میرنیوز

کدام داروها نباید با گیاهان دارویی مصرف شوند؟

کدام داروها نباید با گیاهان دارویی مصرف شوند؟ 2024-11-25T08:20:41+03:30

به گزارش خبرنگار مهر، در سال‌های اخیر، استفاده از داروهای گیاهی به دلیل تصور عمومی مبنی بر بی‌ضرر بودن آن‌ها، به شدت افزایش یافته است. بسیاری از افراد به دلیل نگرانی از عوارض جانبی داروهای شیمیایی، به مصرف خودسرانه گیاهان دارویی روی آورده‌اند، غافل از اینکه داروهای گیاهی نیز در صورت مصرف نادرست، می‌توانند عوارض جدی برای سلامتی به همراه داشته باشند. برخلاف باور عمومی، گیاهان دارویی، به‌ویژه زمانی که بدون تجویز متخصصان استفاده شوند، ممکن است به بروز مشکلاتی نظیر مسمومیت، تداخل دارویی و حتی آسیب به اعضای حیاتی بدن مانند کبد و کلیه منجر شوند.

با توجه به اهمیت این موضوع با امیر خلج داروساز و متخصص داروسازی سنتی گفتگو کرده‌ایم. داروساز و متخصص داروسازی سنتی با اشاره به شیوع آنفولانزا در فصل سرما گفت: بیماری‌ها معمولاً زمانی غلبه می‌کنند که بدن انسان ضعیف شده باشد و مزاج متعادل خود را از دست داده باشد.

او پیشنهاد کرد برای پیشگیری و تقویت سیستم ایمنی بدن از گیاهان دارویی استفاده شود.

وی افزود: برخی گیاهان مانند سرخارگل (اکیناسه) که به صورت دم نوش مصرف می‌شود، می‌توانند به تنظیم و تقویت سیستم ایمنی کمک کنند. همچنین، مرکبات مانند پرتقال و لیمو، به دلیل وجود فلاونوئیدها و ویتامین C، از تقویت‌کننده‌های طبیعی سیستم ایمنی محسوب می‌شوند.

خلج به تأثیر مثبت انواع دمنوش‌ها نیز اشاره کرد و افزود: دمنوش‌هایی که طبع گرم و خاصیت آرام‌بخش دارند، علاوه بر ایجاد نشاط، می‌توانند سیستم ایمنی را تقویت کنند. به عنوان نمونه، دم نوش عناب توصیه می‌شود؛ مصرف چای عناب و خوردن گوشت نرم‌شده آن برای تقویت بدن و بهبود مزاج مؤثر است.

متخصص داروسازی سنتی همچنین به خواص ضد میکروبی قوی عسل و گیاهان معطر مانند آویشن اشاره کرد و مصرف آن‌ها را به صورت دم نوش یا فرآورده‌های مختلف پیشنهاد داد.

خلج تأکید کرد که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است و استفاده از این ترکیبات طبیعی می‌تواند نه تنها به جلوگیری از بیماری کمک کند، بلکه در صورت ابتلاء، دوران بیماری را آسان‌تر کند.

کدام داروها نباید با گیاهان دارویی مصرف شوند؟

هشدار درباره مصرف همزمان داروهای گیاهی و شیمیایی

خلج در خصوص تداخلات احتمالی بین داروهای گیاهی و شیمیایی توضیح داد: ماهیت ترکیبات دارویی، شیمیایی است؛ اما منابع آن‌ها می‌تواند متفاوت باشد. برخی ترکیبات از منابع گیاهی و طبیعی استخراج می‌شوند و برخی دیگر در آزمایشگاه‌ها سنتز می‌شوند. با این حال، همه این ترکیبات زمانی که وارد بدن می‌شوند، ممکن است با یکدیگر تداخل داشته باشند.

وی افزود: حتی ترکیبات طبیعی نیز ممکن است به تنهایی عوارض جانبی داشته باشند و این تصور اشتباه است که داروهای گیاهی به دلیل طبیعی بودن، بی‌ضرر هستند. اگرچه ممکن است مصرف این نوع داروها به احتیاطات کمتری نیاز داشته باشد، اما همچنان احتمال تداخل آن‌ها با غذا، داروهای شیمیایی یا حتی سایر داروهای گیاهی وجود دارد.

متخصص داروسازی سنتی تاکید کرد: مصرف هر نوع دارو، چه گیاهی و چه شیمیایی، باید با دقت و تحت نظارت انجام شود تا از بروز عوارض جانبی و تداخلات ناخواسته جلوگیری شود.

