میرنیوز

فرسایش خاک چالشی با عواقب بزرگ

 فرسایش خاک چالشی با عواقب بزرگ 2023-12-24T13:52:23+03:30

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، سالانه بین دو تا چهار میلیارد تن فرسایش خاک در کشور رخ می‌دهد و این میزان در سال‌های اخیر به دلیل وقوع سیلاب‌ها افزایش‌یافته است. خسارت مستقیم و غیرمستقیم این فرسایش، 28 دلار به ازای هر تن خاک برآورد شده و علیرغم اهمیت و تأثیر فرسایش خاک بر محیط‌زیست و حیات انسان‌ها، این موضوع جزو اولویت‌ها نیست. بنابراین فقط خشک‌سالی کشور را تهدید نمی‌کند، بلکه از دست رفتن خاک حاصلخیز عامل دیگر نابودی زندگی و حیات است. 

طرفداران محیط‌زیست ممکن است واکنش سراسری و پرشوری نسبت به موضوعاتی مثل کمبود آب یا قطع درختان و سدسازی داشته باشند، اما فاجعه‌بار‌ترین گزارش‌های مربوط به فرسایش خاک؛ گوشه چشمی از کسی‌تر نمی‌کند. اگرچه بسیاری از دانشمندان سال‌هاست که بر اهمیت خاک حاصلخیز تأکید کرده و برای مهار این روند انقراض و فرسایشی خاک هشدار داده و راهکار ارائه کرده‌اند، اما حتی در مجامع بین‌المللی زیست‌محیطی نیز توجه و بودجه‌ کافی برای مهار این پروسه و احیای خاک اختصاص داده نشده است. 

پژوهشگران می‌گویند فرسایش خاک می‌تواند به بزرگ‌ترین بحران محیط‌زیست تبدیل شود. فرسایش یعنی خاک آنقدر تخریب می‌شود که حاصلخیزی‌اش از بین می‌رود. گیاه که نروید، به میزان زمین‌های بیابانی اضافه می‌شود و ایرانی که بخش زیادی از مساحتش خشک است، با فضای ناملایم‌تری از تخریب محیط‌زیست رو‌به‌رو خواهد شد. 

فرسایش خاک را «مرگ خاموش طبیعت» نیز لقب داده‌اند. بی‌صدا و آرام لایه‌ای از زمین که می‌تواند زندگی‌بخش باشد، فرسوده می‌شود و حالا سال‌هاست خاک کشور حفاظ خود را ازدست‌داده و در مواقع ریزش باران‌های سیل‌آسا شسته شده و به‌شدت آسیب‌پذیر است. 

فرسایش بسیار حاد و فراتر از بحران در زاگرس مرکزی 
سهند غفاری، استاد دانشگاه در رشته خاک‌شناسی با تأکید بر این‌که سیلاب‌ها معمولا آزمون جامعی از مدیریت آب‌و‌خاک و منابع طبیعی هستند، می‌گوید: «متأسفانه در این سال‌ها ما نتوانستیم آب‌و‌خاک را مدیریت کنیم و درنتیجه، به هنگام وقوع سیلاب‌های شدید، با سیلی گل‌آلود مواجهیم زیرا توجهی به آبخیز‌داری نداشتیم و به همین دلیل در مواقع بارش‌های سیل‌آسا، حاصلخیزی خاک کشور از بین می‌رود.» 

آبخیزداری شامل مدیریت اکوسیستم‌های طبیعی و منابع آب‌های زیرزمینی و سطحی است. کارشناسان معتقدند با اجرای پروژه‌های آبخیزداری، علاوه‌بر افزایش سطح سفره‌های زیرزمینی، می‌توان فرسایش خاک را کنترل کرد. فرسایش خاک فرآیندی منفی و غیرطبیعی است که در مناطق خشک، نیمه‌خشک و مناطق سیلاب‌زده رخ می‌دهد و منجر به ازدست‌رفته حاصلخیزی خاک می‌شود. کارشناسان معتقدند که فرسایش و از بین رفتن بیش‌از‌حد خاک در ایران باعث ایجاد گل‌و‌لای شدید بعد از سیلاب‌ها می‌شود. 

