میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه تلویزیونی «مجری» شامگاه دیروز (یکشنبه) با حضور اسدالله بادامچیان از بنیانگذاران حزب مؤتلفه اسلامی، محمدمهدی تهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و محمدجواد حق شناس عضو شورای شهر تهران برگزار شد.
در این برنامه، حمیدرضا آصفی، سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه ایران زوایای پیدا و پنهان دوازدهمین انتخابات ریاست جمهوری ایران اسلامی را بررسی کرد.
بادامچیان با گذری بر چگونگی حضور و موفقیت حسن روحانی در انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری،گفت: در دوره دوازدهم، حسن روحانی برای بار دوم نامزد انتخابات شد و با آقایان رئیسی، قالیباف و میرسلیم به رقابت پرداخت. البته در کنار او دو نامزد دیگر هم به عنوان نامزد پوششی حضور داشتند که همان زمان هم ما آن را اقدام خوبی نمیدانستیم.
وی با بیان اینکه مؤتلفه بر اساس درخواست برخی از مراجع از آقای رئیسی حمایت کرد و در این خصوص بیانیه داد، خاطرنشان کرد: یکی از مسائلی که نباید برای کشور ما رخ دهد این است که دولت از حالت تمام مردمی به دولت قطبی تبدیل میشود. شهید رجایی هم از رهبران مؤتلفه بود ولی وقتی که دولت تشکیل داد از برجستگان همه عناصر در آن حضور داشتند.
دبیرکل حزب موتلفه گفت: علت اینکه دولت روحانی هم که نتوانسته موفق باشد و با نارضایتیهای شدیدی همراه شد، فارغ از احترامی که برای رئیس جمهور کشور قائل هستیم، این است که او در قطب محدود و محصور بود.
فراز و فرودها نباید این کشور را به ناامیدی بکشاند
تهرانچی در این باره،گفت: سالهای ۹۶ تا ۱۴۰۰ شاید در تمام دوران چهل ساله انقلاب اسلامی به لحاظ ویژگیهای بینالمللی و پاندمی جهانی، جز سختترین دورههاست و باید زحمات دولت را قدر دانست ولی نگاه اکنون ما با هدف حرکت در آینده است.
وی افزود: آن چیزی که از هر دوره به دوره دیگر فرق دارد، نگاه به حکمرانی است که جدا از بدنه است و رئیس جمهور با نگاه به این چارچوب بر اساس رأیی که از مردم به امانت میگیرد آن را در بدنه دولت جاری و ساری میکند. مردم هم انتظار دارند اموراتشان در هر رأی بهبود پیدا کند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بیان کرد: از لحاظ آثار و پیامدها، اگر به ۹۲ باز گردیم نکاتی که آقای رئیس جمهور در مناظرهها بیان کردند از جمله تورم و رکود بالا و سختی معیشت مردم، امروز در بورس و مشکلات مسکن و مسائل دیگر ادامه یافته است. ما نقد رویکردها را داریم تا به مردم بگوییم چرا این رویکرد به ثمر ننشست. چرا که مردم همواره به امید بهبود وضعیت شأن پای صندوق میآیند.
تهرانچی تصریح کرد: اگر مردم دلیل این عدم موفقیت را بدانند، در انتخاب بعدی حتماً لحاظ میکنند. چهل سال است که مردمسالاری دینی را تجربه میکنیم و این فراز و فرودها نباید این کشور را به ناامیدی بکشاند. ما با نقد عالمانه میتوانیم مسیر به سمت پیشرفت را پیدا کنیم.
قطبی سازی بعد از انتخابات عامل عدم موفقیت دولت در حل مشکلات
وی با تاکید بر اینکه نگاه رقابتی و دوقطبی سازی لازمه انتخابات است اما لازمه حکمرانی نیست، بیان کرد: اگر رئیس جمهور بعد از انتخابات نتواند خود را از نگاه قطبی جدا سازد، این نگاه منشأ مشکلات اداره کشور میشود و در حکمرانی ضرر میکنیم.
