میرنیوز

تلاشی که ثواب جهاد فی سبیل الله دارد/ راه درست شناخته نمی شود مگر با شناخت اهل باطل

تلاشی که ثواب جهاد فی سبیل الله دارد/ راه درست شناخته نمی شود مگر با شناخت اهل باطل 2023-04-02T10:33:35+04:30

خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: مهارت‌های زندگی توانایی‌هایی برای رفتار انطباقی و مثبت هستند که افراد را برای برخورد مؤثر با خواسته‌ها و چالش‌های زندگی روزمره قادر می‌سازد. مهارت‌های زندگی در لابه لای تعالیم الهی به ویژه در قرآن کریم و احادیث معصومین (ع) بیان شده است.

نکات بسیاری از الگوی مهارت‌های زندگی در چارچوب بیانات امام علی (ع) درنهج البلاغه وجود دارد که شامل حقایق و راهبردهای بسیار زیبایی در مورد مهارت‌های زندگی، شاخص‌های ارتباط مطلوب با مردم، نحوه مدیریت خشم، ترس، راهبردهای کاهش حزن و اندوه، شناخت خود، همدلی و همیاری با مردم، خلاقیت، انتقادپذیری، تصمیم‌گیری و حل مساله و مبارزه با نفس است که حضرت امیر (ع) با فصاحت و بلاغت تمام به این مسائل پرداخته‌اند.

بر همین اساس به دعوت دفتر مقام معظم رهبری (دام ظله) در قم، حضرت آیت‌الله مصباح یزدی از شب پانزدهم ماه مبارک رمضان، به مدت ۱۰ شب در محل این دفتر با موضوع «بهترین‌ها و بدترین‌ها در نهج‌البلاغه» سخنرانی داشته است که گزیده‌ای از سخنان ایشان به شرح زیر است:

در جلسات گذشته بیان شد که مبغوض‌ترین مخلوقات نزد خدا کسانی هستند که عالم حقیقی نیستند و به علم تظاهر می‌کنند و گاهی علاوه بر این تظاهر، بر مسند قضاوت تکیه می‌زنند و بدون آگاهی از احکام قضائی یا جزایی اسلام به قضاوت در میان مردم می‌پردازند: «تَصْرُخُ مِنْ جَوْرِ قَضَائِهِ الدِّمَاءُ ۱»؛ خون‏های‏؛ ناحقی که در اثر قضاوت نادرست آن‌ها ریخته شده از ستم این قضاوت‌ها فریاد می‌زند. «وَ تَعَجُّ مِنْهُ الْمَوَارِیث»؛ در اثر این نوع قضاوت حق ورثه درست ادا نمی‌شود و ناله آن‌ها هم بلند می‌شود. نزد چنین اشخاصی قرآن اگر درست معنا و تفسیر شود بی ارزش‌ترین کالاست و اگر تحریف شود، معنایش تغییر داده شود و قرائتی جدید برای آن ارائه شود خیلی گران‌بها است. حضرت در یکی از خطبه‌ها می‌فرمایند: «إِنَّهُ سَیَأْتِی عَلَیْکُمْ مِنْ بَعْدِی زَمَانٌ لَیْسَ فِیهِ شَیْ‏ءٌ أَخْفَی مِنَ الْحَقِّ وَ لَا أَظْهَرَ مِنَ الْبَاطِلِ ۲»؛ زمانی خواهد آمد که در آن زمان چیزی مخفی‌تر از حق و آشکارتر از باطل نیست. «وَ لَا أَکْثَرَ مِنَ الْکَذِبِ عَلَی اللَّهِ وَ رَسُولِه»؛ هیچ چیزی بیشتر از دروغ بستن بر خدا و پیامبر او نیست. آن قدر دروغ بر خدا و پیغمبر می‌بندند که از خبرهای راست شایع‌تر می‌شود. «وَ لَیْسَ عِنْدَ أَهْلِ ذَلِکَ الزَّمَانِ سِلْعَةٌ أَبْوَرَ مِنَ الْکِتَابِ إِذَا تُلِیَ حَقَّ تِلَاوَتِهِ ۳»؛ نزد اهل آن زمان‏؛ هیچ چیز کسادتر از قرآن نیست در صورتی که درست تلاوت و تفسیر شود، «وَ لَا أَنْفَقَ مِنْهُ إِذَا حُرِّفَ عَنْ مَوَاضِعِه»؛ اما اگر تحریف شود خیلی پرمشتری و پر قیمت است.