این استاد خاک‌شناسی با اشاره به آمار فرسایش خاک در ایران و جهان می‌گوید: «سالانه در حدود 24 میلیارد تن خاک در جهان فرسایش می‌یابد و در کشور ما این رقم حدود دو میلیارد تن در سال است. بنابراین، هشت درصد از فرسایش خاک در جهان از آن کشور ما است، درصورتی‌که یک درصد از وسعت جهان راداریم.» 

دخالت‌های بی‌مورد در عرصه منابع طبیعی و محیط‌زیست، تجاوز، تخریب و تبدیل اراضی، شخم‌زدن‌های بی‌حد، واگذاری غیرفنی، غیرکارشناسی و غیرعلمی تمامی عواملی هستند که خاک را در معرض نابودی قرار داده‌اند.
به گفته غفاری، در زاگرس مرکزی و زاگرس مرتفع این فرسایش بسیار حاد و فراتر از بحران است: «یعنی در هر هکتار بین 24 تا 40 تن خاک سالانه در این مناطق فرسایش پیدا می‌کند که زنگ خطری جدی به شمار می‌رود. این در حالی است که اگر ما مدیریت صحیحی در زمینه آبخیزداری و حفاظت از خاک داشتیم، سیلاب‌ها نمی‌توانستند حجم وسیعی از خاک را با خودشان جابجا کنند و از بین ببرند. خاکی که در کشور ما  800 سال طول می‌کشد تا یک سانتی‌متر از آن ساخته شود، به رسوباتی که حاصلخیز نیستند و در عوض پشت سد‌ها جمع شده و باعث کاهش عمر مفید آن‌ها شده، تبدیل می‌شوند.» 

یک کارشناس محیط‌زیست نیز می‌گوید: «در زمینه بهره‌برداری و حفاظت از خاک قوانینی وجود دارد، اما عمل به آن را شاهد نبوده‌ایم؛ مثلا قوانین حفاظت از خاک مشخص می‌کند چه تعداد دام باید وارد مراتع شوند یا چه ممیزی انجام شود. برخی گونه‌ها حتی نباید وارد مراتع شوند.»

مطابق تأکیدات این کارشناس محیط‌زیست، هم در شمال کشور و هم در اراضی زاگرس مرکزی و حتی در کویر دام مازاد به شکل گسترده‌‌ای در مراتع دیده می‌شود و هیچ توجهی به قوانین حفاظت از خاک نمی‌شود: «دام در اغلب مراتع از گاو و گوسفند به بز تبدیل‌شده است. این در حالی است که در قوانین مربوط  به چرای دام، هر بُز برابر با چهار واحد چرای دام دیگراست؛ یعنی این حیوان چهار برابر یک گوسفند مرتع را تخریب می‌کند و همین موضوع هم سبب شده تا مراتع ما آسیب جدی ببینند.»

کوچ زودهنگام عشایر نیز به باور او سبب از بین رفتن خاک در کشور شده است: «درگذشته عشایر مسیر‌ها را پیاده طی می‌کردند و تقریبا دو ماه در مسیر بودند تا به مقصد برسند. در مسیر نیز از مراتع میان‌بند استفاده می‌کردند و زمانی که به ییلاق می‌رسیدند، دیگر علوفه‌‌ای که نیاز داشتند، از مرز گل‌دهی گذشته بودند و به دانه دهی می‌رسیدند. بنابراین، زمانی احشام از علوفه استفاده می‌کردند که به باردهی رسیده بودند و چرای احشام با جابجایی دانه‌ها باعث افزایش پوشش گیاهی می‌شد. اما امروزه با کوچ زودهنگام و حذف مراتع میان‌بند به‌واسطه جاده‌سازی‌ها و سدسازی‌ها، عملا فرصتی به گیاه برای طی فرآیند رشد داده نمی‌شود. این خود باعث فقر مرتع شده و زمینه فرسایش خاک را ایجاد کرده است.» 

