میرنیوز

برنجکار: حوزه و دانشگاه باید با هم برای تأسیس تمدن اسلامی همکاری کنند

برنجکار: حوزه و دانشگاه باید با هم برای تأسیس تمدن اسلامی همکاری کنند 2024-12-16T12:13:59+03:30

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین رضا برنجکار، رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث عصر امروز یکشنبه ۲۵ آذرماه در آئین اختتامیهٔ پنجمین همایش علوم انسانی اسلامی پژوهش و فناوری که توسط مجمع پژوهشگاه‌های علوم انسانی در سالن شهید سلیمانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، اظهارکرد: «کاربردی‌سازی معارف کتاب و سنّت؛ ضرورت‌ها و راهکارها» عنوانی بود که امسال خودمان پیشنهاد دادیم. وی با اشاره به ضرورت کاربردی‌سازی معارف کتاب و سنّت از دو زاویه، گفت: نخست از زاویهٔ نگاه تمدنی باید بررسی کرد. اگر ما معتقد باشیم که تمدن نوینی را می‌توان بر اساس معارف کتاب و سنّت و معارف دین و اسلام تأسیس کرد و به تعبیری، بتوانیم معارف کتاب و سنّت و اسلام را به‌منزلهٔ یک نرم‌افزار برای سخت‌افزار تمدن اسلامی تلقی و تبدیل کنیم، این کار نوعی کاربردی‌سازی محسوب می‌شود؛ یعنی معارف کتاب و سنّت را در عرصهٔ تمدنی و در واقع حکمرانی و اجتماعی می‌توان بحث و بررسی کرد.

رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث افزود: نکتهٔ دوم این است که اگر قبول کنیم اسلام یک دین صرفاً فردی نیست (اسلام جنبه‌های فردی هم دارد برای اصلاح رابطهٔ انسان و خدا برنامه دارد، اما فقط این نیست)، بلکه اسلام برای عرصهٔ اجتماع و روابط انسان‌ها در اجتماع و حاکمیت هم برنامه دارد و بخش زیادی از احکام و معارف دینی به عرصهٔ اجتماعی برمی‌گردد. طبیعی است که باید معارف کتاب و سنّت را بر این فرض بگذاریم، یعنی بر اساس این پیش‌فرض بتوانیم به عرصهٔ اجتماع و سیاست و حکومت و اقتصاد بسط دهیم؛ صرفاً این نیست که احکام فردی را عمل کنیم، بلکه در کنار آنها احکام اجتماعی دین و معارف اجتماعی دین هم به عرصهٔ اجتماع بسط پیدا می‌کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: کاربردی‌سازی در عرصهٔ زندگی فردی از طریق اجتهاد و تبلیغ میسّر می‌شود. ما اگر بخواهیم انسان‌ها به احکام و معارف دین عمل کنند و بر اساس آنچه دین گفته، زندگی فردی داشته باشند، باید دانشمندان و مجتهدانی در واقع معارف فردی را از کتاب و سنّت استنباط کنند و عده‌ای هم این معارف استنباط‌شده را به مردم برسانند. صرف استنباط کافی نیست.

رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث تصریح کرد: وقتی این معارف و احکام به مردم رسید، آنها هم عمل می‌کنند و این در واقع کاربردی‌سازی فردی است؛ اما بحث ما این است که آیا این کاربردی‌سازی در عرصهٔ اجتماعی، حکمرانی، سیاسی، اجتماعی و تمدنی هم به همین صورت انجام می‌شود؟ آیا ما باید اجتهاد کنیم و معارف کتاب و سنّت را به مجلس یا قوّهٔ مجریه بدهیم تا آنها اجرا کنند؟ نرم‌افزار هر تمدنی علم و دانش است، در میان علوم هم علوم انسانی نقش راهبردی و راهبری و زیربنایی دارد. بدون علوم انسانی، تمدن جدیدی برای یک تمدن شکل نمی‌گیرد، چون علوم فنّی اساساً به آن جنبه‌های سخت‌افزاری در تمدن مربوط می‌شود.

