میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر، سیدمحمد پورحسینی مشاور وزیر بهداشت و مدیرکل دفتر وزارتی، با همراهی رئیس و معاونان دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی از محل دانشکده سلامت اجتماعی، پروژه نیمه تمام مرکز رشد فناوری، مرکز توانبخشی ایثار (نشاط) به عنوان یک مرکز مشارکتی با بنیاد شهید انقلاب اسلامی بازدید کرد، ضمن آنکه از بیمارستان توانبخشی رفیده که الگوی دانشگاههای سراسر کشور برای راه اندازی مراکز تخصصی توانبخشی و تختهای توانبخشی جهت ارائه خدمات این حوزه است، نیز بازدید داشت.
وی در نشست با اعضای هیأت رئیسه دانشگاه، در جریان کمبود اعتبارات برای بهره برداری از پروژههای عمرانی مربوط به تکمیل مراکز جدید پزشکی و توانبخشی دانشگاه، همچون مرکز درمانی یافت آباد، مرکز خیرساز ایثار در مرکز روانپزشکی رازی، مرکز رشد فناوری و مرکز توانبخشی نشاط قرار گرفت.
مهرداد فرخی معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در این نشست، به اثرگذاری ارزشمند خدمات حوزههای این دانشگاه در زمینه توانبخشی و سلامت اجتماعی و روانی، و جامعه هدف این خدمات که بیشتر از اقشار کم درآمد هستند، اشاره کرد و گفت: این شرایط در نهایت، عدم درآمدزایی مراکز درمانی تابعه این دانشگاه را سبب شده که در بسیاری از مواقع کفاف هزینههای آنها را نمیدهد.
وی با اعلام مراحل پایانی پروژههای عمرانی مربوط به مراکز درمانی جدید دانشگاه که تسریع در تکمیل و بهره برداری از آنها، میتواند به گسترش خدمات توانبخشی و سلامت روانی و اجتماعی در کشور کمک کند، خواستار تأمین اعتبارات لازم برای اتمام این پروژهها و همچنین، پرداخت به موقع و ۱۰۰ درصدی اعتبارات تخصیصی دانشگاه شد.
فرهاد نصرتی نژاد رئیس دانشکده سلامت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی نیز گفت: هفت دپارتمان این دانشکده میتوانند به ارتقای شاخصهای رفاه اجتماعی در جامعه کمک کنند.
وی از دانشکده در شرف تأسیس «سلامت اجتماعی» به عنوان اولین دانشکده سلامت اجتماعی در کشور و یکی از معدود دانشکدههای این حوزه در دیگر کشورهای دنیا نام برد و افزود: بخشهای مختلف رفاه اجتماعی مانند سلامت، آموزش، مسکن و تأمین اجتماعی به هنگام بازنشستگی میتوانند از طریق متخصصان این حوزه، تدوین برنامه هفتم توسعه کشور و ارائه راهکارهای عملی، با یکدیگر هماهنگ شده و به ارتقای رفاه اجتماعی در جامعه کمک کنند.
نصرتی نژاد همچنین با اشاره به فعالیت چندین دستگاه و نهاد در حوزه سلامت اجتماعی که بدون ایجاد همگرایی و هماهنگی، فعالیتهای حتی موازی انجام میدهند، گفت: فعالیت اثربخش این مجموعه از نهادها با وجود تولیت علمی در رأس آن، امکانپذیر است و دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی میتواند تولیت علمی و تخصصی این مجموعه را به عهده داشته باشد.
وی، دیده بانی و رصد مسائل اجتماعی را از دیگر پتانسیلهای دانشکده سلامت اجتماعی و مجموعه متخصصان زیرمجموعه آن دانست و افزود: بسیاری از عوامل مؤثر بر سلامت، خارج از نظام سلامت و مربوط به مسائل اجتماعی در جامعه هستند که با بررسی و مطالعه آنها، تهیه خلاصههای سیاستی از نتایج مطالعات و ارائه آن به دولت، میتوان در رفع مشکلات نقش داشت.
