میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر، مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در این باره گفت: گاز ازن (O۳)، اصلیترین آلاینده فصول گرم سال در شهر تهران است. مسئول اصلی تشکیل ازن، دو آلایندهاکسیدهای نیتروژن (NOX) و ترکیبات آلی فرار (VOCs) است و علاوه بر آنها، گازهای CH۴ و CO نیز میتوانند در تشکیل ازن در مقیاس بزرگ، نقش داشته باشند.
بر اساس آنچه حسین شهیدزاده گفته، موتورهای احتراق داخلی، منبع اصلی انتشار NOx هستند. منوکسید نیتروژن (NO) و دیاکسید نیتروژن (NO2) آلایندههای ناشی از احتراق سوخت در وسایل نقلیه موتوری، نیروگاههای زغال سنگ، نفت و گاز، بویلرهای صنعتی و سوزاندن زباله هستند. منبع تولیدVOCs نیز گازهای خروجی خودرو، نشت سوخت در ایستگاههای سوخترسانی، رنگها، فعالیتهای صنعتی، حلّالها و … هستند و البته به طور طبیعی، انتشار بیولوژیکی از درختان نیز باعث تولید این هیدروکربنها میشود. بخشی از این ترکیبات سرطانزا هستند، برخی باعث التهاب مخاط و غشاء مخاطی شده و بعضی نیز ممکن است خستگی و کاهش تمرکز ایجاد کنند.
شهیدزاده درباره روند انتشار ازن اعلام کرد: آلاینده ازن به صورت مستقیم در هوا منتشر نمیشود، بلکه توسط واکنشهای شیمیایی بین اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرّار در حضور نور خورشید ایجاد میشود و به همین علت، میزان ازن در ماههای گرم سال و در وسط روز، بیش از سایر مواقع است. پتانسیل اکسیدکنندگی بالای ازن، مشکلات جدی تنفسی، درد سینه، سوزش گلو و چشم، حملات آسمی، برونشیت، آمفیزم، سردرد و … را در پی دارد. علاوه بر افراد فعال در فضای باز، کودکان بیشتر از سایر افراد در معرض مخاطرات این آلاینده قرار دارند، زیرا ریههای اطفال هنوز در حال رشد و تکامل بوده و فعالیت آنها در خارج از منزل، درزمانی که سطح ازن بالاست، معمولاً زیاد است.
مدیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران درباره ارزیابی روند ازن در سال جاری گفت: هوای تهران از منظر آلاینده ازن در سال جاری (تا ۱۰ شهریور)، ۹ روز در وضعیت پاک، ۱۳۳ روز در وضعیت قابل قبول، ۲۲ روز در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس و یک روز نیز در وضعیت ناسالم برای عموم افراد جامعه قرار داشته است. تمامی روزهای با وضعیت پاک به جز یک روز (در خردادماه) مربوط به فروردینماه است و در دو ماهه ابتدایی سال جاری با وجود متعادل بودن دمای هوا، هیچیک از روزها از منظر این آلاینده ثانویه، فراتر از حد سلامت قرار نداشتند. در خردادماه و همزمان با افزایش تدریجی دمای هوا، روند افزایش شاخص آلاینده ازن در شهر تهران نیز به تدریج آغاز شد و اولین روز آلوده به لحاظ این آلاینده در روز چهاردهم خرداد ثبت شد و شرایط ناسالم برای گروههای حساس تا پایان فصل بهار در مجموع به ۶ روز رسید.
اما به گفته شهیدزاده، با شروع فصل تابستان، این وضعیت تشدید شد و تیرماه با ثبت ۱۰ روز آلوده، آلودهترین ماه امسال از منظر این آلاینده ثانویه بود. همچنین، آلودهترین روز سال جاری به لحاظ این آلاینده با شاخص ۱۶۲ در ۱۸ تیرماه ثبت شد که تنها روز ناسالم ثبت شده از ابتدای سال ۱۴۰۰ بوده است. تقلیل نسبی دمای هوا در مردادماه، منجر به کاهش تدریجی غلظت آلاینده ازن و تعداد روزهای نامطلوب شد، به گونهای که طی این ماه، تعداد روزهای آلوده به ۵ روز ناسالم برای گروههای حساس رسید. هر چند طی ۱۰ روز ابتدایی آخرین ماه تابستان تا کنون، ۲ روز ناسالم برای گروههای حساس ثبت شده است اما پیشبینی میشود با کاهش دمای هوا و ساعات آفتابی، از غلظت آلاینده ازن کاسته شده و شاهد کاهش تدریجی غلظت این آلاینده در شهر تهران باشیم.
شرکت کنترل کیفیت هوا با استفاده از بهروزترین و کارآمدترین ایستگاههای سنجش آلودگی هوا و بر اساس جدیدترین دستورالعملهای ملی و بینالمللی در محلهای مناسب، به صورت مداوم و برخط، آلایندههای شهری را پایش میکند.
