میرنیوز
دکتر فرنوش حقانی پور در گفت وگو با ایسنا، ترس، عشق و خشم را سه مولفه هیجانی دانست و اظهار کرد: نمی توانیم نترسیم، نمی توانیم عشق نورزیم و نمی توانیم خشمگین نشویم و این سه حالت طبیعی است، اما باید سطح بهینه داشته باشد؛ نه بیشتر و نه کمتر.
وی با بیان اینکه انسان باید خشمگین شود، تصریح کرد: انسان در فرایند رشد هیجانی به مرحله ای می رسد که توانایی خشمگین شدن دارد و لذا اگر خشمگین نشویم، مشکل هیجانی پیدا خواهیم کرد.
این روانشناس، خشمگین نشدن برخی از افراد را نشان دهنده بهره هوشی ضعیف آنان دانست و افزود: اگر خشمگین شدن در سطح بهینه باشد، نوعی بالندگی هیجانی محسوب می شود، اما به دنبال غالب شدن هیجان خشم، برانگیختگی فیزیولوژی و رفتار ستیزجویانه به وجود می آید.
حقانی پور، پرخاشگری را متفاوت از خشم دانست و گفت: خشم بد نیست، اما پاسخ به خشم به صورت پرخاشگرانه بد است. حدفاصل بین رفتار جرات مندانه و رفتار پرخاشگرانه در پاسخ به خشم همان مدیریت هیجان خشم است.
وی با اشاره به پاسخ انسان نسبت به یک انسان دیگر، یک شیء و یا یک رویداد، خاطرنشان کرد: اگر تخلیه خشم مناسب داشته باشیم، رفتار پرخاشگرانه تبدیل به رفتار جرات مندانه می شود.
این مشاور خاواده، کلید طلایی تمام عکس العمل های انسان را به تعویق انداختن پاسخ دانست و تصریح کرد: بهترین روش برای مهارت نه گفتن، بله گفتن و کنترل خشم پرهیز از پاسخ دهی زودهنگام است. در واقع باید پاسخ ها را به تعویق بیاندازیم.
وی روش های کنترل خشم را برای لحظه خشم ندانست و یادآور شد: باید در زندگی مهارت های کنترل خشم را کسب کنیم و یادگیری نیازمند تمرین و ممارست است تا بتوانیم رفتار جرات مندانه را جایگزین رفتار پرخاشگرانه کنیم.
حقانی پور، در پاسخ به این سوال که آیا خشم یک امر اکتسابی است؟، عنوان کرد: خشم ارتباط مستقیمی با یادگیری دارد و بسیاری از فرزندان از داشتن یک الگوی والدینی خشمگین رنج می برند، اما خشم کاملا قابل کنترل است و تنها با تمرین و تجربه می توان پاسخ خشم را به تعویق انداخت.
این روانشناس، با بیان اینکه انسان توانایی ایجاد، نگهداری، تقویت و حذف همه رفتارهای هیجانی را دارد، گفت: باید رفتارهای نامطلوب را حذف و رفتارهای مطلوب را پایدار کنیم. برای کنترل خشم می توانیم از تکنیک پاداش و جریمه نیز بهره بگیریم، یعنی خودمان خودمان را اصلاح کنیم و در صورت خشمگین شدن، برای خودمان جریمه در نظر بگیریم.
وی مهار محرک ها را از دیگر روش های کنترل خشم دانست و اضافه کرد: گرسنگی، تشنگی، خستگی و خواب بی موقع افراد را خشمگین می کند. گاهی توقف در یک محیط موجب بروز رفتارهای پرخاشگرانه می شود و بهتر است هرچه زودتر آن محیط را ترک کنیم.
حقانی پور، تمرین دم و بازدم(ریلکسیشن) را یکی از روش های مورد تاکید دانست و اظهار کرد: تمرین دم و بازدم به مدت ۲۰ دقیقه در روز یا یک روز در میان به آرامش درونی و کنترل خشم کمک می کند. همچنین باید در بازه زمانی تعویق پاسخ دهی به ایفای نقش بپردازیم، یعنی خودمان را در موقعیت های مختلف قرار دهیم و واکنش طرف مقابل را بسنجیم.
