میرنیوز
به گزارش ایسنا مهری اثنی عشری همزمان با ۲ فوریه (۱۳ بهمن) روز جهانی تالابها موضوع تالابها را فراتر از مرزهای جغرافیایی کشورها عنوان و اظهارکرد: موضوع پروژههای مشترک بینالمللی و درگیر شدن کشورهای دیگر در موضوع محیط زیست و تالابها امری اجتنابناپذیر است چون پیامد اثرات محیط زیستی به مرزهای جغرافیایی محدود نمیشود.
وی، موضوع تالابها را یک دغدغه جهانی توصیف کرد و افزود: بر اساس چشمانداز جهانی که کنوانسیون رامسر در گزارش سال ۲۰۲۱ خود اعلام کرده است از سال ۱۹۷۰ تا الان ۳۵ درصد تالابهای موجود در جهان را ازدستدادهایم و این تالابها تخریبشدهاند و این نرخ سه برابر بیشتر از نرخ تخریب جنگلها است.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران خاطرنشان کرد: در همین گزارش اذعان شده بیشترین تهدیدی که در حال حاضر تالابها با آن مواجهند موضوع تغییر کاربری اراضی است. عمدهترین این تغییر کاربریها مربوط به بخش کشاورزی است که بیشترین مصرفکننده آب در حوضههای آبریز است.
اثنی عشری در خصوص طرح حفاظت از تالابهای ایران هم گفت: طرح حفاظت از تالابهای ایران از سال ۲۰۰۵ میلادی شروع به کار و در فازهای مختلف، حمایتهای گوناگون بینالمللی را در کنار حمایتهای دولت برای حفاظت از تالابها و ترویج رویکرد جدیدی تحت عنوان مدیریت زیستبوم بهمنظور مدیریت تالابهای کشور دریافت کرده است.
وی، افزود: در فاز اول صندوق اعتبارات جهانی محیط زیست حامی اصلی پروژه بود و این همکاری از طریق UNDP (برنامه توسعه ملل متحد) شکل گرفت. در این فاز موفق شدیم با بهرهگیری از کمک بینالمللی و حمایتهای غیر نقدی دولت ایران، رویکرد زیست بومی را در سه تالاب شادگان، ارومیه و پریشان بهصورت پایلوت اجرا کنیم.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران تصریح کرد: ویژگی برنامههای مدیریت زیستبوم این است که برای هرکدام از اهداف راهبردی یک مجموعه اقدام اولویتدار تعریف شده است که اولویت اجرای آنها تنها با سازمان حفاظت محیط زیست نیست چراکه این سازمان، یک نهاد نظارتی است و دستگاههای اجرایی هستند که مسئولیت اجرای اغلب آن اقدامات ازجمله تأمین و تخصیص حقآبه تالابها (وزارت نیرو)، افزایش بهرهوری آب در سطح مزارع (وزارت جهاد کشاورزی) و مسائل مرتبط با معیشت جوامع محلی و گردشگری (وزارت گردشگری و میراث فرهنگی) را بر عهده دارند.
اثنی عشری در ادامه با اشاره به تجارب این طرح برای احیای دریاچه ارومیه خاطرنشان کرد: در دهه ۸۰ خورشیدی، دریاچه ارومیه با شرایط بحرانی مواجه شد و به دلیل بهرهمندی از تجربه ۷-۸ سال حضور یک پروژه بینالمللی مثل طرح حفاظت از تالابهای ایران در سازمان حفاظت محیطزیست، مذاکراتی با دولت ژاپن صورت گرفت و این دولت اعلام آمادگی کرد که یک کار مشترک با دولت ایران در حوضه آبریز دریاچه ارومیه با هدف احیای این دریاچه انجام دهد.
وی بابیان اینکه این همکاری از سال ۲۰۱۴ میلادی شکل گرفت و تا الان ادامه پیداکرده است، گفت: مبلغ این مشارکت از سوی دولت ژاپن سالانه یکمیلیون دلار بود که به مدت هفت سال پیاپی پرداخت شده است. در پایان هفت سال بنا به دستاوردهای مثبت و تجارب خوبی که در حوضه دریاچه ارومیه به وجود آمد، ما توانستیم یک سند سه ساله دیگر با ژاپنیها به امضا برسانیم که مسئولیت اجرای آن دوباره به طرح حفاظت از تالابهای ایران در سازمان حفاظت محیط زیست سپرده شد.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران تصریح کرد: در این سند سه ساله، علاوه بر این که به دنبال پایدارسازی تجارب هفت سال گذشته در حوضه دریاچه ارومیه هستیم، دو تالاب بختگان و شادگان نیز به پایلوتهای خود افزودیم تا بتوانیم تجارب حاصل از پروژه دریاچه ارومیه را در آن دو تالاب هم ترویج کنیم.
