میرنیوز
به ثمر نشستن درختان و ریختن توت ها پای درختانی که در کنار خیابان ها و معابر شهر قد برافراشته اند، نه تنها مشکلاتی برای زیبایی و نظافت شهر ایجاد می کند، که حتی باعث آسیب به درختان و شکسته شدن شاخ و برگ آنها به خاطر چیدن توت می شود و همه این دردسرهای درحالی است که اصولا خوردن توت هایی که به طور مسقیم در معرض آلودگی محیط و دود ناشی از خودروها و وسایل نقلیه قرار دارند توصیه نمی شود.
آنطور که مدیرعامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری اصفهان می گوید: اصل بر کاشت درختان غیرمثمر در کنار خیابان ها و معابر بوده است، اما تشخیص نادرست درخت نر و ماده و یا از بین رفتن پیوند، دو احتمالی است که باعث شده این روزها شاهد به ثمر نشستن درختان توت زیادی در نقاط مختلف شهر باشیم.
فروغ مرتضایی نژاد، در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به سازگار بودن درختان توت با اقلیم اصفهان، اظهار کرد: درختان توت از گذشته حضور پر رنگی در بسیاری از نقاط شهر اصفهان داشته و درختان توت کهن سالی در این شهر داریم، اما اتفاقی که در این سال ها افتاده و باعث ایجاد منظره ناخوشایندی شده، درختان توت ماده ای است که در کنار خیابان ها و محل های تردد کاشته شده اند.
وی با اشاره به اینکه درخت توت، قابلیت پیوند زدن دارد، می گوید: قرار بوده درختان توتی که در شهر کاشته می شوند با پایه نر باشند که مثمر نیستند، اما پایه نر معمولا روی پایه اصلی و وحشی که پایه ماده است، پیوند زده می شود. در طول زمان و وقتی تنش به گیاه وارد می شود، پیوندک از بین می رود و پایه اصلی رشد می کند، بنابراین طی چند سال، پیوند نرک توت از بین رفته و پایه های ماده که پایه اصلی بوده رشد پیدا کرده است که اصطلاحا به آن توت کاکوزا می گویند و پایه نرکی است که بر پایه ماده پیوند زده می شود.
مثمر شدن درختان توت در معابر شهر در سایه دو احتمال
مرتضایی نژاد با اشاره به دو احتمال در خصوص کاشت درختان با پایه ماده در معابر اصفهان، توضیح داد: توت درختی با پایه بسیار مقاوم است، بنابراین یک گزینه احتمالی این است که پیوندک از بین رفته و احتمال دوم این است که در فصل پاییز و زمستان، زمانی که درختان کاشته می شدند، به دلیل نبود برگ بر روی نهال، تشخیص نداده اند که آیا درخت نرک است یا ماده! چون شهرداری درخت توت با پایه نر لازم داشته و سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری هم همیشه بر این نکته تاکید می کند که درخت توت در معابر باید درخت با پایه نر باشد، اما به هر حال بعد از چند سال متوجه شده اند که درختانی که در معابر کاشته شده اند، توت با پایه ماده بوده است.
شاید کوتاهی از تولیدکننده درختان بوده است
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه اصل بر کاشت درختان غیرمثمر در کنار خیابان ها و معابر است، اضافه می کند: قرار نبوده است پایه ماده در معابر کاشته شود، در عین حال که سازمان ما فقط دستورالعمل نظارت بر درختان را دارد و مجریان طرح کاشت درختان، مناطق شهرداری هستند که به مناطق هم اطلاع داده ایم برای معابر از درختان توت غیر مثمر استفاده شود، اما شاید کوتاهی از تولیدکننده بوده که درختان مثمر کاشته است.
وی با یادآوری اینکه بسیاری از درختان توت شهر اصفهان بیست ساله هستند و سعی ما بر این است که درخت توت از اصفهان حذف نشود، توضیح می دهد: بهتر است درختان توت مثمر در پارک ها و به صورت توده ای و انبوه کاشته شود که باعث ایجاد یک منظره زیبا در پارک می شود و شهروندان هم می توانند از توت های این درختان استفاده می کنند.
توت های کنار معابر و خیابان ها آلوده است
مرتضایی نژاد خاطرنشان می کند: درختان توت کنار معابر و خیابان ها هم منظره نازیبایی دارد و هم اگر شهروندی از آن استفاده کند، ممکن است اثرات بدی داشته باشد، چون تمام آلاینده های موجود در هوا جذب توت می شود و هرچه سطح برگ و میوه زبرتر باشد، آلاینده ها بهتر جذب برگ و میوه می شود، از طرف دیگر توت میوه ای نیست که بتوان پوست آن را کند و حتی به درستی شست، بنابراین از نظر من خوردن توت کنار معابر درست نیست.