وی با بیان اینکه به تعویق انداختن پاسخ خشم باید متناسب با اندازه خشم باشد، خاطرنشان کرد: زمانی که خشمگین هستیم باید با خودمان گفت وگو کنیم و نسبت به طرف مقابل صداقت داشته باشیم. در واقع باید علت خشمگین شدن خودمان را صادقانه بیان کنیم. طرف مقابل نیز باید پذیرای نقد ما باشد و حالت تدافعی به خود نگیرد.
این روانشناس، یکی از مهارت های کنترل خشم برای خانواده ها را باد کردن بادکنک دانست و یادآور شد: والدین به همراه فرزندان تعدادی بادکنک را باد کنند و سپس بادکنک ها را بترکانند. این بادکنک ها نماد خشم است و ترکیدن آن مخرب بوده و صدای بلند و ترسناک دارد، اما اگر هوای داخل بادکنک ها را آرام آرام خالی کنند، علاوه بر سالم ماندن بادکنک، دیگر ایجاد ترس نمی کند. روزهای کرونایی بهترین فرصت برای بازی کنترل خشم است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
تصادف در اتوبان کرج- قزوین دو فوتی و دو مصدوم بر جا گذاشت
نیم ضریح حرم حضرت علی (ع) در البرز رونمایی شد
ماموریت ناوگروه ۸۶ نقطه عطف تاریخ دریایی جمهوری اسلامی است
ترافیک در برخی نقاط آزادراهی البرز سنگین است
۲ شهید گمنام در رشت تشییع و خاکسپاری می شوند
تصادف تریلی و اتوبوس در محور گرمسار_آرادان/ ۲۰ نفر مصدوم شدند
تصویربرداری از یک قلاده «گربه پالاس» در «تنگه واشی» فیروزکوه
شهر زنجان سومین مرکز سرد کشور ثبت شد
استان کرمان مملو از فرصتهای خوب برای رشد و توسعه است
کلنگ زنی مزرعه پنل خورشیدی در گمیشان
برگزاری راهپیمایی جمعههای خشم در سراسر خوزستان
برخورد کامیون حمل شیر و پراید در خراسان شمالی۲ مجروح داشت
۲ شهید گمنام در رشت تشییع و خاکسپاری می شود
وزیر میراث فرهنگی: توسعه زیرساخت های گردشگری؛ «بوموسی» قطب گردشگری داخلی می شود
تردد در راه های مازندران روان است
برنامههای هشتاد و هفتمین سالگرد شهادت آیتالله مدرس تشریح شد
مقرّ «کنفدراسیون کبدی آسیا» در ایران افتتاح میشود
زیرگذر حرم مطهر رضوی تبدیل به رواقهای موضوعی میشود
املش لرزید
وزیر میراث فرهنگی: سهم پایین ایران از گردشگری؛ فقط ۴۰ درصد آثار باستانی ثبت شده است
قدرت جبهه مقاومت سبب شکست صهیونیستها و آتش بس در لبنان شد
صادرات نفت و میعانات گازی تداوم می یابد/ توان بارگیری روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت در شمال
اعتکاف کانون تربیت نسل جهادی و احیا کننده مساجد است
اختلاف مسوولان رژیم صهیونیستی با آمریکا سبب آتش بس در لبنان شد
صادرات نفت و میعانات گازی تداوم می یابد؛ توان بارگیری روزانه ۲۰۰ هزار بشکه نفت در شمال
تبدیل ایران به هاب انرژی؛ سوآپ نفتی احیا می شود
تکلیف «هاشمی» به مدیران حوزه کشاورزی برای تدوین برنامه ۶ ماهه
دستگیری یک عضو شورای شهر گلستان؛ ۲کارمند شهرداری و ۲ دلال هم بازداشت شدند
تصویب منطقه گردشگری سبب جهش در کلاردشت می شود
ارسال کمکهای مردمی توسط آستان قدس رضوی به مردم مظلوم لبنان