میرنیوز
جلسه رونمایی و بررسی نشریه دانشجویی «جلوه» که در راستای مطالبهگری از مجلس یازدهم در موضوعات «زنان، خانواده و جمعیت» توسط انجمن اسلامی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) نگارش شده؛ در خبرگزاری ایسنا در قزوین برگزار شد؛ این نشریه در سه فصل «در فراکسیون زنان مجلس چه گذشت؟!»، «تکههای گمشده پازل قانونگذاری» و «گذر از مسیر سیاستگذاری صحیح» تدوین شده است.
امیررضا بخشیپور دبیر انجمن اسلامی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) در این میزگرد اظهار میکند: قرار بود این نشریه زودتر از این زمان رونمایی شود که بهخاطر شیوع کرونا به تعویق افتاد، این شماره از نشریه «جلوه» پیرامون حوزه زنان و خانواده است و با توجه به اینکه مقام معظم رهبری دغدغههای بسیاری پیرامون زنان و خانواده داشتند در انجمن اسلامی دانشگاه امام خمینی (ره) به این نتیجه رسیدیم که نشریهای با عنوان «اولویتهای زنان و خانواده و مجلس جدید» تدوین و منتشر کنیم.
وی ادامه میدهد: رهبر معظم انقلاب همواره بر این امر تأکید دارند که مجلس شورای اسلامی باید به مسائل کلیدی کشور توجه داشته باشد و از پرداخت به حاشیهها بپرهیزد. ایشان در سخنرانی خود به مسکن و ازدواج، تسهیل ازدواج جوانان و سپس به جلوگیری از حرکت کشور به سمت پیری جمعیت اشاره دارند. با دقت در سخنرانی رهبر معظم انقلاب درمییابیم که تأکید ایشان بعد از اولویت دادن ازدواج، مسائل پیری جمعیت است.
دبیر انجمن اسلامی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) تصریح میکند این نشریه حاصل خروجی فعالیت مستمری است که دانشجویان از سال ۹۵ در حوزه زنان و خانواده داشتند و برنامههای مهمی است که در این راستا برگزار کردند.
در فراکسیون زنان مجلس چه گذشت؟
فاطمه کریمی، سردبیر نشریه دانشجویی «جلوه» نیز در این میزگرد بیان میکند: این نشریه ماحصل فعالیت ۲ ساله دانشجویان است که مطالب در حوزه قانونگذاری و مطالبات جمعآوری و در ویژهنامه تخصصی درج شده است.
وی ادامه میدهد: در فصل نخست با عنوان «در فراکسیون زنان مجلس چه گذشت؟» به روند قانونگذاری در این چندساله پرداخته شده است؛ مجلس در چند سال گذشته به مباحثی همچون کودک همسری پرداخت و آن را اولویت خود قرار داد درحالیکه دربرگیری آن بسیار اندک بود؛ هرچند که اتفاقات خوبی مانند پرداخت بیمه زنانه خانهدار نقطه مثبتی بود.
سردبیر نشریه دانشجویی «جلوه» بیان میکند: گاهی در روند قانونگذاری مشاهده میشود که برخی اولویتها در نظر گرفته میشوند که اولویت نخست به شمار نمیروند؛ اولویتبندی نادرست و غفلت از موضوعات اساسی میتواند منجر به بحران شود؛ ازدواج و جمعیت جزو اولویتهای کشور است؛ در مجلس قبل به تابعیت فرزندان با مادران ایرانی پرداخته شد، نمیگوییم این اقدام خوب نیست ولی طیف آمار ۵۰ هزار نفر درگیر این مشکل بودند و این در حالی است که ۱۳ میلیون جوان مجرد در کشور وجود دارد که برای آنان اقدامی از سوی مجلس صورت نگرفت و گامی برای تسهیل ازدواج برداشته نشد.
کریمی تصریح میکند: مهمترین نکته این است که در این سالها مقام معظم رهبری تأکیدات ویژهای روی سیاستهای کلی جمعیت و خانواده داشتهاند ولی توجه چندانی به آنها نشده است.
