میرنیوز
علی ارواحی در گفت و گو با ایسنا ضمن اشاره به اینکه در سه قانون تکلیف ما در زمینه مالکیت و مدیریت عرصههای تالابی روشن شده است،اظهارکرد: ازجمله این قوانین میتوان به قانون «اراضی مستحدث و ساحلی» مصوب سال ۱۳۵۴ اشاره کرد. در این قانون بهصورت مشخص مالکیت عرصههای ملی برعهده سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری گذاشته و عنوان شده است که سازمان حفاظت محیط زیست در عرصههای تالابی قائم مقام سازمان جنگلها است.
وی ادامه داد: ازجمله قوانین دیگر دراین زمینه، قانون «حفاظت و احیای تالابها» مصوب سال ۱۳۹۶ است. در این قانون تاکید شده است که مدیریت تالابها در کشور با سازمان حفاظت محیط زیست است علاوه بر اینها در ماده ۱۶ قانون «حفاظت و بهسازی محیط زیست» نقش سازمان جنگلها در مالکیت عرصههای تالابی و نقش سازمان حفاظت محیط زیست در مدیریت این عرصهها مشخص شده است.
مشاور مدیریت زیست بومهای تالابی با بیان اینکه باتوجه به این قوانین واگذاری تالاب انزلی و سایر تالابها به وزارت نیرو تطبیقی با قوانین و عرف ندارد، تصریح کرد: موضوع مدیریت تالابها موضوعی کاملا تخصصی همراه با مسائل اکولوژیک، کارکردهای اقتصادی و اجتماعی و درهم کنش جوامع بهرهبردار و مسائل حفاظتی است بنابراین نباید به تالابها شبیه سدها نگاه کنیم.
ارواحی در ادامه گفت: درحال حاضر با توجه به قوانین موجود که از مالکیت سازمان جنگلها بر عرصههای تالابی و قائم مقامی سازمان حفاظت محیط زیست حمایت میکند، بهترین راهکار این است که قانونگذار این مسئله را روشن کند البته وزارت نیرو برای مالکیت بر عرصههای تالابی به قانون جامع حدنگار یا کاداستر استناد کرده است اما باید بررسی کرد که بر اساس این قانون مسئولیت وزارت نیرو چیست؟
این کارشناس ارشد آب افزود: حقآبه تالابها باید توسط سازمان حفاظت محیط زیست تعیین و توسط وزارت نیرو تامین شود همچنین بر اساس قانون «توزیع عادلانه آب» وزارت نیرو با هماهنگی و نظارت سازمان حفاظت محیط زیست موظف به تعیین حد بستر رودخانهها، تالابها و چشمهها است. متاسفانه طی سالهای اخیر این وزارتخانه درخصوص تامین حقآبه تالابها مطابق قانون به وظایف خود عمل نکرده است.
به گفته وی از سویی دیگر در قوانین بهصراحت گفته شده است که وزارت نیرو باید بر بهرهبرداریهای غیرمجاز از منابع آبی سطحی و زیرزمینی نظارت کند اما متاسفانه وزارت نیرو این مسئولیت خود را نیز انجام نداده و نقش نظارتی خود را برای حفاظت از تالابها و... ایفا نکرده است.
مشاور مدیریت زیست بومهای تالابی در ادامه ضمن اشاره به سایر بدعهدیهای وزارت نیرو درخصوص حفاظت از تالابها، رودخانهها و... تصریح کرد: حفظ بستر رودخانهها و لایروبی مسیلها از جمله سایر وظایف وزارت نیرو است که متاسفانه در سطح قابل انتظار به انجام نرسیده است. با درنظر گرفتن تمامی این موارد این پرسش مطرح میشود که وقتی وزارت نیرو به وظایف قانونی خود درقبال تالابها عمل نکرده است، چه هدفی از دراختیار گرفتن مالکیت آنها دارد؟
ارواحی با تاکید بر اینکه بهنظر نمیرسد رویکرد وزارت نیرو حفظ تالابها باشد، اظهار کرد: طی یکی دو سال اخیر وزارت نیرو روی موضوع اقتصاد آب و گردشگری آبی فعالیت کرده است و بهنظر میرسد که برنامههایی در این راستا برای تالابها داشته باشد. از اینرو این خطر وجود دارد که مالکیت عرصههای تالابی برای وزارت نیرو مزایای اقتصادی این چنینی داشته باشد این درحالیست که تاکید ما در زمینه حفاظت از تالابها، جلب مشارکت جوامع محلی است.
