میرنیوز
به گزارش ایسنا، شاید اصلاح ژن کریسپر تا مدتها پیش، چندان مورد توجه نبود اما در حال حاضر، مشهورترین فناوری اصلاح ژن به شمار میرود و به صورت گسترده در آزمایشها مورد استفاده قرار میگیرد. دانشمندان، کریسپر را برای بهبود آزمایشها، تولید محصولات مقاوم و ارائه داروهایی که بیماریهای ژنتیکی را درمان میکنند، به کار میگیرند.
در روش اصلاح ژن کریسپر، برخی ژنها از دی.ان.ای حذف میشوند و ژنهای جدیدی جای آنها را میگیرند تا عملکرد و فعالیت توالی دی.ان.ای اصلاح شود. روش اصلاح ژن کریسپر، کاربردهای بسیاری دارد و در حوزههای متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد روش اصلاح ژن کریسپر رو به افزایش است و تحت تاثیر عوامل گوناگونی از جمله پیشرفت فناوری، سیاستهای دولتها و سرمایهگذاری خصوصی قرار دارد.
با وجود همه این کاربردها، نمیتوان گفت که کریسپر، روشی بدون نقص و کامل است. اصلاح ژن کریسپر نیز مانند بسیاری از روشهای جدید علمی، با عوارض جانبی احتمالی همراه است که میتواند خطرناک باشد.
بررسیهای صورت گرفته روی سلولهای اصلاح شده ژنتیکی انسان و موش، نشان میدهند که روش اصلاح ژن کریسپر میتواند به بروز جهش و آسیب ژنتیکی منجر شود که با آزمایشهای کنونی دی.ان.ای قابل تشخیص نیستند.
یکی از بزرگترین چالشهایی که بر سر راه اصلاح ژن وجود دارد، رساندن مولکولهای مورد نیاز به بافتها و سلولهای انسان است. اگر انتقال مولکولها و آنزیمهای مورد نظر به درستی و به صورت کارآمد انجام شود، درمان بیماریهای ژنتیکی به سادگی امکانپذیر خواهد شد.
اگرچه اصلاح ژن کریسپر در زمینههای گوناگونی کاربرد دارد اما مهمترین و اخلاقیترین کاربرد آن، درمان بیماریهای ژنتیکی است. پژوهشگران بسیاری چه در دانشگاهها و چه در بخشهای صنعتی، در حال بررسی و مطالعه هستند تا بتوانند کارآمدترین دستاوردها را در این زمینه ارائه دهند و به افزایش سلامت انسانها و درمان بیماریهای ژنتیکی کمک کنند.
به رغم اینکه اصلاح ژن کریسپر، روش پژوهش را برای دانشمندان دگرگون کرده اما استفاده از آن به خصوص در انسان، با ترسهایی همراه است. شاید بتوان گفت که اصلاح ژن کریسپر، روشی را برای درمان همه بیماریهای ژنتیکی ارائه میدهد اما در عمل، هنوز در مرحله آغازین به کارگیری این روش هستیم و هنوز راه زیادی برای رسیدن به اهداف مورد نظر در این زمینه و استفاده از این روش به عنوان یک درمان وجود دارد.
پژوهشگران در حال حاضر سعی دارند از روش اصلاح ژن کریسپر، برای مقابله با هفت بیماری استفاده کنند.
۱. سرطان
نخستین کاربرد کریسپر که پیشرفتهترین آزمایشهای بالینی را به خود اختصاص داده، درمان سرطان است. سرطان یکی از عوامل اصلی مرگ و میر ناشی از بیماری به شمار میرود و در سراسر جهان در حال گسترش است. در حال حاضر، پیشرفتهای بسیاری برای پیشگیری و درمان سرطانهای گوناگون صورت گرفته که برخی از آنها به نجات بیمار یا حتی درمان سرطان منجر میشوند. یکی از روشهای نوین درمان سرطان، درک بهتر بیولوژی تومور است. درک بهتر بیولوژی تومور میتواند به ارائه مولکولها و پادتنهایی منجر شود که پروتئینهای اصلی را هدف قرار میدهند. پروژههایی که در مقیاس بزرگ انجام شدهاند، تغییرات ژنتیکی را نشان میدهند که به نوع خاصی از سرطان تعلق دارند.
۲. اختلالات خونی
ابزارهای پیشرفته مبتنی بر اصلاح ژن کریسپر میتوانند دی.ان.ای سلولها را تغییر دهند و به درمان برخی از بیماریهای خونی کمک کنند. اصلاح ژن کریسپر میتواند رشتههای دی.ان.ای که در ژنوم بسیاری از سلولها قرار دارند، اصلاح کنند اما عملکرد آنها در سلولهای بنیادی هنوز کاملا قابل اطمینان نیست. پژوهشگران طی بررسی موشهایی که سلولهای اصلاح شده ژنتیکی به آنها انتقال داده شده، دریافتند که این روش میتواند به درمان برخی از اختلالات خونی موثر باشد.
