میرنیوز

وقتی زندان «کمیته مشترک» رژیم پهلوی سن تئاتر می‌شود!/ روایتی از شکنجه‌های ساواک در جشنواره فجر

وقتی زندان «کمیته مشترک» رژیم پهلوی سن تئاتر می‌شود!/ روایتی از شکنجه‌های ساواک در جشنواره فجر 2020-01-18T12:08:32+03:30

خبرگزاری فارس ـ گروه تئاتر: همه ما را به صف کردند، نوبت به نوبت از همه نام و نام خانوادگی‌شان را با صدای بلند پرسیدند و یک پلاک گردنمان انداختند. یکی از مأمورها زیر چشمی همه را زیر نظر داشت. وقتی نوبت به من رسید با صدای بلند گفت: دست‌هایت را از جیبت در بیاور. اسم و فامیلم را پرسید و پلاک را گردنم انداخت.

دو مرتبه همه به حرکت در آمدند، وارد حیات شدیم. یکی یکی از ما عکس انداختند. باز هم در صف و باز هم صدای گوش خراب آژان‌ها که صدایتان در نیاید. جلوی درب که قرار گرفتیم یکی یکی چشم بند به ما دادند و گفتند که به چشمتان بزنید. زیرچشمی هم جرأت نداشتی نگاه کنی! چوب‌هایشان را مدام به دست می‌زدند و همه را تهدید می‌کردند که کسی اگر نگاه کند ،‌ حسابش با خودش است.

از یک در بلند وارد جایی شدیم با چشمانی بسته، دستمان به طنابی در گوشه‌ای گرفتیم و با صدای نتراشیده مأموری که می‌گفت، حرکت کنید. همه به حرکت درآمدیم،‌گوشه طناب را گرفتیم و رفتیم جلو....

اینجا زندان کمیته مشترک و موزه عبرت فعلی است که زندانی‌های سیاسی پیش از انقلاب اسلامی را اینجا می‌آوردند و به بدترین شکل ممکن و تحت شکنجه‌های زیاد از آنها بازجویی می‌کردند. زن و مرد هم نداشت هر کسی که به اینجا می‌آمد دیگر مشخص نبود از زندان خارج می‌شود یا خیر...

نزدیک به ایام الله دهه فجر و پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی است و نمایش «کمیته مشترک» به کارگردانی میلاد جباری مولانا به اجرا رسیده است.پیش از این نیز نمایش کاربردی و موزه زنده‌ای را جباری مولانا در زندان قصر اجرا کرده بود . لازم به ذکر است که نمایش «کمیته مشترک» تنها نمایش انقلابی است که امسال در جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به اجرا خواهد رسید.

نکته جالب درباره این نمایش، این است که نمایش به صورت زنده و تعاملی با بازیگران اجرا می‌شود و در واقع مخاطبان کار با فضای یک زندان که موزه عبرت باشد از نزدیک آشنا شده و با همه اعمال و رفتارهای سفاک‌های رژیم شاه به طور ملموس آشنایی پیدا می‌کنند. از اتاق‌های شکنجه تا اتاق‌های بازجویی و ... در قالب نمایش برایشان تداعی می‌شود.

برخی از شکنجه‌گران معروف دوران طاغوت تا شخصیت‌های انقلابی که پیش از انقلاب اسلامی در زندان کمیته مشترک تحت شکنجه قرار گرفته از زنان تا مردان در این نمایشنامه لحاظ شده است.

نمایش «کمیته مشترک» در سلول ها و کریدورهای موزه عبرت اجرا شد. در ابتدای نمایش اعلام کردند کسانی که افت فشار یا مشکل قلبی دارند حتما و در سریع ترین زمان به اطلاع گروه برسانند و از سالن‌ها خارج شوند. گوشی‌های مبایل خاموش شود و دیدن این نمایش برای افراد زیر چهارده سال ممنوع است. بخشی از این نمایش با چشمان بسته و مسیر طناب کشی شده با احتیاط و هدایت آژان‌ها اجرا می‌شود.