سردبیر نشریه دانشجویی «جلوه» تأکید میکند: بخشی از هدف ما از نگارش نشریه مطالبه از مسئولین، نمایندگان مجلس و حاکمیت بود، صرفاً توجه به این قوانین کافی نیست و کارآمدی آن نیز مهم است، نمایندگان داده و بسترهای لازم را دارند بنابراین باید اهتمام ویژهای داشته باشند تا قانونی وضع شود که کارآمدی و تأثیرگذاری لازم را داشته باشد که در فصل سوم این نشریه به کارآمدی پرداخته شده است.
بحران جمعیت، تلختر از کرونا
مژگان صلایی یکی از دانشجویان ادوار انجمن اسلامی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) و از محققین نشریه دانشجویی «جلوه» نیز بیان میکند: سالهاست که طرح تعالی جمعیت و جامعه تصویب شده ولی خاک میخورد؛ مسئولین اغلب در مناسبتها به موضوعات میپردازند و با اتمام آن مناسبت موضوع را به فراموشی میسپارند معمولاً هرسال یکبار در روز جمعیت به این امر میپردازند و سخنانی را مطرح و سپس فراموش میکنند .
وی اضافه میکند: در سال جاری محمداسماعیل اکبری مشاور عالی وزیر بهداشت در روز جمعیت به نکته قابلتأملی اشاره کرد که وارد بحران جمعیت شدیم و آن را تلختر از کرونا دانست.
محقق این نشریه دانشجویی اشاره میکند: بحث جمعیت یک موضوع استراتژیک است که نتیجه سیاست غلط در دهه ۶۰ و ۷۰ است؛ بررسیها نشان میدهد طی ۳۰ سال آینده ایران به یکی از پیرترین کشورهای جهان تبدیل خواهد شد؛ برای همین امر از سال ۸۵ پنجره جمعیتی باز شده و تا ۱۴۲۵ نیز ادامه خواهد داشت تا این خلأ را جبران کنیم.
وی تصریح میکند: نرخ جایگزینی سه فرزند است که عملاً با سیاستهای سه دهه اخیر این نرخ کاهش چشمگیری داشته و به ۱.۸ رسید و متأسفانه در سال ۹۹ به کمتر از یک درصد رسیده است؛ تقریباً میتوان گفت که فاجعه است و جهانیان نیز از کاهش جمعیت ایران متعجب شدند.
نمایندگان مجلس دهم باید پاسخگو باشند
صلایی تأکید میکند: نمایندگان مجلس دهم باید پاسخگو باشند و مجلس یازدهم که خود را انقلابی میداند نیز باید پایکار باشد. تا به امروز عملاً جز حرف چیز دیگری نشنیدیم، البته پیشنهاداتی برای کمیسیون جمعیت داشتند و اینکه این کمیسیون چقدر میتواند اثرگذار باشد جای بحث دارد؛ نمایندگان باید گزارش عملکرد دهند.
وی عنوان میکند: مسئولین همیشه تقویمی به موضوعات نگاه میکنند و این در حالی است که مسئله جمعیت موضوعی نیست که یکساله و ۲ ساله به آن نگاه کنیم بلکه باید اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت برای آن تعریف کنیم و در حقیقت نگاه کاریکاتوری به آن نداشته باشیم.
محقق نشریه دانشجویی «جلوه» اشاره میکند: ۱۳ میلیون جوان مجرد در کشور وجود دارد که در سن ازدواج قرار دارند که از این تعداد ۱.۵ میلیون دختر بالای ۳۵ سال هستند، آیا دلسوزی وجود دارد؟ چه برنامهریزی صورت گرفته شده است؟ نباید فراموش کنیم که این جوانان تا سن مشخصی قدرت باروری خواهند داشت.