رئیس دانشگاه آزاد افزود: در سال ۹۲ چند قطبی به وجود آمد که برآیند آن حسن روحانی بود که در انتخابات ۹۶ به دو قطبی رسید. اولین اشکالی که موجب شد دولت نتواند بر مشکلات بعدش فائق آید، همین رویکرد قطبی سازی بعد از انتخابات بود. کمااینکه آقای روحانی در هیئت دولت بارها در سخنرانیها این دوقطبی را یادآور میشود. البته در دوره محمود احمدی نژاد هم با این دو قطبی روبرو بودیم، به خصوص در سال ۸۸ که نتوانست از آن جدا شود.
تهرانچی با بیان اینکه دولت به دلیل تسری نگاه جناحی، دچار گسست شد، خاطرنشان کرد: دولت تدبیر اولین دولتی است که کابینه را در سال ۹۶ بدون وزیر علوم معرفی کرد. دلیل آن هم این بود که در دوره آقای روحانی معاونان وزرا باید از سوی مسئول دفتر رئیس جمهور تأیید حضور یا اجازه تغییر دریافت میکردند که منجر به این شد که نظام درون وزارتخانهها منسجم نباشد و تا جایی پیش رفت که حتی معاون اول رئیس جمهور گفت من اختیار عوض کردن منشی خودم را هم ندارم.
وی تصریح کرد: ما در این دوره از دعوای وزیر صنعت و معاونش، دعوای وزیر بهداشت و معاونش تا دعوای وزیر علوم و یکی از معاونانش را شاهد بودیم که این مشکل از وزارتخانههای غیرمنسجم نشأت میگرفت.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی افزود: نکته دیگری که مطرح است این است که مانند دولت دوم احمدی نژاد، دولت از چند ماه قبل از پایان کارش، در معرض این قرار گرفت که یکی اگر یکی از وزرایش را از دست میداد، کل دولت فرو میریخت و این حالت انسجام هیئت دولت را به هم ریخت. اینکه در طول چهار سال، نیمی از کابینه را به دلایل مختلف تغییر دهی نشان میداد که انسجام درون هیئت دولت هم وجود نداشت.
تهرانچی با اشاره به اینکه این احساس وجود دارد که وزیر، جایگاه خود را برای اداره امور در دست ندارد، بیان کرد: به طوری که شاهد بودیم یک مشاور، مطلبی را به آقای رئیس جمهور میداد و آن موضوع دیگر در جلسه اجازه طرح و بحث پیدا نمیکر،؛ یعنی هیئت دولت هم یک نظام منسجم مشورتی و تصمیم گیر نیست.
وی خاطر نشان کرد: همین است که وزیر آموزش و پرورش میگوید من اصلاً رئیس جمهور را نتوانستم ببینم که بگویم استعفا دادهام! وقوع این دست مسائل، نشان میدهد که در این دولت یک نگاه جناحی حاکم است، نه شایسته سالاری و منجر به این شد که نتواند آن عملکرد به هنگام را در شرایط سخت، چه درخصوص تحریم و چه کرونا بروز دهد؛ این نتیجه تسری نگاه قطبی شدن بر تصمیمات و نگاه دولت است.
حق شناس نیز در ادامه سخنان تهرانچی درباره رسیدن جریان اصلاحات به حسن روحانی، گفت: در سال ۹۲ بخش عمده بدنه جریان اصلاحات به دلیل شوکی که بعد از حصر رهبرانش به آن وارد شد، حاضر به حضور در انتخابات نبود و حتی وقتی خاتمی در دماوند رأی داد، مورد هجمه بدنه قرار گرفت.
