میرنیوز
به گزارش ایسنا، آفلاتوکسین تام به عنوان یکی از سموم رایج در غلات به علت اثرات نامطلوب بر سیستم ایمنی بدن و خاصیت سرطانزایی در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است بنابراین شناسایی و تعیین مقدار این عامل خطر و ارزیابی شدت اثرات نامطلوب حضور آنها در مواد غذایی برای مصرفکنندگان از نظر بهداشت عمومی بسیار حائز اهمیت است.
محققان انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور و مرکز تحقیقات حلال در پژوهشی با عنوان بررسی میزان آلودگی و ارزیابی خطر آفلاتوکسین تام در برنجهای ایرانی در اقلیمهای مختلف امنیت غذایی این ماده غذایی را بررسی کردهاند.
در این پژوهش که توسط هاله سمیعی، هدایت حسینی، وحید مفید و بهروز جنت انجام شده، آمده است:« تعداد ۶۰ نمونه از برنج تولید داخل، با استفاده از معادله تعیین حجم نمونه آماری با سطح اطمینان ۹۵ درصد و سطح خطای قابل قبول کنترل کیفیت آماری در صنایع غذایی معادل ۱۰ درصد و بر مبنای تقسیمبندی اقلیمهای شش گانه برگرفته از پژوهش ملی پایش امنیت غذا و تغذیه در ایران و نقشه وضعیت امنیت غذایی در کشور ( سال ۱۳۹۱) جمعآوری شد.»
در این مقاله آمده است:« نقشه وضعیت امنیت غذایی در کشور به شرح زیر است: اقلیم یک: بسیار امن غذایی از نظر امنیت غذایی شامل استانهای قم، اصفهان، سمنان، تهران و یزد. اقلیم دو: امن غذایی از نظر امنیت غذایی شامل استانهای آذربایجان شرقی، قزوین و مازندران. اقلیم سه: نسبتا امن غذایی از نظر امنیت غذایی شامل استانهای زنجان، آذربایجان غربی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، مرکزی، همدان، گلستان و گیلان. اقلیم چهار: نسبتا ناامن غذایی از نظر امنیت غذایی شامل استانهای اردبیل، چهارمحال بختیاری، فارس، کرمانشاه، کردستان، لرستان، خراسان جنوبی. اقلیم پنج: ناامن غذایی از نظر امنیت غذایی شامل استانهای خوزستان، کرمان، ایلام و بوشهر. اقلیم شش: بسیار ناامن غذایی از نظر امنیت غذایی شامل استانهای هرمزگان، کهگیلویه و بویراحمد، سیستان و بلوچستان.»
محققان برای ارزیابی خطر آفلاتوکسین تام در برنج، میزان آفلاتوکسین تام را به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مطابق روش استاندارد ملی ایران به شماره ۶۸۷۲ اندازهگیری کردند.
طبق بررسیهای این پژوهش :« برای انجام این تحقیق اطلاعات مربوط به میزان برنج برای هر فرد بالغ، براساس آخرین مطالعات بررسی مصرف منتشر شده توسط انستیتو تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی کشور و اطلاعات مربوط به اثرات نامطلوب و سرطانزایی آفلاتوکسین تام از منابع بینالمللی مرکز تحقیقات سرطان و سازمان بهداشت جهانی، سازمان خواروبار کشاورزی استخراج شد.»
