میرنیوز
به گزارش ایسنا، سعید خطیب زاده در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی در پاسخ به سوال ایسنا در ارتباط با فایل منتشر شده از آقای ظریف و مباحثی که در این فایل مطرح شده و انتشار برخی از تحلیل ها مبنی بر اینکه این فایل از سوی وزارت خارجه منتشر شده و یا اینکه انتشار این فایل به معنای پایان آینده سیاسی ظریف است، تأکید کرد: تفاسیر شاذ درباره این فایل برای بعدا باشد. آنچه که منتشر شده از ابتدا یک مصاحبه نبوده و قرار هم نبوده یک مصاحبه باشد، یک گفتوگوی رسانهای هم نبوده است و یک گفت و گو در چارچوب های معمول و محرمانه ای است که در داخل دولت انجام می شود.
وی با بیان اینکه نظر آقای رئیس جمهور این بوده که برای انتقال سوابق و تجارب برای دولت های بعدی اعضای کابینه گفتوگوهایی برای ثبت در اسناد داشته باشند و نظراتشان را اعلام کنند و این گفتوگو در این چارچوب صورت گرفته است، اظهار کرد: تعهد دوجانبه برای حفظ محرمانگی این گفتوگوها وجود داشته و وزارت خارجه در هیچ کدام از فرایندهای این گفت وگو از جمله انتخاب تیم مصاحبه کننده، عوامل و نگهداری فایل ها هیچ نقشی نداشته است و اینکه چه کسانی، چگونه و چرا این فایل را منتشر کرده اند ما نمی دانیم.
خطیب زاده با بیان اینکه به آنچه که آقای ظریف در این گفت وگو مطرح کرده اند باید به صورت کلی نگاه شود نه گزینشی ادامه داد: ما از دو شب قبل کم کم مطلع و متوجه شدیم که بخش هایی از این فایل در حال منتشر شدن است و دیروز این موضوع به اوج خود رسید. همان طور که گفتم آنچه که آقای ظریف در این گفت وگو مطرح کرده اند را باید به صورت کلی دید و گزینشی نباید برخورد کرد.
وی ادامه داد: آقای ظریف همواره گفته اند که نظراتشان را در پشت درهای بسته شفاف و صریح مطرح می کنند و آنچه که انجام میشود حول قوه عاقله نظام است.
خطیب زاده افزود: در این فایل آقای ظریف به صورت مفصل با تکریم و احترام در مورد آقای سلیمانی صحبت می کند. از نقش ایشان در صلح سازی و طرح های منطقه ای و کمک هایی که ایشان در این زمینه ارائه کرده اند، صحبت می کنند و این کمک ها بر کسی پوشیده نیست. یک ذوق زدگی در برخی از رسانه ها برای تقطیع صحبت های آقای ظریف دیده می شود ولی همان طور که گفتم صحبت های ایشان در این فایل باید کلی دیده شود.
وی با بیان اینکه آنچه که درباره انتشار این فایل صورت گرفته یک امر غیرقانونی است و مجاری قانونی باید آن را بررسی کنند اما این مسئله را نیز نشان می دهد که برخلاف آنچه که گفته می شود مسئولان ایرانی در فضای کارشناسی پویا و شفاف هستند. آنچه که اجرا میشود تصمیمات اجماعی نظام است و از دیگر سو باید توجه داشت که هیچ کس در تحلیل مصون از خطا نیست و این چیزی است که آقای ظریف بارها به آن اشاره کرده اند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگر ایسنا در ارتباط با پیگیری های وزارت خارجه در مورد اتفاقی که برای دو شهروند ایرانی در ترکیه رخ داده است، گفت: پیگیری حقوق شهروندان ایرانی همواره برای ما مهم بوده است و در مورد این مسئله نیز از لحظه اولی که از این موضوع آگاهی پیدا کردیم آن را به صورت جدی پیگیری کردیم. با دوستان در ترکیه تماس گرفتیم و صحبت کردیم. نمایندگی مان در ترکیه در این زمینه فعال است. مرزبانی دو کشور با یکدیگر در این ارتباط دیدار و جلسه داشته اند. تهران نیز همان روز یادداشت خود را برای پیگیری این موضوع به سفیر ترکیه ارائه داد.