وی ادامه داد: ما با دو نگاه روبرو بودیم که یکی نگاه تحریمی بود که هم از بیرون تقویت میشد و هم نگاهی مبتنی بر اصلاح و تغییر با کمترین هزینه ممکن بود که انتخابات را بهترین راه میدانست و قهر با صندوق را یک عمل غیر اصلاح طلبی تلقی میکرد که خوشبختانه این نگاه تند تحریمی عملاً منزوی شد.
عضو شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه چهرههای حاضر در عرصه سال ۹۶ یک فضای رقابت جدی شکل داده بود، افزود: از یک سو دوره هشت ساله احمدی نژاد تمام شده بود و جریان اصولگرا باید چهره جدیدی معرفی میکرد که منتسب به خودش بود و از سوی دیگر اصلاحات هم در صدد کاور جریان ۸۸ بود. کاندیداها آمدند و هاشمی به عنوان یک پدیده در لحظه آخر ورود کرد.
حق شناس خاطرنشان کرد: در آن مقطع در یک رقابت نفس گیر این بازسازی شکل گرفت و دولت روحانی با اینکه او از جریان اصلاحات نبود اما با حمایت اصلاح طلبان و جریانی از اصولگرایان پیروز میدان شد.
مشکل دسترسی وزرا به رئیس جمهور؛ مشکل پرتکرار دولت
وی افزود: در سال ۹۶ جریان اصولگرا به حمایت از آقای رئیسی برخاست و توانست انتخابات را دو قطبی کند که در نهایت باز هم آقای روحانی رأی آورد.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی گفت: در این دو دوره یکی از مشکلات دولت که زیاد آن را شنیدم، بحث دسترسی وزرا به رئیس جمهور بود. آن جملهای که جناب جهانگیری عنوان کرد، به نظرم تاریخی شد و به راحتی فراموش نمیشود. در دوره دوم میبینیم رئیس دفتر رئیس جمهور، جایگزین معاون اول میشود و از اختیارات بیشتری برخوردار است!
تهرانچی در این خصوص با اشاره به حضور جهانگیری در انتخابات به عنوان کاندیدای پوششی و نماینده جریان اصلاحات، بیان کرد: جهانگیری خیلی صریح در انتخابات اعلام کرد که من نماینده جریان اصلاح طلب هستم. سوال اینجاست که چرا وقتی جایگاه معاون اول که جایگاه فرماندهی دولت را دارد چنین ورودی به میدان میکند، جریان اصلاحات پای این قضیه ایستاد؟. چرا که این شرایط سختی که پیش آمده است برای این است که قدرت در دولت سر جای خودش نبود!
حق شناس در پاسخ، گفت: جریان اصلاح طلب در سال ۹۶ میتوانست با کاندیدای اختصاصی خودش حضور یابد و اگر به ائتلاف هم میرسید با شرط و شروط و قواعد مشخص شکل میگرفت. چرا که در دوره دوم به نظر میرسد آقای رئیس جمهور به رأی اصلاحات نیاز ندارد و تمام وعدههایش فراموش شد.
تهرانچی گفت: البته این را نمیتوان کتمان کرد که بدنه دولت و حتی فرمانداران و استانداران از اصلاح طلبان بودند.
حق شناس،گفت: وزارت کشور بعد از بحث بازنشستگی مدیران، حدود هفتصد هشتصد مدیر کارکرده و توانمند را از دور خارج کرد و در دور دوم سعی شد یک پوست اندازی در بدنه دولت انجام بگیرد.
آصفی گفت: البته این اتفاق در سطح وزرا نیفتاد.
حق شناس پاسخ داد: به هر حال این اتفاق افتاد و من این نقد را از آقای تهرانچی میپذیرم.
تهرانچی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به این سوال آصفی که برای انتخابات کنونی باید چه کرد، بیان کرد: در این دوره مسئله برجام مسئله مهمی است که اتفاقاً جزو یکی از مسائل دولت بعد خواهد بود.
