میرنیوز

دکتر افروغ مصداق انسان آزاداندیش بود

 دکتر افروغ مصداق انسان آزاداندیش بود 2023-05-25T14:07:20+03:30

گروه اندیشه خبرگزاری تسنیم- محسن جبارنژاد پژوهشگر و سیاست‌پژوه در یادداشتی به تشریح برخی ابعاد شخصیتی مرحوم دکتر افروغ پرداخت و نوشت:

مرحوم دکتر افروغ به حق مصداق انسان آزاداندیش واقعی بود. مصداق کسی بود که همزمان خیلی از صفات و ویژگی‌های شخصیتی را در خود جمع کرده بود، لذا می‌توانست صداقت و صراحت را با هم جمع کند و همزمان می‌توانست در عین پای بندی به آرمان‌ها، منتقد سرسخت وضع موجود باشد.

 

در عین اینکه یک متفکر تراز اول بود و به معنای واقعی کلمه به وضعیت تاریخی ما فکر می‌کرد، حوزه اخلاق دغدغه جدی و مهم ایشان بود. استانداردهایی در آکادمی‌ها مبنای ارزیابی و سنجش و قضاوت علمی اساتید می‌شود که گاهی اوقات این معیارها، معیارهای ناکارآمدی هستند اما افروغ توانسته بود در عین تن ندادن به معیارهای صوری و ظاهری، متفکر و پژوهشگر باشد که غالباً جمع میان این دو سخت و دشوار است.

پژوهشگران بسیاری در دانشگاه‌ها داریم، اما متفکرین بسیار کمی وجود دارند. حداکثر کاری که پژوهش می‌تواند انجام دهد این است که ماده خامی را برای تفکر فراهم کند، نه اینکه خود تفکر باشد. اینها در واقع چیزهایی بود که از آقای دکتر یاد گرفتم.

حقیقتاً ایشان خیلی خوش محضر هم بود. وقتی با ایشان صحبت می‌کردید، زبان صریحی داشت و با صراحت صحبت می‌کرد. صراحت لهجه داشت اما به همان اندازه صحبت‌هایش گرم و دلنشین بود. ذهن جوّال و قدرت بیان بسیار خوبی هم در صورت‌بندی مباحث داشت.

نگاه جامعه‌شناسانه را با نگاه فیلسوفانه جمع می‌کرد در حالی که واقعاً جمع میان این دو کار دشواری است. یعنی به واسطه اینکه جامعه‌شناس بود، خیلی از مباحث جزئی جامعه را می‌دید و راجع به آنها فکر و تحلیل داشت و فضای اجتماعی را آسیب شناسی می‌کرد. گاهی اوقات این آسیب شناسی ناظر به نقد دولت، گاهی هم ناظر به نقد فرهنگ عمومی جامعه بود. در این زمینه دقت نظر بالایی هم داشتند.

در اواخر عمر، ایشان که عضو شورای فرهنگ عمومی شدند به گواه مسئولان و اشخاصی که در شورای فرهنگ عمومی حضور داشتند نکاتی می‌گفتند که کم نظیر بود. دقت نظری که در حوزه مباحث اجتماعی و در مواجهه با آسیب‌های فرهنگ عمومی داشتند هم قابل توجه بود. بسیار اهل دقت نظر بودند و در عین حال دولت و شیوه حکمرانی‌ای که پیوسته به آن نقد داشت را تحلیل و نقد جدی می‌کرد، اما همه نقدها دلسوزانه بود. جمع بین این دو هم کار دشواری است.

 

دکتر افروغ به معنای واقعی کلمه آزاداندیش بود. مطلقاً در بند نام و عنوان و عناوین دنیوی نبود، چه در مورد خودش و چه در مورد دیگران. خاطره‌ای را برایم تعریف کرد، می‌گفت: به یکی از دانشگاه‌ها برای تدریس دعوت شده بودم، در پشت سر میز رئیس دانشگاه دیدم تابلو یا بنری نصب شده و اسامی اساتیدی با عنوان آیت‌الله و حجت‌الاسلام و دکتر و دانشیار، استاد تمام و استادیار نوشته شده است. می‌گفت: من برآشفتم و همان جا این بنر را پاره کردم و کوبیدم زمین و خطاب به رئیس دانشگاه گفتم که شما با این کار خود اعتماد به نفس را از دانشجو می‌گیرید! دانشجو را اسیر و مرعوب این عناوین پرطمطراق می‌کنید و جرأت پرسشگری و اندیشه‌ورزی و نقد را از او می‌گیرید.