خطیب زاده گفت: این موضوع برای روابط حسنه دو کشور بد است. من فکر می کنم می توانیم با همکاری یکدیگر و حسن همجواری از تکرار این اتفاقات جلوگیری کنیم.
وی تأکید کرد: ابعاد ماجرا هنوز برای ما به صورت دقیق روشن نیست. تحقیقات ادامه دارد و دوستان ما در ترکیه با حسن نیت کمک می کنند که این مسئله مشخص شود.
خطیب زاده بیان کرد: وزارت خارجه با جدیت پیگیر حقوق شهروندان ایرانی در نقاط مختلف است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین به سفر روز گذشته ظریف به قطر اشاره کرد و گفت: آقای ظریف در این سفر با وزیر خارجه و امیر قطر رایزنی و گفت وگو داشته است.
این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین با بیان اینکه آقای ظریف امروز راهی بغداد شده و با مقامات ارشد این کشور دیدار و رایزنی می کند، تصریح کرد: هیأت ایرانی شرکت کننده در کمیسیون مشترک برجام نیز امروز به وین سفر کرده است و انشاءالله گفت وگوها در چارچوب کمیسیون مشترک برجام در ارتباط با رفع تحریم ها از سوی آمریکا ادامه خواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست خبری در پاسخ به پرسشی دیگر در مورد اقدامات ایذایی رژیم صهیونیستی در منطقه و علیه امنیت ملی ایران اظهار کرد: همان طور که قبلا بارها گفته شده هیچ کدام از کارهای رژیم اشغالگر قدس علیه امنیت و منافع ملی ایران بی پاسخ نمانده و از این به بعد هم بی پاسخ نمی ماند.
خطیب زاده گفت: این رژیم حیات خود را در بحران آفرینی می داند و برای ایران حفظ ثبات و امنیت منطقه مهم است و اجازه نمیدهد که این رژیم غاصب امنیت منطقه را بیش از پیش به خطر اندازد.
وی در بخش دیگری از این مصاحبه با تأکید بر اینکه ما در خصوص انجام تعهدات مان در قبال ملت ایران حتی یک ساعت نیز تعلل نمی کنیم چه برسد به چند ماه، ادامه داد: موضع حاکمیت وزارت خارجه و نظام این است که وزارت خارجه تا روز آخر فعالیت های این دولت و ادامه در دولت بعدی پیگیر منافع مردم و انجام تعهداتش در برابر آن ها باشد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: من فکر می کنم باید به این موضوع توجه کنیم که رفت و آمدها در سطوح تصمیم گیری دولت تأثیری بر پیگیری منافع مردم ایران ندارد و به این دولت و آن دولت وابسته نیست و پیگیری منافع مردم موضع نظام است.
خطیب زاده با بیان اینکه سیاست داخلی آمریکا در ارتباط با موضوع تحریم ها به ما ربطی ندارد و تأکید ما بر این است که آمریکا باید تمام تحریم ها را لغو کند، ادامه داد: ما در این گفتوگوها تأکید بر این داریم که جز به جز منافع مردم ایران باید تأمین شود اما وقتی ببینیم اراده سیاسی کافی از سوی طرف های مقابل در این زمینه وجود ندارد و مسیر تحریم ها با مشکل روبرو است این گفتوگوها را ادامه نخواهیم داد.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا این بررسی از نظر امنیتی صورت گرفته است که فایل صحبت های آقای ظریف از رسانه اینترنشنال سردرآورده است، تصریح کرد: این فایل متأسفانه پریشب بیرون آمده است. ابتدا به صورت محدود منتشر شد و ما صبح دیروز از برخی از خبرنگاران این فایل را دریافت کردیم و در بعد از ظهر دیروز در سطح بیشتری منتشر شد. آنچه که برخی شبکه های خارجی در بعد از ظهر دیروز منتشر کردند این نبود که سر از آن جا در بیاورد. البته باید مقامات امنیتی ذیربط در این خصوص نظر دهند و همان طور که اشاره کردم این فایل متأسفانه از پریشب بیرون آمده است.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد انتشار برخی از اخبار در مورد اتفاقی که برای نفتکش مستقر در سواحل سوریه رخ داده، تصریح کرد: ما نیز این گزارشات پراکنده را دیده ایم، درخواست گزارشات دقیق تر کرده ایم و به نظرم در حال حاضر آنچه که دولت سوریه در این ارتباط می گوید باید مورد استناد رسانه ها قرار بگیرد تا ببینیم دقیقا چه اتفاقی افتاده است.