این شرکت با وجود تحریمهای ظالمانه، با تکیه بر دانش تخصصی متخصصان داخلی، ضمن بهرهگیری از کارآمدترین دستگاهها و بهرهمندی از دادهها و شاخصهای آزمایشگاه مرجع، کار تعمیر، نگهداری و کالیبراسیون این دستگاهها را انجام میدهد. اطلاعات آلایندههای هوا از جمله ازن با استفاده از ایستگاههای شرکت کنترل کیفیت هوا و سازمان حفاظت محیط زیست در همه ساعات شبانهروز از طریق سامانه این شرکت در دسترس عموم مردم و رسانهها قرار دارد. در این میان، هر ۲۱ ایستگاه متعلق به شرکت کنترل کیفیت هوا مجهز به دستگاه سنجش آلاینده ازن هستند که به غیر از ایام و ساعاتی که ایستگاهها دچار مشکل فنی میشوند یا برای انجام تعمیرات و کالیبراسیون باید خاموش شوند، در بقیه ساعتها و روزها، اطلاعات آلاینده مذکور بدون دخل و تصرف از طریق وبسایت این شرکت و سایر راههای دسترسی از جمله تابلوهای نمایشگر سطح شهر تهران و اپلیکیشن موبایلی در اختیار شهروندان قرار دارد. با توجه به اینکه کیفیت هوایی که تنفس میکنیم، مستقیماً بر سلامتی عموم مردم مؤثر است، شرکت کنترل کیفیت هوا نهایت اهتمام و مساعی خود را برای آگاهیبخشی و اطلاعرسانی دقیق و سریع وضعیت آلودگی هوا در جهت کاهش مواجهه با آلایندهها، ارائه نموده و آگاهی از این اطلاعات را حق شهروندان میداند.
در جدول ذیل، مقایسه شاخص کیفیت هوای شهر تهران از منظر آلاینده ازن طی ماههای خرداد، تیر و مرداد سالهای ۹۸، ۹۹ و ۱۴۰۰ آمده است که بر اساس آن، هر چند در این بازه زمانی در سال جاری، کاهش محسوسی را از نظر تعداد روزهای پاک به لحاظ این آلاینده شاهد بودیم اما با این وجود، از تعداد روزهای آلوده (ناسالم برای گروههای حساس و ناسالم) به ویژه در مقایسه با سال گذشته، کاسته شده است.
منبع : خبرگزاری مهر
زورگیر خشن که با چاقو به ماشین حمله کرده بود بازداشت شد
راههای کمک به لبنان در دیدار هیأت هلالاحمر با سرپرست سفارت ایران در بیروت بررسی شد
مالکی: از فعالیت تاکسیهای فاقد پروانه اشتغال جلوگیری میشود
نیروی بسیج با خداباوری هراسی از دشمن ندارد
ساجدی نیا: افزایش تابآوری جامعه در مقابل مخاطرات طبیعی ضروری است
اجرای ۵۰۰۰ متر مربع پیادهروسازی در خیابان لالهزار جنوبی
مشاور امور زنان و خانواده سازمان حفاظت محیط زیست منصوب شد
عباس نژاد: انتقال پسماند از مازندران به آرادکوه ممنوع شد
نمایش منشور حقوق بشر کوروش حک شده بر یک شهاب سنگ
برنامههای توانمندسازی در مدارس با هدف ارتقای فرهنگ خود مراقبتی
هشدار مدیریت بحران درباره وزش باد شدید و بارش باران در تهران
نیروهای پلیس راهور سفیر اهدای عضو شدند
انجام بیش از ۴۹ هزار ویزیت برای زائران ایرانی عمره مفرده
ارائه خدمات رایگان دندان پزشکی در شهرری و محله هرندی
چاپ سه عنوان کتاب جدید برای نوآموزان با اختلال اوتیسم
متمم بودجه شهرداری تهران هفته آینده به شورا ارائه میشود
گودرزی: باید پیشه دستفروشی را به عنوان شغل به رسمیت بشناسیم
کاشت ۶۰ هزار اصله درخت در تهران
شناسایی مجرمان ۹۰ پرونده لاینحل با کمک اطلاعات بانک ژنتیک
سند خط مشی سلامت، ایمنی و محیط زیست شهرداری تهران تدوین شد
متمم بودجه شهراری تهران هفته آینده به شورا ارائه میشود
قتل خونین مادر با ۸ ضربه چاقو در پیروزی
مدیرکل دفتر نظارت و رسیدگی به شکایات کمیته امداد منصوب شد
مدیرکل دفتر هماهنگی رسیدگی به تخلفات اداری کمیته امداد منصوب شد
کلاهبرداری ۴۰۰ میلیاردی توسط شرکت جعلی «پارسا خودرو»
میزان حقوق سربازان برای سال آینده اعلام شد
کشف ۲۰ میلیاردی کالای قاچاق در جنوب تهران
۶ هزار و ۸۵۰ میلیارد تومان برای خرید اتوبوس پرداخت شد
کشف بیش از ۳ کیلوگرم موادمخدر شیشه در فرودگاه امام (ره)
توسعه زیرساختهای آموزشی و رفع مشکلات ترک تحصیل دختران در سیستان و بلوچستان