میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «مهدویت و عقل و دین» اثر حجت الاسلام محمدباقر شریعتی سبزواری در ۴۹۶ صفحه به همت مؤسسه بوستان کتاب به چاپ رسید.
اعتقاد به موعود آخرالزمان، پیشینهای درازتر و دامنهای گستردهتر از آغاز اسلام دارد. نویسنده در این نوشتار کوشیده است وجود حضرت مهدی (عج) را از تاریخهای معتبر اهل سنت و احادیث معتبر شیعه و سنی و متفکران و فیلسوفان جهان اثبات کند و در این راه از اشعار عربی، بزرگان اهل سنت و شاعران نامور شیعه نیز گواه آورده است.
به باور نگارنده، اسلام موضوع اعتقاد به موعود را از محدوده «ذهن» به دنیای «واقعیات» آورده و آن را از «آینده» به «حال» انتقال داده تا به جای باور داشتن و چشم دوختن به منجی و نجات دهندهای مبهم، آن را به صورت عینی در نظر آورند، وظایف خویش را در قبال رو بشناسند و به صورت فعال برای آیندهای درخشان بکوشند.
ساختار اثر
این کتاب در ۹ بخش تألیف شده است؛ در بخش اول با عنوان «کلیاتی درباره مهدویت» ابتدا مهدویت شخصی نه نوعی مورد تأکید قرار گرفته، و فوتوریسم در مذاهب تبیین شده و سپس مهدی موعود در منابع اهل سنت و مهدی (ع) در نگاه اهل سنت و شرق شناسان به رشته تحریر در آمده است.
بخش دوم با عنوان «ولادت حضرت مهدی (عج) از نظر مورخان» به نگارش درآمده که در آن نویسنده به این پرسش که آیا حضرت مهدی (عج) متولد شده است؟ پاسخ داده و کیستی مهدی موعود و تاریخ ولادت حضرت مهدی (عج) از نظر اهل سنت را شرح داده، تواتر احادیث از طریق اهل بیت (ع)، دوازده امام در کتب عهد قدیم و جدید و شاهدان ولادت و دیدار کنندگان امام زمان (عج) را مورد بررسی قرار داده است.
«مصلح جهانی و انقلابات» عنوان سومین بخش از کتاب مذکور است که در آن قیام جهانی و اجماع جهانی ملتها بر ظهور منجی مورد تأکید قرار گرفته است.
نویسنده در چهارمین بخش از این کتاب با عنوان «عدالت گستری»، مهدی و دعوت به عدالت مطلق و فراگیر و مهدویت و شور امید را تبیین کرده و مهدویت آرمان بشر را به رشته تحریر درآورده است.
در بخش پنجم با عنوان «مدینه فاضله در تاریخ و اسلام» ابتدا امکان مدینه فاضله و مدینه فاضله و دیدگاهها مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه مدینه فاضله در اسلام و ویژگیهای عصر ظهور (گستردگی علوم در عصر ظهور، سفر به فضا در عصر ظهور و امنیت و سلامت در عصر ظهور) به نگارش درآمده است.
«دلایل وجود مهدی موعود در تاریخ» عنوان ششمین بخش از کتاب حاضر است که در آن بررسی برخی شبهات درباره وجود امام زمان و دلایل وجود حضرت مهدی (شهادت جمعی از مورخان و مستشرقان معروف اسلامی، مهدی موعود در اشعار اهل سنت و ملاقات مکرر نواب چهارگانه) به رشته تحریر در آمده است.
در بخش هفتم با عنوان «دفع شبهات منکران نویسنده گفتههای منکران امام عصر و اسرار طول عمر» (زنده ماندن امری طبیعی و دلایل فلسفی و کلامی) را مورد بررسی قرار داده و نگرشی به مهدویت در ابعاد گوناگون (مهدی و حق، مهدی و امنیت جهانی و شامل، مهدی خاتم دین مصطفی و امام زمان در منابع اهل سنت) را بیان کرده است.
«غیبت، ظهور و علائم آن» عنوان هشتمین بخش از کتاب مذکور است که در آن غیبت و علل آن و حکومت امام عصر (عج) در چشم انداز زمان مورد تأکید قرار گرفته، دستاوردهای ظهور و خصوصیات یاران امام زمان (عج) و سر پیروزی تبیین شده است؛ همچنین نشانههای ظهور و آسیب شناسی مهدویت شرح داده شده و رؤیت امام زمان در غیبت کبری و برکات عصر ظهور (رشد عقلانی انسان و اجرای کامل دین در زمان ظهور) به رشته تحریر در آمده است.