توصیه‌هایی درباره مصرف خودسرانه قرص‌های اکیناسه

خلج در خصوص مصرف قرص‌های اکیناسه که به‌عنوان تقویت‌کننده سیستم ایمنی و پیشگیری از سرماخوردگی در داروخانه‌ها عرضه می‌شوند، اظهار داشت: برای این موارد نمی‌توان حکم کلی صادر کرد به دلیل آنکه عوامل متعددی همچون سن، جنسیت، بیماری‌های زمینه‌ای، سوابق خانوادگی، محیط زندگی، شرایط جغرافیایی، دما، و حتی ارتفاع محل سکونت افراد در تأثیرگذاری این نوع فرآورده‌ها نقش دارند. به همین دلیل، ارائه یک نظر قطعی درباره خوب یا بد بودن مصرف آن‌ها دشوار است.

با این حال، وی اشاره کرد: اگر فرد از سلامت عمومی خوبی برخوردار باشد، داروی خاصی مصرف نکند و سابقه حساسیت به ترکیبات گیاهی یا طبیعی نداشته باشد، مصرف این محصولات معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کند. اکیناسه گیاهی است که می‌تواند به تنظیم سیستم ایمنی بدن کمک کند و فرآورده‌های مختلف آن مانند قرص و شربت نیز در دسترس هستند.

متخصص داروسازی سنتی توصیه کرد: مصرف خودسرانه این فرآورده‌ها بدون مشورت با پزشک یا داروساز انجام نشود. پزشک یا داروساز، با طرح سوالات مرتبط و بررسی شرایط فردی، می‌تواند تصمیم به مصرف یا عدم مصرف این محصولات را بهتر راهنمایی کند.

کدام داروها نباید با گیاهان دارویی مصرف شوند؟

هشدار در مورد عوارض جانبی داروهای شیمیایی و تداخلات درمانی

خلج با اشاره به افزایش استفاده از داروهای شیمیایی و نگرانی‌هایی که درباره عوارض جانبی و تداخلات احتمالی آن‌ها با روش‌های طب سنتی و مکمل وجود دارد تاکید کرد: بسیاری از داروهای شیمیایی، بر اساس اصول علمی و فیزیولوژی بدن طراحی شده‌اند و در درمان بیماری‌های مزمن مانند دیابت و فشار خون رایج هستند. اما افرادی که قصد استفاده از روش‌های طب مکمل نظیر گیاه‌درمانی، رایحه‌درمانی، طب سوزنی یا ماساژ درمانی را دارند، باید حتماً با پزشک معالج و داروساز مشورت کنند.

وی اظهار کرد: بیماران باید پیش از استفاده از هر فرآورده طبیعی یا مکمل، از تداخلات احتمالی آن با داروهای مصرفی خود مطلع شوند. این مسئله به‌ویژه در مواردی که داروهای رقیق‌کننده خون نظیر آسپرین یا وارفارین مصرف می‌شود، بسیار حائز اهمیت است.

خلج توضیح داد: افرادی که به صورت روزانه آسپرین برای رقیق کردن خون استفاده می‌کنند، اگر بخواهند مکمل‌هایی مانند روغن ماهی (حاوی امگا ۳) مصرف کنند، ممکن است در معرض خطر خونریزی شدید قرار گیرند. این خطر به‌ویژه در بیمارانی که وارفارین نیز مصرف می‌کنند، بیشتر است. بیماران در چنین شرایطی حتماً با پزشک و داروساز معتمد خود مشورت کنند تا از عوارض جانبی جدی جلوگیری شود. آگاهی از تداخلات دارویی، نقش مهمی در پیشگیری از مشکلات و حفظ سلامت بیماران دارد.

مصرف دمنوش‌ها و داروهای گیاهی؛ از چه سنی و چگونه؟

وی درباره مصرف دمنوش‌ها و داروهای گیاهی توضیح داد: مصرف این محصولات بسته به سن و شرایط افراد باید با دقت و احتیاط انجام شود. در گذشته، جوامع سنتی معمولاً از گیاهانی که در دسترس‌شان بود برای درمان استفاده می‌کردند. این گیاهان به‌طور سنتی و در میزان مصرف معمول، عوارض جانبی خاصی ایجاد نمی‌کردند و فواید درمانی آن‌ها ثابت شده بود. اما با پیشرفت روش‌های عصاره گیری و تهیه فرآورده‌های دارویی، میزان و نوع ماده مؤثر در این محصولات تغییر کرده است. برای مثال، مصرف گیاهی مانند شنبلیله در غذاهایی مثل قورمه‌سبزی به‌طور معمول مشکلی ایجاد نمی‌کند. اما اگر عصاره این گیاه تهیه و در اشکال دارویی مصرف شود، میزان غلظت ماده مؤثر می‌تواند به حد سمیت برسد یا اثرات پیش‌بینی‌نشده‌ای داشته باشد.