فریب مردم با دوگانه کاذب مذاکره و عدم مذاکره
وی با بیان اینکه گاهی دوگانه کاذب برای مردم ایجاد میشود، گفت: دوگانه مذاکره و عدم مذاکره یک دوگانه کاذب بود چرا که حل مسئله برای منافع ملی اصلی ترین حرف است. آقای روحانی چون اصرار دارد بگوید دوره اول تأسیس برجام است و دوره دوم تثبیت برجام، باید بگویم که برجام اساساً اصالت ندارد؛ آن چیزی که اصالت دارد منافع ملی ملت ایران است.
رئیس دانشگاه آزاد خاطرنشان کرد: ایران درحوزه علم به گونهای عمل کرد که خارج از نظام سلطه جهانی بود و توانست هم در حوزه هستهای و هم در علوم فضایی نسبت به کشورهای دیگر جهش داشته باشد. پیشرفتهای علمی کشورمان که بالاترین سرعت پیشرفت علم را دارا هستیم موجب شد تا آمریکاییها اینگونه القا کنند که این روند ایران خطرناک است و شما میبینید که یکی از کشورهایی هستیم که رسماً دانشمندان ما را ترور میکنند.
حق شناس گفت: در پی این مسئله، آمریکا محدودیتهایی را ایجاد کرد و مقرر شد که جمعی برای حفظ منافع ملی در مذاکرات تلاش کنند. وقتی یک معاهده روی زمین میآید، هر کشوری از زاویه منافع ملی خودش آن را بررسی میکند. این بار اول هم نبود؛ بعد از الجزایر و قرارداد ۵۹۸ این سومین باری بود که پای میز مذاکره میرفتیم.
وی خاطرنشان کرد: دوستان به قدری مذاکره را اصل کردند که برجام خودش هدف شد؛ زمانهای محدودی که روحانی برای نتیجه دادن برجام تعیین میکرد، موجب شد تا ما مکانیزم ماشهای را قبول کنیم که خروج ما از برجام را منتفی کرد و اعتمادی را در آن تزریق کردیم که دیگر آن اعتماد باید کار میکرد نه این معاهده!
دولت ساز و کاری برای خروج آمریکا از برجام طراحی نکرده بود!
تهرانچی با اشاره به نقش ترامپ در بی اثر شدن برجام،تصریح کرد: به نظر من ترامپ یک اتفاق نبود. آمریکا از پیش در گزارش فراتر از طوفان در دوره اوباما پیش بینی کرده بود که ما میخواهیم علیه ایران و چین و روسیه به صحنه بیاییم و باید قواعد بینالمللی را به هم بزنیم بنابراین باید کسی سر کار بیاید که دیپلمات نباشد.
وی تصریح کرد: ترامپ روی کار میآید؛ نه آقای روحانی و نه آقای ظریف آمادگی این خروج از برجام را نداشتند و برای آن مکانیزمی تعریف نشده بود. لذا سال ۹۷ که این اتفاق افتاد، تصمیمات ما برای مقابله با خروج طرف مقابل از برجام تصمیماتی است که آمریکا هم میداند تصمیمات جدی نیست!
بادامچیان با اشاره به انتخابات پیش رو با بیان اینکه باید با استفاده از تجربیات گذشته انتخاب خوبی داشته باشیم، گفت: این اقتدار امروز ایران برای همه ملت است؛ اگر میخواهیم از همه تلخیهای گذشته عبور کنیم، باید مشکلات را حل کنیم.
وی افزود: ما امروز با مشکلات عدیده مردم روبرو هستیم و هر دولتی روی کار بیاید، ابتدا باید مشکلات مردم را حل کند. مسئله برجام را از روز اول حضرت آقا فرمودند من با مذاکره مسئلهای ندارم ولی اعتماد نکنید، اما دولت از آن به عنوان بازی برد برد یاد کرد. من برای آنها نوشتم که آمریکا به ما اجازه برد نمیدهد، شما هم فکر نکنید میتوانید. ما در مؤتلفه مذاکرات را نه آفتاب تابان دانستیم و نه ترکمنچای.