موضوع دیگری که این محقق به آن اشاره می‌کند، بهره‌برداری‌های ناپایدار از جنگل‌های کشور است: «به‌طور نمونه، در زاگرس بهره‏برداری از درختان به شکل زغال‏گیری، کتیرا یا گرفتن صمغ و شیره از درختان انجام می‌شود که به‌شدت پوشش گیاهی جنگل را تحت تأثیر قرار داده است.»

در هنگام وقوع سیلاب‌ها معمولا برخی از کارشناسان نوک پیکان انتقاد خود را به سمت سدسازی‌ها نشانه می‌گیرند و این سازه‌های عظیم را از دلایل افزایش تبعات سیل می‌دانند. این کارشناس محیط‌زیست معتقد است: «سدسازی‌های مهارگسیخته‌‌ای که در سال‌های گذشته اتفاق افتاده، از دیگر عوامل نابودی خاک و دلایل سیلاب‌ است. سدسازی در کشور ما و به‌ویژه در مناطقی که ضریب فرسایش خاک بالا بوده، از سویی تعادل اکوسیستم منطقه را به هم زده و از سویی دیگر زمینه انتقال رسوبات به اراضی پایین‌دست را کاهش داده و با اختلالی که در چرخه اکوسیستم ایجاد کرده، مشکلات بسیاری را به بار آورده است.» 

او انتقال آب بین حوضه‌ای را هم در از بین رفتن خاک کشور مؤثر می‌داند: «انتقال آب بین حوضه‌‌ای نه‌تنها باعث خشک شدن آب چشمه‌ها و رودخانه‌ها می‌شود بلکه زمینه نابودی خاک را نیز رقم می‌زند. آبخیزداری غیراصولی و ساخت سدهای کارشناسی نشده باعث شده است تا ما تالاب‌های خود را از دست بدهیم و کانون‌های فرسایش بادی ایجاد شوند. بنابراین، از سویی در ارتفاعات شیب‌دار، مراتع را از بین برده‌‌ایم و از سوی دیگر با سدسازی‌های غیراصولی، باعث فرسایش خاک شده‌‌ایم.» ‎

این محقق تجاوز به حریم رودخانه‌ها و تصرفاتی همچون ویلاسازی و گسترش زمین‌های کشاورزی را نیز سبب کاهش عرض بستر رودخانه‌ها و مؤثر در فرسایش خاک می‌داند: «این اتفاق هم سرعت و شدت آب و هم فرسایش شدید خاک و دیواره‌های رودخانه را افزایش می‌دهد. حال اینکه مدیران ما نتوانسته‌‌اند حریم و بستر رودخانه‌ها را حفاظت کنند.» 

خسارت 600 میلیون دلاری عرصه‌های بیابانی در سال
به روایت وحید جعفریان، مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور؛ در حال حاضر 30 میلیون هکتار از عرصه‌های بیابانی کشور تحت تأثیر فرسایش خاک است، از این میزان 14 میلیون هکتار به‌عنوان مناطق بحرانی خسارت‌زا به منابع زیست انسانی کشور خسارت وارد می‌کند، عرصه‌های بیابانی در سال حدود 600 میلیون دلار به کشور در بخش‌های مختلف خسارت وارد می‌کند و این میزان خسارت براساس مطالعات سازمان منابع طبیعی و بخش‌های دانشگاهی و تحقیقاتی به‌دست‌آمده است.

در همین راستا؛ تورج فتحی، معاون دفتر آب‌وخاک سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا، بابیان اینکه خاک یکی از عناصر ارزشمند طبیعت است می‌گوید: با توجه به اقلیم هر منطقه‌ای وقتی خاکی را نابود یا تخریب می‌کنیم، تولید لایه خاک به زمانی در مقیاس زمین‌شناسی نیاز دارد تا آن خاک دوباره احیا شود، در مناطق آب‌وهوای خشک و کشور ما که در کمربند خشکی قرارگرفته، به چندصد هزارتا چند میلیون سال زمان نیاز است تا یک سانتی‌متر یا چند سانتی‌متر خاک بدون هیچ‌گونه فعالیت انسانی در زمین زایش شود.