نصرتی نژاد در بیان اهمیت سلامت اجتماعی و تأثیر آن بر دیگر ارکان جامعه، گفت: افزایش مشارکت مردم که یک امر اجتماعی است، ایجاد انسجام اجتماعی که ضرورت جامعه است، ایجاد همگرایی فرهنگی در جامعه و توجه جدی به بخش پیشگیری که بیشتر به سلامت اجتماعی برمی گردد، از جمله تأثیرات سلامت اجتماعی در جامعه و نشاندهنده اهمیت و جایگاه آن در نظام سلامت کشور است.
وی همچنین افزود: با توجه به اهمیت سلامت اجتماعی و پرداختن به ابعاد مختلف آن، میتوان به ضرورت راه اندازی دانشکده سلامت اجتماعی در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی که دانشگاهی منحصر به فرد در میان دانشگاههای علوم پزشکی کشور است، پی برد.
حمیدرضا خانکه رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی گفت: حوزههای توانبخشی و سلامت اجتماعی نیازمند متولی مشخص در وزارت بهداشت هستند.
وی ضمن معرفی بخشهای آموزشی، پژوهشی، درمانی و پروژههای در دست اجرا، و در حال اتمام دانشگاه، به چالشهای حوزههای توانبخشی و سلامت اجتماعی در کشور پرداخت.
خانکه، وجود تولیت مشخص برای حوزههای توانبخشی و سلامت اجتماعی در وزارت بهداشت را از ضروریات خواند و در اهمیت آن برای اجرای برنامههای کلان و پاسخگویی به جمعیت عظیم نیازمندان به این حوزهها، توضیح داد: هم اکنون حدود ۳۰ میلیون نفر از جمعیت کشور، نیازمند خدمات توانبخشی است و بیش از ۱۵ میلیون نفر، افراد دارای معلولیت هستند و ۲۵ درصد جمعیت کشور از وسایل کمک توانبخشی استفاده میکنند، ضمن آنکه سالمندان کشور نیز فعلاً ۱۰ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهند که تا ۲۰ سال آینده به ۲۵ درصد می رسند. این در حالی است که همه نیازمندان به خدمات توانبخشی در اقصی نقاط کشور، دسترسی به این خدمات ندارند.
وی افزود: تربیت نیروی متخصص برای ارائه خدمات حوزه توانبخشی، کافی نیست و عملاً متخصصان این حوزه به دلیل شرایط مناسبتر در بخش خصوصی، بیشتر جذب بخش خصوصی میشوند و مراکز دولتی با کمبود نیروی انسانی برای ارائه این خدمات مواجه هستند. پیشنهاد میشود که در مناطق آمایشی و محروم کشور، تربیت نیروی متخصص حوزه توانبخشی داشته باشیم.
خانکه، اجباری شدن طرح خدمات توانبخشی برای فارغ التحصیلان این حوزه و دسترسی ساکنان مناطق محروم به این خدمات، پوشش بیمهای کافی که پاسخگوی همه نیاز بیماران باشد را از دیگر مسائل حوزه توانبخشی ذکر کرد.
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، سهم توانبخشی از منابع مالی کشور را تقریباً صفر خواند و افزود: کمبود تخت توانبخشی و سلامت روان در کل کشور نیز از دیگر مشکلات این حوزه است که پیشنهاد شده است، پنج درصد تختهای همه بیمارستانهای عمومی کشور، به ارائه خدمات توانبخشی اختصاص یابد.
وی در این نشست با بیان تاریخچه ۳۰ ساله دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، از مهمترین فعالیتهای علمی و تولید شواهد علمی توسط اعضای هیأت علمی این دانشگاه که در پایگاههای معتبر اطلاع رسانی بین المللی نیز انعکاس داشته است، گفت.
خانکه، دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی را دانشگاهی متفاوت با سه مأموریت مشخص در حوزههای توانبخشی و سلامت اجتماعی و روانی ذکر کرد و محور آموزش دانشگاه را بر تحصیلات تکمیلی استوار دانست.
وی افزود: از حدود دو هزار دانشجوی این دانشگاه، هم اکنون بیش از ۶۰ درصد آنان در مقاطع تحصیلات تکمیلی در ۲۳ گروه آموزشی و ۸ مرکز تحقیقات اشتغال دارند.
رئیس دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، به منابع بسیار محدود و عدم درآمدزایی مراکز درمانی تابعه این دانشگاه اشاره کرد و تأمین اعتبارات لازم برای تسریع در تکمیل و اتمام برخی از پروژههای عمرانی مربوط به مراکز درمانی با ۷۰ تا ۹۰ درصد پیشرفت را ضروری دانست.