دکتر افروغ اساساً هر قیدی را که باعث می‌شد تعلقی ایجاد کند و مانع اندیشیدن شود به شدت نقد می‌کرد. مطلقاً اهل سالوس و ریا نبود، هیچ وقت ملاحظه‌کاری و محافظه‌کاری بی مورد هم نداشت. آنچه را که تشخیص می‌داد حق است عنوان می‌کرد ولو اینکه دوستان و مسئولان از ایشان رنجیده خاطر می‌شدند، آنچه را که تشخیص می‌داد حق است عمل می‌کرد.

بخش عمده‌ای از این روحیه نفرت و ناخرسندی که نسبت به سالوسی و ریا و تظاهر داشت به خاطر همین بود که شخصیت ملاحظه‌کاری و محافظه کاری نداشت و اهل مصلحت اندیشی‌های بیجا نبود. به نظرم این امر یکی از فضیلتهای اخلاقی است. کمتر دیدم حتی افرادی که برهه‌ای از عمر خود را در مناصب رسمی و دولتی حضور داشتند به این اندازه اهل سلامت نفس و اهل شجاعت باشند. این دو خصلت را با هم داشت؛ هم بسیار انسان سالمی بود و هم اهل سلامت نفس بود و هم شجاعت خاصی داشت و این دو را توأمان با هم جمع کرده بود.

 نطق‌هایی که ایشان در مجلس هفتم داشتند جاودانه خواهد ماند. بعضی از نطق‌هایی که از ایشان هست و به یادگار مانده و گاهی اوقات در فضای مجازی پخش می شود نطق های ماندگاری است، وقتی نطق‌های مرحوم دکتر افروغ را می‌بینیم و با نطق‌هایی که الان بعضی از نمایندگان مجلس ایراد می‌کنند مقایسه می‌کنیم می‌بینیم که فاصله زمین تا آسمان است.

یک شخصیت اندیشمند، شخصیتی که همواره در ملتقای نظر و عمل ایستاده بود و هم به مصالح عملی توجه داشت و هم وسط میدان بود و هم پرداخت نظری و اندیشمندانه داشت. همه اینها چیزهایی بود که در شخصیت ایشان با هم جمع شده بود و به ندرت کسی می‌تواند همه این صفات و خصائلی را که گاه متعارض و متضاد هم هستند را در خود جمع کند.

 

نگاه افروغ به مسئله دولت

یکی از موضوعات مورد مطالعه دکتر افروغ، مسئله دولت بوده است. ایشان از سالیان پیش مسئله انقلاب اسلامی را در کانون تفکرات خودشان قرار دادند و تلاش داشتند لایه‌های بنیادی و مغفول انقلاب اسلامی را واکاوی کنند. از نظر ایشان بحث ساختار بسیار مهم است. ایشان معتقد بود بنیاد انقلاب اسلامی، قدرت اجتماعی است که اساساً یک ماهیت متکثر دارد، یعنی باید تکثرها را به رسمیت بشناسید و این ماهیت و بنیاد اجتماعی و قدرت اجتماعی را باید ببینید. آن چیزی که عامل استمرار انقلاب اسلامی است همین است اما ما به لحاظ ساختاری به سمتی رفتیم و ساختارهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی به سمتی رفته است که ساختار کاملاً متمرکز است و در واقع سیستم این ساختار، کاملاً سیستم مرکز-پیرامون است و با ساختار متمرکز اساساً همخوانی ندارد. اینکه دوام انقلاب در گرو محافظت از قدرت اجتماعی باشد و از طرفی ساختارها و دولت به سمت تمرکز برود، با هم همخوانی ندارد. ایشان تصریح داشتند که مظروفی به نام انقلاب اسلامی و ظرفی داریم که همان ساختارهای فعلی ما هستند. بخش مهمی از این ساختارها، ساختارهای به جا مانده از رژیم پیشین است. این ظرف و مظروف همخوانی و سازگاری ندارند.