«وَ لَا فِی الْبِلَادِ شَیْ‏ءٌ أَنْکَرَ مِنَ الْمَعْرُوف»؛ در میان مردم هیچ چیز ناشناخته‌تر از معروف و کار خوب نیست، «وَ لَا أَعْرَفَ مِنَ الْمُنْکَر»؛ و با هیچ چیز چون منکرات آشنا نیستند. «فَقَدْ نَبَذَ الْکِتَابَ حَمَلَتُه»؛ حاملین قرآن که باید قرآن را حفظ و نگهداری کنند، قرآن را رها می‌کنند و آن را به فراموشی می‌سپارند. «فَالْکِتَابُ یَوْمَئِذٍ وَ أَهْلُهُ طَرِیدَانِ مَنْفِیَّان»؛ در چنین جامعه‏ای قرآن و اهل قرآن دو چیز تبعید شده هستند، یعنی از جامعه رخت بربسته‏اند و در میان جامعه جایی ندارند. هیچ کس به این‌ها پناه نمی‌دهد. «لَا یُؤْوِیهِمَا مُؤْوٍ فَالْکِتَابُ وَ أَهْلُهُ فِی ذَلِکَ الزَّمَانِ فِی النَّاسِ وَ لَیْسَا فِیهِم»؛ قرآن همراه مردم است اما مردم همراه آن نیستند. آن‌ها قرآن را در جیب و خانه خود نگه می‌دارند، اما از نظر اعتقادی و عملی همراه قرآن نیستند. «فَاجْتَمَعَ الْقَوْمُ عَلَی الْفُرْقَة»؛ چنین جامعه‏ای بر اختلاف اجماع کرده‏اند، یعنی گویا توافق کرده‏اند که با هم اختلاف داشته باشند. «وَ افْتَرَقُوا عَلَی الْجَمَاعَة»؛ این‌ها از جماعتی که حق هستند، و اندکند، پراکنده شده و جدا افتاده‏اند. «کَأَنَّهُمْ أَئِمَّةُ الْکِتَابِ وَ لَیْسَ الْکِتَابُ إِمَامَهُم»؛ رفتار این‌ها با قرآن طوری است که گویا این‌ها امام و پیشوای قرآن هستند و کتاب دنباله‏رو آن‏هاست. هر چه آن‌ها می‌گویند، قرآن باید آن را تصدیق کند نه این که قرآن هر چه می‌گوید، آن‌ها باید تأیید کنند! «فَلَمْ یَبْقَ عِنْدَهُمْ مِنْهُ إِلَّا اسْمُه»؛ از قرآن جز نامی نزد آن‌ها باقی نمانده است. «وَ لَا یَعْرِفُونَ إِلَّا خَطَّهُ وَ زَبْرَهُ ۴»؛ آن‌ها قرآن را خوب خطاطی و تزئین می‌کنند، اما از محتوای قرآن خبری نیست.