۳. نابینایی
پژوهشگران آمریکایی در سالی که گذشت، برای نخستین بار از روش اصلاح ژن کریسپر در داخل بدن انسان استفاده کردند تا نابینایی مادرزادی یک بیمار را درمان کنند. آنها برای درمان بیماری "لبر آموروزیس" (LCA)، نوعی داروی مبتنی بر کریسپر ارائه دادند. آنها این دارو را با تزریق مستقیم به چشم بیمار انتقال دادند تا ژن کریسپر مستقیما به سلولهای چشم منتقل شود. کریسپر میتواند پس از تزریق، راه خود را به سوی سلولها پیدا کند و به اصلاح ژن معیوب بپردازد.
۴. ایدز
یکی از چالشهای مهمی که بر سر راه یافتن روش درمان ایدز وجود دارد، دشواری و ریشهکن کردن همیشگی منبع ویروسهایی است که قابلیت تکثیر شدن دارند. روش اصلاح ژن کریسپر، به دانشمندان امکان میدهد تا تکثیر ویروس ایدز را تحت کنترل درآورند و قسمتهایی از ژنوم ویروس که به دی.ان.ای متصل شده، جدا کنند.
۵. فیبروز کیستیک
دانشمندان هلندی در سال گذشته، به مطرح کردن این ایده پرداختند که میتوان با کمک روش اصلاح ژن کریسپر، درمان ایمنتری برای "فیبروز کیستیک"(Cystic Fibrosis) ارائه داد. فیبروز کیستیک که "تارفزونی کیسهای" یا "سفتی مخاط" نیز نامیده میشود، نوعی بیماری مربوط به سوختوساز بدن است که موجب میشود ترشحات در بخشهایی از بدن، سفت و چسبنده شوند.
۶. دیستروفی ماهیچهای
"دیستروفی ماهیچهای"(Muscular dystrophy)، به بیماریهای بسیار حاد ژنتیکی و پیشرونده گفته میشود که وابسته به کروموزومها است و میتواند به تخریب یا اختلال در بافت ماهیچهای منجر شود. پژوهشگران سعی دارند با ابزارهای مبتنی بر کریسپر، به این بیماری پایان بدهند. پژوهشگران آلمانی در سالی که گذشت، توانستند با کمک ابزاری مبتنی بر کریسپر، به اصلاح ژنتیکی خوکهای مبتلا به دیستروفی ماهیچهای بپردازند و گامی به سوی تحقق این روش درمانی بردارند.
۷. بیماری هانتینگتون
"بیماری هانتینگتون"(Huntington's disease) که در اثر جهش ژن کدکننده پروتئین هانتینگتون ایجاد میشود، به بروز اختلالات شناختی و اختلالات روانی میانجامد. پژوهشگران باور دارند که با کمک روش اصلاج ژن کریسپر میتوان بیماری هانتینگتون و بسیاری از بیماریهای عصبی دیگر را درمان کرد.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
ماجرای پیوند قرنیه در یکی از بیمارستانهای تهران
هوش مصنوعی در قالب مادربزرگ از کلاهبرداری جلوگیری می کند
معاون سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال منصوب شد
متولیان: کنشگری بانوان طلبه نخبه توسعه مییابد
رئیس جمهور روز دانشجو به یکی از دانشگاههای تهران می رود
ظفرقندی: ۲۰ سال آینده سالخوردهترین کشور منطقه میشویم
طرح پزشک خانواده ۴ بار شکست خورد
فعالیت ۵۰ هزار بهورز در بحث آموزش سلامت دهان و دندان
جهش علمی در حوزه علمیه خواهران نیاز است / بیان چالشهای نخبگی و راهکارها
گلریزان ۴ میلیاردی یکی از پیام رسانها برای کمک به محور مقاومت
علائمی که خبر از ابتلا به کرونای بلند مدت میدهند
مسجد حتی در عصر هوش مصنوعی و اینترنت اشیا کارکرد اثربخش دارد
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه است
خواب نامنظم مشکلات قلبی را افزایش میدهد
سیگار الکترونیکی بدون نیکوتین هم خطرناک است
تاثیر رژیم غذایی مادر باردار بر سلامت کودک
نشست شورای صنفی دانشگاههای علوم پزشکی دوشنبه هفته آینده برگزار میشود
مصرف داروی تیروئید و افزایش روند تضعیف استخوانها
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه
افزایش تعرفه اینترنت منوط به کیفیت قابل قبول و رضایت نسبی کاربران است
رئیس جمهور روز دانشجو به دانشگاه تهران می رود
استرس روانی سرطان را چگونه کاهش دهیم
قبل از انجام لیزر این نکات را بخوانید
آیین اعطای نخستین دوره جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد ۱۲ آذر برگزار میشود
حضور ۳۰ شرکت صنعتی فعال در حوزه پارچه و لباس در دانشگاه آزاد
چای سبز تأثیر چندانی در کاهش وزن ندارد
پاسخ وزارت بهداشت به عدم افزایش مجدد تعرفه مراکز ترک اعتیاد
آزمایشگاه میکروفیلوئیدیک دانشگاه علوم پزشکی ایران افتتاح شد
اقدامات ستاد فناوریهای اتصالپذیری برای تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه
سومین کشور پرجمعیت دنیا متعلق به دیابتیها است