دکتر افروغ تعریف می‌کردند یکبار با دکتر نعمت‌الله فاضلی که به لحاظ گرایش‌های سیاسی، بعضاً اختلاف و زاویه دارند در مورد انقلاب اسلامی صحبت می‌کردیم. می‌گفت ما در این مسئله مشترک بودیم. نگاه ما این بود که مشکلات اساسی کشور این است که ظرف و مظروف با هم ناسازگاری دارد. این مسئله جدی گرفته نشد، البته ژرف‌کاوی‌های ایشان محصولات مختلفی ازجمله کتاب و مقاله شد و در مصاحبه‌ها و سخنرانی‌ها خصوصاً در چند سال اخیر بر روی این بحث متمرکز شدند.

نگاهشان به انقلاب اسلامی، صدرایی بود و بعضاً دلالت‌هایش در آثار و گفتار ایشان قابل مشاهده بود. البته دکتر افروغ به واسطه تجربه نمایندگی مجلس و تأملاتی که از منظر فیلسوف به سیاست و جامعه داشتند به جدّ به مسئله دولت و حکمرانی فکر می‌کردند و درباره‌ی آن می‌اندیشیدند.

مسأله اصلی دکتر افروغ درباره موضوع دولت، همان بحث ظرف و مظروف بود که به آن اشاره کردم. ایشان متذکر می‌شدند که این ظرف و مظروف همخوان نیستند. بخشی از آسیب‌هایی که در بخش حکمرانی متحمل می‌شویم و بخشی از هزینه‌هایی که پرداخت می‌کنیم و نابسامانی‌هایی که در وضعیت حکمرانی و دولت‌داری وجود دارد، از همین ناحیه است.

غیر از اشکال نظری و ساختاری، یک اشکال عملی را هم خیلی جدی می‌دانستند و صریحاً روی این مسأله تأکید داشتند که رانت‌هایی که برخی از سیاسیون به واسطه‌ی حضور در قدرت دارند، تبدیل به ویژه خواری های اقتصادی و ... می‌شود و این را یکی از عوامل عملی در آسیب‌شناسی حکمرانی ایرانی می دانستند.

 

پروژه روش شناسی دکتر افروغ

پروژه روشی ایشان خیلی پروژه مهمی است که متأسفانه مغفول واقع شده و زیر سایه سنگین شخصیت سیاسی و اجتماعی آقای دکتر افروغ که با مواضع صریح شان شناخته می‌شدند، پنهان مانده است. این امر باعث شد که ابعاد پنهانی شخصیتی ایشان همچنان پنهان بماند و شناخته نشود. این یک آسیب در فضای فکری و فرهنگی جامعه ما است که گاهی اوقات متفکر و اندیشمندی که مواضعی دارد چنین اتفاق‌هایی در موردش اتفاق بیفتد. خود این نکته در کشور ما یک مسأله و معضل فرهنگی و تاریخی است و بعید است به این راحتی برطرف شود.

دکتر افروغ تأثیر توأمانی از کل‌گرایی صدرایی و کل‌گرایی روی بسکار گرفته بودند و به پیوندی که بین حکمت نظری و حکمت عملی وجود دارد، قائل بودند. در آسیب‌شناسی‌ای که از مسئله دولت و قدرت در ایران امروز داشتند، باورشان این بود که مشکلات امروز ما ناشی از عدم فهم ابعاد تئوریک انقلاب اسلامی و همچنین فقدان تفکر منظومه‌ای و سیستماتیک است و اساساً فهمی از ساختار نداریم و درست به همین دلیل است که به واسطه همین بدفهمی‌ها، کشور را چهل‌تکه اداره می‌کنیم.

ایشان معتقد بود حکمت متعالیه می تواند این شکاف را در درون خود حل کند و به لحاظ بنیادی ظرفیت‌هایش را دارد، منتها ایشان معتقد بود این ظرفیت هنوز بالفعل نشده است یعنی کار درخوری در این زمینه انجام نگرفته است.

همان طور که مستحضر هستید دو نوع نگاه مکانیکی و ارگانیکی به دولت وجود دارد. ایشان نگاه مکانیکی و جزء‌نگرانه به دولت را نقد می‌کردند. یکی از آسیب‌های حکمرانی و آفت‌های دولت‌داری در نگرش دکتر افروغ همین نگرش مکانیکی به دولت بود. البته ایشان سعی می‌کرد این معضل و دشواره اساسی را که سال‌هاست در حکمرانی ایران رخنه کرده را با ارجاع به سنت صدرایی و همین طور دیالکتیک بسکاری، خصوصاً دیالکتیک نظر و عمل تدارک کنند و به همین خاطر روی بحث نظر و عمل متمرکز شد که ماحصل آن در کتابی با عنوان «رابطه نظریه و عمل از حکمای باستان تا رئالیسم انتقادی» از طریق پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی منتشر شد.