خطیب زاده در این نشست خبری بار دیگر تأکید کرد: ما هیچ تفاوتی میان تحریم ها قائل نیستیم. همه تحریمهای اعمال شده در این چند سال علیه ایران تحریم های برجامی است و آمریکا موظف است که همه این تحریم ها را لغو کند و سیاست ما در این زمینه روشن است.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده در ارتباط با نامه آقای ظریف به مقام رهبری اظهار کرد: من نمیدانم که چقدر جا دارد که مسائل این چنینی در اینجا مطرح شود ولی چون شما پرسش کردید به آن جواب می دهم. این نامه مثل تمام نامه هایی است که وزیر امور خارجه به مقام معظم رهبری میفرستند و طبقه بندی شده است. آنچه که در رسانه ها منتشر شده تیتر آن با متن تعارض دارد و بخشی از آن درست است. آقای ظریف نامه ای را برای مقام معظم رهبری ارسال کرده اند و تأکید کردهاند که گفتوگوهای برجامی با تمرکز بر رفع تحریم ها نباید به موضوع برخی از جریانات سیاسی برای افزایش فشار و پیشبرد اهداف سیاسی خاص خود تبدیل شود.
وی ادامه داد: ولی متأسفانه آنچه که برخی از جریانات سیاسی در این مدت انجام دادند بر خلاف خواسته ها و تأکیدات رهبری و وزارت خارجه بوده است. ما باید توجه کنیم که منافع ملی منافع مردم است و همه باید با همدلی در پاسداشت آن تلاش کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با گفتوگوهای وین گفت: هیچ بحثی درباره حضور وزرا در این گفتوگوها نیست. گفت وگوها در وین در حال انجام است. با سرعت جلو نمی رود. ما هنوز اختلافات جدی در مورد برخی از موضوعات داریم. در چارچوب سیاست های نظام با جدیت با طرف های مقابل مذاکره می کنیم و تأکید داریم که آمریکا باید به تعهدات خود عمل کند. مسیر رفته در مذاکرات مسیر قابل توجهی است و ممکن است درصد بالایی باشد ولی آنچه که مانده نیز مهم است.
خطیب زاده همچنین در این نشست مطبوعاتی که حدود یک ساعت به طول انجامید در مورد افزایش هجمهها به وزارت خارجه و شخص ظریف با توجه به نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: متأسفانه شاهد یک موجی هستیم و شاید تعبیر آن این باشد که سیاست خارجی در راستای اهداف انتخاباتی برخی جریانات مورد سوءاستفاده قرار می گیرد و برخی با اهدافی که برای ما نیز جای سوال دارد این اقدامات را انجام می دهند.
سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه این اتفاقات در انجام مأموریت های ما خللی ایجاد نمی کند، تصریح کرد: وزارت خارجه یک دستگاه حاکمیتی است و در طول چهار دهه گذشته نشان داده است که وظایف خود را پیگیری می کند. البته همان طور که می دانیم همراهی و اجماع در سیاست خارجی قدرتمند است و ما همه را به همراهی برای حفاظت و تأمین منافع مردم کشور دعوت می کنیم.