حجت‌الاسلام برنجکار با بیان اینکه علوم انسانی جهت یک تمدن را مشخص می‌کند که این تمدن شرقی یا غربی، کاپیتالیستی یا سوسیالیستی، کمونیستی یا اسلامی، آن را اقتصاد یا روان‌شناسی می‌گوید، افزود: بحث کاربردی‌سازی تمدنی و اجتماعی از مسیر علوم انسانی می‌گذرد و تا زمانی که به علوم انسانی مبتنی بر اسلام یا هماهنگ با اسلام یا برآمده از اسلام یا حداقل بدون تعارض با اسلام نرسیم، تمدن نوین اسلامی تحقق پیدا نخواهد کرد.

وی ادامه داد: از سوی دیگر، معارف کتاب و سنّت هم باید در این حوزه‌های علوم انسانی استنباط شود. یک طرف قضیه، این معارف را داریم که باید در عرصه‌های موردنیاز از آن استنباط شود، از طرف دیگر نیز بحث علوم انسانی را داریم که مبنا و پایهٔ مدیریت جامعه جهت یک تمدن به‌عنوان یک نرم‌افزار است.

حجت‌الاسلام والمسلمین برنجکار با اشاره به اینکه ما یک تعامل دوطرفه داریم، یعنی از یک طرف بحث اجتهاد که بر منابع دینی کتاب و سنّت صورت می‌گیرد و از سوی دیگر هم بحث علوم انسانی، افزود: حالا باید ببینیم که این ارتباط به چه صورت است، همچنین پارادایم‌هایی که در علوم انسانی مطرح است، آیا باید این پارادایم‌ها را تغییر دهیم یا می‌توانیم بر اساس همین پارادایم‌های موجود به‌گونه‌ای عمل کنیم که معارف کتاب و سنّت به علوم انسانی سرایت کند و از آنجا به عرصهٔ اجتماع و تمدن راه یابد.

وی با بیان اینکه در این مرحله هفت گام به‌عنوان مراحل کاربردی‌سازی تمدنی و اجتماعی پیشنهاد داده شده است، اضافه کرد: ما معتقدیم بدون این هفت مرحله، حداقل این کار به‌صورت کامل و جامع و به‌اصطلاح جمیع‌الجهاد صورت نخواهد گرفت.

در حوزه‌های خاص علوم انسانی باید مجموع معارف اسلامی را جمع آوری کنیم

حجت الاسلام والمسلمین برنجکار در تشریح گام اول گفت: گام اول این است که ما در حوزه‌های خاص علوم انسانی (حوزه‌های دانشی، روان‌شناسی، جامعه‌شناسی و اقتصاد) باید مجموع معارف کتاب و سنّت و دین را جمع‌آوری کنیم. در واقع اگر می‌خواهیم در روان‌شناسی کاری انجام دهیم، اول باید ببینیم دین به‌طور کلی در این حوزه چه گفته است. اساساً اجتهاد هم یک کار عقلانی است و ما باید در واقع اینجا بر اساس اجتهاد بتوانیم مجموع آیات و روایات مرتبط با حوزهٔ دانشی را پیدا کنیم.

وی ادامه داد: این امر به پیدایش دانشنامه‌های تخصصی منجر می‌شود، یعنی ما مجموعه‌ای داریم که هرچه راجع‌به روان‌شناسی یا اقتصاد در زوایای مختلف این علم، در دین گفته است، اینجا وجود دارد. این کار ساده‌ای نیست و به هر حال، این گام اول است. در گام اول، فقط آیات و روایات داخل دانشنامهٔ قرآن و سنّت را به‌شکل دانشنامه‌های تخصصی گرد هم می‌آوریم.

رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث در خصوص گام‌های بعدی گفت: گام دوم این است که این روایات را استنطاق کنیم، یعنی محتوایش را دربیاوریم. بنابراین گام دوم، استنباط معارف کتاب و سنّت در حوزه‌های دانشی بر اساس دانشنامه‌های تخصصی است.

استاد حوزه و دانشگاه، «استنباط نظام دانشی» را به عنوان گام سوم عنوان کرد و افزود: یعنی بر اساس دستاوردهای گام اول و دوم، باید بتوانیم آن را در یک نظام تعریف کنیم. فرق مرحلهٔ سوم با مرحلهٔ دوم این است که در مرحلهٔ سوم، داده‌ها یا مطالب استنباط شده از قرآن و سنّت در ساختاری منطقی قرار می‌گیرد؛ مثلاً در علم کلام، هزاران آیه دربارهٔ مباحث اعتقادی از مبدأ تا معاد داریم. در قرون اولیه در مکتب بغداد می‌بینیم ساختار و نظامی که آنها به بحث‌های اعتقادی دارند، متفاوت با مدرسهٔ حلّه است. در واقع باید بتوانیم نظامات دانشی اسلامی را مبتنی بر دو مرحلهٔ قبلی استنباط کنیم و اسم این مرحله را هم «مکتب» بگذاریم، یعنی تأسیس مکاتب دانشی اسلامی؛ مکتب روان‌شناسی اسلام، مکتب جامعه‌شناسی اسلام و مکتب حقوق اسلام. در واقع همان نظامی است که بر اساس معرفی کتاب و سنّت می‌توانیم به این نظامات یا مکاتب علمی دین در حوزه‌های دانشی روان‌شناسی در علوم انسانی برسیم.