این نمایش چهارشنبه گذشته (25 دی ماه ) با حضور شخصیت‌های مختلف هنری و شخصیت‌های سپاه پاسداران و زندانیان سیاسی پیش از انقلاب اسلامی در موزه عبرت آغاز به کار کرد.

*زندان «کمیته مشترک» چگونه تشکیل شد

دکتر محمود بازرگانی، زندانی سیاسی پیش از انقلاب اسلامی ایران: براساس شرایط حاکمیت رژیم پهلوی و سرکوبی که در آن دوره برای فرهیختگان جامعه ایجاد شده بود، بخش قابل توجهی از مردم به مبارزه با رژیم پرداختند. سازمان‌های نظامی به تکاپو افتادند تا مردم را سرکوب کنند. یک از مسائلی که در این سرکوب‌ها و زندانی‌کردن ها دیده می‌شد این بود که هر نهادی که به سرکوب دست می‌زد به دیگر سازمان‌ها اطلاع نمی‌دهد مثلا شهربانی به ژاندارمربی اطلاع نمی‌داد به خاطر همین خیلی مسائل اصلا برملا نمی‌شد.

اواخر سال 49 و اوایل سال 50 بود که سازمان‌های نظامی امنیتی چون موساد و سیا تصمیم گرفتند سرکوب مبارزین را از کانالی مشترک انجام دهند، تا آنها راه فرار پیدا نکنند بنابراین طرح اولیه «کمیته مشترک ضد خرابکاری» نوشته شد و همان مأموران هم به کمیته مشترک تحت مدیریت واحد منتقل شدند.

 

به نوعی این کمیته مشترک یک بانک اطلاعاتی محسوب می‌شد که زندانی‌هایش توسط عوامل مختلف دستگیر می‌شدند و از برخی شهرستان‌ها هم بنا به اهمیت زندانی به اینجا منتقل می‌شدند. بنابراین زندان کمیته مشترک مرکزیت داشت و شیوه‌های مخوف بازجویی نیروهای امنیتی که در اسرائیل تعلیم دیده بودند در اینجا اعمال می شد.

بسیاری از چهره‌های مشهور قبل از انقلاب اسلامی در این زندان تحت سخت‌ترین شکنجه‌ها قرار گرفتند. حال نمایش «کمیته مشترک» مخاطب را به عمق این شرایط می‌برد. در حال حاضر کشور ما تحت مواجهه هجمه های سنگین تطهیر خاندان پهلوی قرار دارد ، آنها تلاش دارند تاریخ را قلب کنند گویی اصلا محمدرضا پهلوی اطلاعی از وجود چنین زندانی نداشته است. بنابراین کسانی که در این راستا اسناد و اطلاعات، تحصیلات و مسئولیت دارند، می‌بایست احساس مسئولیت کنند و وارد کار شوند.

در بحث تئاتر هم باید گفت که نسل جوان هنردوست می‌بایست اینجا بیایند و از نزدیک با این مسائل آشنا شوند این خیلی برای ما ارزشمند است. ارتباط نسل امروز با موزه عبتر و آنچه بر زندانیان سیاسی گذشته، خیلی مهم است. امیدوارم دغدغه دوستان وزارت فرهنگ و ارشاد ما هم همین باشد و این تئاتر دستمایه ای برای تاریخ معاصر ما به مخاطبان باشد.

*همه‌تان اینجا کور و کر هستید!

جلوتر می‌رویم. ما را به اتاقی هدایت می‌کنند که پر از عکس‌های پهلوی‌ها از رضاخان تا محمدرضا و آرم شیر و خورشید است. در یک ردیف می‌ایستیم. آژانی با چوبی به دست جلو می‌اید و عصبانی به چشمانمان خیره می‌شود و می‌گوید کسی خامنه را می‌شناسد؟ هیچ کس صحبت نمی‌کند جز یکی دو نفر که کتک خورده‌اند و ناله می‌کنند. در  یک اتاقی با صدای نخراشیده آهنی باز می‌شود دو دختر زخمی و گریان به زور مأموران از آنجا بیرون می‌آیند.