«وَ اعْلَمُوا أَنَّکُمْ لَنْ تَعْرِفُوا الرُّشْدَ حَتَّی تَعْرِفُوا الَّذِی تَرَکَه»؛ بدانید هرگز راه درست را نخواهید شناخت مگر این که ترک کنندگان آن و کج‏راهان را بشناسید. اگر می‌خواهید بدانید راه صحیح و حق کدام است باید اهل باطل را بشناسید. این تعبیر خیلی عجیب است که تنها راه شناخت رشد، شناخت کج‌روان است. «وَ لَنْ تَأْخُذُوا بِمِیثَاقِ الْکِتَابِ حَتَّی تَعْرِفُوا الَّذِی نَقَضَه»؛ هرگز شما به پیمانی که با قرآن دارید وفا نمی‌کنید مگر کسانی را که پیمانشان را با قرآن شکستند، بشناسید. اگر شناختید که چه کسانی نسبت به قرآن پیمان‏شکنی کردند آن وقت می‌توانید پیمان خود را با قرآن حفظ کنید و نسبت به آن وفادار باشید. «فَالْتَمِسُوا ذَلِکَ مِنْ عِنْدِ أَهْلِه»؛ اگر می‌خواهید حق را بشناسید به سراغ اهل آن بروید و از آن‌ها جویا شوید «فَإِنَّهُمْ عَیْشُ الْعِلْمِ وَ مَوْتُ الْجَهْل»؛ کسانی که اهل رشد و هدایت هستند زندگی علم هستند، یعنی علم با آن‌ها زنده است. اگر آن‌ها نباشند علم مرده است و با وجود آن‌ها جهل می‌میرد. «هُمُ الَّذِینَ یُخْبِرُکُمْ حُکْمُهُمْ عَنْ عِلْمِهِم»؛ آن‌ها وقتی قضاوت می‌کنند و حکمی صادر می‌کنند گویای آن است که سرمایه هنگفتی از علم و معنویت دارند. سکوت آن‌ها دلیل منطق آن‏هاست. ظاهرشان از باطن‏شان حکایت می‌کند. «لَا یُخَالِفُونَ الدِّینَ وَ لَا یَخْتَلِفُونَ فِیه»؛ نه رفتارشان مخالفتی با دین دارد و نه خودشان با هم اختلافی دارند.

یکی از نکاتی که در کلام حضرت روی آن تکیه شده، این است که عالم نمایان خودشان با هم اختلاف پیدا می‌کنند و وجه اشتراکشان این است که همه اهل اختلاف هستند. آنها معیار صحیحی برای شناختن حق ندارند تا همه دور آن جمع شوند. هر کس تمایلات خاصی دارد. وقتی اختلاف پدید آمد حق گم می‌شود. «فَماذا بَعْدَ الْحَقِّ إِلاَّ الضَّلال». در کلمات قصار حضرت امیرعلیه‬ ‏السلام آمده است که هیچ جا دو سخن با هم اختلاف ندارند مگر این که یا یکی یا هر دو سخن باطل باشد. وقتی آرای مختلف پدید آمد نشانه این است که همه دیدگاه‌ها بر حق نیستند.

توجه به این نکته نیز حائز اهمیت است که مسائل نقلی متد خاصی دارد. اصول فقه که به معنای روش‏ شناسی تفقه است، نحوه استفاده از متون دینی را به ما یاد می‌دهد. تجربه نشان می‌دهد که رسیدن به جواب قطعی در همه مسائل دینی میسر نیست، البته این نکته به مسائل دینی اختصاصی ندارد. امروزه علومی که با روش‌های تجربی اثبات می‌شود و بعضی به آن می‌بالند و مدعی هستند علم حقیقی آن است که با تجربه اثبات شود. در حالی که یک نظریه تجربی اثبات می‌شود و پس از چندی همان نظریه ابطال می‌شود. اگر ما در علوم تعبّدی با یک منبع موثقی که معصوم است حضوراً ارتباط پیدا کنیم و از او حکمی را بشنویم و یقین داشته باشیم که آن معنایی که او اراده کرده است فهمیده‏ایم، می‌توانیم یقین پیدا کنیم که حکم خدا همان است که از معصوم شنیده‏ایم. همچنین اگر حکمی به تواتر ثابت شد در آن شکّی نداریم، اما اگر در سند احتمال ضعفی وجود داشت یا دلالت کاملاً روشن نبود فقها باید زحمت بکشند و تشخیص دهند که کدام یک از روایت‌ها معتبرتر است و کدام یک دلالتش عقلایی‌تر است. در چنین جایی ممکن است فقیهی دیگر نظرش متفاوت باشد و خواه ناخواه اختلاف فتوا پیدا شود. از چنین اختلافی گریزی نیست. تا دسترسی به امام معصوم‏؛ علیهم ‏السلام نداشته باشیم چاره‏ای جز پیمودن این راه نیست. فقها باید ده‌ها سال زحمت بکشند تا فتوای قوی‌تر را انتخاب کنند و این تلاش ثواب جهاد فی سبیل الله دارد. این جا دیگر توقع نیست که همه فقها فتوایشان یکی شود. امیرالمؤمنین‏ علیه ‏السلام نیز قطعاً از چنین اختلافی شکایت نمی‌کند آنجا که می‌فرماید: ای مردم چرا اختلاف دارید، بلکه جایی است که به خاطر حضور معصوم می‌توان رفع اختلاف کرد. در چنین جایی اختلاف مورد نکوهش قرار می‌گیرد.

