشتری روی دست دولت!

 استقلال بدون مشتری روی دست دولت!
2024-04-14T11:46:39+03:30
۱۰ روز تا پایان زمان تعیین شده از سوی ای‌اف‌سی برای تعیین تکلیف مالکیت و موضوعات مالیاتی دو تیم استقلال و پرسپولیس بیشتر باقی نمانده اما هنوز هیچ اقدام عملی...

مردم، الزام انکار‌ناپذیر جهش تولید

 مردم، الزام انکار‌ناپذیر جهش تولید
2024-04-14T11:46:38+03:30
پس از گذشت یک دهه از ابلاغ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، مقام معظم رهبری اشارات دقیقی به ظرفیت‌های مردمی داشتند که کمتر مورد توجه مسؤولان قرار گرفته و در نه...

تحویل خودرو بعد از تحویل سال

 تحویل خودرو بعد از تحویل سال
2024-02-21T11:07:41+03:30
با گذشت یک سال از زمان ثبت نام متقاضیان خرید خودرو در قالب سامانه یکپارچه، خودروسازان به مشتریان اعلام می‌کنند که به جای خودروی ثبت‌نامی، خودروی دیگری تحویل...

تقریظ رهبری کتابم را نجات داد

 تقریظ رهبری کتابم را نجات داد
2024-02-21T11:07:40+03:30
گلعلی بابایی به‌عنوان یکی از پرکارترین و موثرترین چهره‌های ادبیات پایداری و مقاومت شناخته می‌شود. او و رفیق ــ همکارش حسین بهزاد،پدیدآورندگان مجموعه ۱۰جلدی ...

بابک زنجانی و درس‌های ۱۰ گانه تحریم

 بابک زنجانی و درس‌های ۱۰ گانه تحریم
2024-02-21T11:07:40+03:30
یکی از بزرگ‌ترین پرونده‌های مفاسد اقتصادی در ایران به روزهای پایانی خود رسیده و طبق اطلاعیه قوه قضائیه محموله‌ای معادل بدهی‌های ارزی بابک زنجانی در چند مرحل...

روزگار پررونق خـــــرافه!

 روزگار پررونق خـــــرافه!
2024-02-20T15:54:51+03:30
آخرین آمار وزارت بهداشت مربوط به سال ۹۳ است که نشان می‌دهد، حدود ۱۰ درصد از جمعیت کشور یعنی هشت میلیون نفر، دست‌کم سالانه یک‌بار سراغ خرافاتی مثل فالگیری و ...

جراحم و دلم جای دیگر است!

 جراحم و دلم جای دیگر است!
2024-02-20T15:54:51+03:30
برخی چشم‌پزشکان، متقاضیان را به‌صورت گروهی به اتاق عمل می‌برند و آنها را به‌دست تکنیسین‌هایی که اطلاعات و تجربه کافی در زمینه عمل جراحی ندارند، می‌سپارند که...

قاضی جوان: متهم را به اجاره‌خانه برای نیازمندان محکوم کردم

 قاضی جوان: متهم را به اجاره‌خانه برای نیازمندان محکوم کردم
2024-02-20T15:54:50+03:30
میثم حسین‌پور، قاضی جوانی که به دلیل صدور احکام نوآورانه جایگزین حبس شناخته شده است معتقد است در پرونده‌هایی که جرائم کم‌اهمیت صورت گرفته، می‌توان به جای حب...

سلبریتی‌زدگی آگهی‌های‌تلویزیونی

 سلبریتی‌زدگی آگهی‌های‌تلویزیونی
2024-02-20T15:54:49+03:30
دنیای تبلیغات یعنی دنیای فروش و طبیعتا تولیدکننده برای نمایش بهتر و فروش محصولاتش از هر روشی استفاده می‌کند. یکی از این روش‌های نمایش محصولات و تبلیغات استف...

وکلای سریال‌های نمایش خانگی مجرم‌اند!

 وکلای سریال‌های نمایش خانگی مجرم‌اند!
2024-02-20T15:54:47+03:30
در جامعه‌ای که شأن وکیل از سوی برنامه‌سازان که مخاطب آن‌ها عموم مردم یک جامعه هستند، رعایت نشود، باعث می‌شود افکار عمومی و اذهان جامعه، نسبت به «نهاد و...

۴۰ هزار نفر هم کارمند دولت، هم فعال بخش خصوصی

 ۴۰ هزار نفر هم کارمند دولت، هم فعال بخش خصوصی
2024-02-20T15:54:47+03:30
براساس داده‌های استخراج‌شده از سامانه اتاق اصناف، نزدیک به ۴۰ هزار نفر از کارمندان دولتی صاحب پروانه کسب‌وکار فعال هستند. مشاوره املاک، خرده‌فروشی خواروبار،...

نماهنگ | انتخابات؛ راه درست

 نماهنگ | انتخابات؛ راه درست
2024-02-20T15:54:46+03:30
بیانات اخیر رهبر انقلاب درباره انتخابات ۱۴۰۲ از توصیه به همه مردم برای مشارکت تا برطرف شدن مشکلات با انتخابات را در ویدئوی پیش‌رو مشاهده کنید.

سیاه‌نمایی، بازی در پازل دشمن

 سیاه‌نمایی، بازی در پازل دشمن
2024-02-20T12:21:22+03:30
سیاه‌نمایی، بزرگ‌نمایی مشکلات، تخریب دستاوردهای انقلاب اسلامی و موفقیت‌های دولت‌ها، توطئه‌های تفرقه‌افکنانه، تبعیضات قومی و منطقه‌ای، افتادن در جنگ قدرت، تخ...

انتخابات و عزت بین‌المللی

 انتخابات و عزت بین‌المللی
2024-02-20T12:21:22+03:30
مشارکت حداکثری مردم در انتخابات موجب همبستگی ملی، قدرت و استحکام ایران به‌خصوص در عرصه سیاست خارجی شده و اتکای نظام به آرا و حمایت مردم با حضور در انتخابات،...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)