*هجمه‌ها را به خاطر شهدا به جان می‌خریم

مأموری به آنها می‌گوید اینها را شناسایی کنید، کدام یکی‌شان بود؟ در صورت همه مان چراغ قوه می‌اندازند. اتاق تاریک است. دخترها یکی یکی مردان و زنان را می‌بینند و سه نفر را از بین آنها بیرون می‌کشند و به انفرادی می‌برند. همه از نگرانی و ترس چشمانشان گرد شده و دهانشان باز مانده است. آژان می‌گوید همه تان که به اینجا آمده‌اید کور و کر هستید! دو مرتبه درب یک اتاق دیگر باز می‌شود و همه را بدانجا هدایت می‌کنند...

میلاد جباری مولانا، طراح و کارگردان نمایش کمیته مشترک: تئاتر یک هنر استراتژیک است. هر شکستی در آن یک دریچه جدید به روی هنرمند باز می‌کند. نخستین دریچه برای ما در باغ موزه قصر سال 93  گشوده شد آنجا با زندانی‌های سیاسی پیش از انقلاب و داستان‌های آنها مواجه شدم. سال 94 در زندان قصر به صحنه رفتیم و سال 97 به دعوت نادر برهانی مرند دو مرتبه کار را اجرا کردیم.

آن نمایش در جشنواره تئاتر فجر سال گذشته استقبال خوبی داشت. به نظر من موزه زنده در کشور ما یک اتفاق نوین محسوب می شود که اگر بدان بها داده شود، توریست‌های زیادی را جذب می‌کند. از سوی دیگر یک کلاس درس تاریخ است آنچه در کتاب‌ها جوانان خوانده‌اند را عملی و به چشم می‌بینند. در این کارها سعی کردیم به ساختار هنری آثار پایبند باشیم، مستندات برایمان خیلی مهم بود. موزه عبرت البته یکی از سخت ترین کارهایی بود که تجربه کردیم چرا که ساختمان اینجا معماری خاصی دارد و این خودش اجرای نمایش را دشوار می کرد و اگر همکاری بین گروه اجرایی و مسئولان موزه نبود، اثری خلق نمی‌شد.


درصورتی که این دست نمایش‌ها در لوکیشن‌هایی چون حمام فین کاشان هم اجرا شود، خیلی ارزشمند است نخست اینکه برای تعداد زیادی افراد کارآفرینی می‌کند و دوم ارزش افزوده‌اش برای جذب مخاطب داخلی و خارجی موزه‌ها زیاد است. نمونه چنین نمایش‌هایی در شرایطی که به شفاف سازی تاریخ نیاز داریم، خیلی اززشمند است.

این نمایش از شنبه(28 دی ماه) به مدت دو روز تمام عوایدش به سیل زدگان سیستان و بلوچستان تقدیم می‌شود.

در پایان بگویم اجرای چنین نمایشی در شرایط فعلی قدری برایمان سخت بود ، هجمه‌های زیادی وجود دارد ما همه را به خاطر شهدا به جان می‌خریم، بخاطر کسانی که در این سلول‌ها ساعت‌های عمرشان را گذراندند  و سال‌ها و ماه‌ها در این فضایی که حتی یک لحظه‌ سنگینی‌اش را نمی‌توان تحمل کنند، استقامت کردند. 


*از خون جوانان وطن لاله دمیده

از کریدورهای خون آلود و افراد تحت شکنجه گذشتیم تا به حیات موزه عبرت رسیدیم. هوا و جو این ساختمان بسیار سنگین و سرد است. بازیگران یکی یکی با زنجیرهای به پا بسته ، زخمی و خسته از درب‌ها بیرون می‌آمدند و همه دور حوض حیاط گرد آمده و شعر «از خون جوانان وطن لاله دمیده» را خواندند. هوا گرم می‌شود. موقع اذان مغرب است و از بلندگو اذان پخش می‌شود.