نکته دیگری که در سخنان حضرت قابل تأمل بیشتر است این است که می‌فرماید هرگز حق را نمی‌شناسید تا تارکان حق را بشناسید. البته جایی که مطلبی برهان عقلی دارد لزومی ندارد انسان نظریات باطل را بشناسد و ببیند چه کسانی حرفهای باطل می‌زنند تا به درستی برهان عقلی پی ببرد. به عنوان مثال دانش آموزی که راه حلّ یک مسأله ریاضی ساده را می‌خواهد به درستی بشناسد لزومی ندارد ببیند کسانی که مسأله را غلط حل کرده‏اند چه کار کرده‏اند. اما در مسائلی که باطل به زبان و لباس حق تجسم می‌یابد و افرادی حق و باطل را مخلوط می‌کنند و باطل را با لباس زیبا حق جلوه می‌دهند. این جاها باید دقت کرد تا فریب ظاهر را نخورد. کسانی که اهل فن نیستند درست نمی‌توانند حقیقت را تشخیص دهند. برای مقابله با لغزش باید کسانی را که راه باطل می‌روند، شناسایی کرد آن وقت است که می‌توان فهمید دیدگاه صحیح کدام است. حضرت امام (رضوان الله علیه) می‌فرمودند وقتی سیاستمداران و رادیوهای خارجی روی مسئله‏ای اصرار می‌کنند، درست باید عکس آن را عمل کرد چون آن‌ها دل‌سوز ما نیستند. اگر راهی را به ما ارائه می‌دهند پیداست که می‌خواهند ما را فریب دهند. وقتی اهل باطل چیزی را تأیید می‌کنند، انسان باید بفهمد حق بر خلاف آنست؛ اگر استدلالی می‌کنند باید در صحت استدلالشان شک کرد. اگر این‌ها اهل استدلال صحیح بودند خودشان این همه انحرافات نداشتند و این همه به فساد مبتلا نمی‌شدند. به همین جهت حضرت می‌فرمایند: ما باید اهل باطل را بشناسیم، چون اگر تارکان حق شناخته نشوند امور برای کسانی که متخصص نیستند، مشتبه می‌شود. باید بدانیم کسانی که تابع علی نیستند، دروغ می‌گویند تا بتوانیم راه حق، راهی را که علی پسند است پیدا کنیم.

۱. نهج البلاغه، ص ۵۹.

۲. نهج البلاغه، ص‏؛ ۲۰۴.

۳. همان.

۴. نهج البلاغه، ص ۲۰۵.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

حجت الاسلام قمی به پویش دو درجه کمتر پیوست

حجت الاسلام قمی به پویش دو درجه کمتر پیوست
2024-12-17T23:09:35+03:30
حجت الاسلام محمد قمی ضمن دعوت از مردم و مخاطبان، با انتشار فیلمی در صفحه شخصی خود به پویش دو درجه کمتر پیوست.

اولین گردهمایی تخصصی هیئت‌های نوجوان کشور برگزار می‌شود

اولین گردهمایی تخصصی هیئت‌های نوجوان کشور برگزار می‌شود
2024-12-17T15:13:57+03:30
اولین گردهمایی تخصصی هیئت‌های نوجوان کشور، تحت عنوان «سلسله همایش‌های مهنا» در مشهد مقدس برگزار می‌شود.

هنر یک طلبه، کشف قوانین الهی و بیان آنها برای مردم است

هنر یک طلبه، کشف قوانین الهی و بیان آنها برای مردم است
2024-12-17T15:00:40+03:30
کاری که از پژوهشگران حوزوی برمی‌آید این است که پژوهش‌هایشان برای کاستن و حل مسائل نظام مقدس جمهوری اسلامی باشد.

