میرنیوز
محسن شریفی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینکه «سلامت علم» به ویژه در شرایط کرونایی امروز حائز اهمیت است، اظهار کرد: در راستای رعایت اخلاق در انجام پژوهش و انتشارات علمی در یکی دو سال گذشته در ستاد وزارت علوم و هم در دانشگاهها اقداماتی صورت گرفته است؛ از جمله اینکه کارگروه اخلاق در پژوهش بر اساس قانون تشکیل شد و حدود ۷-۸ جلسه در یک سال اخیر در وزارت علوم برگزار شد. این کارگروه همچنین در تمامی دانشگاهها و مؤسسات آموزشی نیز تشکیل گرفته است.
وی افزود: کارگروه اخلاق در پژوهش وظایف مختلفی از جمله پیشگیری از تخلف، برگزاری کارگاه آموزشی برای پژوهشگران، ترویج درستکاری و درست نویسی علمی، افزایش آگاهی پژوهشگران و نهایتاً تأیید صحت پژوهشها را بر عهده دارد.
مدیر دفتر برنامهریزی و سیاستگذاری امور پژوهشی وزارت علوم ضمن تاکید بر اینکه حرکت وزارت علوم و وزارت بهداشت مبنی بر تشکیل کارگروههای اخلاق اقدام بسیار اساسی بوده و نقش مهمی در افزایش ترویج اخلاق در پژوهش و جلوگیری از بروز تخلف داشته و دارد، خاطرنشان کرد: یکی از نکاتی که از این منظر باید به آن توجه کنیم این است که برای انتشار دستاورهای علمی قواعد، اصول علمی انتشارات در سطح دنیا و اخلاق علمی را حتماً رعایت کرد. چرا که اگر این اقدامات صورت نگیرد، مقالات بعد از انتشار توسط دیدهبانهای مختلفی رصد میشوند و در صورت محرز شدن تخلف، مقالات منتشر شده را باطل خواهند کرد.
شریفی در ادامه تصریح کرد: در دنیا موسساتی با تعریف وظایف مشخصی ایجاد شدهاند که وضعیت اخلاق در پژوهش را رصد میکنند و حتی انتشارات و مقالات منتشر شده در سالهای قبل را نیز رصد میکنند. یعنی ممکن است یک مقاله یک سال قبل و یا ۱۰ سال گذشته منتشر شده باشد ولی باز هم توسط این مؤسسات مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: ممکن است مقالهای از همه فیلترهای علمی از جمله داوری، مشابهت یابی و … عبور کرده باشد ولی به هر دلیلی یک امرِ خلاف قواعد نشر به اثبات میرسد و اگر این موضوع برای تیم سردبیری مؤسسه محرز شود آن مقاله مردود اعلام خواهد شد.
مدیر دفتر برنامهریزی و سیاستگذاری امور پژوهشی وزارت علوم به مصادیق مقالات باطل شده از سوی دیدهبانهای علمی اشاره کرده و گفت: مصادیق مختلف است، مثلاً ممکن است فرد در امر دادهها به درستی به کارهای دیگران ارجاع نداده باشد، یا به عنوان نمونه دادههای قبلی خودش را به پشتوانه دادههای جدید و یا اینکه داوری مقاله به درستی صورت نگرفته باشد. این موارد از مصادیق بروز تخلف در قاعده نشر به شمار میرود.
شریفی در پایان به جدیدترین آمار مقالات باطل شده یا باز پس داده شده ایران اشاره کرد و گفت: از سال ۲۰۱۰ تاکنون، بیش از ۲۵ هزار مقاله باطل شده که ۶۰۰ مورد از آن مقالات، ایرانی بوده است.
منبع : خبرگزاری مهر
انعقاد توافقنامه میان دانشگاه خواجه نصیر و یک شرکت فولادی
برنامه تحول دانشکده اقتصاد دانشگاه علامهطباطبائی رونمایی شد
ارزشیابی اساتید دانشگاه پیامنور تا ۱۹ آذرماه ادامه دارد
هند تهیه گزارش آنتی تراست درباره اپل را متوقف نمی کند
معاون بورس و امور دانشجویان خارج سازمان امور دانشجویان منصوب شد
لایحه حمایت قضایی از کادر درمان تدوین میشود
سازمان ملی هوش مصنوعی با نظام صنفی رایانهای تفاهمنامه امضا کرد
لزوم ایجاد «آزمایشگاههای ملی مدرن» در راستای جهش و مرجعیت علمی کشور
تولد پنج قلوها در اهواز
سال ۱۴۲۰ رشد جمعیت ایران صفر میشود
بسیجیان امروز نسل زد بسیج هستند
دیابتیها این عارضه را جدی بگیرند
تاسیس داروخانه دولتی متوقف شود
درباره کیست کبد بیشتر بدانیم
کدام داروها نباید با گیاهان دارویی مصرف شوند؟
ارتباط کرونا و مشکلات قلبی طولانی مدت
چند توصیه غذایی به بیماران دیابتی
چند باور غلط درباره راه های انتقال ایدز
چالش های سازمان غذا و دارو بعد از پوست اندازی
هشدار درباره مصرف خودسرانه داروهای گیاهی/خطرات پنهان برای سلامت
پرتاب یک ماهواره جدید ایرانی با پرتابگر سایوز در سال ۱۴۰۴
رایزنی برای انتشار بیستودومین فراخوان جذب هیئت علمی علوم پزشکی
مرکز تحقیقات دریایی در دانشگاه امیرکبیر راهاندازی میشود
بسیجیان امروزین نسل زد بسیج هستند
تبدیل فیلتر سیگار به نوعی کامپوزیت توسط پژوهشگران دانشگاه تهران
مادران دانشجو در رشته های علوم پزشکی چه خدماتی دریافت میکنند؟
کارنامه آزمون دکتری علوم پزشکی منتشر شد
حمایت مجلس و دولت از طرحهای حوزه آب در سازمان جهاد دانشگاهی شریف
۶۰ دانشجوی دارای حکم انضباطی به دانشگاه برگشتند
توسعه زیرساختهای رهگیری تجهیزات پزشکی در مراکز دیالیز و ناباروری