وی در ارتباط با سفر اخیر ظریف به قطر و عراق تصریح کرد: سفر آقای ظریف به دوحه و بغداد در چارچوب دیپلماسی رمضان صورت گرفته است. ما روابط خوب و برادرانه ای با هر دو کشور داریم و سفر به کشورهای دیگر نیز در دستور کار است.
خطیب زاده با بیان اینکه در جریان این سفرها آقای ظریف با مقامات قطر و عراق درباره مسائل جهان اسلام و منطقه رایزنی و گفتوگو می کند با رد برخی از تحلیل ها مبنی بر ارتباط این سفر با گفت وگوهای ایران و عربستان تأکید کرد: این سفرها ارتباط با طرف های ثالث ندارد ضمن اینکه به تلاش های قطر و عربستان در ارتباط با مسائل منطقه ارج می نهیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد گفت وگوی بین ایران و عربستان نیز گفت: ما همواره همچون گذشته آمادگی خود را برای حل و فصل فی مابین با پادشاهی سعودی اعلام کرده ایم و از انجام گفت وگوها بین دو کشور استقبال کرده و می کنیم. هر موقع پادشاه سعودی تصمیمی در ارتباط با انجام گفت وگو در سطوح مختلف گرفته ما از آن استقبال کرده ایم.
وی در ارتباط با موضوع عرصه میدان و دیپلماسی و تأثیر این دو موضوع بر یکدیگر گفت: عرصه میدان و دیپلماسی دو بازوی عمل ایران هستند و کسانی که درصدد تخریب این دو بازو هستند در پازل بدخواهان حرکت می کنند.
خطیب زاده ادامه داد: هرگاه دیپلماسی و میدان در عرصه عمل با هم همراه بوده اند از جنگ تحمیلی گرفته تا دیگر مسائل منطقه منافع عالی نظام و کشور به بهترین نحو تأمین شده است و هر گاه این دو بال همراه هم نبوده اند و یا اختلاف نظر باعث شده که چندان همدیگر را همراهی نکنند ما نتیجه مطلوب نگرفته ایم.
وی همچنین با اشاره به روند تصمیم گیری در کشور در ارتباط با مسائل کلان و حاکمیتی ادامه داد: خوشبختانه قوه عاقله ای در کشور وجود دارد و ما همه دور آن جمع هستیم و تصمیمات عالیه نظام در چارچوب این بستر گرفته می شود.
خطیب زاده تأکید کرد: سیاست خارجی نباید گروگان سیاست داخلی گرفته شود و هدف در سیاست خارجی تأمین منافع مردم و کشور است.
وی گفت: آنچه که در جلسات داخلی و کارشناسی نهادهایی همچون شورای امنیت، وزارت خارجه و ریاست جمهوری مطرح می شود محرمانه و درز آن جرم است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در این نشست مطبوعاتی بار دیگر در پاسخ به سوالی در ارتباط با مذاکرات وین تصریح کرد: هیچ تغییری در موضع ایران در خصوص رفع تحریم ها ایجاد نشده است. ایالات متحده باید به تعهدات خود ذیل برجام به صورت یکجا عمل کند و اجرای این تعهدات راستی آزمایی شود.
خطیب زاده همچنین تأکید کرد: ما طرح گام به گام یا تدریجی را نمی پذیریم و در دستور کار ما نبوده و نیست.
وی در ارتباط با برخی از صحبت های ظریف در فایل منتشر شده در ارتباط با روسیه و تحلیل هایی که در این ارتباط در رسانه ها بیان شده، تصریح کرد: آنچه که در این فایل شنیده می شود بخش بسیار کوچکی از یک موضوع مهم در گذشته و یک برشی از تاریخ است که در گذشته اتفاق افتاده است.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: روابط ایران و روسیه مشارکت راهبردی و نزدیک است و دو کشور تصمیم گرفته اند که این روابط را در سطوح مختلف ارتقا و گسترش دهند. دکتر ظریف و آقای لاوروف هر دو از معماران گسترش روابط دو کشور هستند و سابقه دوستی دیرینه دارند از زمان حضور در نیویورک و سازمان ملل .