حضرت ام البنین(س) می‌تواند الگوی تربیت فرزندان و مدیریت خانواده باشد

حضرت ام البنین(س) می‌تواند الگوی تربیت فرزندان و مدیریت خانواده باشد
2024-12-17T11:00:37+03:30
علوی تهرانی گفت: ام البنین درک عمیقی از زمانه خود داشتند لذا پس از واقعه عاشورا، با مرثیه‌خوانی و نوحه‌سرایی، صدای مظلومیت کربلائیان را به نسل‌های آینده منتق...

پنجمین شماره نشریه عین منتشر شد

پنجمین شماره نشریه عین منتشر شد
2024-12-17T10:47:17+03:30
پنجمین شماره نشریه عین، با عنوان «کوچه» به مناسبت ایام فاطمیه توسط مرکز تخصصی احیا امر اهل‌بیت (علیهم السلام) منتشر شد.

یادگارنامه صفویه شناسی پروفسور رودی متی رونمایی می‌شود

یادگارنامه صفویه شناسی  پروفسور رودی متی رونمایی می‌شود
2024-12-17T10:47:17+03:30
کتاب گفتارهایی در تاریخ عصر صفوی، یادگارنامه ایرانی پروفسور رودی متی در خانه اندیشمندان علوم انسانی رونمایی می‌شود.

سومین مهرواره بانور تا ۱۲ بهمن تمدید شد

سومین مهرواره بانور تا ۱۲ بهمن تمدید شد
2024-12-17T08:47:17+03:30
دبیر ستاد مرکزی مهرواره بانور با توجه به استقبال ۱۷ هزار بانوی کنشگر مسجدی برای تشکیل نهضت رسانه‌ای حامی مقاومت، از تمدید این مهرواره تا ۱۲ بهمن ماه سال جاری...

محسن قمی: حمایت ایران از مردم سوریه ادامه خواهد داشت

محسن قمی: حمایت ایران از مردم سوریه ادامه خواهد داشت
2024-12-16T13:47:17+03:30
معاون بین الملل دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه آمریکا به دنبال تجزیه سوریه است تا محور مقاومت را کم‌اثر جلوه دهد، گفت: به حول و قوه الهی محور مقاومت، قوی...

معاون بین‌الملل دفتر رهبر انقلاب: حمایت ایران از مردم سوریه ادامه خواهد داشت و محور مقاومت،قویتر خواهد شد

معاون بین‌الملل دفتر رهبر انقلاب: حمایت ایران از مردم سوریه ادامه خواهد داشت و محور مقاومت،قویتر خواهد شد
2024-12-16T13:20:38+03:30
معاون بین الملل دفتر مقام معظم رهبری گفت: گفتمان محور مقاومت امروزه به اقصی نقاط جهان منتقل شده است.

نشست «روش معنایابی واژه‌های قرآن کریم» برگزار می شود

نشست «روش معنایابی واژه‌های قرآن کریم» برگزار می شود
2024-12-16T12:27:18+03:30
در این نشست محمدکاظم شاکر، هیئت علمی گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه علامه طباطبایی به دبیری مردم صادری نویسنده و مدرس دانشگاه سخنرانی خواهد کرد.

جدایی از دین در ایران و جهان در گزارشی بررسی می‌شود

جدایی از دین در ایران و جهان در گزارشی بررسی می‌شود
2024-12-16T12:14:01+03:30
نشست رونمایی و نقد گزارش جدتیی از دین در ایران و جهان بررسی می‌شود.

نجف لک‌زایی: علوم انسانی ما باید علوم قرآن‌ بنیاد باشد

نجف لک‌زایی: علوم انسانی ما باید علوم قرآن‌ بنیاد باشد
2024-12-16T12:14:00+03:30
دبیر مجمع پژوهشگاه‌های علوم انسانی کشور از برگزاری یکصد نشست و برنامه ویژه پنجمین همایش علوم انسانی – اسلامی، پژوهش و فناوری در مراکز علمی کشور خبر داد.

