میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، افراد جوان در هر جامعهای به عنوان نیروی فعال و کارآمد در زنجیره تولید و خدمت تلقی میشوند. این در حالی است که سالمندی بدون برنامه و مدیریت، میتواند به یک چالش تبدیل شود. بنابراین، جوانی جمعیت و سالمندی را باید در کنار هم مدیریت کرد تا بتوان بر مشکلات جمعیتی فائق آمد.
آمارها نشان میدهد، نرخ فعلی رشد جمعیت کشور حدود ۷۲ صدم درصد و نرخ باروری کلی نیز ۱.۶ درصد است.
اگر همین روند تداوم یابد در سال ۱۴۱۹، جمعیت کشور منفی میشود و این یعنی در آیندهای نه چندان دور، به جای جایگزینی جمعیت، شاهد کاهش آن خواهیم بود و اگر این وضعیت تداوم یابد، در سال ۱۴۳۰ به ازای هر ۳ نفر جمعیت کشور، یک سالمند خواهیم داشت که این امر بر پویایی جمعیت، رشد، پیشرفت و حتی امنیت و اقتدار کشور تأثیرات منفی خواهد داشت.
قانون جوانی جمعیت مشتمل بر ۷۳ ماده و ۸۱ تبصره، در جلسه مورخ ۲۴ مهر ۱۴۰۰ کمیسیون مشترک طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده مجلس شورای اسلامی، طبق اصل ۸۵ قانون اساسی تصویب شد. پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن، به مدت ۷ سال، در تاریخ ۱۴۰۰/۸/۱۰ به تأیید شورای نگهبان رسید.
برای اجرای قانون جوانی جمعیت، هفت سال در نظر گرفته شده که بیشتر از سه سال آن گذشته و چهار سال باقی مانده است. در واقع میتوان گفت که کمتر از ۴ سال فرصت داریم که بتوانیم در مسیر جوانی جمعیت قرار بگیریم. در غیر این صورت، چهار سال بعدی سختتر خواهد شد، چرا که تقریباً همه بانوان دهه شصت از سن باروری خارج خواهند شد. پس از آن بانوان دهه هفتادی در اولویت قرار میگیرند که هم تعداد جمعیت آنها کمتر و هم فرهنگ آنها با بانوان دهه شصت بسیار متفاوتتر است. از همین رو اجرای چهار سال آخر قانون جوانی جمعیت، سالهایی است که نظام برنامهریزی و مدیریت باید اعتماد خانواده ایرانی را جلب و صداقت خود را اثبات کند.
در گذشته به ازای هر زن به طور تقریبی ۷ فرزند متولد میشد، اما اکنون این رقم به ۱.۶ کاهش یافته و اگر بخواهیم به سطح جایگزینی جمعیت برسیم، باید این نرخ باروری بالای ۲.۱ باشد، یعنی به ازای هر زن باید بیش از ۲ فرزند متولد شود تا جمعیت به صورت پایدار باقی بماند.
به اعتقاد کارشناسان حوزه سلامت، رویکرد جمعیت باید مسائل جامع فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی باشد و تمام جنبههای این موضوع در نظر گرفته شود.
اجرای قوانین مرتبط با جمعیت نیازمند همراهی و پذیرش مردم است، سیاستها باید به گونهای طراحی شوند که مردم آنها را بپذیرند و در اجرای آنها مشارکت داشته باشند و برای این کار، یک رویکرد خانواده محور و اجتماعی لازم است و اگر ۵ میلیون زوج در سن باروری در کشور، هر کدام یک فرزند داشته باشند و نرخ باروری کلی از ۱.۶ به ۲.۱ برسد به این ترتیب، جمعیت کشور به سطح جایگزینی خواهد رسید. برای این امر باید مردم را توجیه کرد و آنها باید باور کنند که تغییرات لازم است. به عبارت دیگر، ما باید مردم را به گونهای متقاعد کنیم که به سیاستهای جمعیتی توجه کنند و این سیاستها را بپذیرند تا به نتیجه مطلوب برسیم.
علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، با بیان اینکه موضوع جوانی جمعیت از اهمیت فراوانی برخوردار است، گفت: متأسفانه روند نرخ باروری در برخی استانها بسیار کاهشی است و نرخ باروری و رشد جمعیت کشور با برنامهریزهای انجام شده، بسیار فاصله دارد.