خلج تأکید کرد: در گروه‌های سنی حساس مانند کودکان، خانم‌های باردار و شیرده، افراد مسن، یا افرادی با بیماری‌های زمینه‌ای، مصرف این محصولات باید با احتیاط و با مشورت پزشک یا داروساز انجام شود. شکل مصرف، میزان غلظت ماده مؤثر، و شرایط فرد مصرف‌کننده عوامل مهمی هستند که باید در نظر گرفته شوند.

متخصص داروسازی سنتی در پایان گفت: برای اطمینان از ایمنی مصرف دمنوش‌ها و داروهای گیاهی، بهتر است از مصرف خودسرانه اجتناب کرده و در صورت نیاز به استفاده دارویی، با پزشک متخصص یا داروساز مشورت کنید.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

راه حل محققان برای کاهش مصرف داروی شیمی‌درمانی در درمان سرطان

راه حل محققان برای کاهش مصرف داروی شیمی‌درمانی در درمان سرطان
2024-11-25T10:47:22+03:30
به تازگی نتایج تحقیقی منتشر شده که نشان می‌دهد می‌توان با استفاده از یک پوشش قند مانند روی نانوذرات داروی ضدسرطان را بهبود بخشید.

بیش از هزار سایت خبر جعلی از جستجوی گوگل حذف شدند

بیش از هزار سایت خبر جعلی از جستجوی گوگل حذف شدند
2024-11-25T10:47:22+03:30
«گروه اطلاعات تهدید گوگل» (Google’s Threat Intelligence Group)  شبکه ای از شرکت های مرتبط با چین را از نتیجه جستجوهایش حذف کرده زیرا سرویس ها و وب سایت های ا...

نمی توان با دستمزدهای اندک دانشمندان برجسته را در کشور نگه داشت

نمی توان با دستمزدهای اندک دانشمندان برجسته را در کشور نگه داشت
2024-11-25T10:47:21+03:30
رئیس فرهنگستان علوم گفت: در شرایط فعلی، نمی‌توان با دستمزدهای اندک دانشمندان برجسته را در کشور نگه داشت. برای این که مغزهای متفکر کشور بمانند باید تصمیمات قا...

اتحادیه‌ها بازوی تصمیم‌سازی قوی در دانشگاه آزاد هستند

اتحادیه‌ها بازوی تصمیم‌سازی قوی در دانشگاه آزاد هستند
2024-11-25T10:47:21+03:30
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد، بر لزوم تقویت هویت جمعی و نوآوری در اتحادیه‌ها تأکید کرد و خواستار برگزاری جلسات منظم و کارآمد برای افزایش تأثیرگذاری آ...

بازنگری ۲۰۰ برنامه درسی دانشگاه جامع علمی کاربردی در ۱۲ استان

بازنگری ۲۰۰ برنامه درسی دانشگاه جامع علمی کاربردی در ۱۲ استان
2024-11-25T10:47:20+03:30
مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی درسی دانشگاه جامع علمی کاربردی گفت: بازنگری ۲۰۰ برنامه درسی در ۱۲ استان کشور در حال انجام است.

تدوین سند ذخایر راهبردی داروهای اساسی و واکسن

تدوین سند ذخایر راهبردی داروهای اساسی و واکسن
2024-11-25T10:34:01+03:30
مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو از تدوین سند ذخایر راهبردی داروهای اساسی و واکسن خبر داد.

راکت لب ۵ ماهواره اینترنت اشیا به مدار زمین برد

راکت لب ۵ ماهواره اینترنت اشیا به مدار زمین برد
2024-11-25T10:20:44+03:30
شرکت راکت لب بامداد امروز پرتاب فضایی انجام داد و به این ترتیب تعداد ماهواره هایی که شرکت به مدار زمین فرستاده از مرز ۲۰۰ دستگاه گذشت.

