میرنیوز
به گزارش ایسنا، با شروع همهگیری و گسترش بیماری کووید-۱۹ در اولین روزهای سال ۲۰۲۰، تلاشهای جهانی برای مقابله با این همهگیری آغاز شد. گسترش چالش برانگیز و جهانی کرونا، موجب تولید علم قابل توجهی در این زمینه شده است. با این حال هنوز ابهامات فراوانی باقی مانده است و دانشمندان در حال تحقیقات گسترده بر روی این ویروس جدید هستند.
شناسایی و ارزشیابی منظم بروندادهای علمی (مقالات، کتابها و ... برای آگاهی از وضعیت موجود، اولویت زیادی دارد. یکی از روشهای ارزیابی فعالیتهای علمی پژوهشی، علمسنجی است. علمسنجی در توصیف، تبیین و پیشبینی وضعیت علمی پژوهشگران و مراکز پژوهشی در عرصههای گوناگون ملی و بینالمللی کاربردهای زیادی دارد و همواره روشهای کارآمدی جهت پایش و رتبهبندی سازمانها، پژوهشگران، مجلات و کشورها ارائه میکند.
با توجه به رشد چشمگیر تولیدات علمی در شاخههای مرتبط با موضوع کروناویروس در مجلات علومپزشکی دنیا، توجه به تحلیلهای علمسنجی اهمیت ویژهای پیدا کرده است. از سوی دیگر ارزیابی تولیدات علمی کشورهای مختلف میتواند به شناسایی مشکلات، تنگناها و کاستیهای موجود در این زمینه کمک کرده و به هدایت درست پژوهشها در راستای اهداف کلان سیاستگذاری کمک کند.
با توجه به نکات مطرح شده؛ پژوهشگران مرکز تحقیقات مدیریت سلامت دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج) در مطالعهای موضوعات پژوهشهای منتشرشده حوزه کووید-۱۹ را مورد تحلیل قرار دادند. «محمد مسکرپور امیری»، «طه نصیری» و «پریسا مهدیزاده»؛ پژوهشگرانی بودند که در انجام این پژوهش مشارکت داشتند.
برای انجام این پژوهش کلیه اسنادی که تا تاریخ ۳۱ می ۲۰۲۰ توسط پژوهشگران در حوزه ویروس کووید-۱۹ در پایگاه استنادی اسکوپوس ثبت شدند، مورد بررسی قرار گرفت.
بر اساس یافتههای بهدستآمده، تا تاریخ مورد نظر، ۱۲ هزار و ۲۰۱ نشر علمی در حوزه ویروس کووید-۱۹ در این پایگاه منتشر شده بود. بیشترین تعداد نشر علمی به ترتیب در «BMJ Clinical Research»، «Journal of Medical Virology»، «BMJ» و «Lancet» چاپ شده بودند.
طبق بررسیهای انجام شده؛ کشورهای ایالات متحده آمریکا (دو هزار و ۸۱۹ نشر)، چین (دو هزار و ۳۴۲ نشر)، ایتالیا (هزار و ۴۶۶ نشر) و انگلستان (هزار و ۲۶۴ نشر) بیشترین تعداد نشر علمی در حوزه کووید-۱۹ را داشتند و ایران با ۳۱۸ نشر علمی رتبه دوازدهم را به خود اختصاص داده بود.
دانشگاه «Huazhong» چین، دانشگاه «هاروارد» آمریکا، موسسه تحقیقاتی «Insern» فرانسه، دانشگاه «میلان» و دانشگاه «رم» ایتالیا و دانشگاه «یوسیال» انگلستان تا کنون بیشترین نقش را در تولید محتوای علمی مرتبط با ویروس کووید-۱۹ در جهان داشتهاند. در ایران نیز دانشگاههای علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، شیراز، ایران، تبریز و بقیهالله (عج)، بیشترین محتوای علمی مرتبط با این موضوع را منتشر کردهاند.
موضوعات بررسیشده در این مقالات نشان داد که سه خوشه اصلی در فعالیتهای پژوهشی مرتبط با کووید-۱۹ شکل گرفته است که به ترتیب در موضوعات تحقیقات بهداشتی، تحقیقات علوم پایه و تحقیقات بالینی هستند. در تحقیقات بهداشتی جنبههای اپیدمیولوژیک بیماری، بهداشت عمومی، پیشگیری و کنترل عفونت مرکزیت اصلی پژوهش را به خود اختصاص دادهاند. در حوزه تحقیقات علوم پایه تمرکز اصلی بر جنبهها ویروسشناسی، ایمونولوژی و ژنتیک ویروس است و در خوشه تحقیقات بالینی نیز علائم بالینی بیماری، روشهای درمانی و تصویربرداری تشخیصی، بیشترین موضوعاتی بودند که مورد بررسی قرار گرفتهاند.