وی با اشاره به اینکه در ایران برخلاف مناطقی مانند حاره‌ای استوایی و دیگر مناطق گرمسیری که فعالیت فرآوری خاک به لحاظ طبیعی سرعت بیشتری دارد، می‌افزاید: اگر منابع خاکی را به‌واسطه استخراج، تولید ماده معدنی و باطله‌برداری فعالیت‌های معدن‌کاری نابود کنیم، زایش خاک با توجه به شرایط سرعت اندک تولید آن در کشور ما غیرقابل‌بازگشت است، زیرا در اثر معدنکاری، پروفیل خاک که لایه زنده‌ای از محیط‌زیست است و در هر سانتی‌متر مکعب آن بسته به نوع آب‌وهوا و اقلیم هر منطقه هزاران تا میلیون‌ها موجود زنده ذره‌بینی دارد، نابود خواهد شد. 

پدیده غیرقابل‌برگشت تولید خاک
معاون دفتر آب‌وخاک سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور اظهار می‌کند: در مباحث محاوره‌ای و عامیانه برای خاک ارزشی قائل نیستیم، درحالی‌که تمام فعالیت‌های انسانی از تولید محصولات کشاورزی و منابع غذایی از بستر خاک آغاز می‌شود، بنابراین به‌منظور حیات وزندگی باید در حفاظت از این لایه خاک اقدامات زیست‌محیطی اساسی انجام شود. 

وی درباره نقش معادن در فرسایش و تخریب خاک، می‌گوید: هنگامی‌که براثر فعالیت‌های معدن‌کاری یا تأسیسات در محدوده معادن با اقدامات جاده‌سازی و راه‌سازی سبب تخریب و تغییر خاک می‌شویم منابع خاکی در این مناطق به‌طور صددرصد از بین نمی‌رود، بلکه دچار فرسایش شده و تخریب اتفاق می‌افتد.

در فعالیت‌های معدنی بخشی از خاک به‌طور کامل نابود و بخش دیگر دچار فرسایش خاکی و قسمتی هم گرفتار آلودگی می‌شود. فتحی دراین‌باره اظهار می‌کند: با نابودی کامل خاک با پدیده غیرقابل‌برگشت تولید خاک روبه‌رو هستیم، اما در تخریب بخشی از منابع خاک براثر فرسایش‌ها که قابل احیا هستند، فرآیندها هزینه‌بر و زمان‌بر است، اما تخلیه فاضلاب‌ها و باطله‌کاری یا پساب‌های سمی معادن، بخش تأثیرپذیری از خاک را در معرض آلودگی قرار می‌دهند. 

وی پیرامون اینکه معدن‌کاری تا چه میزانی می‌تواند موجب رخ دادن پدیده ریزگرد شود، می‌افزاید: پدیده ریزگردها براثر میزان ذخایر مواد معدنی، روش‌های استخراج معدنکاری به‌ویژه در مناطق روباز و افزایش بالای مقیاس و عرصه‌های تحت‌تأثیر فعالیت‌های معدنی می‌تواند سبب تشکیل کانون‌های عظیم و نیز تخریب و آلودگی خاک شود. 

معاون دفتر آب‌وخاک سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه اجرای طرح‌های آبخیزداری نقش مهمی در جلوگیری از سیلاب و فرسایش خاک دارد، خاطرنشان می‌کند: درمجموع اجرای طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری می‌تواند برای توسعه پوشش گیاهی، کنترل فرسایش خاک، ارتقای کیفیت محیط‌زیست منطقه‌ای و طبیعت مثبت و تأثیرگذار باشد. 

بحران خاک موضوعی حائز اهمیت است کە به نسبت بحران آب مغفول ماندە درحالی‌که به اذعان عمده کارشناسان، برای کاهش بحران آب، ضرورتاً باید از بحران خاک نیز عبور کرد. 

فرسایش آبی و بادی خاک مهم‌ترین عامل تخریب خاک در ایران
آن‌طور که منصور سهرابی، متخصص بوم‌شناسی می‌گوید: «خاک‌های سالم آب بیشتری را در خود نگه می‌دارند و زمانی که بارندگی نامطمئن باشد آن را در دسترس گیاهان قرار می‌دهند و با جلوگیری از سیل، تأثیر بارندگی‌های اضافی را تنظیم می‌کنند. توانایی آن‌ها در جذب بارندگی شدید مانع از خروج مواد مغذی حیاتی از مزارع می‌شود.»