آصفی در خصوص این بخش از سخنان بادامچیان، گفت: در دورانی که در وزارت خارجه فعالیت داشتم، در جلسه محدودی که خدمت مقام معظم رهبری رسیده بودیم، ایشان فرمودند اگر من احتمال بدهم از مذاکره و رابطه با آمریکا برای جمهوری اسلامی ایران منافعی حاصل میشود، اولین نفری هستم که پیشنهاد مذاکره میدهم.
حق شناس در پایان گفت: امروز با مجموعهای از تلاشها و کاستی روبرو هستیم و باید بدانیم بدون تعامل و استفاده از همه ظرفیتها نمیتوانیم به حل مشکلات کمک کنیم. این سبد رأی را برای انتخاب فرد صالح برای مردم باز بگذاریم و کسی که به ریاست جمهوری رسید هم بداند رئیس جمهور همه مردم است.
منبع : خبرگزاری مهر
ایران طبق قانون مجلس نباید به طرف غربی امتیازات فراپادمانی دهد
پیام تسلیت مشاور و دستیار رهبری در پی درگذشت وزیر اسبق دادگستری
مومنی:باید برای بسیج در حوزههای مختلف مأموریتهای جدید تعریف کرد
تبریک موسیپور به مناسبت قهرمانی تیم ملی فوتبال هفت نفره
امیر نصیرزاده سالروز تشکیل «بسیج مستضعفین» را تبریک گفت
سردار جلالی: بسیج در کشور مملو از برکت و اقتدار است
کمالوندی:حق ایران است که برنامه صلحآمیز هستهای خود را توسعه دهد
پزشکیان: ورزش بانوان تقویت شود
نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران فرارسیدن هفته بسیج را تبریک گفت
سعیدی مبارکه: قانونگذاری رمز داراییها از مسیر مجلس میگذرد
قطعنامه اخیر حاصل «بیاستقلالی شورای حکام» و «کجفهمی غرب» است
سردار طلایینیک: پروژههای شهید فخریزاده در حال تکمیل است
پیام تسلیت آملی لاریجانی در پی درگذشت حجتالاسلام شوشتری
تماس تلفنی معاون اول رئیسجمهور با استاندار مرکزی
جانبازان بالای ۵۰ درصد مجوز واردات خودرو گرفتند
پزشکیان در پیامی درگذشت مادر شهیدان نمکی را تسلیت گفت
حق ایران است که برنامه صلحآمیز هستهای خود را توسعه دهد
پزشکیان قهرمانی تیم ملی فوتبال هفت نفره کشورمان را تبریک گفت
ارسال لایحه موافقتنامه همکاریهای دفاعی ایران و صربستان به مجلس
حضور عارف در مراسم وداع با حجت الاسلام شوشتری در مسجد ارگ تهران
اراده تهران برای افزایش سطح روابط با پکن
فرماندار توهینکننده به خبرنگاران عزل شد
دریادار ایرانی: به زودی زیردریاییهای جدید به ارتش الحاق میشود
۶ وزیر به مجلس میروند/ بررسی علل خاموشیهای اخیر برق
مسعود پزشکیان در وزارت ورزش و جوانان حاضر شد
انصاری: خدمات ارزنده مرحوم شوشتری ماندگار است
دریادار ایرانی: نیروی دریایی قدرتمند ضرورت زمان صلح و جنگ است
گزارش کمیسیون اصل ۹۰ درباره «زمینخواری» در مجلس بررسی میشود
جلالی: «عراقچی» پیگیر وضعیت دانشجویان ایرانی در کازان روسیه است
تأخیر در ابلاغ وام ۸۰۰میلیونی ساخت مسکن مخالفت با اجرای قانون است