 

دیالکتیک نظر و عملی که توسط دکتر افروغ برای تمهیدات سیاست‌های دولت در جهت فائق آمدن بر اشکالات حکمرانی و دولت‌داری در ایران معاصر پیشنهاد می‌داد، اولاً هم از تنگناهای نگاه مارکسیتی به دیالکتیک فارغ هست و ثانیا جهت توحیدی دارد.

ایشان می‌گفتند روح توجه مارکس به بحث پراکسیس به بحث ماتریالیسم برمی‌گردد و تقلیل ایده به ماده است. بنابراین ایشان معتقد بود که مارکس نتوانست برای حوزه‌ی ایده استقلالی قائل شود و اساساً ایده تقلیل به ماده نیست.

بنابراین نقدی که هابرماس به مارکس داشت را می پذیرفت. هابرماس در نقد به مارکس اشاره می‌کند که مفهوم پراکسیس و عمل مارکس به فضای دانش فنی رفته و از تعامل رهایی‌بخش و ارتباطی غافل شده است. یعنی در واقع کاری که مارکس انجام می‌دهد مربوط به دانش فنی است، لذا صرفاً به سمت تسلط بر طبیعت پیش می‌رود و نمی‌تواند به سمت تعامل ارتباطی و دانش هرمنوتیک برود و ماهیت دیالکتیک خود را حفظ کند. بنابراین به نظر دکتر افروغ، دیالکتیک عین و ذهن در مباحث مارکس بسیار کمرنگ است.

ایشان معتقد بود این مسأله در تفکرات مارکس جوان پررنگ‌تر است و در مارکس متأخر قدری کمرنگ‌تر شده است. به ویژه در دیالکتیک عین و ذهن و نظر و عمل در رئالیسم انتقادی بسکار بسیار پررنگ است. این نکته برایشان خیلی مهم بود و پیوسته تأکید می‌کردند دیالکتیک نظر و عمل مورد نظر روی بسکار به شدت جهت توحیدی دارد. از پایگاه صدرایی ایشان، بحث‌های بسکار برایش جلب توجه کرد و آنها را به هم نزدیک دید. در گفت‌و‌گویی که با ایشان انجام دادم صریحاً اشاره کردند که بحث نظر و عمل و دیالکتیک عین و ذهن در رئالیسم انتقادی بسیار شبیه به رابطه عین و ذهن در تفکر صدرایی است.

ایشان می‌خواست از این مباحث نتیجه‌ای بگیرد و از آنها استفاده‌ای کند که همان بحث روش‌شناسی بود که معتقد بودند اشتراکاتی که در اندیشه ملاصدرا و روی بسکار هست می‌تواند منشأ الهاماتی در باب بحث‌های روشی در حیطه علوم اجتماعی باشد.

احتمالاً ایشان بخشی از مباحث را در کتاب «رابطه نظریه و عمل  از حکمای باستان تا رئالیسم انتقادی» ارائه کردند. شنیده بودم که این مباحث قرار است ادامه پیدا کند که البته عمرشان مجال نداد که این پروژه را به انتها ببرند. بسیاری از دغدغه‌ها و پروژه های فکری ایشان با بیماری و رحلت ناگهانی ایشان متوقف شد.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار سیاسی

تجاوز دشمن با پاسخ مهلک پدافند هوایی مواجه می‌شود

 تجاوز دشمن با پاسخ مهلک پدافند هوایی مواجه می‌شود
2024-04-14T14:25:50+03:30
فرمانده قرارگاه پدافند هوایی خاتم الانبیا(ص) با بیان اینکه کریدورها کاملا باز شده و پروازها در حال انجام است، گفت: اعلام می‌کنیم آسمان ایران در مقابل هرگونه...

جلسه نماینده اسرائیل با منافقین در آلبانی درپی حمله ایران

 جلسه نماینده اسرائیل با منافقین در آلبانی درپی حمله ایران
2024-04-14T14:25:50+03:30
در پی حمله تلافی جویانه شب گذشته ایران علیه رژیم صهیونیستی، یک مقام اطلاعاتی این رژیم برای انجام عملیات روانی در داخل ایران، با منافقین در البانی گفتگو کرده...