طبق اطلاعات و داده‌های موجود فرسایش آبی و بادی خاک مهم‌ترین عامل تخریب خاک در ایران است که پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و محیطی فراوان و گسترده‌ای را بە دنبال دارد. فرسایش خاک به شکل‌های مختلف بادی و آبی در گستره ایران در همه کاربری‌ها وجود دارد. کم‌ترین مقدار متوسط فرسایش خاک برآورد شده در کشور، خیلی بیش‌تر از حدقابل تحمل خاک و توان خاکسازی است. 

از طرف دیگر تغییر کاربری اراضی هم از مهم‌ترین و اضطراری‌ترین چالش‌های منابع خاک به‌ویژه اراضی حاصلخیز کشاورزی است که پیامدهای منفی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به‌همراه دارد.

به گفته منصور سهرابی هرگونه عدم حاصلخیزی خاک به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر امنیت غذایی تأثیرگذار خواهد بود. این درحالی است که بیشتر مناطق کشور ازلحاظ اقلیمی در زمره خشک و نیمه‌خشک طبقه‌بندی می‌شوند که معمولا این مناطق دارای خاک حاصلخیزی نیستند. خاک‌های مناسب و حاصلخیز کشور کمتر از یک‌میلیون هکتار هستند که روش‌های کشاورزی مرسوم در این خاک‌ها حاصلخیزی آن‌ها را نیز تهدید می‌کند. بقیه خاک ایران که در آن کشاورزی صورت می‌گیرد ازلحاظ حاصلخیزی متوسط تا نامناسب هستند که روزبه‌روز این خاک‌ها ضعیف‌تر شده و حاصلخیزی  آن‌ها نیز تهدید می‌شود.

به نظر این بوم‌شناس، ایران باید به‌سمت کشاورزی پایدار گام نهد و در برخی مناطق هم از روش‌های نوین کشاورزی ازجمله گلخانه‌های مدرن و عمودی استفاده کند. ادامه روند فعلی ضمن آنکه منابع خاک را با مشکل اساسی مواجه می‌کند تهدیدی سترگ برای منابع آب هم هست. که نتیجه آن فرسایش بیش‌ازپیش خاک، فرونشست زمین، بیابان‌زایی بیشتر، تولید کانون‌های ریزگرد و گردوغبار بیشتر است.

سهرابی با تأکید براینکه بایستی عملیات آبخیزداری به‌طور مؤثر انجام گردد، بیان می‌کند: «برای احیای مراتع و جنگل‌ها باید گامی جدی برداشت. می‌بایست بین تعداد دام و ظرفیت مراتع تعادل برقرار کرد. در حال حاضر تعداد دام در ایران بیش از سە برابر ظرفیت مراتع است. در زمین‌های شیب‌دار می‌بایست از شخم در جهت شیب خودداری کرد. برای مقابلە با فرسایش بادی هم روش مناسب به‌منظور کاهش و کنترل میزان اثرات نامطلوب بادهای شدید استفاده از بادشکن‌هاست. در مناطق دیم می‌توان از سیستم‌های کشت لی فارمینگ استفاده کرد کە در آن گیاهان پوششی از خانواده بقولات در تناوب با غلات قرار می‌گیرد کە هم از فرسایش خاک جلوگیری می‌کند و هم بە افزایش مادە آلی خاک کمک می‌کند.»  

منبع: روزنامه رسالت

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار رسانه

«بلاک سلبریتی‌ها» تیری که به سمت غرب کمانه کرد

 «بلاک سلبریتی‌ها» تیری که به سمت غرب کمانه کرد
2024-05-19T20:32:44+03:30
جنبش اعتراضی موسوم به «Blockout ۲۰۲۴» از سوی فعالان فضای مجازی برای بایکوت کردن سلبریتی‌ها و اینفلوئنسر‌هایی که در مقابل کشتار مردم مظلوم غزه سکوت...