شهروندان موافق عقیم سازی درختان نیستند
وی در ادامه از اجرای طرح های پژوهشی برای عقیم سازی درختان توت خبر داد و اضافه کرد: طرح پژوهشی برای عقیم سازی درختان از سال های گذشته مطرح بوده اما نطرات زیادی در این باره وجود دارد و حتی در نظرسنجی که از شهروندان کرده ایم متوجه شده ایم نظر شهروندان این نیست که با هورمون پاشی درختان را عقیم کنیم، در عین حال که عقیم سازی درختان هزینه بر است که می توانیم هزینه آن را تامین کنیم اما نکته مهم این است که همه شهروندان موافق این کار نیستند.
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهر اصفهان به پیشنهاد جمع آوری توت ها هم اشاره کرده و می گوید: این پیشنهاد مطرح است که با یک پیمانکار صحبت کنیم تا همه توت ها را جمع آوری کند، اما موضوع این است که توت ها همه در یک زمان نمی رسند و مثل درخت سیب یا آلوچه نیست که همه میوه های آن همزمان می رسند و چیده می شود، بلکه توت ها دانه به دانه می رسند و روی زمین می رسند، به خاطر همین نمی شود از پیمانکاری بخواهیم مرتب توت ها را جمع آوری کند!
پیشنهادات و طرح هایی که اجرایی نیست
وی به پیشنهادات مختلفی که در این زمینه وجود دارد اشاره کرد و گفت: برخی از این پیشنهادات اجرایی نیستند و سازمان ما ده ها طرح دارد، اما هیچ کدام توجیه اقتصادی ندارند، این درحالی است که اگر درخت را عقیم کنیم، شهروندان می گویند چرا کاری می کنید که درخت میوه نداشته باشد؟ و اگر هم توصیه به چیدن و خوردن توت ها به شهروندان بکنیم اصلا کار درستی نیست.
مرتضایی نژاد با بیان اینکه ایجاد توتستان در سطح شهر در دستور کار سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری است، اضافه می کند: در حال حاضر در محل هایی مثل پارک صفه و یا بوستان کنار صدا و سیمای اصفهان توتستان داریم که مردم هم از آن استقبال می کنند.
وی خاطرنشان می کند: کاشت درخت توت در اصفهان ممنوع نشده، چون توت درخت بسیار مقاوم و سازگار با اقلیم اصفهان است، به همین خاطر در چندین پارک سطح شهر هم به صورت توده ای و انبوه توتستان ایجاد کرده ایم.
اجرای پایلوت هورمون پاشی درختان در یکی از مناطق شهر
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه طرحی مطرح است تا برای سال آینده توت ها از یک منطقه شهر اصفهان (که ساکنان آن بیشترین شکایت را از ریزش توت ها دارند) به صورت پایلوت حذف شود، می افزاید: جلسات علمی و کارشناسی متعددی با کارشناسان و اساتید دانشگاه داشته این و تضمین کرده اند ما هورمون هایی را می شناسند که می توان با یک هورمون پاشی و به راحتی میوه را به گیاه اضافه و یا میوه را از گیاه حذف کرد. این طرح را در یک منطقه اجرا می کنیم، به این صورت که در بهار هورمون پاشی را انجام می دهیم و در پاییز و زمستان رصد می کنیم.
وی تاکید می کند: طرح پیوند زدن درختان نر با ماده عملا اجرایی نیست، چون پیکره اصلی درختان شکل گرفته و به درخت ماده و مثمر تبدیل شده که قابلیت پیوند زدن ندارند، به همین خاطر نمی توان یک درخت بیست ساله را دوباره پیوند بزنیم.
کمبود آب و تنش، درختان شهر را از درون تهی کرد
مرتضایی نژاد علت سقوط درختان را خشکی زاینده رود دانسته و می گوید: در روزهای اخیر، دستک ها (شاخه های کناری تنه درختان که از تنه اصلی جدا می شوند) می شکنند. این موضوع به سال ۷۹ بر می گردد که برای اولین بار رودخانه زاینده رود بسته شد، از آن سال تاکنون نزدیک به ۲۰ سال است که درختان دچار تنش شده اند.
وی درباره تنش وارد شده به درختان شهر طی دو دهه گذشته توضیح می دهد: در این سال ها، زمانی که آب رودخانه باز بوده، درختان به فراوانی آب خورده اند و زمانی که رودخانه بسته بوده، آب نخورده اند، بنابراین باز و بسته شدن زاینده رود سبب شده تا به درختان تنش وارد شود، مثل انسانی هستند که مرتبا به او شوک وارد شود. این اتفاق سبب شده که درختان ضعیف شوند و بسیاری از درختان از درون تو خالی و تهی شوند.