هشدار فرمانده کل ارتش به آمریکا: مداخله نکنید

 هشدار فرمانده کل ارتش به آمریکا: مداخله نکنید
2024-04-14T14:25:49+03:30
فرمانده‌کل ارتش گفت: به سردمداران آمریکا نیز هشدار می‌دهیم که اگر در حمایت از رژیم صهیونیستی بخواهند ورود و یا مداخله کنند، تمام پایگاه‌ها و منافع آنها اهدا...

۹۰ درصد نمایندگان جدید با آرزوهایشان وارد مجلس می‌شوند

 ۹۰ درصد نمایندگان جدید با آرزوهایشان وارد مجلس می‌شوند
2024-04-14T11:58:39+03:30
دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین گفت: ۹۰درصد نمایندگان جدید مجلس واقعیت‌های مجلس را نمی‌دانند و با آمال و آرزوهایشان به مجلس می‌روند ولی آنجا که می‌روند پی می‌بر...

نامه به آملی‌ لاریجانی درباره طرح ساماندهی کارکنان دولت

 نامه به آملی‌ لاریجانی درباره طرح ساماندهی کارکنان دولت
2024-04-14T11:58:39+03:30
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس در نامه‌ای به آملی لاریجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، خواستار حضور نماینده هیات عالی نظارت در این کمیسیون درباره بررسی طرح سامان...

ایران متناسب با منافعش پاسخ رژیم صهیونیستی را خواهد داد

 ایران متناسب با منافعش پاسخ رژیم صهیونیستی را خواهد داد
2024-04-14T11:58:38+03:30
نائب رئیس مجلس تاکید کرد: جمهوری اسلامی ضمن تاکیدی که بر حمایت از معنوی از غزه دارد، حق انتقام را برای خود محفوظ می‌داند ولی نوع عمل را متناسب با منافع خودش...

تکذیب پیامکهای هشدار به نام سازمان پدافند غیرعامل

 تکذیب پیامکهای هشدار به نام سازمان پدافند غیرعامل
2024-04-14T11:58:38+03:30
سازمان پدافند غیرعامل پیامکهای ارسالی مبنی بر هشدار شرایط سخت و امنیتی در کشور را جعلی خواند و آنها را تکذیب کرد.

نیروی دریایی سپاه کشتی صهیونیستی را توقیف کرد

 نیروی دریایی سپاه کشتی صهیونیستی را توقیف کرد
2024-04-14T11:58:37+03:30
نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک کشتی باری مرتبط با رژیم صهیونیستی را توقیف کرد.

حمله گسترده موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل آغاز شد

 حمله گسترده موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل آغاز شد
2024-04-14T11:58:36+03:30
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از دقایقی پیش حملات همه‌جانبه خود علیه رژیم صهیونیستی را آغاز کرد.

تجمع مردم تهران در حمایت از عملیات سپاه علیه اسرائیل

 تجمع مردم تهران در حمایت از عملیات سپاه علیه اسرائیل
2024-04-14T11:58:36+03:30
مردم تهران در حمایت از حمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به رژیم صهیونیستی در مناطقی از پایتخت تجمع کردند.

شاهد۱۳۶؛ پهپاد انتحاری سپاه علیه اسرائیل را بشناسید

 شاهد۱۳۶؛ پهپاد انتحاری سپاه علیه اسرائیل را بشناسید
2024-04-14T11:58:36+03:30
یکی از مأموریت‌های پهپادهای انتحاری شاهد انهدام و یا اشباع سایت‌های پدافندی دشمن است تا موشک‌های بالستیک و سایر پهپادها بتوانند با گذر از سد سامانه‌های پداف...

اصابت ده‌ها فروند موشک سپاه به اهدافی در سرزمین‌های اشغالی

 اصابت ده‌ها فروند موشک سپاه به اهدافی در سرزمین‌های اشغالی
2024-04-14T11:58:36+03:30
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از شلیک و اصابت ده‌ها فروند موشک بالستیک به اهدافی در سرزمین‌های اشغالی خبر داد.

ایران در صورت اقدام اسرائیل با شدت بیشتری تنبیه خواهد کرد

 ایران در صورت اقدام اسرائیل با شدت بیشتری تنبیه خواهد کرد
2024-04-14T11:58:35+03:30
حمله گسترده جبهه مقاومت از جهت‌های گوناگون به رژیم صهیونیستی فضای بسیار متفاوتی را در منطقه ایجاد کرده است.

