میرنیوز
دکتر سیف سهندی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در همه حوزه ها معمولا یک پروژه ۱۰ ساله برای کاهش ارزبری در معاونت علمی تعریف شده که استراتژی امنیت غذایی نیز از این قاعده مستثنی نیست، اظهار کرد: در حوزه امنیت غذایی پروژه های مختلفی توسط شرکتهای دانش بنیان در حال انجام است.
حمایت از تولید آنزیم های بومی کشور
مسئول پروژههای کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری با تاکید بر اینکه تولید آنزیم ها یکی از برنامه های توسعه امنیت غذایی محسوب می شود، گفت: دانش فنی دستیابی به سویه های میکروبی و قارچی با توان تولید اقتصادی آنزیم در داخل کشور تا کنون بدست نیامده و نیاز است در این زمینه فعالیتهای تحقیق و توسعه توسط محققان و شرکتهای دانش بنیان به طور جدی تری پیگیری شود.
سهندی ادامه داد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این زمینه از شرکتهای دانش بنیان حمایت می کند.
مسئول پروژههای کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری با بیان اینکه صدها شرکت دانش بنیان در حوزه امنیت غذایی فعالیت می کنند، گفت: حوزه آنزیم ها در فرایند تولید مواد غذایی و همچنین سایر صنایع مانند شویندهها، نفت و غیره کاربرد دارند. از آنجایی که تولید آنزیم ها از فناوری پیچیده ای برخوردار است و به صورت سالانه ۵ میلیون و ۱۳۰ هزار دلار واردات آنزیم به کشور را داریم بنابراین تولید این میزان از آنزیم ها می تواند برای کشور سودآور باشد.
سهندی با بیان اینکه در حال حاضر دو شرکت دانش بنیان در زمینه تولید آنزیم فعالیت می کنند، ادامه داد: با توجه به اینکه شرکتهای دانش بنیان بعد از رسیدن به دانش فنی نیاز به حمایت جهت تولید انبوه دارند، صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوق توسعه ملی از این شرکتها حمایت خواهد کرد.
تولید نهاده ها، کودها و آفت کش ها
مسئول پروژههای کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری با اشاره به موضوع دیگری که در زمینه امنیت غذایی مطرح می شود، گفت: نهاده ها، کودها و آفت کش ها نیز از جمله مواردی هستند که در زمینه امنیت غذایی مورد توجه قرار می گیرد.
سهندی با اشاره به میزان واردات کودها گفت: تنها به میزان ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار واردات کودهای شیمیایی داریم که اگر کودهای زیستی جایگزین این کودهای شیمیایی شود می توانیم صرفه جویی ارزی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه اکنون اجباری در زمینه استفاده از کودهای زیستی وجود ندارد، گفت: از این رو معمولا کودهای شیمیایی وارداتی مورد مصرف قرار می گیرد و همین دلیلی بر محدود شدن بازار کودهای زیستی تولیدشده توسط شرکتهای دانش بنیان است.
صرفه جویی ارزی با کودهای زیستی
سهندی تاکید کرد: اگر حتی به میزان ۲۰ درصد هم مصرف این کودهای شیمیایی کاهش پیدا کند و کودهای زیستی جایگزین شوند صرفه جویی ارزی خواهیم داشت؛ بر اساس اخرین امار حدودا ۶ میلیون تن در سال کود اوره تولید می شود که ۲ونیم میلیون تن از این میزان در کشور مصرف می شود و مابقی صادر می شود استفاده از کودهای زیستی علاوه بر کاهش میزان واردات کودهای شیمیایی بر افزایش صادرات کودهای اوره نیز تاثیر گذار است از این رو لازم است میزان مصرف این نوع کودها در کشور افزایش یابد.