وی با بیان اینکه تصمیم قاطع و قطعی ما همواره ارتقای روابط با کشورهایی چون روسیه بوده و این روابط اکنون در سطح مشارکت راهبردی است، خاطر نشان کرد: برخی از ذوق زدگی رسانه های غربی هیچ تأثیر و موضوعیتی در روابط ما ندارد و حتی نشان می دهد که ما در مسیر درست در راستای گسترش توسعه روابط قرار گرفته ایم.
سخنگوی وزارت خارجه در ارتباط با رفع تحریم ها از سوی آمریکا و انجام گفت وگو بین ایران و آمریکا در ارتباط با این مسئله تصریح کرد: ما تاریخ چهار سال گذشته را نمی توانیم در خصوص عملکرد ایالات متحده نادیده بگیریم و آن را کنار بگذاریم. آمریکا برای خروج از برجام و اعمال فشار حداکثری علیه ملت ایران با ما مذاکره نکرد و اکنون برای بازگشت به تعهداتش نیز نیازی به گفت وگوی مستقیم و حتی غیرمستقیم ندارد.
خطیب زاده تأکید کرد: تعهدات آمریکا روشن است و کمیسیون مشترک برجام مجرایی است که می تواند تعهدات ایالات متحده را به این کشور یادآوری کند.
وی در پاسخ به سوالی درباره سابقه بدعهدی آمریکا در اجرای تعهداتش و انتشار برخی از اظهارات به نقل از مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه تضمینی از سوی آمریکا برای اجرای تعهدات ارائه نمی شود، گفت: در نظام بین الملل و حقوق بین الملل بالاترین تضمین ها تضمین شورای امنیت سازمان ملل و تضمین هایی است که در معاهدات و قراردادها نوشته می شود اما باید به این موضوع توجه داشت که همه این تضمین ها مانع از این نمی شود که کشورها به تعهداتشان عمل بکنند یا نه.
وی با بیان اینکه برجام با توجه به اینکه قطعنامه۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل آن را الزام آور کرده دارای بالاترین تضمین ها است، تصریح کرد: اما عملکرد ایالات متحده نشان داده است که به این تضمین ها پایبند نیست و سابقه خوبی در پایبندی به تعهداتش ندارد.
خطیب زاده ادامه داد: بنابراین آنچه که مهم است اجرای تمام تعهدات از سوی آمریکا به سمت راستی آزمایی شده است و از دگر سو جمهوری اسلامی ایران نیز در برابر بدعهدی های طرف مقابل سکوت نمی کند و ایران نیز در برابر این بدعهدی ها مسیر کاهش تعهدات برجامی را طی کرد و همه باید به خاطر داشته باشند که این جاده دو طرفه است و این موضوعی است که باید به آن توجه داشت.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد اظهارات سفیر عربستان در سازمان ملل علیه ایران و درخواست او از جامعه بین الملل که باید توافقی قوی تر با ایران منعقد شود، تصریح کرد: من این اظهارات را ندیده ام و باید در سطح خودش به آن پاسخ داده شود.
وی ادامه داد: مسیر امنیت در منطقه از مسیر گفت وگوهای درون منطقه ای می گذرد و هر چه زودتر این فضا برای تعاملات و گفت وگوهای فی مابین شکل بگیرد برای آینده روابط دو کشور، ملل منطقه و صلح و ثبات در خلیج فارس که در آستان روز ملی آن نیز قرار داریم مفیدتر خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ادامه در پاسخ سوال دیگری در مورد فایل منتشر شده از اظهارات آقای ظریف و اینکه وی در این فایل صحبت هایی را مطرح کرده که مغایر با اظهارات رسمی و علنی ایشان است و اینکه چرا ظریف چنین اظهاراتی را مطرح کرده و آقای ظریف قصد دارد در این ارتباط شفاف سازی کند، گفت: من همه را به قضاوت منصفانه دعوت می کنم و باید از قضاوت عجولانه دوری کنیم. دکتر ظریف از شخصیت های نظام هستند که همواره سیاست های نظام را بسیار با قوت و قدرت جلو برده اند. ایشان موضوعاتی را که برای یک گفت وگوی آرشیوی انجام شده در هفت ساعت با دوستان ریاست جمهوری مطرح کرده اند. البته این گونه نیست که این ها مغایر با سیاست های اعلامی باشد و برخی از قضاوت های عجولانه شاید این نتیجه را بدهد.