ایران کدام پایگاه هوایی اسرائیل را هدف قرار داد؟

 ایران کدام پایگاه هوایی اسرائیل را هدف قرار داد؟
2024-04-14T11:58:35+03:30
پایگاهی که هواپیماهای اسرائیلی از طریق آن کنسولگری ایران را زدند، با موشک هدف قرار گرفت.

منبع آگاه: اسرائیل در صورت پاسخ بلا‌فاصله تنبیه می‌شود

 منبع آگاه: اسرائیل در صورت پاسخ بلا‌فاصله تنبیه می‌شود
2024-04-14T11:58:34+03:30
یک منبع آگاه گفت: پس از پایان عملیات تنبیهی ایران و جبهه مقاومت، اگر صهیونیستها بخواهند پاسخی بدهند قطعاً تنبیه بعدی «بلافاصله» و با شدت مضاعف خوا...

حمله چهاروجهی و پیچیده ایران به اسرائیل

 حمله چهاروجهی و پیچیده ایران به اسرائیل
2024-04-14T11:58:34+03:30
عملیات گسترده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی علیه اسرائیل پاسخی پیچیده چندوجهی و هوشمندانه به جنایات اخیر اسرائیل است.

شورای نگهبان: عملیات «وعده صادق» نمایش اقتدار نظام بود

 شورای نگهبان: عملیات «وعده صادق» نمایش اقتدار نظام بود
2024-04-14T11:58:34+03:30
شورای نگهبان با صدور بیانیه‌ای از اقدام نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حمله موفق به مواضع رژیم صهیونیستی در سرزمین‌های فل...

هشدار سپاه به آمریکا نسبت به هرگونه مشارکت در ضربه به ایران

 هشدار سپاه به آمریکا نسبت به هرگونه مشارکت در ضربه به ایران
2024-04-14T11:58:34+03:30
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیه شماره ۲ خود به انهدام اهداف نظامی مهم ارتش تروریستی صهیونیستی در سرزمین‌های اشغالی و هشدار به دولت تروریستی آمریکا نس...

سرلشکر باقری: عملیات «وعده صادق» با موفقیت کامل انجام شد

 سرلشکر باقری: عملیات «وعده صادق» با موفقیت کامل انجام شد
2024-04-14T11:58:33+03:30
رئیس ستادکل نیروهای مسلح گفت: این عملیات از نظر ما پایان یافته است و قصدی بر ادامۀ آن نیست و اگر رژیم صهیونیستی اقدامی علیه ما چه در خاک ما و چه در مراکز مت...

ناکامی پدافند اسرائیل مقابل عملیات ترکیبی ایران|گزارش

 ناکامی پدافند اسرائیل مقابل عملیات ترکیبی ایران|گزارش
2024-04-14T11:58:33+03:30
ساختار پدافند هوایی اسرائیل علی‌رغم تمام سرمایه‌گذاری‌هایی که برای آن شده بود، مقابل عملیات ترکیبی ایران شکست خورد.

سلامی: اقدام بعدی درصورت واکنش اسرائیل سخت‌تر خواهد بود

 سلامی: اقدام بعدی درصورت واکنش اسرائیل سخت‌تر خواهد بود
2024-04-14T11:58:32+03:30
فرمانده‌کل سپاه درباره عملیات وعده صادق گفت: گزارش دقیق، مستند و میدانی از اصابت‌ها تا این لحظه نشان‌دهنده این است که این عملیات با موفقیتی بیش از حد انتظار...

رئیسی: ماجراجویی جدید علیه ایران پاسخ سنگین‌تر خواهد داشت

 رئیسی: ماجراجویی جدید علیه ایران پاسخ سنگین‌تر خواهد داشت
2024-04-14T11:58:32+03:30
رئیس جمهور تصریح کرد: اینجانب به پیروی از رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی و به پشتوانه حمایت ملت سرافراز و نیروهای مسلح مقتدر ایران اسلامی تاکید می‌کنم که...