وی ادامه داد: گام چهارم، نظریه‌پردازی در علوم مختلف است. از این مرحله به بعد، علم خاص شروع می‌شود؛ یعنی مرحله‌ای که یک دانشمند درعلم مثلاً اقتصاد می‌خواهد نظریه‌ای بدهد.

حجت الاسلام والمسلمین برنجکار بیان کرد: گام پنجم، مدلل‌کردن نظریه در پارادایم مقبول در یک علم است. در علم فلسفه بحثی است که به تعبیر کتاب معروف «حدس‌ها و ابطال‌ها» اثر کارل پوپر، یک مقام، مقام نظریه‌پردازی است. به هر تفسیری که اینجا از آن مقام داوری در علم داشته باشیم، باید آن نظریه را به عرصهٔ تجربه درآوریم و به‌اصطلاح، پارادایمی که یک علم یا دانشمند در مقام داوری به آن معتقد است. وقتی یک نظریه تولید شد و با زبان علم مورد تأیید قرار گرفت و جامعه علمی این نظریه با ساختار و آن اصول را پذیرفت، در واقع یک علم به جود آمده، بیان شده و جواب داده است.

وی با اشاره به گام‌های دیگر ادامه داد: در گام ششم، نظریه یا نظریه‌های تولید شده در علوم انسانی، به مرحلهٔ قانون تبدیل می‌شود؛ مثلاً استنباط‌های فقهای ما زمانی تبدیل به قوانین موضوعه شد و در گام هفتم، قوانین توسط قوّهٔ مجریه در جامعه اجرا می‌شود و بعد عینیت پیدا می‌کند. اگر ما به این مرحله برسیم، می‌توانیم بگوییم به سمت تمدن اسلامی حرکت می‌کنیم.

رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث با برشمردن سه نکتهٔ مهم در رسیدن به این هفت گام گفت: اگر به این بحث از دریچهٔ بحث همکاری حوزه و دانشگاه نگاه کنیم، در واقع حوزه و دانشگاه با هم برای تأسیس تمدن اسلامی همکاری کنند، آن‌وقت می‌توانیم سه گام نخست را که برعهدهٔ حوزه‌های علمیه است، با همکاری دانشگاه پیش ببریم؛ چون ما بدون تخصص در علوم انسانی نمی‌توانیم آیات و روایات را تشخیص دهیم.

استاد دانشگاه تهران افزود: نکتهٔ دوم، مراحل در واقع منطقی و کامل پیش رود و نکتهٔ آخر اینکه دیدگاه‌های مختلفی دربارهٔ علوم انسانی اسلامی وجود دارد. بعضی اساساً آیات و روایات و دین را وارد مرحلهٔ خود پارادایم یک علم، یعنی مرحلهٔ داوری می‌کنند. بعضی دیگر معتقدند مقام داوری فقط و فقط تجربی است و قبل از بحث روش داوری، یعنی بحث نظریه‌پردازی، دین می‌تواند ورود یابد.

وی در این خصوص گفت: من معتقدم به‌صورت ناقص هم افراد کمابیش طبق همین عمل کرده‌اند، ولی اینکه دانشنامه‌های تخصصی تأسیس کنیم و بر اساس آن، هرچه آنها گفتند، استنباط کنیم. در واقع نظام را تأسیس کنیم و بعد نظریه‌پردازی کرده و نشان دهیم در این نظریه‌پردازی، معارف چطور تأثیر کرده و از این طرف نیز با پارادایم قابل جمع باشد، به این شکل کامل و جامع انجام نشده باشد.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

حجت الاسلام قمی به پویش دو درجه کمتر پیوست

حجت الاسلام قمی به پویش دو درجه کمتر پیوست
2024-12-17T23:09:35+03:30
حجت الاسلام محمد قمی ضمن دعوت از مردم و مخاطبان، با انتشار فیلمی در صفحه شخصی خود به پویش دو درجه کمتر پیوست.