وی با بیان اینکه میانگین سن ازدواج جوانان ایرانی به ویژه در استانهایی که نرخ باروری آنها به کمتر از ۱.۵ رسیده، افزایش یافته است، افزود: چارهای جز خروج از بحران جمعیتی نداریم و اگر شرایط کنونی ادامه داشته باشد این احتمال وجود دارد که میزان جمعیت از شرایط کنونی کمتر شود. اقدامات مداخله جمعیتی میبایست در تمام کشور به ویژه در استانهای که نرخ باروری کمتر از ۱.۵ دارند، انجام شود.
رئیسی با بیان اینکه مسائل و مشکلات جمعیت فقط با حرف حل نمیشود و باید با اقدامات مناسب و همه جانبه برای حل مسائل جمعیتی گام برداشت، گفت: موضوع افزایش پدیده سالمندی که ناشی از شکست و ناموفق بودن در جوانی جمعیت است، میتواند از ابعاد مختلفی مورد بررسی قرار گیرد. اگر با روند کنونی پیش رویم، طی ۳۰ سال آینده از هر سه نفر ایرانی یک نفر سالمند است.
وی با بیان اینکه جمعیت سالمندان کشور باید سالم باشند، افزود: جمعیت سالمندان کشور باید سالم باشند تا از هزینهها جلوگیری کنیم اما تحقق جمعیت سالمندان سالم به هزینههای بسیار زیاد نیاز دارد. اقداماتی در زمینه سالمندان سالم انجام شده و باید این موضوع به یکی از برنامههای اصلی وزارت بهداشت در آینده تبدیل شود. در کنار توجه به موضوع سالمندان سالم، میبایست به موضوع جوانی جمعیت نیز توجه کنیم. به طور قطع این جوانان هستند که میتوانند نیروی فعال جامعه باشند و کشور را به تعالی برسانند. سالمندان سالم تنها نیز میتوانند پیشکسوتان هر رشته باشند و تجربیات خود را به جوانان منتقل کنند.
منبع : خبرگزاری مهر
۷۰ هزار نفر در تکمیل ظرفیت رشتههای بدون آزمون ۱۴۰۳ ثبتنام کردند
حضور مستقل شرکتهای دانشبنیان در نمایشگاه بینالمللی شیراز متالکس
نرمافزار هوشمند حضور و غیاب طراحی شد
۱۷۰۰۰ محصول دانشبنیان تایید شده در کشور وجود دارد؛ روزآمدسازی محصولات
ایجاد سرفصلها و دورههای جدید در دستور کار دانشگاه مهارت
دانشگاه تهران به سازمان تحقیقات هسته ای اروپا (CERN) پیوست
محرومیت ثبت نام در کنکور ۱۴۰۴ برای برخی داوطلبان لغو شد
نخستین المپیاد علمی و مهارتی ویژه دانشجویان دارای معلولیت برگزار میشود
امکان تزریق واکسن آنفلوانزا تا آخر فصل سرما فراهم شد
سرپرست معاونت راهبردی و توسعه بازار رگولاتوری منصوب شد
نتایج آزمون EPT دی ماه دانشگاه آزاد اعلام شد
امکان تزریق واکسن آنفلوانزا تا آخر فصل سرما وجود دارد
افزایش تولید پنبه در اراضی شور کشور توسط دانشبنیانها
اشتباه بیل گیتس سرنوشت مایکروسافت را عوض کرد
۵۰ طرح به مرحله بعدی «گفتاورد ملی نخبگان» راه یافتند
بیماران هموفیلی با چه مشکلاتی دست و پنجه نرم میکنند؟
۵ ماهیگیر پس از واژگونی قایق در شرق اندونزی مفقود شدند
اجرای طرح توسعه اقتصاد روستایی در گیلان با کمک فناوری
نقره، آویشن و زنجبیل به کمک زخمهای دیابتی میآیند
نخستین قطار متروی فیبرکربنی جهان حرکت کرد
اعتکاف دوره آماده شدن برای اتفاقات بزرگتر است
ایجاد ساختار فناوری با راهاندازی دانشکدههای موضوعی در دانشگاه آزاد
استقرار ۳۵۰ کارشناس تغذیه در مناطق روستایی تا پایان سال
تورم مواد خوراکی، سفره خانوادهها را کوچک کرده است
ارتباط خودکشی با عوامل اجتماعی و محیطی
ایران در جایگاه هشتم جهانی بازار حلال
اتلاف ٣٣ درصدی مواد غذایی در فرایند کشت داشت و برداشت
زالی: تحریمها نتوانست پزشکی هستهای ایران را تحت تأثیر قرار دهد
امروز آخرین مهلت ثبتنام در پنجاه و دومین آزمون دستیاری تخصصی پزشکی
پیشگیری از ابتلا به بیماری HPV؛ غربالگری یا تزریق واکسن؟