انتهای پیام/

 

منبع : خبرگزاری فارس


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار هنری

فراخوان مسابقه تبلیغات فجر چهل‌وسوم منتشر شد

فراخوان مسابقه تبلیغات فجر چهل‌وسوم منتشر شد
2024-11-28T15:40:37+03:30
فراخوان بخش مسابقه تبلیغات سینمای ایران چهل و سومین جشنواره فیلم فجر منتشر شد.

بازیگران درجه یک بریتانیایی در سریال گای ریچی جمع شدند

بازیگران درجه یک بریتانیایی در سریال گای ریچی جمع شدند
2024-11-28T15:40:36+03:30
تام هاردی، هلن میرن و پیرس برازنان در سریال گای ریچی نقش‌آفرینی می‌کنند.

«خانه عروسک: قسمت دوم» ۲ اجرایی شد

«خانه عروسک: قسمت دوم» ۲ اجرایی شد
2024-11-28T14:07:16+03:30
در روزهای پایانی اجرا نمایش «خانه عروسک: قسمت دوم» به کارگردانی آشا محرابی در تالار چهارسوی تئاتر شهر ۲ اجرایی شد.

آغاز «من‌کشی» در عمارت نوفل لوشاتو

آغاز «من‌کشی» در عمارت نوفل لوشاتو
2024-11-28T13:40:36+03:30
اجرای نمایش «من‌کشی» با کارگردانی مشترک مریم رادپور و سلیم ثنایی در عمارت نوفل لوشاتو آغاز شد.

«دشت می‌خواند» موفق به کسب جایزه از جشنواره یوکی شد

«دشت می‌خواند» موفق به کسب جایزه از جشنواره یوکی شد
2024-11-28T12:20:36+03:30
فیلم کوتاه «دشت می‌خواند» به نویسندگی و کارگردانی گیتا فیضی، موفق به کسب جایزه بهترین فیلم از جشنواره یوکی اتریش شد.

مروری بر زندگی و آثار مارکو گریگوریان در موزه هنرهای معاصر تهران

مروری بر زندگی و آثار مارکو گریگوریان در موزه هنرهای معاصر تهران
2024-11-28T12:07:18+03:30
نمایشگاه «مروری بر زندگی و آثار مارکو گریگوریان» دوشنبه ۱۲ آذر در موزه هنرهای معاصر تهران افتتاح می‌شود.

اولین رویداد مشترک نقاشی ایرانی و خوشنویسی در خانه هنرمندان ایران

اولین رویداد مشترک نقاشی ایرانی و خوشنویسی در خانه هنرمندان ایران
2024-11-28T12:07:17+03:30
با همکاری مشترک موزه دانشگاه مورسیای اسپانیا و گالری خانه هنر حسام اولین رویداد مشترک نقاشی ایرانی و خوشنویسی در خانه هنرمندان ایران برگزار می‌شود.

تصویر «امید» در بهارک

تصویر «امید» در بهارک
2024-11-28T12:07:17+03:30
نمایشگاه گروهی نقاشی «امید» با نمایشگاه گردانی فاطمه شعرانی در نگارخانه بهارک برگزار می‌شود.

اصغر همت: نقش منفی وجود خارجی ندارد

اصغر همت: نقش منفی وجود خارجی ندارد
2024-11-28T12:07:16+03:30
کارگاه آشنایی با اهمیت تنفس صحیح و تسلط بر بدن در بازیگری و تاثیر آن بر صدا و بیان با حضور اصغر همت بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون عصر روز چهارشنبه ه...

شارون استون: آمریکایی‌ها نادان و متکبر هستند

شارون استون: آمریکایی‌ها نادان و متکبر هستند
2024-11-28T12:07:16+03:30
شارون استون گفت مردم آمریکا ساده لوح، نادان و متکبر هستند که موجب پیروزی دونالد ترامپ شدند.