مسئول پروژههای کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری در خصوص برنامه های ستاد توسعه زیست فناوری تا ۱۰ سال آینده برای امنیت غذایی گفت: امنیت غذایی ارتباط مستقیمی با کشاورزی دارد و کشاورزی نیز چند بخش مهم شامل زراعت، باغبانی، دامپروری، شیلات و صنایع تبدیلی و تکمیلی است. لذا جهت افزایش توان ملی در حوزه امنیت غذایی بایستی نگاه کلان و زنجیرهای به موضوع داشت.
وی ادامه داد: طبق آخرین آمار وزارت جهاد کشاورزی سالانه حدود ۱۲۳ میلیون تن انواع مواد غذایی و کشاورزی در کشور تولید می شود اما میزان مصرف حدود ۱۵۰ میلیون تن است به عبارتی سالانه ۶.۲۳ میلیون تن مواد غذایی، محصولات کشاورزی و نهادههای موثر در تولید غذا به ارزش تقریباً ۱۲ میلیارد دلار وارد کشور می شود. از این میزان سهم واردات نهاده های دامی تقریباً ۹.۳ میلیارد دلار، محصولات زراعی و باغبانی حدود ۱۸.۳ میلیارد دلار و روغن و دانه های روغنی ۴.۲ میلیارد دلار است.
حمایت از تولید محصولات دامی
به گفته مسئول پروژههای کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری، عمده محصولات دامی مربوط به دانه ذرت و کنجاله بوده که میزان واردات ذرت ۱۰ میلیون تن در سال است و جهت تامین آن با شرایط فعلی در داخل کشور فارغ از نیاز آبی، بایستی حدود ۱،۲۵۰،۰۰۰ هکتار از اراضی کشور به کشت ذرت دانهای اختصاص داده شود که این میزان در حال حاضر حدود ۱۳۸ هزار هکتار است.
وی افزود: با در نظر گرفتن موضوع آب، مکانیزاسیون و ارقام تجاری موجود به نظر می رسد امکان خود کفایی در این حوزه دور از دسترس باشد اما در صورتی که تولید ارقام تجاری زودرس و پر بازده ذرت در دستور کار قرار بگیرد و مصرف آب نیز با روشهای نوین مانند RDI (Regulated Deficit Irrigation) کنترل شود می توان ضریب خودکفایی را افزایش داد.
سهندی با بیان اینکه در خصوص کنجاله و روغن باید گفت امکان افزایش ضریب خودکفایی تولید دانه های روغنی و روغن در کشور وجود دارد، عنوان کرد: در این حوزه راه حل های کلی شامل افزایش دسترسی به ارقام تجاری دانه های روغنی مانند کلزا و سویا، بهبود عملیات زراعی، معرفی سایر گیاهان روغنی مانند کاملینا، استفاده از سایر منابع زیستی مانند جلبک برای تولید روغن و بهبود فرآیند استحصال روغن در کارخانجات روغن کشی است.
وی افزود: معاونت علمی و فناوری در زمینه تولید بذر کاملینا از شرکت دانش بنیانی حمایت کرده و جهت توسعه کشت آن نیز حمایت هایی داشته؛ امید است با توسعه آن تولید دانه های روغنی به صورت کشت دیم افزایش یابد.
تولید ارقام پرمحصول برنج با کیفیت
مسئول پروژههای کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در خصوص دیگر موضوعاتی که به امنیت غذایی مربوط می شود گفت: یکی دیگر از محصولات وارداتی که به امنیت غذایی ارتباط دارد برنج است که از کشورهایی مانند چین و هند سالانه به ارزش حدود ۵.۱ میلیارد دلار وارد کشور می شود.
وی افزود: فعالیت دانشمندان کشور منجر به معرفی ارقام پر محصول برنج با کیفیت تقریبا مشابه برنج های بومی شده است. توسعه استفاده از این ارقام موجب افزایش عملکرد تقریباً دو برابری در مزارع برنج می شود و بدین ترتیب با افزایش میزان تولید برنج در واحد سطح می توان انتظار داشت علاوه بر افزایش درآمد کشاورزان، واردات برنج نیز کاهش یافته و این محصول جایگزین برنجهای چینی و هندی شود.