عموعابدینی خبر داد: جذب نخبگان در دانشکده‌های علوم و فناوری‌های راهبردی

 عموعابدینی خبر داد: جذب نخبگان در دانشکده‌های علوم و فناوری‌های راهبردی
2024-02-26T06:00:56+03:30
معاون آموزشی وزارت علوم از ابلاغ دستورالعمل ایجاد دانشکده‌های علوم و فناوری‌های راهبردی با رویکرد فرادانشکده‌ای خبر داد و گفت: ماموریت اصلی این دانشکده‌ها ج...

دوستی: لیست انتخاباتی «صدای ملت» مورد حمایت ۴ حزب اصلاح‌طلب است

 دوستی: لیست انتخاباتی «صدای ملت» مورد حمایت ۴ حزب اصلاح‌طلب است
2024-02-26T06:00:56+03:30
عضو فهرست انتخاباتی صدای ملت تاکید کرد: این لیست متشکل از اصلاح‌طلبان، اعتدالیون و مستقلین بوده که از طرف چهار حزب اعتماد ملی، ندای ایرانیان، کارگزاران و اع...

داداش پور: دانشجویان دارای شرایط خاص مورد حمایت جدی قرار می‌گیرند

 داداش پور: دانشجویان دارای شرایط خاص مورد حمایت جدی قرار می‌گیرند
2024-02-26T06:00:55+03:30
رییس سازمان امور دانشجویان گفت: در بازنگری آیین‌نامه شوراهای موارد خاص ضمن صیانت از مقررات آموزش عالی دانشجویان دارای شرایط خاص مورد حمایت جدی قرار می‌گیرند.

تاکید هیات پارلمانی ایران بر توقف فوری جنگ در غزه

 تاکید هیات پارلمانی ایران بر توقف فوری جنگ در غزه
2024-02-26T06:00:55+03:30
هیات پارلمانی ایران در حاشیه مجمع مجالس آسیایی در آذربایجان با هیات های پارلمانی برخی کشورها همچون فلسطین، بنگلادش، سوریه و نایب رئیس مجلس قطر دیدار و گفت‌و...

جریمه ۶ تا ۲۴ میلیونی در انتظار کارکنان دولتی که در ساعت اداری تبلیغات انتخاباتی کنند

 جریمه ۶ تا ۲۴ میلیونی در انتظار کارکنان دولتی که در ساعت اداری تبلیغات انتخاباتی کنند
2024-02-26T06:00:54+03:30
یک جرم‌شناس گفت: اگر کارکنان دولت در ساعت اداری اقدام به تبلیغات اداری کنند به مجازات نقدی درجه ۶ موضوع ماده (۱۹) قانون مجازات اسلامی( بیش از ۶۰ میلیون ریال...

محصولی: بدنبال وحدت شاخص محور نیروهای انقلابی هستیم

 محصولی: بدنبال وحدت شاخص محور نیروهای انقلابی هستیم
2024-02-26T06:00:54+03:30
دبیرکل جبهه پایداری گفت: همچنانکه قبلاً در مورد مراحل چهارگانه وحدت نیروهای انقلابی مطرح کردیم در صورت امکان بدنبال فهرست واحد جبهه‌های انقلابی هستیم.

سرلشکر باقری: امنیت پایدار در شرایط پرتلاطم منطقه‌ای محصول رویکرد جامعه اطلاعاتی کشور است

 سرلشکر باقری: امنیت پایدار در شرایط پرتلاطم منطقه‌ای محصول رویکرد جامعه اطلاعاتی کشور است
2024-02-26T06:00:54+03:30
رئیس ستاد‌کل نیروهای مسلح تأکید کرد: امنیت پایدار در شرایط پرتلاطم منطقه‌ای و مواجهه با امواج تهدید و طمع دشمنان؛ محصول رویکرد جهادی، انقلابی و حرفه‌ای و هم...

وعده‌های نشدنی، به اعتماد مردم خدشه وارد می‌کند/ مشارکت آگاهانه در انتخابات، موجب هراس دشمن است| گفت‌وگو با محسن ردادی

 وعده‌های نشدنی، به اعتماد مردم خدشه وارد می‌کند/ مشارکت آگاهانه در انتخابات، موجب هراس دشمن است| گفت‌وگو با محسن ردادی
2024-02-26T06:00:53+03:30
جامعه‌شناس سیاسی می‌گوید اگر کاندیداها بخواهند صادقانه صحبت کنند، باید با مردم همدلی داشته باشند و به جامعه بگویند «ما هم به اندازه‌ی شما دغدغه اصلاح ک...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)