کابینه بحران‌زده

 کابینه بحران‌زده
2024-05-19T20:32:43+03:30
۲۲۵ روز از آغاز جنگ در غزه می‌گذرد و شاهدیم نیرو‌های مقاومت قدرتمندتر از گذشته شده‌ و شرایط در کابینه بنیامین نتانیاهو هر روز بحرانی‌تر می‌شود.

پهلوان پنبه‌ها این بار پادشاه کشتی را هدف گرفتند

 پهلوان پنبه‌ها این بار پادشاه کشتی را هدف گرفتند
2024-05-19T20:32:43+03:30
بعد از استقبال حسن یزدانی از رئیس‌جمهور، موج حملات سازماندهی‌شده سایبری‌های به سمت این قهرمان جهان و المپیک کشتی روانه شد.

درخواست عراق از تجار ایرانی برای راه اندازی کارخانه

 درخواست عراق از تجار ایرانی برای راه اندازی کارخانه
2024-05-19T20:32:42+03:30
رئیس اتاق بازرگانی ایران و عراق گفت: عراق از تجار ایرانی خواسته تا در راه اندازی خط تولید محصولات لبنی و ماشین آلات همراهی لازم را داشته باشند.

بررسی مطبوعات روز/ پرونده تعطیلی شنبه همچنان باز ️

 بررسی مطبوعات روز/ پرونده تعطیلی شنبه همچنان باز ️
2024-05-19T20:32:42+03:30
تعطیلی روزهای شنبه موضوعی است که طی روزهای اخیر در سطوح مختلف جامعه مورد بحث قرار گرفته و امروز نیز روزنامه‌های کشور به آن پرداخته‌اند.

با ناکام‌ترین سلاح آمریکایی در جنگ اوکراین آشنا شوید

 با ناکام‌ترین سلاح آمریکایی در جنگ اوکراین آشنا شوید
2024-05-19T20:32:41+03:30
با توجه به توان گسترده پدافند هوایی ارتش روسیه درون خاک اوکراین، پنتاگون در ماه آگوست ۲۰۲۲ میلادی تصمیم به ارسال موشک های ضد رادار هارم برای ارتش اوکراین گر...

اعتراف مجری اینترنشنال به اینکه یک اسرائیلی به تمام معناست!

 اعتراف مجری اینترنشنال به اینکه یک اسرائیلی به تمام معناست!
2024-05-19T20:32:41+03:30
مجری صهیونیستی اینترنشنال بارها در برنامه‌های خود، به حمایت تمام‌قد از اسرائیل پرداخته که نشان می‌دهد، این شبکه به مانند کارفرمایش، در سراشیبی سقوط انسانیت ...

هرانا؛ چرک‌نویس گزارش‌های دروغ حقوق بشری درباره ایران

 هرانا؛ چرک‌نویس گزارش‌های دروغ حقوق بشری درباره ایران
2024-05-19T20:32:40+03:30
سوار شدن بر اسب دروغ برای تولید فیک‌نیوز به روشی برای شبه‌رسانه‌های ضدایرانی تبدیل شده است، غافل از اینکه آن‌ها چیزی جز برده امپراتوری دروغ رسانه‌های معاند ...

نگاهی به مطبوعات روز/ آدرس غلط جمعیتی

 نگاهی به مطبوعات روز/ آدرس غلط جمعیتی
2024-05-19T20:32:39+03:30
تصاویر منتخب صفحات نخست روزنامه‌های یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ماه منتشر می‌شود.

ویروس زیبایی

 ویروس زیبایی
2024-05-19T20:32:39+03:30
سونامی جراحی‌های زیبایی در ایران، داد انجمن جراحان فوق تخصصی پلاستیک و زیبایی را هم درآورده است. روزانه هزاران صفحه مجازی پزشکان متخصص و غیرمتخصص، مردم را ت...

جواب تست هیچ‌کدام است

 جواب تست هیچ‌کدام است
2024-05-19T20:32:38+03:30
هرکس روزهای سخت رسیدن به دانشگاه را تجربه کرده، معمولا از کنکور با عنوان«غول» یاد می‌کند؛ غول بی‌شاخ و دمی که زور زیادی هم دارد و بسیاری از نوجوان...

