میرنیوز
به گزارش ایسنا و به نقل از وبسایت رسمی دانشگاه اتاوا، نتایج یک پژوهش جدید، حاکی از این است که اختلال خواب مزمن در نوجوانی میتواند به بروز افسردگی هم در مردان و هم در زنان منجر شود و واکنش استرس را در زنان تغییر دهد. نتایج این پژوهش، در شرایط همهگیری کووید-۱۹ و هنگامی که سلامت روانی نوجوانان تحت فشار قرار دارد، از اهمیت زیادی برخوردار هستند.
دکتر "نفیسه اسماعیل"(Nafissa Ismail)، استادیار دانشکده روانشناسی دانشگاه اتاوا از پژوهشگران این پروژه گفت: بیش از ۲۶۴ میلیون نفر در سراسر جهان از افسردگی رنج میبرند. افسردگی، یک اختلال خلقی بسیار متداول است که کیفیت زندگی را کاهش میدهد. افراد مبتلا به افسردگی، علائم گوناگونی از جمله احساس ضعف عمومی، کاهش میل جنسی، اختلالات خواب و در موارد شدیدتر، تمایل به خودکشی را تجربه میکنند.
وی افزود: شواهدی که پژوهشهای کنونی نشان میدهند، حاکی از این هستند که کاناداییها در سال جاری، نشانههای افسردگی بیشتری را تجربه کردهاند که احتمالا نتیجه تغییر سبک زندگی ناشی از همهگیری کووید-۱۹ بوده است.
اسماعیل ادامه داد: بزرگسالان مبتلا به افسردگی معمولا نخستین نشانههای افسردگی را در ابتدای دوره بلوغ تجربه میکنند. با وجود این، دلیل افسردگی نوجوانی و میزان شیوع آن با توجه به جنسیت هنوز مشخص نیست. یک نظریه خاص نشان میدهد که در نوجوانانی بروز میکند که بیش از اندازه در معرض استرس هستند و تفاوتهای میان افسردگی زنان و مردان نیز به آسیبپذیری بیشتر زنان در برابر استرس مزمن نسبت داده میشود.
اختلال خواب، یکی از عوامل استرسزای دوره نوجوانی است که تکرار آن میتواند تا اندازهای، عامل حساسیت دختران نوجوان نسبت به افسردگی باشد. اسماعیل گفت: ما با استفاده از یک مدل موش، به بررسی این موضوع پرداختیم که آیا تاخیر خواب به صورت مکرر، موشهای نر و ماده نوجوان را تحت تاثیر قرار میدهد یا خیر و سپس، نحوه تغییر واکنش آنها را نسبت به استرس مورد بررسی قرار دادیم.
در این پژوهش، ۸۰ موش نوجوان و بزرگسال که نیمی از آنها نر و نیمی دیگر ماده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. چرخه خواب موشها ابتدا در چهار ساعت نخست هر چرخه استراحت مختل شد و سپس، پژوهشگران به آنها اجازه دادند تا هشت روز متوالی به استراحت طبیعی بپردازند. پس از آن، موشها در معرض یک عامل استرسزا قرار گرفتند تا رفتارهای شبه افسردگی آنها بررسی شود.
نتایج این پژوهش نشان داد که هم موشهای نر و هم موشهای ماده نوجوان فقط پس هفت روز تاخیر در خواب، به صورت معناداری، رفتارهای افسردگی بیشتری را نشان میدهند؛ در حالی که موشهای نر و ماده بالغ تحت شرایط مشابه، رفتارهای افسردگی را نشان نمیدهند.
هنگامی که موشها پس از هفت روز تاخیر مکرر در خواب، در معرض یک عامل استرسزای جدید قرار گرفتند، فقط موشهای نر و ماده نوجوان، فعالیت بیشتری را در "قشر پریلیمبیک"(prelimbic cortex) مغز نشان دادند و این موضوع، در موشهای بزرگسال مشاهده نشد. قشر پریلیمبیک، با راهبردهای مقابله با استرس در ارتباط است و میتواند در اثر افزایش فعالیت ناشی از کمخوابی آسیب ببیند.
همچنین پس از تاخیر خواب مکرر، ترشح هورمون استرس و فعالیت سلولهای مغزی حساس به استرس، در موشهای ماده نوجوان بیش از موشهای نر نوجوان بود.
اسماعیل گفت: یافتههای پژوهش ما نشان میدهند که تاخیر قابل توجه خواب در دوره نوجوانی ممکن است امکان آغاز افسردگی را هم در مردان و هم در زنان افزایش دهد.
علاوه بر این، تاخیر در خواب میتواند دختران نوجوان را نسبت به سایر عوامل استرسزا حساس کند و احتمال بروز اختلال خلقی را افزایش دهد.
از آنجا که الزامات قرنطینه مانند یادگیری از راه دور، تعاملات اجتماعی غیرحضوری و افزایش مدت زمان تعامل تصویری، برخی فشارهای مربوط به رعایت خواب منظم را از بین بردهاند، ممکن است که نوجوانان بیشتر از پیش در معرض خطر ابتلا به افسردگی و سایر اختلالات خلقی باشند.
این پژوهش، در مجله "Behavioural Brain Research" به چاپ رسید.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
ماجرای پیوند قرنیه در یکی از بیمارستانهای تهران
هوش مصنوعی در قالب مادربزرگ از کلاهبرداری جلوگیری می کند
معاون سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال منصوب شد
متولیان: کنشگری بانوان طلبه نخبه توسعه مییابد
رئیس جمهور روز دانشجو به یکی از دانشگاههای تهران می رود
ظفرقندی: ۲۰ سال آینده سالخوردهترین کشور منطقه میشویم
طرح پزشک خانواده ۴ بار شکست خورد
فعالیت ۵۰ هزار بهورز در بحث آموزش سلامت دهان و دندان
جهش علمی در حوزه علمیه خواهران نیاز است / بیان چالشهای نخبگی و راهکارها
گلریزان ۴ میلیاردی یکی از پیام رسانها برای کمک به محور مقاومت
علائمی که خبر از ابتلا به کرونای بلند مدت میدهند
مسجد حتی در عصر هوش مصنوعی و اینترنت اشیا کارکرد اثربخش دارد
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه است
خواب نامنظم مشکلات قلبی را افزایش میدهد
سیگار الکترونیکی بدون نیکوتین هم خطرناک است
تاثیر رژیم غذایی مادر باردار بر سلامت کودک
نشست شورای صنفی دانشگاههای علوم پزشکی دوشنبه هفته آینده برگزار میشود
مصرف داروی تیروئید و افزایش روند تضعیف استخوانها
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه
افزایش تعرفه اینترنت منوط به کیفیت قابل قبول و رضایت نسبی کاربران است
رئیس جمهور روز دانشجو به دانشگاه تهران می رود
استرس روانی سرطان را چگونه کاهش دهیم
قبل از انجام لیزر این نکات را بخوانید
آیین اعطای نخستین دوره جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد ۱۲ آذر برگزار میشود
حضور ۳۰ شرکت صنعتی فعال در حوزه پارچه و لباس در دانشگاه آزاد
چای سبز تأثیر چندانی در کاهش وزن ندارد
پاسخ وزارت بهداشت به عدم افزایش مجدد تعرفه مراکز ترک اعتیاد
آزمایشگاه میکروفیلوئیدیک دانشگاه علوم پزشکی ایران افتتاح شد
اقدامات ستاد فناوریهای اتصالپذیری برای تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه
سومین کشور پرجمعیت دنیا متعلق به دیابتیها است