بازدید رئیس دفتر رهبر انقلاب و وزیر ارتباطات از نمایشگاه دستاوردهای وقف

بازدید رئیس دفتر رهبر انقلاب و وزیر ارتباطات از نمایشگاه دستاوردهای وقف
2024-12-16T12:14:00+03:30
رئیس دفتر مقام معظم رهبری و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از چهارمین نمایشگاه دستاوردهای نهاد وقف با شعار «روایت پیشرفت» بازدید کرد.

فراخوان ثبت نام انتخاب اعضای حقیقی کمیسیون توسعه آموزش عمومی قرآن کشور

فراخوان ثبت نام انتخاب اعضای حقیقی کمیسیون توسعه آموزش عمومی قرآن کشور
2024-12-16T12:13:59+03:30
فراخوان ثبت نام انتخاب اعضای حقیقی کمیسیون توسعه آموزش عمومی قرآن کشور و هیئت اندیشه‌ورزی دبیرخانه کمیسیون منتشر شد.

استقبال گسترده علاقمندان از هشتمین دوره جشنواره قرآنی فجر

استقبال گسترده علاقمندان از هشتمین دوره جشنواره قرآنی فجر
2024-12-16T12:13:59+03:30
حسین فلاح خوش‌مشرب، معاون اجرایی دارالقرآن خانه کارگر، از استقبال گسترده علاقه‌مندان به هشتمین دوره جشنواره قرآنی فجر خبر داد.

برنجکار: حوزه و دانشگاه باید با هم برای تأسیس تمدن اسلامی همکاری کنند

برنجکار: حوزه و دانشگاه باید با هم برای تأسیس تمدن اسلامی همکاری کنند
2024-12-16T12:13:59+03:30
رئیس پژوهشگاه قرآن و حدیث هفت گام مهم به منظور رسیدن به تمدن نوین اسلامی را بر اساس قرآن و سنت تبیین کرد.

هراتی: مبنا شدن علوم انسانی برای سایر علوم، در حال تبدیل‌شدن به یک اَبر انگاره است

هراتی: مبنا شدن علوم انسانی برای سایر علوم، در حال تبدیل‌شدن به یک اَبر انگاره است
2024-12-16T12:13:58+03:30
دبیر شورای تحول و ارتقای علوم انسانی گفت:تسهیل کار پژوهشگاه‌ها و مراکز علم پژوهشی را پیگیری خواهیم کرد.

ماجرای نماز شکری که مرشد چلویی بعد از آتش گرفتن مغازه‌اش خواند؛ کاسب عارف و اهل معرفت

ماجرای نماز شکری که مرشد چلویی بعد از آتش گرفتن مغازه‌اش خواند؛ کاسب عارف و اهل معرفت
2024-12-16T08:53:57+03:30
میرزا احمد عابد نهاوندی چون عارف و اهل معرفت بود، و با زبان شعر و اندرز با مردم سخن می‌گفت به مرشد و از آنجا که شغلش چلوکباب فروشی بود «مرشد چلویی» نام گرفت.

ماجرای نماز شکری که مرشد چلویی بعد آتش گرفتن مغازه‌اش خواند؛ کاسب عارف و اهل معرفت

ماجرای نماز شکری که مرشد چلویی بعد آتش گرفتن مغازه‌اش خواند؛ کاسب عارف و اهل معرفت
2024-12-16T08:40:37+03:30
میرزا احمد عابد نهاوندی چون عارف و اهل معرفت بود، و با زبان شعر و اندرز با مردم سخن می‌گفت به مرشد و از آنجا که شغلش چلوکباب فروشی بود «مرشد چلویی» نام گرفت.

حجت‌الاسلام قمی: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ایرانی و دینی صدمه می‌زنند

حجت‌الاسلام قمی: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ایرانی و دینی صدمه می‌زنند
2024-12-15T19:33:57+03:30
حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی به بی‌قانونی و هنجارشکنی به‌نام هنر ایرانی واکنش نشان داد و نوشت: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ا...