اقدام سازمان اطلاعات سپاه در بازگرداندن اموال بیت المال

 اقدام سازمان اطلاعات سپاه در بازگرداندن اموال بیت المال
2024-05-19T20:32:37+03:30
سازمان اطلاعات سپاه با ورود به ده پرونده اقتصادی موفق به بازگرداندن چه میزان از اموال بیت المال شد؟

پیشرفت چشمگیر ایران در صنعت دفاعی در نیم‌قرن

 پیشرفت چشمگیر ایران در صنعت دفاعی در نیم‌قرن
2024-05-19T20:32:37+03:30
ایران در حال حاضر صادر‌کننده انواع سلاح به ده‌ها کشور دنیاست. برخی کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل مشتری پر و پا قرص سلاح‌های ایرانی هستند و حالا بعد از ...

تصمیم در باریکه راه مـرگ و زنــدگی

 تصمیم در باریکه راه مـرگ و زنــدگی
2024-05-19T20:32:36+03:30
ساعت‌ها مثل برق و باد برای ۲۵ هزار بیمار نیازمند پیوند عضو می‌گذرد اما عضوی نیست یعنی هست ولی به خاک سپرده می‌شود به طوری که سالانه نزدیک به هفت هزار عضو قا...

اسرائیل در صورت حمله به رفح یا آتش‌بس، باخته است!

 اسرائیل در صورت حمله به رفح یا آتش‌بس، باخته است!
2024-05-19T20:32:36+03:30
علم صالح استاد مطالعات ایران و خاورمیانه‌شناسی در دانشگاه ملی استرالیا گفت: تل‌آویو امکان وارد شدن به یک آتش‌بس معنا دار را ندارد و امکان حمله به رفح را هم ...

ایران در شمار ده کشور برتر دنیا در ساخت ماهواره قرار دارد

 ایران در شمار ده کشور برتر دنیا در ساخت ماهواره قرار دارد
2024-05-19T20:32:36+03:30
بسیاری از عوامل اطراف ما در شبانه روز که تاثیر مستقیم بر زندگی مردم دارد به ماهواره‌ها وابسته اند و شکننده‌ بودن این موضوع در کشور و تحریم این حوزه توسط قدر...

بنزین‌خواری ۹ میلیارد دلاری  پرمصر‌ف‌های تو‌لید داخل

 بنزین‌خواری ۹ میلیارد دلاری  پرمصر‌ف‌های تو‌لید داخل
2024-05-19T20:32:35+03:30
سوخت CNG مهم‌ترین و کاربردی‌ترین جایگزین بنزین در کاهش ناترازی و واردات بنزین و همچنین مسیر معکوس کردن ناترازی و واردات بنزین به سمت مازاد بنزین و صادر...

چرا برخی پزشکان از کارتخوان استفاده نمی‌کنند؟

 چرا برخی پزشکان از کارتخوان استفاده نمی‌کنند؟
2024-05-19T20:32:35+03:30
موضوع استفاده از کارتخوان در مطب‌های پزشکی یکی از پربحث‌ترین اتفاقات این روزهای نظام سلامت کشور است.

افشاگری گسترده فرقه پهلوی و جوانمردی علیه یکدیگر!

 افشاگری گسترده فرقه پهلوی و جوانمردی علیه یکدیگر!
2024-05-19T20:32:34+03:30
پس از ادعای نقش علی جوانمردی و دستگاه امنیتی اقلیم کردستان در دستگیری روح‌ا...زم توسط رسانه‌های کُردی، پهلوی و جوانمردی به جان هم افتادند و دست به افشاگری ب...

اینترنشنال محکوم مواد مخدر را فعال سیاسی جا زد

 اینترنشنال محکوم مواد مخدر را فعال سیاسی جا زد
2024-05-19T20:32:34+03:30
رسانه‌های ضدانقلاب در حالی پروین موسوی را فعال سیاسی معرفی کرده‌اند که این فرد به‌جرم حمل ۵ کیلوگرم مرفین دستگیر و در یک روند قانونی محاکمه شده است.

