میرنیوز
دکتر جواد کریمی در گفتوگو با ایسنا، در خصوص پژوهشی که در قالب «چگونگی تبادل اطلاعات و تعامل بین موجودات زنده» انجام شدهاست، اظهار کرد: محققان دانشگاه فردوسی موفق شدند این زبان تعامل و ارتباط بین نماتودهای مفید و گیاهان را کشف کنند. این کشف در قالب رساله دکتری شکوفه کمالی در گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی با این هدف که ما در دنیای جانوری و گیاهی، میدانیم بین موجودات ارتباط وجود دارد، انجام گرفت.
وی افزود: روزگاری سلیمان پیامبر زبان غیر انسان را تنها میدانست و لشکریانی از حشرات در اختیار و ارادهاش بودند. توسعه روشها و متدهای علمی به محققان نیز امکان کاوش در زمینه چگونگی تبادل اطلاعات و تعامل بین موجودات زنده را داده است. سالهاست که میدانیم گیاهان قادرند با موجودات اطراف خود مانند حشراتی که از گیاه تغذیه میکنند یا آنهایی که از حشرات گیاهخوار تغذیه میکنند، ارتباط برقرار کرده و آنها را دور کرده یا جلب کنند به عبارتی با ارسال پیام، این ارتباط میسر میشود.
عضو هیات علمی گروه گیاهپزشکی دانشگاه فردوسی تصریح کرد: در این بین میکروبهایی که روی حشرات گیاه خوار نیز فعال هستند و باعث بروز بیماری در این حشرات گیاهخوار میشوند و بالطبع، این اتفاق به نفع گیاه است نیز قادرند با گیاه از جمله قارچها و باکتریها تبادل سیگنال داشته باشند. اما گروه دیگری از دشمنان حشرات گیاهخوار که در خاک فعالند و باعث بیماری و مرگ حشرات گیاهخوار میشوند نماتودهای بیمارگر حشرات نیز هستند.
وی عنوان کرد: گیاهان میتوانند زبان جانوران دیگر را بفهمند و همچنین با یکدیگر حرف بزنند و تبادل اطلاعات داشته باشند. تاکنون در مورد این گروه، بین نماتودها، گیاهان و اینکه میتوانند با یکدیگر تبادل اطلاعات داشته باشند، پژوهشی انجام نشده بود اما این پژوهش مشخص کرد که گیاهان میتوانند این جانوران مفید را که در خاک هستند، درک و حضورشان را بفهمند و بعد از این حضور به نفع خود استفاده کنند که هم خود را تقویت و هم دشمنان دیگر که میخواهند به گیاه حمله کنند را تضعیف کنند تا در نهایت به نفع خود و سیستم باشد و از این بابت یک کشف مهم در اکولوژی و زیستشناسی محسوب میشود.
کریمی خاطرنشان کرد: در نتیجه، معین شد که گیاه قادر به درک نماتود مفید بوده و پس از مواجهه با آن، سیستم دفاعی خود را در جهتی تنظیم میکند که هم توان زیستی گیاه در برابر حمله احتمالی گیاه خواران افزایش یابد و در کنار آن، گیاه خواران فعال روی گیاه نیز با این تغییر فیزیولوژی گیاه، دچار اختلال رشد و عملکرد و کارایی شده و خسارت آنها در نهایت کاهش یابد.
وی بیان کرد: یافته مذکور نشان دیگری بر نظم حیرت انگیز طبیعت و خلقت است و موید آنکه در غیاب دخالتهای انسان در تخریب اکوسیستم، ارتباط بین اجزای زنجیره و شبکه غذایی به شکلی منظم و برنامهریزی شده قادر به آن است که هموسازی گیاه و نیز سایر سطوح غذایی برقرار شود.
عضو هیات علمی گروه گیاهپزشکی دانشگاه فردوسی در خصوص خروجی این پژوهش، تصریح کرد: این پژوهش در مجلهای به نام Molecular Ecology که یکی از مجلات مهم اکولوژی و زیستشناسی است، در یک ماه اخیر منتشر شد. این مجله، یافتههای مهم دانشمندان و محققان را منتشر میکند. همچنین با این اقدام نشان دادیم که با کار تیمی بسیار خوب میتوان یک پژوهش با کیفیت را با این امکانات و شرایطی که در ایران وجود دارد، انجام داد؛ به شرط اینکه دانشجو توانا و پشتکار داشته باشد و به صحبتهای استاد خود عمل کند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
کشف ۱۵ تن برنج تاریخ گذشته در اهواز
نظام شورایی عامل تحقق مردم سالاری دینی در کشور است
شناسایی و برخورد با عوامل مراکز غیرمجاز سقط جنین در استان تهران
اولین جلسه دادگاه «رضایت خودرو طراوت نوین» چگونه گذشت؟
رفع فیلترینگ در دستور کار است
۴ لنج حامل کالای قاچاق در استان بوشهر توقیف شد
تلههای زنده گیری هوبره بلای جان گونههای ارزشمند حیات وحش
آلودگی هوای ۶ شهر خوزستان برای گروه های حساس
۸۰۰ جهیزیه به مناسبت هفته گرامیداشت بسیج در کردستان توزیع شد
۸ دستگاه خودروی شوتی حامل سوخت قاچاق در نهبندان توقیف شد
تردد بیش از ۶ میلیون نفر طی سال جاری در مرز مهران
نزدیکی به قرآن و سیره پیامبر اسلام رمز پیروزی بر دشمنان است
استاندار قم: فرونشست زمین در برخی نقاط قم ایجاد شده است
فرمانداری که به خبرنگار توهین می کند باید عزل شود
اصلاح سیاست ارزی برای حمایت از صنعتگران
دستگیری ۳ شرور مسلح در عملیات ویژه پلیس ایرانشهر
سرپرست فرمانداری بندر انزلی معرفی شد
سانحه برای خودروی استاندار/ حال عمومی مهدی زندیه وکیلی خوب است
سمنان میزبان اجلاس سراسری نماز دانشآموزی کشور شد
اولین مزرعه کشت حفاظتی در شهرستان زارچ ایجاد شد
انجام ۳ عملیات مردم یاری پایگاه هوانیروز کرمانشاه در هفته گذشته
شهرکرد سردترین نقطه در کشور
ترافیک سنگین در جاده های البرز/ جاده کرج - چالوس بسته است
امام جمعه اصفهان: مشخص نبودن حد وقف در اصفهان چالش جدی است
امام جمعه خرمآباد: جذب نیروی بدون ضابطه در ادارات جرم انگاری شود
مهرواره «بانور» برای توانمندسازی بانوان کنشگر رسانه برگزار می شود
ضرورت افزایش بودجه استان یزد با توجه به سهم پررنگ یزد در اشتغال کشور
هلاکت و دستگیری ۷۶ تروریست در سیستان و بلوچستان
حادثه رانندگی در محور اهر- تبریز ۷ نفر مصدوم در پی داشت
وزیر ارتباطات: استفاده از ظرفیت ابر دولت باید به صورت ویژه دنبال شود