قمی: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ایرانی و دینی صدمه می‌زنند

قمی: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ایرانی و دینی صدمه می‌زنند
2024-12-15T16:20:37+03:30
حجت الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی به بی‌قانونی و هنجارشکنی به‌نام هنر ایرانی واکنش نشان داد و نوشت: مدعیان فرهنگ با هنجارشکنی به هویت تاریخی، ا...

برگزاری اختتامیه رخداد قرآنی«ترنم وحی» با حضور حافظان کل مهد قرآن

برگزاری اختتامیه رخداد قرآنی«ترنم وحی» با حضور حافظان کل مهد قرآن
2024-12-15T11:40:37+03:30
سید محمود چاوشی مدیر عامل مؤسسه مهد قرآن از برگزاری مراسم تجلیل حافظان کل عضو مؤسسه مهد قرآن از سراسر کشور در مرحله نهایی شانزدهمین دوره آزمون سراسری حفظ کل ...

دومین همایش مساجد مجری اعتکاف برگزار می‌شود

دومین همایش مساجد مجری اعتکاف برگزار می‌شود
2024-12-14T20:33:57+03:30
معاونت فرهنگی اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد با همکاری سایر نهادهای مجری اعتکاف «دومین همایش مساجد مجری اعتکاف» را برگزار می‌کند.

نشست‌های ویژه پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر به مناسبت هفته پژوهش برگزار می شود

نشست‌های ویژه پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر به مناسبت هفته پژوهش برگزار می شود
2024-12-14T20:33:57+03:30
پژوهشگاه مطالعات فقه معاصر به مناسبت هفته پژوهش سلسله نشست‌های ویژه‌ای را برگزار می‌کند.

آیین اختتامیه جشنواره ملی اعطای تندیس نیکوکاری برگزار می‌شود

آیین اختتامیه جشنواره ملی اعطای تندیس نیکوکاری برگزار می‌شود
2024-12-14T12:27:17+03:30
آیین اختتامیه نخستین جشنواره ملی اعطای تندیس نیکوکاری، سه‌شنبه ۴ دی ماه با حضور فعالان شاخص عرصه نیکوکاری و مدیران عامل مؤسسات خیریه و مردم‌نهاد برگزار می شود.

داوری اردکانی: امید با خرد و درک امکان‌ها پدید می‌آید

داوری اردکانی: امید با خرد و درک امکان‌ها پدید می‌آید
2024-12-14T12:27:17+03:30
چهره ماندگار فلسفه در یادداشتی نوشت: امید با خرد و درک امکان‌ها پدید می‌آید و اکنون این خرد و درک حتی در اروپا و آمریکا کمتر وجود دارد و همه مردم جهان کم و ب...

بخش زیادی از اراضی کشاورزی در کشور موقوفه هستند

بخش زیادی از اراضی کشاورزی در کشور موقوفه هستند
2024-12-14T12:13:57+03:30
سخنگوی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: در چهارمین نمایشگاه دستاوردهای وقف ۵۰ مجموعه علمی کشور حضور دارند.

خاموشی: در سه سال اخیر چندین برابر عمر وقف در ایران، سند تک برگ صادر شد

خاموشی: در سه سال اخیر چندین برابر عمر وقف در ایران، سند تک برگ صادر شد
2024-12-14T12:13:57+03:30
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه گفت:سازمان اوقاف وظیفه مند باید به کارش ادامه دهد و مردم هم توجه می‌کنند که موقوفات با این ساختار حفظ خواهد شد.

شماره جدید سیاست نامه منتشر شد

شماره جدید سیاست نامه منتشر شد
2024-12-14T09:47:19+03:30
سی و دومین شماره مجله سیاست نامه (ویژه پاییز) با تصویری از سید حسین نصر و پرونده‎ای با موضوع نگاه سنت‌گرایان به زنان منتشر شد.

مردم سالاری در اقتصاد اسلامی از دیدگاه رهبر انقلاب بررسی می‌شود

مردم سالاری در اقتصاد اسلامی از دیدگاه رهبر انقلاب بررسی می‌شود
2024-12-14T09:47:19+03:30
نشست علمی مردم سالاری در اقتصاد اسلامی از دیدگاه مقام معظم رهبری برگزار می‌شود.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)