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری اصفهان از شناسایی ۳۹۰ درختی که از بخش میانی پوک شده بودند خبر داده و می گوید: سال گذشته ۳۹۰ درخت را شناسایی کردیم و با مسئولیت سازمان، این درختان که از درون تهی شده بودند را قطع کردیم که تبعات زیست محیطی بسیاری دارد. این درختان در ظاهر برگ دارند، اما از بخش میانی، پوک شده اند و احتمال سقوط آنها زیاد است، به همین خاطر با وزش بادهای شدید دچار سقوط می شوند. همه باید کمک کنیم و راهکار بدهیم تا درختان سالم بمانند و تلاش کنیم رودخانه آب داشته باشد تا به درختان آب برسد و سیراب شوند.
فرهنگ سازی برای رفتار درست با درختان شهر
وی با اشاره به اینکه درختان هم مانند بقیه موجودات سن دارند، اما سن بهره برداری درختان متفاوت است، اضافه می کند: به یکسری از درختان، درخت پایدار گفته می شود که سن بیشتری دارند، ولی بعضی از درختان در سطح شهر مثل انواع بید، انواع تبریزی و پده درختانی هستند که عمر کمتری دارند و سن بهره برداری آنها ۴۰ تا ۵۰ سال است.
مرتضایی نژاد به کاشت بلوط زاگرس در اصفهان اشاره و خاطرنشان می کند که در کنار این گونه های مقاوم، در نقاطی که زیبایی اهمیت داشته درختان زیبا و کم سن نیز به فضای سبز شهر اضافه شده است.
مدیرعامل سازمان پارک ها و فضای سبز اصفهان با تاکید بر ضرورت رفتار درست با درختان شهر، می گوید: باید یک کار فرهنگی منسجم انجام دهیم تا همه شهروندان به اهمیت درختان به عنوان موجودات زنده توجه داشته باشند و به آنها احترام بگذارند، به طوری که برای چیدن چند توت، شاخه درخت را نشکنند و به آن صدمه وارد نکنند.
وی درعین حال رسالت سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری را نگهداری از درختان می داند و می گوید: فرهنگ سازی برای رفتار درست شهروندان با درختان موضوعی است که همه باید در آن مشارکت داشته باشند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
حادثه رانندگی در محور اهر- تبریز ۷ نفر مصدوم در پی داشت
وزیر ارتباطات: استفاده از ظرفیت ابر دولت باید به صورت ویژه دنبال شود
ترافیک سنگین در جاده های البرز/ جاده چالوس بسته است
استفاده از ظرفیت ابر دولت باید به صورت ویژه دنبال شود
اقدامات وزارت نفت براساس اولویت شهرها باشد
احداث تصفیه خانه فاضلاب شهری یک مطالبه جدی محیط زیستی در چهارباغ
ادامه انسداد بخشی از جاده کرج- چالوس تا ۱۰ آذرماه
مجهزترین پارکینگ بافت پیرامونی حرم رضوی به بهره برداری می رسد
آخرین خبرها از ثبت جهانی دره خرمآباد؛ امیدوارم تیرماه جشن جهانیشدن را بگیریم
هزینه کرد ۱۸ میلیارد تومانی برای تکمیل و تجهیز زیرساختهای فرهنگی در خراسان جنوبی
تصادفات در محورهای جنوب استان بوشهر ۱۲ درصد کاهش یافت
۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای پروژه های گازرسانی رامسر تخصیص یافت
برنامه قطعی برق در خراسان شمالی اعلام شد+ جدول
رقم بذر جو مقاوم به سرمازدگی در گلپایگان رونمایی شد
نشست تخصصی شهید شهرکی در استان سمنان برگزار می شود؛ تبلیغ مسئله محور در مساجد
یک فوتی و ۱۲ مصدوم در حادثه ترافیکی محور شهرکرد - اصفهان
تخصیص ۳۲۴ میلیارد تومان تسهیلات مکانیزاسیون در مازندران
«علی لاریجانی» با آیت الله نوری همدانی دیدار کرد
دفترمقام معظم رهبری در قم از تلاشهای هیئت خادم الرضا(ع)تقدیر کرد
وزیر کشور: سرمایه گذاری داخلی و خارجی مولفهای مهم برای توسعه است
مسمومیت ۱۲ نفر با گاز مونوکسیدکربن در استان مرکزی
مازندران مهد ورزش است؛ کسب ۲۸۰ مدال در سال جاری
وزیر کشور: سرمایه گذاری داخلی و خارجی مولفه ای مهم برای توسعه است
اقدامات دشمنان خیال باطل است
مردم و مومنان نقش ویژه ای در مملکت داری پیامبر(ص) داشتند
صدورحکم بینالمللی علیه سران صهیونیست آرزوی چندین ساله بشریت بود
دستور دستگیری سران رژیم صهیونیستی شکست مفتضحانه آنها است
کشف لاشه یک قلاده پلنگ در سمنان؛ محیط زیست تائید کرد
فرهنگ بسیج نسخه شفابخشی برای حل مشکلات و پیشرفت کشور
هر کسی با تلاش شبانهروزی مشکلی از مردم را برطرف کند بسیجی است