میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر، سمیه قدیمی دستیار سال چهارم بیماریهای داخلی با اشاره به اینکه در پیک پنجم کرونا بیشترین حجم بیماری مربوط به واریانت دلتا است، اظهار کرد: ویروس کرونا دستخوش جهشهای مختلفی شده است که این گونههای جدید خطرناک کووید در دنیا در حال جولان دادن هستند.
به گفته وی، بنا برای اعلام نظر سازمان بهداشت جهانی در شرایط فعلی باید توجه و اقدامات پیشگیرانه کنترل چرخش کرونا به گونه دلتا متمرکز شود.
قدیمی با بیان این موضوع که جهشی که در کرونا و گونه دلتا ایجاد شده، اتصال، ورود، تکثیر سلولها و مقاومت در برابر سیستم ایمنی را به میزان قابل توجهی افزایش داده خاطرنشان کرد: مجموعه این عوامل باعث شده بیماری زایی و تولید و تکثیر ویروس به میزان چشمگیری افزایش یابد.
دستیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: قدرت انتقال ویروس دلتا در مقایسه به سایر گونههای کرونا ۶۰ برابر بیشتر و به دنبال آن عفونت زایی و درگیریهای ریوی آن نیز به مراتب بالاتر است.
قدیمی با اشاره به اینکه به نظر میرسد در گونه دلتا بیشترین علامتها مربوط به درگیری سیستم تنفسی فوقانی است توضیح داد: سردرد، گرفتگی بینی، آبریزش بینی، تب، گلودرد، عطسه و سایر علائم مثل بدن درد، کمر درد، ضعف و بی حالی شدید، کاهش حس بویایی و علائم گوارشی نیز از جمله علامتهای کرونای دلتا هستند.
وی درباره شایعترین علامت ویروس کرونای لامبدا نیز گفت: شایعترین علامت لامبدا تب بالا، سرفههای مزمن و طولانیتر و کاهش حس بویایی و چشایی است.
قدیمی به مبتلایان به کرونا خصوصاً کرونای دلتا توصیه کرد: افراد باید بدانند اگر چنانچه با فرد مبتلای قطعی روبه رو هستند باید بدانند هر علامتی را فرض بر ابتلاء به کووید بگذارند، این افراد باید قرنطینه را با هدف کنترل و پیشگیری از سرایت پذیری بیماری جدی تلقی کنند.
قدیمی با بیان اینکه قرنطینه در گونه دلتای کرونا باید به مراتب سفت و سختتر از سایر گونههای کووید باشد عنوان کرد: در سایر گونههای کرونا و یا کرونای کلاسیک که مبدا آن ووهان چین بود اگر چنانچه یک نفر به بیماری مبتلا میشود میتوانست دست کم دو نفر را آلوده به ویروس کند ولی نکته اینجاست در که واریانت دلتا این عدد به حدود ۱۰ میرسد.
وی ادامه داد: شروع علامتهای ابتلاء به کرونای دلتا بسیار سریعتر از سایر گونههای کروناست به شکلی که ممکن است بعد از کمتر از ۲۴ ساعت از تماس با فرد مبتلا، علامتها بروز کند.
دستیار دانشگاه توصیه کرد: در صورت داشتن علامتهای قطعی و یا مشکوک به کرونا در گام اول ضرورت دارد به سرعت خود را قرنطینه کنید، مبتلایان باید بدانند استراحت کافی یکی از اصلی ترین اقدامات در زمان ابتلاء به کووید است.
پرهیز از فعالیتهای خارج از منزل یکی دیگر از مواردی بود که وی ضرورت توجه به آن را در مبتلایان به کرونا خواستار شد و افزود: مصرف مایعات گرم و درمان علامتی (به این معنی که در صورت داشتن برخی علائم مثل تب یا بدن درد از داروهای تب بر یا مسکن استفاده شود) در افراد مبتلا به کرونا ضرورت دارد.
قدیمی با بیان اینکه به طور کلی مبتلایان در طول مدت بیماری علامتهای مختلفی از بیماری را تجربه میکنند، خاطرنشان کرد: افراد دارای بیماریهای زمینهای در صورت مشاهده علامتهای هشدار دهنده کرونایی باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنند. مبتلایان به دیابت، فشارخون، بیماریهای قلبی وعروقی مغزو اعصاب باید بیش از سایر علامتهای تشدید بیماری را جدی بگیرند.