وی افزود: افتتاح اولین دانشکده سلامت اجتماعی در این دانشگاه، مرکز جامع توانبخشی نشاط که بر اساس تفاهم نامه با بنیاد شهید آماده بهره برداری است و مرکز خیرساز ایثار در مرکز روانپزشکی رازی از برنامهها و پروژههای عمرانی آماده بهره برداری در هفته دولت هستند.
خانکه، راه اندازی دانشکدههای سلامت روان و علوم توانبخشی و همچنین، پژوهشکدههای سیاستگذاری توانبخشی و سلامت روانی و اجتماعی، راه اندازی دانشکده توانبخشی و سلامت اجتماعی اردکان یزد و توسعه مرکز تحقیقات سالمندی اردکان که به همکاری دانشگاه ما نیاز دارد، احداث خوابگاه متأهلین برای دانشجویان و احداث بیمارستان اخوان را از دیگر پروژههای در دست اجرا برشمرد.
در ادامه، حجت الاسلام والمسلمین افشاری مسئول نمایندگی دفتر نهاد رهبری در دانشگاه طی سخنانی به مشخصات برجسته دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی اشاره کرد و در عین حال، محدودیت در منابع را به عنوان مشکلی در مسیر اجرای برنامهها ذکر کرد و افزود: امیدواریم حمایت مسئولان وزارت بهداشت از برنامههای این دانشگاه بتواند به توسعه کمی و کیفی دانشگاه کمک کند.
حمیدرضا خرم خورشید معاون آموزشی دانشگاه نیز در سخنانی مهمترین وجه امتیاز این دانشگاه در حوزه آموزش را اشتغال به تحصیل بیش از ۶۰ درصد دانشجویان در مقاطع تحصیلات تکمیلی ذکر کرد، ضمن آنکه این دانشگاه را نمونهای از همگرایی علوم و فعالیتهای رشتههای وزارت بهداشت در کنار رشتههای مربوط به وزارت علوم بیان داشت.
وی، سیستم آموزشی و پژوهشی در دانشگاههای کشور را نیازمند تحول دانست و گفت که نقطه نظرهای خوبی در همین ارتباط به معاونت آموزشی وزارت بهداشت ارائه شده است و دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی میتواند بخشی از این پیشنهادها را به صورت پایلوت اجرا کند و در صورت توفیق در این زمینه، دانشگاههای دیگر نیز اجرا کنند.
معاون آموزشی دانشگاه همچنین گفت که شش دبیر بورد تخصصی رشتههای مختلف در میان اعضای هیأت علمی این دانشگاه هستند و به رغم پتانسیل بالای هیأتهای بورد تخصصی رشتههای وزارت بهداشت، اما متأسفانه از همه ظرفیت هیأتهای بورد استفاده نمیشود و طی چند سال اخیر، از اختیارات این هیأتها نیز کم شده است.
فریدون لایقی معاون درمان و توانبخشی دانشگاه در سخنانی با معرفی بیمارستان توانبخشی رفیده به عنوان اولین بیمارستان تخصصی توانبخشی دانشگاهی در کشور، گفت که با توجه به ثبت روزانه ۳۰۰ سکته مغزی در کشور و مصدومان ناشی از تصادفات و حوادث ترافیکی که آمار بالایی را تشکیل میدهند و جمعیت نیازمندان به خدمات توانبخشی که با رشد جمعیت سالمندان، رو به افزایش است، توجه خاص به گسترش خدمات توانبخشی و تختهای بستری این حوزه ضروری بنظر میرسد.
وی، اختصاص ۵ درصد تختهای بیمارستانهای عمومی در سطح کشور و انعقاد تفاهم نامه جدید وزارت بهداشت با بنیاد شهید برای استفاده از ۳۰ مرکز ایثار جهت ارائه خدمات توانبخشی در سراسر کشور را راههای عملی برای گسترش خدمات توانبخشی در کشور ذکر کرد.