اثنی عشری، مدیریت پایدار آب و خاک در سطح حوضه آبریز دریاچه ارومیه را یکی از اهداف راهبردی این پروژه توصیف کرد و گفت: با توجه به اینکه در سطح حوضه آبریز دریاچه ارومیه، بخش کشاورزی بیشترین مصرف آب را داشت، تمرکزمان را بر این بخش قراردادیم بنابراین با همکاری سازمان جهاد کشاورزی وادارات کل حفاظت محیط زیست در ۱۸۳ روستا از مجموع ۲۵۰ روستای اکولوژیک این حوضه بهصورت پایلوت، تکنیکهای کشاورزی پایدار را با جوامع محلی تمرین و پیاده کردیم. بر اساس نتایج مطالعات تیم پایش ما، بهطور متوسط ۲۷.۱ درصد کاهش مصرف آب در سطح مزارع اتفاق افتاد.
وی اضافه کرد: برای کاهش وابستگی معیشت خانوارها به منابع آبی منطقه، معیشتهای جایگزین را با تمرکز بر بانوان روستایی ترویج دادیم و این اتفاق در ۳۴ روستای پایلوت انجام شد. بیش از ۸۰۰ نفر از بانوان روستایی در تخصصهای مختلف آموزش دیدند و به فعالیت مشغول شدند.
مدیر ملی طرح حفاظت از تالابهای ایران، دستاورد اصلی این طرح در سالهای گذشته را تغییر نگاه و رویکرد در حوزه حفاظت از تالابها برشمرد و تصریح کرد: خوشبختانه از این نگاه که فقط باید پهنه آبی تالاب حفظ شود به سمت رویکرد مدیریت یکپارچه در سطح حوضه حرکت کردیم چون هرچه در بالادست حوضه اتفاق میافتد در وضعیت و شرایط کل حوضه ازجمله تالاب مؤثر است.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان حفاظت محیطزیست، اثنی عشری در پایان تأکید کرد: تحقق کامل این رویکرد زمانبر است و نمیتوان توقع داشت که نگاه بخشی در دستگاهها و وزارتخانههای مختلف در کوتاهمدت بهطور ۱۰۰ درصد تغییر کند اما نشانههای خوبی از این تغییر نگاه را شاهد هستیم.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
جمعه سیاه یا تله طلایی؟
آزمون استخدام آتشنشان در کشور ۷ دی برگزار میشود
هشدار هواشناسی و محدودیتهای ترافیکی جادههای شمالی
زورگیر خشن که با چاقو به ماشین حمله کرده بود بازداشت شد
راههای کمک به لبنان در دیدار هیأت هلالاحمر با سرپرست سفارت ایران در بیروت بررسی شد
مالکی: از فعالیت تاکسیهای فاقد پروانه اشتغال جلوگیری میشود
نیروی بسیج با خداباوری هراسی از دشمن ندارد
ساجدی نیا: افزایش تابآوری جامعه در مقابل مخاطرات طبیعی ضروری است
اجرای ۵۰۰۰ متر مربع پیادهروسازی در خیابان لالهزار جنوبی
مشاور امور زنان و خانواده سازمان حفاظت محیط زیست منصوب شد
عباس نژاد: انتقال پسماند از مازندران به آرادکوه ممنوع شد
نمایش منشور حقوق بشر کوروش حک شده بر یک شهاب سنگ
برنامههای توانمندسازی در مدارس با هدف ارتقای فرهنگ خود مراقبتی
هشدار مدیریت بحران درباره وزش باد شدید و بارش باران در تهران
نیروهای پلیس راهور سفیر اهدای عضو شدند
انجام بیش از ۴۹ هزار ویزیت برای زائران ایرانی عمره مفرده
ارائه خدمات رایگان دندان پزشکی در شهرری و محله هرندی
چاپ سه عنوان کتاب جدید برای نوآموزان با اختلال اوتیسم
متمم بودجه شهرداری تهران هفته آینده به شورا ارائه میشود
گودرزی: باید پیشه دستفروشی را به عنوان شغل به رسمیت بشناسیم
کاشت ۶۰ هزار اصله درخت در تهران
شناسایی مجرمان ۹۰ پرونده لاینحل با کمک اطلاعات بانک ژنتیک
سند خط مشی سلامت، ایمنی و محیط زیست شهرداری تهران تدوین شد
متمم بودجه شهراری تهران هفته آینده به شورا ارائه میشود
قتل خونین مادر با ۸ ضربه چاقو در پیروزی
مدیرکل دفتر نظارت و رسیدگی به شکایات کمیته امداد منصوب شد
مدیرکل دفتر هماهنگی رسیدگی به تخلفات اداری کمیته امداد منصوب شد
کلاهبرداری ۴۰۰ میلیاردی توسط شرکت جعلی «پارسا خودرو»
میزان حقوق سربازان برای سال آینده اعلام شد
کشف ۲۰ میلیاردی کالای قاچاق در جنوب تهران