«قضیه تفنگ چخوف» به کرمان رسید

«قضیه تفنگ چخوف» به کرمان رسید
2024-11-28T11:53:56+03:30
نمایش «قضیه تفنگ چخوف» به کارگردانی اشکان پیردل زنده برای ۲ روز در کرمان روی صحنه می‌رود.

انتشار شماره جدید «سینما رسانه»

انتشار شماره جدید «سینما رسانه»
2024-11-28T10:33:56+03:30
سری جدید مجله فرهنگی هنری «سینما رسانه» منتشر شد.  

«ساز من» به یاد بابک بیات شنیدنی می‌شود

«ساز من» به یاد بابک بیات شنیدنی می‌شود
2024-11-28T10:20:37+03:30
رادیو صبا به مناسبت سالگرد درگذشت بابک بیات برنامه موسیقی‌محور «ساز من» را به یاد بابک بیات راهی آنتن می‌کند.

فراخوان مسابقه تبلیغات فجر چهل وسوم منتشر شد

فراخوان مسابقه تبلیغات فجر چهل وسوم منتشر شد
2024-11-28T10:20:36+03:30
فراخوان بخش مسابقه تبلیغات سینمای ایران چهل و سومین جشنواره فیلم فجر منتشر شد.

افتتاح جشنواره تئاتر مقاومت در جوار مزار حاج قاسم سلیمانی

افتتاح جشنواره تئاتر مقاومت در جوار مزار حاج قاسم سلیمانی
2024-11-28T10:07:16+03:30
مراسم افتتاحیه نوزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر مقاومت هشتم آذر در جوار مزار شهید سپهبد حاج قاسم‌ سلیمانی در کرمان برگزار شد.

فراز و فرودهای «جوکر» از لودگی مردانه تا ظرافت طنز زنانه

فراز و فرودهای «جوکر» از لودگی مردانه تا ظرافت طنز زنانه
2024-11-28T08:47:16+03:30
یک فعال رسانه با اشاره به «جوکر» مردان و زنان از ظرافت‌ها و خلاقیت زنان در بخش زنانه گفته و در مقابل انتقاد کرده است که بخش مردان از این هنرمندی‌ها خالی‌ است.

روایت یک نقاش از سیدحسن نصرالله و تصویر ذهنی‌اش از فلسطین و لبنان

روایت یک نقاش از سیدحسن نصرالله و تصویر ذهنی‌اش از فلسطین و لبنان
2024-11-28T08:33:56+03:30
صدیقه سلمان هنرمند نقاش با بیان اینکه تصویر ذهنی‌اش از فلسطین و لبنان را در اثرش ترسیم کرده است، عنوان کرد در این نقاشی بر نقش کلیدی سیدحسن نصرالله در جبهه م...

برگزاری جشنواره‌ای که به اقتباس در تئاتر می‌پردازد

برگزاری جشنواره‌ای که به اقتباس در تئاتر می‌پردازد
2024-11-28T08:07:16+03:30
دبیر نخستین جشنواره ملی «تئاتر اقتباس» اعلام کرد که این رویداد روی اقتباس از ادبیات کهن و معاصر ایران زمین در تئاتر متمرکز است.

ماجرای کشف یک گنج مدفون شده و دردسرهای یک سوژه غیرقانونی

ماجرای کشف یک گنج مدفون شده و دردسرهای یک سوژه غیرقانونی
2024-11-28T07:53:56+03:30
حسام اسلامی کارگردان «رویاباف و قاضی» با اشاره به سوژه متفاوت مستند عنوان کرد که همکاری با تهیه‌کننده بین‌المللی به فیلمساز فرصت می‌دهد تا به پخش بین‌المللی ...