در این مقاله آمده است:« حاجی محمدی و همکارانش در پژوهشی که سال ۲۰۱۵ انجام دادهاند با بررسی اثر فرآیندهای حرارتدهی و انواع طبخ خانگی برنج بر غلظت آفلاتوکسین B۱ دریافتند که انجام فرآیندهای مذکور و روشهای طبخ برنج به دو روش غیر آبکش و آبکش میتواند خطرات سم آفلاتوکسین B۱ را کاهش دهد. در این روش حرارت دهی به مدت ۲۰ و ۱۲۰ دقیقه میانگین غلظت آفلاتوکسین B۱ را به ترتیب به ۱۶.۶ درصد و ۸۱.۷ درصد کاهش داد. میزان کاهش میانگین غلظت آفلاتوکسین B۱ در پخت غیرآبکش و آبکش و برنج بو داده به ترتیب ۶۰.۲ درصد و ۸۵.۵ درصد و ۸۷.۶ درصد نشان داده شده است که میزان کاهش در پخت غیرآبکشی از نظر آماری معنیدار نشده ولی در پخت به صورت آبکش و برنج بو داده این میزان کاهش از نظر آماری معنی دار بوده است که با نتایج این تحقیق همخوانی دارد.»
حسینی و همکارانش میگویند:« براساس یافتههای به دست آمده میزان کمترین، میانگین و بیشترین مقدار آفلاتوکسین تام در نمونههای مورد آزمون به ترتیب ۰.۰۸، ۱.۱۳ و ۹ میکروگرم در کیلوگرم برنج ایرانی بود.»
براساس آن چه در این پژوهش آمده، این مدل ارزیابی نشان داد با وجود بالا بودن رتبه خطر و مصرف برنج در کشور، میزان غلظت آفلاتوکسین تام سنجش شده کمتر از حد مجاز استاندارد ملی ایران (۳۰ میلیگرم در هر کیلوگرم) است و آلاینده آفلاتوکسین تام موجود در برنج ایرانی خطری برای سلامت مصرفکننده محسوب نمیشود.
نتایج این پژوهش در چهارمین شمارهی چهاردهمین سال مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
ماجرای پیوند قرنیه در یکی از بیمارستانهای تهران
هوش مصنوعی در قالب مادربزرگ از کلاهبرداری جلوگیری می کند
معاون سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال منصوب شد
متولیان: کنشگری بانوان طلبه نخبه توسعه مییابد
رئیس جمهور روز دانشجو به یکی از دانشگاههای تهران می رود
ظفرقندی: ۲۰ سال آینده سالخوردهترین کشور منطقه میشویم
طرح پزشک خانواده ۴ بار شکست خورد
فعالیت ۵۰ هزار بهورز در بحث آموزش سلامت دهان و دندان
جهش علمی در حوزه علمیه خواهران نیاز است / بیان چالشهای نخبگی و راهکارها
گلریزان ۴ میلیاردی یکی از پیام رسانها برای کمک به محور مقاومت
علائمی که خبر از ابتلا به کرونای بلند مدت میدهند
مسجد حتی در عصر هوش مصنوعی و اینترنت اشیا کارکرد اثربخش دارد
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه است
خواب نامنظم مشکلات قلبی را افزایش میدهد
سیگار الکترونیکی بدون نیکوتین هم خطرناک است
تاثیر رژیم غذایی مادر باردار بر سلامت کودک
نشست شورای صنفی دانشگاههای علوم پزشکی دوشنبه هفته آینده برگزار میشود
مصرف داروی تیروئید و افزایش روند تضعیف استخوانها
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه
افزایش تعرفه اینترنت منوط به کیفیت قابل قبول و رضایت نسبی کاربران است
رئیس جمهور روز دانشجو به دانشگاه تهران می رود
استرس روانی سرطان را چگونه کاهش دهیم
قبل از انجام لیزر این نکات را بخوانید
آیین اعطای نخستین دوره جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد ۱۲ آذر برگزار میشود
حضور ۳۰ شرکت صنعتی فعال در حوزه پارچه و لباس در دانشگاه آزاد
چای سبز تأثیر چندانی در کاهش وزن ندارد
پاسخ وزارت بهداشت به عدم افزایش مجدد تعرفه مراکز ترک اعتیاد
آزمایشگاه میکروفیلوئیدیک دانشگاه علوم پزشکی ایران افتتاح شد
اقدامات ستاد فناوریهای اتصالپذیری برای تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه
سومین کشور پرجمعیت دنیا متعلق به دیابتیها است