هزینه درمان ناباروری سرسامآور است
وی تشریح میکند: ۳.۵ میلیون زوج نابارور در کشور وجود دارد که عملاً دولت هیچ تمهیدی برای آنها نداشته است و متأسفانه درمانهای پرهزینه این زوجها سرسامآور است. سه سیکل درمانی برای زوجهای نابارور وجود دارد که در بخش دولتی هر سیکل ۲۰ میلیون و در بخش خصوصی نیز تا ۴۰ میلیون تومان هزینه دارد. مسلماً همه زوجها توان پرداخت این هزینه و درنتیجه مداوا را نخواهند داشت. البته در بودجه این مبلغ دیده میشود ولی اینکه کجا هزینه میشوند جای سؤال دارد. باید از دولت پرسید که چرا این هزینهها در جای خودش انجام نشده است؟!
کاهش ۴۰ درصدی ازدواج در دهه اخیر
صلایی ادامه میدهد: در مجلس دهم کمکاری صورت گرفت و دستگاههای نظارتی باید به این موضوع رسیدگی کنند مجلس دهم به بررسی کودک همسری پرداخت که شاید جامعه آماری چند هزار نفری را در برمیگرفت ولی برای ۱۳ میلیون جوان مجرد هیچ گامی برداشته نشد.
محقق نشریه دانشجویی «جلوه» اشاره میکند: طرح تعالی جمعیت و خانواده و قانون تسهیل ازدواج خاک میخورد، چرا نمایندگان مجلس دهم به آن نپرداختند؟ از دستگاه قضا انتظار میرود به این بخش واردشده و در این موضوع انقلابی عمل کند.
وی با تأکید بر اینکه نقدها باید شنیده شود، اظهار میکند: به طرح تعالی جمعیت و خانواده نیز نقدهایی وارد است که باید با چکشکاری و اصلاح وارد فاز اجرایی شود؛ تا چقدر باید آزمونوخطا صورت گیرد؟ آیا زمانهای ازدسترفته بس نیست؟!
صلایی در پایان اعلام میکند: از سال ۹۰ تا ۹۹ میزان ازدواج در کشور ۴۰ درصد کاهش پیدا کرده است چه کسی باید پاسخگو باشد؛ سه قوه در این میان نقش اساسی دارند ولی نقش مجلس را پررنگتر میبینیم چون در رأس قانونگذاری است و امیدواریم به این موضوع واقف باشند.
برهم خوردن تعادل جمعیتی یک مخاطره امنیتی است
بخشیپور دبیر انجمن اسلامی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) میگوید: مخاطرات احتمالی جمعیت؛ در علم سیاست، قدرت منطقهای درگرو مؤلفههایی همچون موقعیت ژئوپولتیک، اقتصاد قوی و ارتش قدرتمند است. مسئله جمعیت بهقدری مهم است که علمای علم سیاست از بین مؤلفهها، جمعیت را مهمتر میدانند. در چند سال اخیر دچار بحران جمعیت شدیم و این ریشه در سیاستگذاریهای غلط در دهه ۶۰ و ۷۰ دارد. تمامی دستگاهها باید به مسئله جمعیت بپردازند و صرفاً نباید این مسئله را موضوعی فرهنگی بدانیم.
وی اضافه میکند: برهم خوردن تعادل جمعیتی یک مخاطره امنیتی است؛ همانطور که در کشورهای غربی به جمعیت از دریچه امنیتی مینگرند میطلبد که کمیسیونهای امنیتی مسئله جمعیت را در اولویت خود قرار دهند.
دبیر انجمن اسلامی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) بیان میکند: عمده فعالیتهای مربوط به مسائل جمعیت شناختی زیرنظر مرکزی تحت عنوان CMOC یا مرکز عملیاتهای نظامی و غیرنظامی آمریکا انجام میشود. طبق تعاریف این مرکز تمامی سازمانهای بینالمللی بایستی در جهت تأمین منافع آمریکا و با تبعیت از دکترین ملی آمریکا فعالیت کنند.