توضیح روابط عمومی ساترا درباره توقف انتشار برنامه «اکنون»

توضیح روابط عمومی ساترا درباره توقف انتشار برنامه «اکنون»
2024-11-27T19:40:37+03:30
روابط عمومی ساترا توضیحاتی را درباره برنامه «اکنون» و واکنش مدیرعامل فیلیمو منتشر کرد.

از ۵۲ سال فعالیت سینمایی ایرج رامین‌فر تجلیل شد

از ۵۲ سال فعالیت سینمایی ایرج رامین‌فر تجلیل شد
2024-11-27T17:27:17+03:30
نکوداشت ۵۲ سال فعالیت هنری ایرج رامین‌فر با حضور مخاطبان و جمعی از چهره‌های فرهنگ و هنر در سالن شهناز خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

مستند «آقارضی» در خانه هنرمندان ایران روی پرده می‌رود

مستند «آقارضی» در خانه هنرمندان ایران روی پرده می‌رود
2024-11-27T17:27:17+03:30
فیلم مستند بلند «آقا رضی» یکشنبه ۱۱ آذر در سینماتک خانه هنرمندان ایران به نمایش درمی‌آید.

روایت زندگی تهیه کننده فقید در مستند «حدیث یاران»

روایت زندگی تهیه کننده فقید در مستند «حدیث یاران»
2024-11-27T17:00:36+03:30
مستند «حدیث یاران» با روایتی از زندگی احمد شریف‌زاده تهیه کننده رادیو، روی آنتن شبکه رادیویی قرآن می‌رود.

امیریل ارجمند به «یکی از ما» می‌آید

امیریل ارجمند به «یکی از ما» می‌آید
2024-11-27T16:47:17+03:30
امیریل ارجمند بازیگر سینما و تلویزیون امشب مهمان برنامه «یکی از ما» خواهد بود.

پخش مجله تصویری «قرارگاه» از شبکه قرآن

پخش مجله تصویری «قرارگاه» از شبکه قرآن
2024-11-27T16:47:17+03:30
برنامه مجله تصویری «قرارگاه» شامگاه امشب چهارشنبه هفتم آذر با موضوع روایت مقاومت روی آنتن شبکه قرآن و معارف سیما می‌رود.

برنامه «اکنون» با یک قسمت غیرقابل انتشار شد!

برنامه «اکنون» با یک قسمت غیرقابل انتشار شد!
2024-11-27T15:53:57+03:30
قسمت اول برنامه «اکنون» با اجرای سروش صحت و با حضور علیرضا قربانی پس از یک قسمت توسط ساترا غیرقابل انتشار تشخیص داده شد.

برنامه کتابی سروش صحت با یک قسمت توقیف شد!

برنامه کتابی سروش صحت با یک قسمت توقیف شد!
2024-11-27T15:40:36+03:30
قسمت اول برنامه «اکنون» با اجرای سروش صحت و با حضور علیرضا قربانی پس از یک قسمت توسط ساترا توقیف شد.

«خسرو» به تالار حافظ رسید

«خسرو» به تالار حافظ رسید
2024-11-27T15:27:19+03:30
نمایش «خسرو» به نویسندگی و کارگردانی حامد شیخی پس از اجرا در کشور ارمنستان و ترکیه  از ۸ آذر در تالار حافظ روی صحنه می‌رود.

میکائیل شهرستانی بازیگر «اینک انسان» حمیدرضا نعیمی شد

میکائیل شهرستانی بازیگر «اینک انسان» حمیدرضا نعیمی شد
2024-11-27T14:53:56+03:30
میکائیل شهرستانی، اولین بازیگر نمایش «اینک انسان» به کارگردانی حمیدرضا نعیمی شد.

انتصاب مشاور موزه‌ها و میراث هنر معاون هنری

انتصاب مشاور موزه‌ها و میراث هنر معاون هنری
2024-11-27T14:27:16+03:30
نادره رضایی در حکمی رضا دبیری‌نژاد را به عنوان مشاور موزه‌ها و میراث هنر منصوب کرد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)