معاون درمان دانشگاه با اشاره به عدم آگاهی کارشناسان اعتباربخشی وزارت بهداشت از چگونگی فعالیت مراکز پزشکی و توانبخشی، سپردن این مسئولیت به دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی را پیشنهاد داد و افزود: وزارت بهداشت میتواند به مدت یک سال، اعتبارسنجی و ارائه مجوزهای اعتباربخشی مراکز توانبخشی منطقه یک تهران را به دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی بسپارد و نتایج این فعالیت را برای تداوم آن مورد بررسی قرار بدهد.
مسعود فلاحی خشکناب معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه در سخنانی، از مهمترین فعالیتهای این بخش گفت که همه در ارتباط با مأموریتهای دانشگاه است، ضمن آنکه در همه تحقیقات، گروههای هدف و تأثیرات آنها بر گروه هدف مورد توجه قرار میگیرد.
وی با اشاره به فعالیت مرکز رشد فناوری دانشگاه که تنها مرکز فناوری در زمینه طراحی و تولید تجهیزات توانبخشی است، افزود: این مرکز روی انواع پروتزها و ارتزها و وسایل کمک توانبخشی کار کرده و جدیداً نیز در مباحث مربوط به رباتیک وارد شده است و اگر اعتبارات لازم برای تکمیل مرکز رشد دانشگاه و سه آزمایشگاه منحصر به فرد آن تأمین شود، مراحل تکمیل و بهره برداری از این مرکز رشد سرعت میگیرد.
فلاحی همچنین، راه اندازی پژوهشکدههای سیاستگذاری توانبخشی، سلامت روان و سلامت اجتماعی را از برنامههای معاونت تحقیقات دانشگاه ذکر کرد.
سعید خانجانی معاون فرهنگی دانشجویی دانشگاه نیز در سخنان کوتاهی با یادآوری این نکته که اکثر دانشجویان دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی از مناطق محروم کشور هستند و وجود خوابگاههای مناسب از ضروریات این بخش میباشد، گفت: محدودیت در منابع دانشگاه ما نسبت به دانشگاههای دیگر، مشکلاتی در این بخش ایجاد کرده، ضمن آنکه مانعی برای اجرای برنامههای این معاونت مانند راه اندازی خوابگاه متأهلین شده است.
وی از مدیرکل حوزه وزارتی خواست که در زمینه بودجههای تغذیه و خوابگاههای دانشجویی، این دانشگاه را حمایت کنند، علاوه بر اینکه دولت میتواند زمینهایی در اطراف شهر برای خوابگاههای دانشجویی در نظر گرفته و خوابگاه بسازد.
سیدعلی حسینی مشاور رئیس دانشگاه و عضو هیأت رئیسه دانشگاه نیز به جایگاه دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در تربیت نیروی متخصص و تأثیرگذاری خدمات تخصصی و استاندارد توانبخشی در سلامت روانی و اجتماعی جامعه اشاره کرد و افزود: خدمات دهی به یک فرد دارای معلولیت، مساوی با تأمین سلامت روانی و اجتماعی همه اعضای خانواده این فرد و جلوگیری از وابستگی شخصی و تأمین استقلال مادی و معنوی اوست.
وی با توجه به وجود پتانسیل علمی و اجرایی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در حوزه توانبخشی، تاکید کرد که این دانشگاه میتواند وزارت بهداشت را در تدوین سیاست گذاری ها و اجرای برنامهها در این حوزه، یاری کند.
در ادامه این نشست، سیدمحمد پورحسینی مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارت بهداشت، بر حمایت همه جانبه از برنامههای این دانشگاه تاکید کرد و گفت: در سالهای گذشته، به عنوان اولین مسئول بسیج جامعه پزشکی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، خدمت کردم و دیدار امروز با اساتید بسیجی را دیداری دوستانه و افتخاری برای خود محسوب میکنم.
وی افزود: هرچند که دانشگاه رشد و پیشرفت چشمگیری طی سالهای اخیر داشته، اما به واسطه سابقه همکاری که در سالهای گذشته با این دانشگاه داشتم، نسبت به ویژگیهای منحصر به فرد آن آگاهی دارم و پیشرو بودن این دانشگاه در حوزههای توانبخشی و سلامت اجتماعی و خدماتی که در دوران شیوع کووید ارائه داد، نشاندهنده جایگاه و اهمیت خدمات دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی است.