وی عنوان میکند: مرکز CMOC برای کنترل جمعیت کشورهای مسلمان سه دستورالعمل «هدایت و جهتدهی مدیریت سیاسی کشورهای اسلامی توسط مدیران داخلی»، «استفاده از ظرفیت سازمانهای بینالمللی برای کاهش جمعیت این کشورها» و «نبرد فرهنگی و رسانهای بر روی کشورهای هدف» را در نظر گرفت.
بخشیپور ادامه میدهد: در روش نخست در ذهن مسئولین بهگونهای تلقین کردند که با افزایش جمعیت مدیریت دشوار است و متأسفانه مسئولین ما نیز به آنسو حرکت کردند.
دبیر انجمن اسلامی دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) تأکید میکند: افراد دغدغهمند باید طرح را کامل مطالعه کنند و به حساسیت موضوع واقف شوند؛ بیم آن میرود که مسئولین بهراحتی از کنار این موضوع حساس و مهم بگذرند؛ از نمایندگان میخواهیم گفتمان مجلس را به اینسو ببرند و زیرساختهای لازم را نیز فراهم کنند.
به گزارش ایسنا، مسئله جمعیت از مهمترین مسائلی است که امروزه باید بدان توجه کرد چراکه قدرت نظامی و اقتصادی هر کشور درگرو آن است ولی متأسفانه در دهههای اخیر با غفلت مسئولین شاهد کاهش جمعیت کشور و حرکت به سمت پیری جمعیت ایران هستیم و این امر میطلبد که مسئولین بهصورت جهادی و انقلابی پایکار آیند و تدبیری بیندیشند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
گیلان میزبان ۶ شهید گمنام میشود
کشف ۱۵ تن برنج تاریخ گذشته در اهواز
نظام شورایی عامل تحقق مردم سالاری دینی در کشور است
شناسایی و برخورد با عوامل مراکز غیرمجاز سقط جنین در استان تهران
اولین جلسه دادگاه «رضایت خودرو طراوت نوین» چگونه گذشت؟
رفع فیلترینگ در دستور کار است
۴ لنج حامل کالای قاچاق در استان بوشهر توقیف شد
تلههای زنده گیری هوبره بلای جان گونههای ارزشمند حیات وحش
آلودگی هوای ۶ شهر خوزستان برای گروه های حساس
۸۰۰ جهیزیه به مناسبت هفته گرامیداشت بسیج در کردستان توزیع شد
۸ دستگاه خودروی شوتی حامل سوخت قاچاق در نهبندان توقیف شد
تردد بیش از ۶ میلیون نفر طی سال جاری در مرز مهران
نزدیکی به قرآن و سیره پیامبر اسلام رمز پیروزی بر دشمنان است
استاندار قم: فرونشست زمین در برخی نقاط قم ایجاد شده است
فرمانداری که به خبرنگار توهین می کند باید عزل شود
اصلاح سیاست ارزی برای حمایت از صنعتگران
دستگیری ۳ شرور مسلح در عملیات ویژه پلیس ایرانشهر
سرپرست فرمانداری بندر انزلی معرفی شد
سانحه برای خودروی استاندار/ حال عمومی مهدی زندیه وکیلی خوب است
سمنان میزبان اجلاس سراسری نماز دانشآموزی کشور شد
اولین مزرعه کشت حفاظتی در شهرستان زارچ ایجاد شد
انجام ۳ عملیات مردم یاری پایگاه هوانیروز کرمانشاه در هفته گذشته
شهرکرد سردترین نقطه در کشور
ترافیک سنگین در جاده های البرز/ جاده کرج - چالوس بسته است
امام جمعه اصفهان: مشخص نبودن حد وقف در اصفهان چالش جدی است
امام جمعه خرمآباد: جذب نیروی بدون ضابطه در ادارات جرم انگاری شود
مهرواره «بانور» برای توانمندسازی بانوان کنشگر رسانه برگزار می شود
ضرورت افزایش بودجه استان یزد با توجه به سهم پررنگ یزد در اشتغال کشور
هلاکت و دستگیری ۷۶ تروریست در سیستان و بلوچستان
حادثه رانندگی در محور اهر- تبریز ۷ نفر مصدوم در پی داشت