اولین گردهمایی تخصصی هیئت‌های نوجوان کشور برگزار می‌شود

اولین گردهمایی تخصصی هیئت‌های نوجوان کشور برگزار می‌شود
2024-12-17T15:13:57+03:30
اولین گردهمایی تخصصی هیئت‌های نوجوان کشور، تحت عنوان «سلسله همایش‌های مهنا» در مشهد مقدس برگزار می‌شود.

هنر یک طلبه، کشف قوانین الهی و بیان آنها برای مردم است

هنر یک طلبه، کشف قوانین الهی و بیان آنها برای مردم است
2024-12-17T15:00:40+03:30
کاری که از پژوهشگران حوزوی برمی‌آید این است که پژوهش‌هایشان برای کاستن و حل مسائل نظام مقدس جمهوری اسلامی باشد.

حضرت ام البنین(س) می‌تواند الگوی تربیت فرزندان و مدیریت خانواده باشد

حضرت ام البنین(س) می‌تواند الگوی تربیت فرزندان و مدیریت خانواده باشد
2024-12-17T11:00:37+03:30
علوی تهرانی گفت: ام البنین درک عمیقی از زمانه خود داشتند لذا پس از واقعه عاشورا، با مرثیه‌خوانی و نوحه‌سرایی، صدای مظلومیت کربلائیان را به نسل‌های آینده منتق...

پنجمین شماره نشریه عین منتشر شد

پنجمین شماره نشریه عین منتشر شد
2024-12-17T10:47:17+03:30
پنجمین شماره نشریه عین، با عنوان «کوچه» به مناسبت ایام فاطمیه توسط مرکز تخصصی احیا امر اهل‌بیت (علیهم السلام) منتشر شد.

یادگارنامه صفویه شناسی پروفسور رودی متی رونمایی می‌شود

یادگارنامه صفویه شناسی  پروفسور رودی متی رونمایی می‌شود
2024-12-17T10:47:17+03:30
کتاب گفتارهایی در تاریخ عصر صفوی، یادگارنامه ایرانی پروفسور رودی متی در خانه اندیشمندان علوم انسانی رونمایی می‌شود.

سومین مهرواره بانور تا ۱۲ بهمن تمدید شد

سومین مهرواره بانور تا ۱۲ بهمن تمدید شد
2024-12-17T08:47:17+03:30
دبیر ستاد مرکزی مهرواره بانور با توجه به استقبال ۱۷ هزار بانوی کنشگر مسجدی برای تشکیل نهضت رسانه‌ای حامی مقاومت، از تمدید این مهرواره تا ۱۲ بهمن ماه سال جاری...

محسن قمی: حمایت ایران از مردم سوریه ادامه خواهد داشت

محسن قمی: حمایت ایران از مردم سوریه ادامه خواهد داشت
2024-12-16T13:47:17+03:30
معاون بین الملل دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه آمریکا به دنبال تجزیه سوریه است تا محور مقاومت را کم‌اثر جلوه دهد، گفت: به حول و قوه الهی محور مقاومت، قوی...

معاون بین‌الملل دفتر رهبر انقلاب: حمایت ایران از مردم سوریه ادامه خواهد داشت و محور مقاومت،قویتر خواهد شد

معاون بین‌الملل دفتر رهبر انقلاب: حمایت ایران از مردم سوریه ادامه خواهد داشت و محور مقاومت،قویتر خواهد شد
2024-12-16T13:20:38+03:30
معاون بین الملل دفتر مقام معظم رهبری گفت: گفتمان محور مقاومت امروزه به اقصی نقاط جهان منتقل شده است.

نشست «روش معنایابی واژه‌های قرآن کریم» برگزار می شود

نشست «روش معنایابی واژه‌های قرآن کریم» برگزار می شود
2024-12-16T12:27:18+03:30
در این نشست محمدکاظم شاکر، هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه علامه طباطبایی به دبیری مردم صادری نویسنده و مدرس دانشگاه سخنرانی خواهد کرد.