به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ استراتژی کلی پیشرو در مبارزه با بیماری کووید-۱۹ در بسیاری از کشورهای موفق، پیشگیری و بهداشت بوده است و لازم است در مقطع کنونی این موضوع مقدم بر درمان قرار گیرد. برهمین اساس تلاش برای یافتن اقدامات پیشگیرانه، تقویت آموزش بهداشت عمومی و یافتن اقدامات بهداشتی موثر جهت مواجهه با این ویروس، مستلزم افزایش تحقیقات بهداشتی است.
این محققان با توجه به یافتههای بهدستآمده میگویند: «با توجه به موج گسترده ابتلا و شیوع ویروس در سطح دنیا، علاوه بر کشف دارو و واکسن، مطالعات بیشتری باید در سطح دنیا در راستای یافتن روشهای پیشگیرانه نوین و هوشمند در حوزههای آموزش بهداشت، قرنطینهسازی، ایزولاسیون، بیمارییابی، مدیریت بحران، غربالگری، توسعه دورکاری و فاصلهگذاری اجتماعی صورت گیرد».
پژوهشگران این مطالعه معتقدند که با ظرفیتهای علمی موجود، نقش ایران و دانشگاههای علوم پزشکی در انتشار تجارب علمی مرتبط با اپیدمی کووید-۱۹ قابل ارتقا است. باید برنامهریزی دقیقی برای تسریع فرآیند انتشار تجربیات مرتبط با موضوع ویروس جدید کووید-۱۹ صورت گیرد.
نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «تحلیل خوشههای موضوعی و ترسیم نقشه علمی پژوهشهای حوزه کووید-۱۹ در پایگاه علمی اسکوپوس» در مجله طب نظامی وابسته به دانشگاه و پژوهشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج) ، منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
ماجرای پیوند قرنیه در یکی از بیمارستانهای تهران
هوش مصنوعی در قالب مادربزرگ از کلاهبرداری جلوگیری می کند
معاون سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال منصوب شد
متولیان: کنشگری بانوان طلبه نخبه توسعه مییابد
رئیس جمهور روز دانشجو به یکی از دانشگاههای تهران می رود
ظفرقندی: ۲۰ سال آینده سالخوردهترین کشور منطقه میشویم
طرح پزشک خانواده ۴ بار شکست خورد
فعالیت ۵۰ هزار بهورز در بحث آموزش سلامت دهان و دندان
جهش علمی در حوزه علمیه خواهران نیاز است / بیان چالشهای نخبگی و راهکارها
گلریزان ۴ میلیاردی یکی از پیام رسانها برای کمک به محور مقاومت
علائمی که خبر از ابتلا به کرونای بلند مدت میدهند
مسجد حتی در عصر هوش مصنوعی و اینترنت اشیا کارکرد اثربخش دارد
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه است
خواب نامنظم مشکلات قلبی را افزایش میدهد
سیگار الکترونیکی بدون نیکوتین هم خطرناک است
تاثیر رژیم غذایی مادر باردار بر سلامت کودک
نشست شورای صنفی دانشگاههای علوم پزشکی دوشنبه هفته آینده برگزار میشود
مصرف داروی تیروئید و افزایش روند تضعیف استخوانها
ذخیره ۶ ماهه دارو، نیازمند منابع مالی قابل توجه
افزایش تعرفه اینترنت منوط به کیفیت قابل قبول و رضایت نسبی کاربران است
رئیس جمهور روز دانشجو به دانشگاه تهران می رود
استرس روانی سرطان را چگونه کاهش دهیم
قبل از انجام لیزر این نکات را بخوانید
آیین اعطای نخستین دوره جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد ۱۲ آذر برگزار میشود
حضور ۳۰ شرکت صنعتی فعال در حوزه پارچه و لباس در دانشگاه آزاد
چای سبز تأثیر چندانی در کاهش وزن ندارد
پاسخ وزارت بهداشت به عدم افزایش مجدد تعرفه مراکز ترک اعتیاد
آزمایشگاه میکروفیلوئیدیک دانشگاه علوم پزشکی ایران افتتاح شد
اقدامات ستاد فناوریهای اتصالپذیری برای تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه
سومین کشور پرجمعیت دنیا متعلق به دیابتیها است