وی تاکید کرد: ستاد زیست از چنین پروژه هایی حمایت می کند تا بتوانیم امنیت غذایی را به این واسطه تامین کنیم.
ضرورت ورود به نسل چهارم کشاورزی
وی افزود: علاوه بر فناوری های زیستی که در سالهای اخیر تاثیر مهمی بر کشاورزی داشته است در سالهای اخیر با توسعه فناوری های ارتباطات و اطلاعات (ICT) نسل چهارم کشاورزی (مبتنی بر استفاده از IT برای هوشمند سازی و تحلیل داده های بزرگ Big data) در جهان توسعه یافته است و از سال ۲۰۱۴ نیز نسل پنجم کشاورزی (استفاده از ربات ها و اتوماتیک کردن فعالیتهای کشاورزی و حداقل رساندن دخالت انسان) آغاز شده است.
مسئول پروژههای کشاورزی ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: این در حالی است که در کشور هنوز نسل سوم کشاورزی کاملاً توسعه نیافته است. لذا نیاز است همه ذی نفعان بخش کشاورزی از پژوهشگران تا کشاورزان و سازمان های تصمیم گیر تلاش کنند تا کشاورزی در کشور ارتقا یابد.
منبع : خبرگزاری مهر
درباره کیست کبد بیشتر بدانیم
کدام داروها نباید با گیاهان دارویی مصرف شوند؟
ارتباط کرونا و مشکلات قلبی طولانی مدت
چند توصیه غذایی به بیماران دیابتی
چند باور غلط درباره راه های انتقال ایدز
چالش های سازمان غذا و دارو بعد از پوست اندازی
هشدار درباره مصرف خودسرانه داروهای گیاهی/خطرات پنهان برای سلامت
پرتاب یک ماهواره جدید ایرانی با پرتابگر سایوز در سال ۱۴۰۴
رایزنی برای انتشار بیستودومین فراخوان جذب هیئت علمی علوم پزشکی
مرکز تحقیقات دریایی در دانشگاه امیرکبیر راهاندازی میشود
بسیجیان امروزین نسل زد بسیج هستند
تبدیل فیلتر سیگار به نوعی کامپوزیت توسط پژوهشگران دانشگاه تهران
مادران دانشجو در رشته های علوم پزشکی چه خدماتی دریافت میکنند؟
کارنامه آزمون دکتری علوم پزشکی منتشر شد
حمایت مجلس و دولت از طرحهای حوزه آب در سازمان جهاد دانشگاهی شریف
۶۰ دانشجوی دارای حکم انضباطی به دانشگاه برگشتند
توسعه زیرساختهای رهگیری تجهیزات پزشکی در مراکز دیالیز و ناباروری
دستاورد اقتصادی پذیرهنویسی سلولهای بنیادی خونساز در محک
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی خواستار مستند سازی تجارب رویان شد
قل هوش مصنوعی افراد ساخته شد
دبیرشورای عالی انقلاب فرهنگی خواستار مستند سازی تجارب رویان شد
نشست معاونان دانشجویی مناطق دهگانه در دانشگاه تهران
شیوهنامه انضباطی دانشجویان مجددا بازنگری میشود
رفع مشکل تحریمی دانش بنیانهای دفاعی/ ایجاد تحرک در تامین مالی
کارنامه آزمون دکتری علوم پزشکی منتشر شد/آغاز انتخاب رشته از ۶ آذر
جلوگیری از حمله صرع با کمک عینک نوین
۷ عامل خطر «زوال عقل» را بشناسید
بازدید طلاب مرکز آموزشهای تخصصی تبلیغ از موزه دین و دنیا
واکنش وزارت بهداشت به قطع برق در بیمارستانها
۶ بیمار کانادایی داوطلب کاشت تراشه ایلان ماسک می شوند