انعقاد توافق‌نامه میان دانشگاه خواجه نصیر و یک شرکت فولادی

انعقاد توافق‌نامه میان دانشگاه خواجه نصیر و یک شرکت فولادی
2024-11-25T10:07:22+03:30
در راستای اجرای ماده ۱۳ قانون جهش تولید دانش‌بنیان و توسعه ارتباط صنعت و دانشگاه، توافق نامه‌ای میان دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی و یک شرکت فولادی منعق...

برنامه تحول دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه‌طباطبائی رونمایی شد

برنامه تحول دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه‌طباطبائی رونمایی شد
2024-11-25T10:07:21+03:30
آیین رونمایی از برنامه تحول دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه‌طباطبائی امروز (یکشنبه ۴ آذر ماه ۱۴۰۳) در سالن اجتماعات این دانشکده برگزار شد.

ارزشیابی اساتید دانشگاه پیام‌نور تا ۱۹ آذرماه ادامه دارد

ارزشیابی اساتید دانشگاه پیام‌نور تا ۱۹ آذرماه ادامه دارد
2024-11-25T10:07:21+03:30
امکان ارزشیابی اساتید دانشگاه پیام‌نور توسط دانشجویان این دانشگاه آغاز شده و تا ۱۹ آذرماه ادامه دارد.

هند تهیه گزارش آنتی تراست درباره اپل را متوقف نمی کند

هند تهیه گزارش آنتی تراست درباره اپل را متوقف نمی کند
2024-11-25T09:40:41+03:30
رگولاتور آنتی تراست هندوستان درخواست اپل برای توقف موقت تحقیقی که نشان داده بود این شرکت قوانین رقابت را نقض کرده، رد کرد و اجازه داده پرونده شکایت ادامه یابد.

معاون بورس و امور دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان منصوب شد

معاون بورس و امور دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان منصوب شد
2024-11-25T09:40:40+03:30
رئیس سازمان امور دانشجویان طی حکمی معاون بورس و امور دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان را منصوب کرد.

لایحه حمایت قضایی از کادر درمان تدوین می‌شود

لایحه حمایت قضایی از کادر درمان تدوین می‌شود
2024-11-25T09:27:22+03:30
سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس از بررسی ابعاد حادثه قتل داوودی پزشکی یاسوجی خبرداد و گفت: لایحه حمایت قضایی از کادر درمان تدوین می‌شود.

سازمان ملی هوش مصنوعی با نظام صنفی رایانه‌ای تفاهم‌نامه امضا کرد

سازمان ملی هوش مصنوعی با نظام صنفی رایانه‌ای تفاهم‌نامه امضا کرد
2024-11-25T09:27:22+03:30
سازمان ملی هوش مصنوعی و سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تفاهم‌نامه همکاری امضا کردند.

لزوم ایجاد «آزمایشگاه‌های ملی مدرن» در راستای جهش و مرجعیت علمی کشور

لزوم ایجاد «آزمایشگاه‌های ملی مدرن» در راستای جهش و مرجعیت علمی کشور
2024-11-25T09:27:21+03:30
معاون علمی رییس جمهور بر لزوم توجه به زیرساخت‌های علمی در راستای جهش و مرجعیت علمی کشور و ایجاد آزمایشگاه‌های ملی مدرن تاکید کرد.

تولد پنج قلوها در اهواز

تولد پنج قلوها در اهواز
2024-11-25T09:14:01+03:30
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز علام کرد: مادر ۳۴ ساله اهل ایذه در دومین زایمان خود، در بیمارستان امام خمینی (ره) اهواز پنج قلو به دنیا ...

سال ۱۴۲۰ رشد جمعیت ایران صفر می‌شود

سال ۱۴۲۰ رشد جمعیت ایران صفر می‌شود
2024-11-25T09:14:01+03:30
یک جمعیت شناس با اشاره به پیر شدن رشد جمعیت کشور در ۱۴۲۰ تاکید کرد: از امروز باید به فکر تامین زیر ساخت های درمانی و رفاهی برای دوران سالمندی کشور باشیم.

بسیجیان امروز نسل زد بسیج هستند

بسیجیان امروز نسل زد بسیج هستند
2024-11-25T09:14:00+03:30
وزیر علوم گفت: درباره بسیجیان امروزین می‌توان گفت که اینها نسل زد بسیج، یا بسیجیان عصر دیجیتال هستند.