این کارشناس ارشد آب با بیان اینکه از اینرو تلاش وزارت نیرو برای دراختیار گرفتن تالابها را خطر بسیار بزرگی حس میکنیم، گفت: اول آنکه تخصصهای لازم برای مدیریت در تالابها در وزارت نیرو بهتنهایی وجود ندارد. از سوی دیگر اگر این وزارتخانه به دنبال مزیتهای اقتصادی خود از تالابها باشد، ما شاهد افزایش چالش درزمینه حفاظت از تالابها خواهیم بود.
وی در ادامه تصریح کرد: ای کاش ابتدا وزارت نیرو برادری خود را ثابت و به وظایف قانونی خود دربرابر حفاظت از تالابها ازجمله تامین حقآبه، جلوگیری از بهرهبرداریهای غیرمجاز، آزادسازی بستر رودخانه برای عبور جریانهای سیلابی و... عمل میکرد. در چنین شرایطی میتوانستیم به این فکر کنیم که شاید وزارت نیرو رویکرد حفاظتی به تالابها داشته باشد ولی باتوجه به شرایط کنونی چنین مسئلهای بعید بهنظر میرسد.
مشاور مدیریت زیست بومهای تالابی در پایان با تاکید بر اینکه قوانین موجود از سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگلها برای حفظ تالابهای کشور حمایت میکنند، اظهار کرد: امیدوارم کنشگران حوزه محیط زیست همچنان نسبت به موضوع واگذاری مالکیت تالابها به وزارت نیرو حساس باشند و سازمانهای متولی نیز به جد این مسئله را دنبال کنند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
زورگیر خشن که با چاقو به ماشین حمله کرده بود بازداشت شد
راههای کمک به لبنان در دیدار هیأت هلالاحمر با سرپرست سفارت ایران در بیروت بررسی شد
مالکی: از فعالیت تاکسیهای فاقد پروانه اشتغال جلوگیری میشود
نیروی بسیج با خداباوری هراسی از دشمن ندارد
ساجدی نیا: افزایش تابآوری جامعه در مقابل مخاطرات طبیعی ضروری است
اجرای ۵۰۰۰ متر مربع پیادهروسازی در خیابان لالهزار جنوبی
مشاور امور زنان و خانواده سازمان حفاظت محیط زیست منصوب شد
عباس نژاد: انتقال پسماند از مازندران به آرادکوه ممنوع شد
نمایش منشور حقوق بشر کوروش حک شده بر یک شهاب سنگ
برنامههای توانمندسازی در مدارس با هدف ارتقای فرهنگ خود مراقبتی
هشدار مدیریت بحران درباره وزش باد شدید و بارش باران در تهران
نیروهای پلیس راهور سفیر اهدای عضو شدند
انجام بیش از ۴۹ هزار ویزیت برای زائران ایرانی عمره مفرده
ارائه خدمات رایگان دندان پزشکی در شهرری و محله هرندی
چاپ سه عنوان کتاب جدید برای نوآموزان با اختلال اوتیسم
متمم بودجه شهرداری تهران هفته آینده به شورا ارائه میشود
گودرزی: باید پیشه دستفروشی را به عنوان شغل به رسمیت بشناسیم
کاشت ۶۰ هزار اصله درخت در تهران
شناسایی مجرمان ۹۰ پرونده لاینحل با کمک اطلاعات بانک ژنتیک
سند خط مشی سلامت، ایمنی و محیط زیست شهرداری تهران تدوین شد
متمم بودجه شهراری تهران هفته آینده به شورا ارائه میشود
قتل خونین مادر با ۸ ضربه چاقو در پیروزی
مدیرکل دفتر نظارت و رسیدگی به شکایات کمیته امداد منصوب شد
مدیرکل دفتر هماهنگی رسیدگی به تخلفات اداری کمیته امداد منصوب شد
کلاهبرداری ۴۰۰ میلیاردی توسط شرکت جعلی «پارسا خودرو»
میزان حقوق سربازان برای سال آینده اعلام شد
کشف ۲۰ میلیاردی کالای قاچاق در جنوب تهران
۶ هزار و ۸۵۰ میلیارد تومان برای خرید اتوبوس پرداخت شد
کشف بیش از ۳ کیلوگرم موادمخدر شیشه در فرودگاه امام (ره)
توسعه زیرساختهای آموزشی و رفع مشکلات ترک تحصیل دختران در سیستان و بلوچستان