جدایی از دین در ایران و جهان در گزارشی بررسی می‌شود

جدایی از دین در ایران و جهان در گزارشی بررسی می‌شود
2024-12-16T12:14:01+03:30
نشست رونمایی و نقد گزارش جدتیی از دین در ایران و جهان بررسی می‌شود.

نجف لک‌زایی: علوم انسانی ما باید علوم قرآن‌ بنیاد باشد

نجف لک‌زایی: علوم انسانی ما باید علوم قرآن‌ بنیاد باشد
2024-12-16T12:14:00+03:30
دبیر مجمع پژوهشگاه‌های علوم انسانی کشور از برگزاری یکصد نشست و برنامه ویژه پنجمین همایش علوم انسانی – اسلامی، پژوهش و فناوری در مراکز علمی کشور خبر داد.

بازدید رئیس دفتر رهبر انقلاب و وزیر ارتباطات از نمایشگاه دستاوردهای وقف

بازدید رئیس دفتر رهبر انقلاب و وزیر ارتباطات از نمایشگاه دستاوردهای وقف
2024-12-16T12:14:00+03:30
رئیس دفتر مقام معظم رهبری و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از چهارمین نمایشگاه دستاوردهای نهاد وقف با شعار «روایت پیشرفت» بازدید کرد.

فراخوان ثبت نام انتخاب اعضای حقیقی کمیسیون توسعه آموزش عمومی قرآن کشور

فراخوان ثبت نام انتخاب اعضای حقیقی کمیسیون توسعه آموزش عمومی قرآن کشور
2024-12-16T12:13:59+03:30
فراخوان ثبت نام انتخاب اعضای حقیقی کمیسیون توسعه آموزش عمومی قرآن کشور و هیئت اندیشه‌ورزی دبیرخانه کمیسیون منتشر شد.

استقبال گسترده علاقمندان از هشتمین دوره جشنواره قرآنی فجر

استقبال گسترده علاقمندان از هشتمین دوره جشنواره قرآنی فجر
2024-12-16T12:13:59+03:30
حسین فلاح خوش‌مشرب، معاون اجرایی دارالقرآن خانه کارگر، از استقبال گسترده علاقه‌مندان به هشتمین دوره جشنواره قرآنی فجر خبر داد.

هراتی: مبنا شدن علوم انسانی برای سایر علوم، در حال تبدیل‌شدن به یک اَبر انگاره است

هراتی: مبنا شدن علوم انسانی برای سایر علوم، در حال تبدیل‌شدن به یک اَبر انگاره است
2024-12-16T12:13:58+03:30
دبیر شورای تحول و ارتقای علوم انسانی گفت:تسهیل کار پژوهشگاه‌ها و مراکز علم پژوهشی را پیگیری خواهیم کرد.

ماجرای نماز شکری که مرشد چلویی بعد از آتش گرفتن مغازه‌اش خواند؛ کاسب عارف و اهل معرفت

ماجرای نماز شکری که مرشد چلویی بعد از آتش گرفتن مغازه‌اش خواند؛ کاسب عارف و اهل معرفت
2024-12-16T08:53:57+03:30
میرزا احمد عابد نهاوندی چون عارف و اهل معرفت بود، و با زبان شعر و اندرز با مردم سخن می‌گفت به مرشد و از آنجا که شغلش چلوکباب فروشی بود «مرشد چلویی» نام گرفت.

ماجرای نماز شکری که مرشد چلویی بعد آتش گرفتن مغازه‌اش خواند؛ کاسب عارف و اهل معرفت

ماجرای نماز شکری که مرشد چلویی بعد آتش گرفتن مغازه‌اش خواند؛ کاسب عارف و اهل معرفت
2024-12-16T08:40:37+03:30
میرزا احمد عابد نهاوندی چون عارف و اهل معرفت بود، و با زبان شعر و اندرز با مردم سخن می‌گفت به مرشد و از آنجا که شغلش چلوکباب فروشی بود «مرشد چلویی» نام گرفت.

حجت‌الاسلام قمی: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ایرانی و دینی صدمه می‌زنند

حجت‌الاسلام قمی: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ایرانی و دینی صدمه می‌زنند
2024-12-15T19:33:57+03:30
حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی به بی‌قانونی و هنجارشکنی به‌نام هنر ایرانی واکنش نشان داد و نوشت: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ا...

قمی: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ایرانی و دینی صدمه می‌زنند

قمی: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ایرانی و دینی صدمه می‌زنند
2024-12-15T16:20:37+03:30
حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی به بی‌قانونی و هنجارشکنی به‌نام هنر ایرانی واکنش نشان داد و نوشت: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ا...