دیابتی‌ها این عارضه را جدی بگیرند

دیابتی‌ها این عارضه را جدی بگیرند
2024-11-25T09:00:42+03:30
دیابت نوع ۲ قبلاً بیماری افراد مسن بود. این روزها از هر ۵ نفر مبتلا به دیابت نوع ۲ در سراسر جهان ۱ نفر زیر ۴۰ سال سن دارند.

تاسیس داروخانه دولتی متوقف شود

تاسیس داروخانه دولتی متوقف شود
2024-11-25T08:47:19+03:30
رئیس انجمن داروسازان ایران، در نامه ای به وزیر بهداشت، خواستار جلوگیری از تاسیس داروخانه در بخش دولتی شده است.

درباره کیست کبد بیشتر بدانیم

درباره کیست کبد بیشتر بدانیم
2024-11-25T08:20:42+03:30
یک فوق تخصص کبد، نکاتی را درباره کیست کبد توضیح داد.

ارتباط کرونا و مشکلات قلبی طولانی مدت

ارتباط کرونا و مشکلات قلبی طولانی مدت
2024-11-25T07:53:58+03:30
طبق یک مطالعه جدید، تقریباً از شروع همه‌گیری کووید، دانشمندان می‌دانند که عفونت کووید۱۹ خطر ابتلا به مشکلات قلبی را افزایش می‌دهد.

چند توصیه غذایی به بیماران دیابتی

چند توصیه غذایی به بیماران دیابتی
2024-11-25T07:27:20+03:30
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بر اهمیت زمان‌بندی مناسب برای تغذیه بیماران دیابتی تاکید کرد.

چند باور غلط درباره راه های انتقال ایدز

چند باور غلط درباره راه های انتقال ایدز
2024-11-25T07:27:19+03:30
عضو هیئت علمی گروه بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به تشریح چند باور غلط درباره راه‌های انتقال ایدز پرداخت.

چالش های سازمان غذا و دارو بعد از پوست اندازی

چالش های سازمان غذا و دارو بعد از پوست اندازی
2024-11-25T07:27:19+03:30
عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران، به تشریح مهم ترین چالش های پیش روی مدیریت جدید سازمان غذا و دارو پرداخت.

هشدار درباره مصرف خودسرانه داروهای گیاهی/خطرات پنهان برای سلامت

هشدار درباره مصرف خودسرانه داروهای گیاهی/خطرات پنهان برای سلامت
2024-11-25T06:47:20+03:30
یک داروساز درخصوص تداخلات مصرف داروهای گیاهی و شیمیایی توضیح داد.

پرتاب یک‌ ماهواره جدید ایرانی با پرتابگر سایوز در سال ۱۴۰۴

پرتاب یک‌ ماهواره جدید ایرانی با پرتابگر سایوز در سال ۱۴۰۴
2024-11-25T06:20:40+03:30
یک‌ ماهواره جدید در سال ۱۴۰۴ با پرتابگر روسی سایوز به فضا پرتاب می‌شود این ماهواره قابلیت تصویربرداری دارد و ارائه خدمات اینترنت اشیا را فراهم می کند.

رایزنی برای انتشار بیست‌ودومین فراخوان جذب هیئت علمی علوم پزشکی

رایزنی برای انتشار بیست‌ودومین فراخوان جذب هیئت علمی علوم پزشکی
2024-11-24T19:47:23+03:30
معاون آموزشی وزارت بهداشت از رایزنی برای انتشار بیست و دومین فراخوان جذب هیأت علمی دانشگاه‌های علوم پزشکی در بهمن ماه جاری خبر داد.

مرکز تحقیقات دریایی در دانشگاه امیرکبیر راه‌اندازی می‌شود

مرکز تحقیقات دریایی در دانشگاه امیرکبیر راه‌اندازی می‌شود
2024-11-24T16:27:19+03:30
رئیس دانشگاه امیرکبیر با اشاره به انعقاد قرارداد با سقف ۱۰۰۰ میلیارد تومان با سازمان صنایع دریایی گفت: بر این اساس قرار شد مرکز تحقیقات مشترکی در بحث دریا ر...

بسیجیان امروزین نسل زد بسیج هستند

بسیجیان امروزین نسل زد بسیج هستند
2024-11-24T16:27:19+03:30
وزیر علوم گفت: درباره بسیجیان امروزین می‌توان گفت که اینها نسل زد بسیج، یا بسیجیان عصر دیجیتال هستند.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)