نویسنده در نهمین و آخرین بخش از این کتاب با عنوان «انتظار و منتظر» به بیان انتظار، مکتب اعتراض و انتظار فرج پرداخته، عناصر انتظار فرج و تکلیف در عصر غیبت کبری را مورد بررسی قرار داده و امتداد انتظار تا برزخ و دین جدید در عصر غیبت را مورد تأکید قرار داده است.
سفر به فضا در عصر ظهور
در عصر ظهور، به جهت وسایل فضاپیماهای فوق مدرنی که در اختیار مردم قرار میگیرد، سفر به فضا و کرات بالا، همانند سفرهای زمینی امری عادی خواهد شد؛ البته روایات این باب، به حسب ظاهر سفر به آسمانها را برای خود آن حضرت میدانند؛ لکن ظاهراً وضع آن زمان به گونهای خواهد بود که سفر به آسمانها همانند سفر از قارهای به قاره دیگر که در عصر ما معمول بوده، در آن عصر نیز امکانات سفر به آسمان و کُرات، در اختیار همگان قرار خواهد گرفت؛ یعنی، زندگی بر روی زمین در آن مدینه فاضله، وارد مرحله جدیدی خواهد شد که به طور کلی با وضعیت گذشته فرق دارد. همان گونه که امروزه بشر به پیشرفتهایی در صنایع و نرمافزارها دست یافته که اگر در گذشته موضوع گفته میشد، پذیرش آن تنها از طریق اعجاز مورد قبول مؤمنان واقع میشد.
از این رو، پیشرفتهای آن عصر برای مردم امروز ما به آسانی قابل قبول نیست و عدهای هم آن را از باب اعجاز حضرت مهدی (عج) قبول میکنند، لیکن از پیشرفت محیرالعقول علوم در آن زمان حکایت میکند.
منبع : خبرگزاری مهر
حجت الاسلام قمی به پویش دو درجه کمتر پیوست
اولین گردهمایی تخصصی هیئتهای نوجوان کشور برگزار میشود
هنر یک طلبه، کشف قوانین الهی و بیان آنها برای مردم است
حضرت ام البنین(س) میتواند الگوی تربیت فرزندان و مدیریت خانواده باشد
پنجمین شماره نشریه عین منتشر شد
یادگارنامه صفویه شناسی پروفسور رودی متی رونمایی میشود
سومین مهرواره بانور تا ۱۲ بهمن تمدید شد
محسن قمی: حمایت ایران از مردم سوریه ادامه خواهد داشت
معاون بینالملل دفتر رهبر انقلاب: حمایت ایران از مردم سوریه ادامه خواهد داشت و محور مقاومت،قویتر خواهد شد
نشست «روش معنایابی واژههای قرآن کریم» برگزار می شود
جدایی از دین در ایران و جهان در گزارشی بررسی میشود
نجف لکزایی: علوم انسانی ما باید علوم قرآن بنیاد باشد
بازدید رئیس دفتر رهبر انقلاب و وزیر ارتباطات از نمایشگاه دستاوردهای وقف
فراخوان ثبت نام انتخاب اعضای حقیقی کمیسیون توسعه آموزش عمومی قرآن کشور
استقبال گسترده علاقمندان از هشتمین دوره جشنواره قرآنی فجر
برنجکار: حوزه و دانشگاه باید با هم برای تأسیس تمدن اسلامی همکاری کنند
هراتی: مبنا شدن علوم انسانی برای سایر علوم، در حال تبدیلشدن به یک اَبر انگاره است
ماجرای نماز شکری که مرشد چلویی بعد از آتش گرفتن مغازهاش خواند؛ کاسب عارف و اهل معرفت
ماجرای نماز شکری که مرشد چلویی بعد آتش گرفتن مغازهاش خواند؛ کاسب عارف و اهل معرفت
حجتالاسلام قمی: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ایرانی و دینی صدمه میزنند
قمی: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ایرانی و دینی صدمه میزنند
برگزاری اختتامیه رخداد قرآنی«ترنم وحی» با حضور حافظان کل مهد قرآن
دومین همایش مساجد مجری اعتکاف برگزار میشود
نشستهای ویژه پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر به مناسبت هفته پژوهش برگزار می شود
آیین اختتامیه جشنواره ملی اعطای تندیس نیکوکاری برگزار میشود
داوری اردکانی: امید با خرد و درک امکانها پدید میآید
بخش زیادی از اراضی کشاورزی در کشور موقوفه هستند
خاموشی: در سه سال اخیر چندین برابر عمر وقف در ایران، سند تک برگ صادر شد
شماره جدید سیاست نامه منتشر شد
مردم سالاری در اقتصاد اسلامی از دیدگاه رهبر انقلاب بررسی میشود