برگزاری اختتامیه رخداد قرآنی«ترنم وحی» با حضور حافظان کل مهد قرآن

برگزاری اختتامیه رخداد قرآنی«ترنم وحی» با حضور حافظان کل مهد قرآن
2024-12-15T11:40:37+03:30
سید محمود چاوشی مدیر عامل مؤسسه مهد قرآن از برگزاری مراسم تجلیل حافظان کل عضو مؤسسه مهد قرآن از سراسر کشور در مرحله نهایی شانزدهمین دوره آزمون سراسری حفظ کل ...

دومین همایش مساجد مجری اعتکاف برگزار می‌شود

دومین همایش مساجد مجری اعتکاف برگزار می‌شود
2024-12-14T20:33:57+03:30
معاونت فرهنگی اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد با همکاری سایر نهادهای مجری اعتکاف «دومین همایش مساجد مجری اعتکاف» را برگزار می‌کند.

نشست‌های ویژه پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر به مناسبت هفته پژوهش برگزار می شود

نشست‌های ویژه پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر به مناسبت هفته پژوهش برگزار می شود
2024-12-14T20:33:57+03:30
پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر به مناسبت هفته پژوهش سلسله نشست‌های ویژه‌ای را برگزار می‌کند.

آیین اختتامیه جشنواره ملی اعطای تندیس نیکوکاری برگزار می‌شود

آیین اختتامیه جشنواره ملی اعطای تندیس نیکوکاری برگزار می‌شود
2024-12-14T12:27:17+03:30
آیین اختتامیه نخستین جشنواره ملی اعطای تندیس نیکوکاری، سه‌شنبه ۴ دی ماه با حضور فعالان شاخص عرصه نیکوکاری و مدیران عامل مؤسسات خیریه و مردم‌نهاد برگزار می شود.

داوری اردکانی: امید با خرد و درک امکان‌ها پدید می‌آید

داوری اردکانی: امید با خرد و درک امکان‌ها پدید می‌آید
2024-12-14T12:27:17+03:30
چهره ماندگار فلسفه در یادداشتی نوشت: امید با خرد و درک امکان‌ها پدید می‌آید و اکنون این خرد و درک حتی در اروپا و آمریکا کمتر وجود دارد و همه مردم جهان کم و ب...

بخش زیادی از اراضی کشاورزی در کشور موقوفه هستند

بخش زیادی از اراضی کشاورزی در کشور موقوفه هستند
2024-12-14T12:13:57+03:30
سخنگوی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: در چهارمین نمایشگاه دستاوردهای وقف ۵۰ مجموعه علمی کشور حضور دارند.

خاموشی: در سه سال اخیر چندین برابر عمر وقف در ایران، سند تک برگ صادر شد

خاموشی: در سه سال اخیر چندین برابر عمر وقف در ایران، سند تک برگ صادر شد
2024-12-14T12:13:57+03:30
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه گفت:سازمان اوقاف وظیفه مند باید به کارش ادامه دهد و مردم هم توجه می‌کنند که موقوفات با این ساختار حفظ خواهد شد.

شماره جدید سیاست نامه منتشر شد

شماره جدید سیاست نامه منتشر شد
2024-12-14T09:47:19+03:30
سی و دومین شماره مجله سیاست نامه (ویژه پاییز) با تصویری از سید حسین نصر و پرونده‎ای با موضوع نگاه سنت‌گرایان به زنان منتشر شد.

مردم سالاری در اقتصاد اسلامی از دیدگاه رهبر انقلاب بررسی می‌شود

مردم سالاری در اقتصاد اسلامی از دیدگاه رهبر انقلاب بررسی می‌شود
2024-12-14T09:47:19+03:30
نشست علمی مردم سالاری در اقتصاد اسلامی از دیدگاه مقام معظم رهبری برگزار می‌شود.

علم اقتصاد دانشگاهی و حیات اقتصادی ایرانیان بررسی می‌شود

علم اقتصاد دانشگاهی و حیات اقتصادی ایرانیان بررسی می‌شود
2024-12-14T09:47:18+03:30
نشست علم اقتصاد دانشگاهی و حیات اقتصادی ایرانیان به میزبانی فرهنگسرای اندیشه برگزار می‌شود.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)