وی با اشاره به اینکه کرونا میتواند در چندین فاز مبتلایان را تحت تأثیر قرار دهد ادامه داد: در صورت تشدید علائم باید هر چه سریعتر خصوصاً افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای به پزشک مراجعه کنند.
دستیار دانشگاه تاکید کرد: مراجعه بی رویه و وسواس گونه و در مقابل مراجعه دیرهنگام مبتلایان به کووید خصوصاً افرادی که شرایط سخت بیماری را تجربه میکنند هر دو میتواند خطرناک باشد.
کاهش سطح هوشیاری، خواب آلودگی شدید، بی اشتهایی مفرط، اختلال هواس و یا هذیان گویی از نشانههای خطرناکی که بود که قدیمی به آن اشاره کرد و گفت: باید افراد به محض مشاهده این علامتها در کرونا به مراکز بهداشتی برای بررسی بیشتر و درمان مراجعه داشته باشند.
وی هشدار داد: برای افراد با هر میزان درگیری ریوی بهتر است دارو درمانی و اقدامات لازم برای درمان سریعتر انجام شود.
قدیمی خطاب به مبتلایان به کرونا توصیه کرد: اصلاً ضرورتی ندارد برای دریافت اقدامات اولیه درمانی به اورژانس بیمارستانها مراجعه شود، قطعاً بعد از گذشت حدود دوسال از پاندمی کادر درمان و پزشکان با پروتکلها و نحوه درمان آشنایی کافی را دارند و ویزیت اولیه و اقدامات اولیه در مطبها هم میتواند به میزان قابل توجهی شرایط را تسهیل کند.
وی ادامه داد: پزشک شما میتواند مشاورههای لازم را برای انجام درمانهای اختصاصی و یا ضرورت انجام سی تی اسکن را گوشزد کند.
قدیمی در ادامه درباره روشهای تشخیصی تستهای پی سی آر نیز توضیح داد: افراد دارای بیماری زمینهای به محض مشاهده علامتهای مشکوک ابتلاء به کرونا باید تستهای پی سی آر را حتماً انجام دهند. در این افراد چنانچه درگیری ریوی در مراحل اولیه نیز ایجاد شده باشد باید این افراد زودتر درمان دریافت کنند.
وی ادامه داد: سایر افراد بدون بیماری زمینهای باید بدانند که با هر علامتی که مطرح کننده ابتلاء به کروناست نیازی به تست تشخیصی ندارند ولی در عین حال این افراد فرض را بر کرونا گذاشته و توصیهها را عمل کنند.
دستیار دانشگاه ضمن انتقاد از این که افراد به محض مشاهده علامتهای ابتلاء به کرونا به مراکز تصویربرداری برای انجام اسکن ریه مراجعه میکنند گفت: رفت و آمدهای غیر ضروری و مراجعه به مراکز درمانی و در ادامه ویزیت توسط پرشک میتواند به میزان قابل توجهی به انتشار و چرخش بیشتر ویروس کمک کند بنابراین ضرورتی ندارند به محض مشاهده هر علامتی درخواست اسکن ریه و مراجعه به مراکز تصویر برداری داشته باشیم.
وی یادآوری کرد: ویروس کرونا میتواند در هفته اول ابتلاء درگیری جدی ریوی ایجاد نکند بنابراین باید توجه داشته باشیم که ضرورتی ندارد که به محض مشاهده هر علامتی درخواست سی تی اسکن داشته باشیم و این درحالی است که سی تی اسکن مکرر خصوصاً در بازههای زمانی کوتاه میتواند عوارض ماندگاری داشته باشد.
وی با بیان اینکه سرفه نمیتواند به طور قطعی نشانه درگیری ریوی باشد، ادامه داد: بهترین زمان انجام سی تی اسکن ریه تنگی نفس، تب بیش از چها روز و کاهش محسوس سطح اکسیژن است، برای بیماران با این شرایط میتوان درمانهای لازم و مؤثر تجویز کرد.
قدیمی در پاسخ به این سوال که آیا سویه دلتا با کیتهای موجود قابل شناسایی است یا خیر توضیح داد: زمانی که ویروسها جهش پیدا میکنند باید کیتهای تشخیصی مبتنی با جهش ویروس باشد بنابراین در سویه دلتا احتمال منفی کاذب شدن تستهای تشخیصی وجود دارد، به طور کلی در پاندمی کووید باید هر نشانه و علامتی از سرما خوردگی را کرونا تلقی کرد و شرایط قرنطینه را رعایت کنیم.