پورحسینی ادامه داد: با توجه به بافت جمعیتی و رشد جمعیت سالمندی که سبب شده تا در آینده، یک سوم جمعیت کشور به سالمندی برسد، و هر کدام چند بیماری مزمن خواهند داشت که باید مورد رسیدگی قرار بگیرد و لذا، اهمیت فعالیت دانشگاه علوم توانبخشی و مراکز تابعه آن دو چندان خواهد شد.
وی همچنین انجام پژوهشهای کاربردی، رشد فعالیتهای دانش بنیان که کشور به سمت آن میرود، خدمات سلامت اجتماعی، راه اندازی اولین دانشکده سلامت اجتماعی در این دانشگاه و تأسیس رشتههای بین رشتهای بویژه ترکیب رشتههای حوزه سلامت با علوم انسانی را نیاز امروز جامعه و راهگشای مسائل کشور خواند.
مدیرکل حوزه وزارتی بهداشت در عین حال تاکید کرد که سرمایه اصلی این دانشگاه، وجود اعضای هیأت علمی، نیروی انسانی متخصص، زبده و کارآمد، همکاری و همدلی مسئولان با یکدیگر و حضور چهار رئیس اسبق دانشگاه در ترکیب هیأت رئیسه و استفاده از تجربیات آنان است.
پورحسینی در پایان تصریح کرد: برای پیشرفت و اجرای برنامههای دانشگاه و تأمین منابع مورد نیاز برای پیشبرد پروژههای عمرانی آن، از هیچ کوششی دریغ نخواهیم کرد.
بنابر این گزارش، افتتاح دانشکده سلامت اجتماعی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی به عنوان اولین دانشکده سلامت اجتماعی در کشور، از جمله برنامههای پیشنهادی رئیس دانشگاه به وزارت بهداشت برای هفته دولت است.
منبع : خبرگزاری مهر
ماجرای پیوند قرنیه در یکی از بیمارستانهای تهران
هوش مصنوعی در قالب مادربزرگ از کلاهبرداری جلوگیری می کند
معاون سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال منصوب شد
متولیان: کنشگری بانوان طلبه نخبه توسعه مییابد
رئیس جمهور روز دانشجو به یکی از دانشگاههای تهران می رود
ظفرقندی: ۲۰ سال آینده سالخوردهترین کشور منطقه میشویم
طرح پزشک خانواده ۴ بار شکست خورد
فعالیت ۵۰ هزار بهورز در بحث آموزش سلامت دهان و دندان
جهش علمی در حوزه علمیه خواهران نیاز است / بیان چالشهای نخبگی و راهکارها
گلریزان ۴ میلیاردی یکی از پیام رسانها برای کمک به محور مقاومت
علائمی که خبر از ابتلا به کرونای بلند مدت میدهند
مسجد حتی در عصر هوش مصنوعی و اینترنت اشیا کارکرد اثربخش دارد
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه است
خواب نامنظم مشکلات قلبی را افزایش میدهد
سیگار الکترونیکی بدون نیکوتین هم خطرناک است
تاثیر رژیم غذایی مادر باردار بر سلامت کودک
نشست شورای صنفی دانشگاههای علوم پزشکی دوشنبه هفته آینده برگزار میشود
مصرف داروی تیروئید و افزایش روند تضعیف استخوانها
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه
افزایش تعرفه اینترنت منوط به کیفیت قابل قبول و رضایت نسبی کاربران است
رئیس جمهور روز دانشجو به دانشگاه تهران می رود
استرس روانی سرطان را چگونه کاهش دهیم
قبل از انجام لیزر این نکات را بخوانید
آیین اعطای نخستین دوره جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد ۱۲ آذر برگزار میشود
حضور ۳۰ شرکت صنعتی فعال در حوزه پارچه و لباس در دانشگاه آزاد
چای سبز تأثیر چندانی در کاهش وزن ندارد
پاسخ وزارت بهداشت به عدم افزایش مجدد تعرفه مراکز ترک اعتیاد
آزمایشگاه میکروفیلوئیدیک دانشگاه علوم پزشکی ایران افتتاح شد
اقدامات ستاد فناوریهای اتصالپذیری برای تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه
سومین کشور پرجمعیت دنیا متعلق به دیابتیها است