از ادعای پیروزی صهیونیست‌ها تا گرفتار شدن در غزه

 از ادعای پیروزی صهیونیست‌ها تا گرفتار شدن در غزه
2024-04-14T11:46:51+03:30
صهیونیست ها تا چندی قبل از پیروزی قریب الوقوع و برگزاری جشن در نوار غزه خبر می دانند اما حالا پرده ها کنار رفته و مشخص شده رزمندگان مقاومت بخش های زیادی از ...

صفحه نخست روزنامه‌های شنبه ۲۵ فروردین ماه

 صفحه نخست روزنامه‌های شنبه ۲۵ فروردین ماه
2024-04-14T11:46:50+03:30
تصاویر منتخب صفحات نخست روزنامه‌های شنبه ۲۵ فروردین ماه منتشر می‌شود.

چشمان بسته مالیات بر لوکس‌نشینان

 چشمان بسته مالیات بر لوکس‌نشینان
2024-04-14T11:46:49+03:30
اخیرا مرکز پژوهش‌های مجلس گزارشی منتشرکرده که نشان می‌دهد درآمد دولت از محل اخذ مالیات از خانه‌های خالی و خانه‌های لوکس در سال ۱۴۰۲رقمی کمتر از۴۶ میلیارد تو...

۵۲ شهیدی که صیاد را به کردستان کشاندند

 ۵۲ شهیدی که صیاد را به کردستان کشاندند
2024-04-14T11:46:48+03:30
۱۶ مهر ۱۳۵۸ در حالی که تنها هفت ماه از پیروزی انقلاب می‌گذشت، یک اتفاق خاص باعث شد تا پای صیاد شیرازی به مناطق عملیاتی کردستان باز شود. در آن روز خبر رسید ک...

لزوم هدایت نقدینگی به تولید

 لزوم هدایت نقدینگی به تولید
2024-04-14T11:46:47+03:30
کارشناسان و فعالان حوزه خو‌درو بر این باورند که تعلل در واردات خودرو، جهش قیمتی را در بازار پدیدار کرده و بار دیگر موجب آشفتگی بازار خودرو شده است.

تولیدکننده  با بی‌مهری داخلی و  فرش قرمز خارجی روبه‌رو است

 تولیدکننده  با بی‌مهری داخلی و  فرش قرمز خارجی روبه‌رو است
2024-04-14T11:46:46+03:30
تأکیدهای صریح رهبر معظم انقلاب مبنی بر تقویت و جهش تولید، تمرکز بر تولید دانش‌بنیان و میدان دادن به مردم و بخش خصوصی واقعی نشان از این واقعیت دارد که تولید،...

نیش «وام با اقساط» به درمان دندان!

 نیش «وام با اقساط» به درمان دندان!
2024-04-14T11:46:46+03:30
۹۰ درصد از خدمات دندانپزشکی در بخش خصوصی ارائه می‌شود و هزینه‌های سرسام‌آور آن موجب می‌شود حتی طبقات متوسط هم برای انجام این خدمات وام بگیرند.

کلید امیدآفرینی

 کلید امیدآفرینی
2024-04-14T11:46:45+03:30
هشدار رهبر معظم انقلاب در باره وحدت کلمه را باید جدی گرفت. آن هم در شرایطی که بیش از هر زمان دیگری کشور به آن نیازمند است. دشمن صهیونیستی به خود اجازه داده ...

لیلاز: در مقایسه با سه سال قبل اقتصاد ایران رو به بهبود است

 لیلاز: در مقایسه با سه سال قبل اقتصاد ایران رو به بهبود است
2024-04-14T11:46:44+03:30
عضو شورای مرکزی کارگزاران می‌گوید: شرایط اقتصادی ایران را بهتر از چیزی که در رسانه‌های منتقد دولت مطرح می‌کنند، می‌بینم. هیچ حوزه‌ای در اقتصاد ایران وج...

هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله!

 هیات علمی یا کارخانه چاپ مقاله!
2024-04-14T11:46:43+03:30
در سالهای اخیر شاخصی بنام H-index جهت ارزشیابی عملکرد اساتید دانشگاه‌ها مورد توجه مسئولین وزارت علوم و بهداشت قرار گرفته که باعث ایجاد فضای رقابتی بین اساتی...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)