وی تأکید کرد: سیاست های جمهوری اسلامی ایران در عرصه سیاست خارجی به صورت اجماعی پیگیری می شود و از دگر سو نشان می دهد که چقدر جامعه ایران پویا است و چقدر مقامات کشور در مقام گفت وگوهای کارشناسی از صراحت لهجه و شفافیت در بیان استفاده می کنند. این فاز کارشناسی موضوع است ولی فاز اجرایی همان است که نظام تصمیم می گیرد و همه ما در همان مسیر و چارچوب عمل و اقدام می کنیم.
این خبر تکمیل میشود.
منبع : خبرگزاری ایسنا
معاون وزیر امور خارجه بر گسترش همکاریهای تهران - بغداد تاکید کرد
دیدار و رایزنی عراقچی با وزیر خارجه هلند
عراقچی: یک بار دیگر حزبالله افسانه شکستناپذیری اسرائیل را فروریخت
رهبر انقلاب: توان رزمی کشور را در نگاه و رصد بدخواهان ایران برجسته کنید
حواشی اولین نشست خبری قالیباف در قامت ریاست مجلس؛ توصیه باظرافت به ظریف!
ابوترابیفرد خطیب این هفته نماز جمعه تهران خواهد بود
عراقچی: ایران حق دارد به اسرائیل پاسخ دهد اما تحولات منطقه را هم در نظر میگیرد
حجتالاسلام ابوترابیفرد خطیب این هفته نماز جمعه تهران خواهد بود
ایران حق دارد به اسرائیل پاسخ دهد اما تحولات منطقه را هم در نظر میگیرد
پیشثبتنام از داوطلبان نمایندگی میاندورهای مجلس از فردا
پزشکیان: به هیچ وجه نمیگذاریم معیشت مردم دچار مشکل شود
قالیباف: حتما وعده صادق ۳ را پیش رو داریم
قالیباف: از همه میخواهم که موضوع مسکن را رها نکنند
قالیباف: قول دادم حداقل در سال دو نوبت نشست خبری برگزار کنم
نشست خبری رئیس مجلس شورای اسلامی آغاز شد
پیام تبریک پزشکیان به رئیس جمهوری اسلامی موریتانی
سردار جلالی: تهدیدات نهفته در ذات فناوری باید جدی گرفته شوند
اساسنامه سازمان منطقه آزاد تجاری - صنعتی سرخس به تایید شورای نگهبان رسید
پیام تسلیت رئیس جمهور به مناسبت درگذشت پدر شهیدان فاضل بجستانی
امام جمعه جدید کازرون منصوب شد
پزشکیان: به هیچ وجه نمیگذاریم سفره و معیشت مردم دچار مشکل شود
دبیر جدید هیئت عالی گزینش کشور منصوب شد
صالحی: تلاش ما رفع محدودیت برخی سلبریتیها است
رهبر انقلاب: افزایش آمادگی و توان رزم، مهمترین وظیفه نیروهای مسلح است
فرمانده کل سپاه درگذشت مادر شهیدان فرهمند را تسلیت گفت
فرماندهان نیروی دریایی ارتش با رهبر انقلاب دیدار کردند
مهاجرانی: غیرقانونی بودن انتصاب ظریف را پیگیری میکنیم
پزشکیان: وفاق ملی در داخل کشور پشتوانه محکم سیاست خارجی دولت است
تاکید آیتالله جنتی بر انتقال صدای مظلومیت فلسطینیان به گوش مردم جهان
اوحدی: نوبت کمیسیون پزشکی جانبازان و آزادگان به روز میشود