وی تاکید کرد: تست منفی به هیچ عنوان مهر تأییدی بر عدم ابتلاء به کرونا نسیت و منفی کاذب در کرونای دلتا به مراتب بیشتر دیده میشود.
قدیمی درباره درگیری ریوی نیز توضیح داد: تنگی نفسی که در کووید مشاهده میشود بیشتر به شکل درد قفسه سینه است، به شکلی که با هر بار نفس کشیدین این درگیری بیشتر میشود و در مواردی میتواند با درد دیواره ریه هنگام نفس کشیدن در دم و بازدم همراه باشد به این شکل که نفس کشیدن خصوصاً زمانی که افراد بازدم انجام میدهند بسیار دشوار میشود.
دستیار دانشگاه درباره اهمیت مراقبتهای دریافت واکسن کرونا نیز گفت: این افراد باید برای دریافت واکسن کرونا احتیاطهای لازم را لحاظ کنند و با ماسک مناسب به مراکز تجویز واکسن مراجعه کنند بسیاری از افراد حتی در پروسه واکسیناسیون به کرونا مبتلا میشوند.
وی با بیان این که برابر اعلام سازمان جهانی بهداشت هیچ واکسنی ایمنی زایی ۱۰۰ درصد در برابر کرونا را ندارد خاطرنشان کرد: در عین حال باید توجه داشته باشیم که طول مدت بیماری و علائم بیماری و در نهایت مرگ و میرناشی از کرونا در افراد واکسینه شده به مراتب کمتر است.
قدیمی تاکید کرد: ایمنی زایی نسبی دوتا چهار هفته بعد از دریافت دوز دوم واکسن کرونا ایجاد میشود بنابراین حتماً باید بین فاصله دو واکسن حفاظت فردی و پروتکلها کماکان رعایت شود.
منبع : خبرگزاری مهر
تدوین سند ذخایر راهبردی داروهای اساسی و واکسن
راکت لب ۵ ماهواره اینترنت اشیا به مدار زمین برد
انعقاد توافقنامه میان دانشگاه خواجه نصیر و یک شرکت فولادی
برنامه تحول دانشکده اقتصاد دانشگاه علامهطباطبائی رونمایی شد
ارزشیابی اساتید دانشگاه پیامنور تا ۱۹ آذرماه ادامه دارد
هند تهیه گزارش آنتی تراست درباره اپل را متوقف نمی کند
معاون بورس و امور دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان منصوب شد
لایحه حمایت قضایی از کادر درمان تدوین میشود
سازمان ملی هوش مصنوعی با نظام صنفی رایانهای تفاهمنامه امضا کرد
لزوم ایجاد «آزمایشگاههای ملی مدرن» در راستای جهش و مرجعیت علمی کشور
تولد پنج قلوها در اهواز
سال ۱۴۲۰ رشد جمعیت ایران صفر میشود
بسیجیان امروز نسل زد بسیج هستند
دیابتیها این عارضه را جدی بگیرند
تاسیس داروخانه دولتی متوقف شود
درباره کیست کبد بیشتر بدانیم
کدام داروها نباید با گیاهان دارویی مصرف شوند؟
ارتباط کرونا و مشکلات قلبی طولانی مدت
چند توصیه غذایی به بیماران دیابتی
چند باور غلط درباره راه های انتقال ایدز
چالش های سازمان غذا و دارو بعد از پوست اندازی
هشدار درباره مصرف خودسرانه داروهای گیاهی/خطرات پنهان برای سلامت
پرتاب یک ماهواره جدید ایرانی با پرتابگر سایوز در سال ۱۴۰۴
رایزنی برای انتشار بیستودومین فراخوان جذب هیئت علمی علوم پزشکی
مرکز تحقیقات دریایی در دانشگاه امیرکبیر راهاندازی میشود
بسیجیان امروزین نسل زد بسیج هستند
تبدیل فیلتر سیگار به نوعی کامپوزیت توسط پژوهشگران دانشگاه تهران
مادران دانشجو در رشته های علوم پزشکی چه خدماتی دریافت میکنند؟
کارنامه آزمون دکتری علوم پزشکی منتشر شد
حمایت مجلس و دولت از طرحهای حوزه آب در سازمان جهاد دانشگاهی شریف