میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی رویداد، برنامه «قرارگاه» شب گذشته ۱۰ دی با عنوان «برای حاج قاسم» با مروری بر جریان های ادبی و هنری متاثر از مکتب حاج قاسم روی آنتن شبکه قرآن و معارف سیما رفت.
در این برنامه محسن مومنی شریف پژوهشگر و نویسنده با بیان اینکه در پنج سال گذشته به اندازه یک برهه تاریخی حوادث اتفاق افتاده است، گفت: بعد از شهادت حاج قاسم با کرونا مواجهه شدیم. بعد حوادث دیگری مانند هفت اکتبر و انتخابات و دیگر اتفاقات رخ داده است که هنرمندان باید وظیفه خود دانسته و نسبت به آنها واکنش نشان میدادند. هنرمندان مسئول و متعهد واقعا کارهای خوبی ارائه دادند.
وی با بیان آماری از حوزه های مختلف ادامه داد: در حوزه کتاب بیش از ۸۰۰ عنوان کتاب با نام و موضوع حاج قاسم منتشر شده است. در حوزه مستند کارهای خوبی شده که در حد کارهای فراملی بوده است. در حوزه هنرهای تجسمی به ویژه کاریکاتور بسیار اقدامات مطلوبی رقم خورده است و کاریکاتوریست های جهانی واکنش خوبی داشتند. در حوزه هنرهای نمایشی حوزه هنری کارهای زیادی داشتیم. همچنین در شعر که در اوج قرار داریم و سه مجموعه خوب از اشعاری که همه شاعران سرودند و ادای دین کردند، منتشر شده است. در حوزه رمان و داستان کاری انجام نشده است چون زمان بر است و مانند کارهای ژورنالیستی نیست. اما از نویسندگان خوب میدانم کارهایی در حال انجام است. در تاریخ شفاهی کارهای خوبی انجام شده است. در حوزه سینما کار در خوری وجود ندارد گرچه سریالی در صدا و سیما در دستور کار قرار دارد.
مومنی شریف با بیان اینکه بعضی از هنرمندان بزرگ مانند محمود دولت آبادی نسبت به شهادت حاج قاسم اعلام موضع کردند، اظهار کرد: از آنجایی که اتفاق سقوط هواپیمای اوکراینی بعد از شهادت ایشان رقم خورد برای برخی که شجاعت ورود به این مسأله را نداشته باشند، مزید بر علت شد تا هنرشان را در این هویت ملی دخیل نکنند.
این پژوهشگر هنری ادامه داد: حاج قاسم خودش پرچم است و اردوگاه حق و باطل را نشان میدهد. طبیعتا دشمن این پرچم حق را نمیپذیرد و شروع به برچسب زنی میکند. در کل احساس جامعه هنری نسبت به شهید سلیمانی احساس افتخار آمیز و مثبتی بوده گرچه کاری در خور این شهید هنوز از جامعه هنری تولید نشده است.
حاج قاسم فرماندهی فراتر از یک چهره نظامی
در ادامه این برنامه محمدرضا وحید زاده عضو هیئت علمی پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی به بیان نکاتی پرداخت و تصریح کرد: نیازمند ارزیابی دقیقی هستیم که آیا توانستیم حاج قاسم را به مردم بشناسانیم؟ چطور میشود چهره ای مانند حاج قاسم منشأ اثر در همه حوزه ها باشد؟ در این راستا هرکاری کنیم کم است. پایانی برای این کار مدنظر نیست چهره حاج قاسم به عنوان معنادهنده به این عرصه است.
وحیدزاده ادامه داد: اینکه حاج قاسم توانمندی ویژه ای داشت مهم نیست بلکه مهم این است که آیا حوزه فرهنگ و هنر توانسته آن را درک و به مخاطب انتقال دهد؟ حاج قاسم به مثابه یک مکتب است و فراتر از یک چهره نظامی است.
در ادامه سید محمدرضا میری دبیر نهضت مردمی پوستر انقلاب مهمان برنامه شد و بیان کرد: جریان گرافیک بعد از شهادت حاج قاسم در چند محور بوده است. در آستانه سالگرد شهادت حاج قاسم جریان گرافیک در موقعیت خوبی قرار گرفته است. شبکه سازی و جریان چالاک انقلاب در زمینه گرافیکی مشهود است و هنر جوانان به آزمون بزرگی تبدیل شد. این اتفاق آزمونی برای هنرمندان بود تا جریانی را که برای «طوفان الاقصی» و لبنان و فعالیتهای دیگر این روزها رقم خورد به خوبی بشناسند.
تفکر حاج قاسم یعنی مقاومت را باید ترویج دهیم
سپس حمید نیلی مدیرکل سابق هنرهای نمایشی مهمان دیگر برنامه «قرارگاه» بود که با طرح این سوال که در این پنج سال در هنرهای نمایشی چه اقداماتی انجام گرفته است؟ عنوان کرد: سوگواره ای به نام سردار آسمانی شکل گرفت و در چهلم شهادت ایشان، در همه استان ها برگزار شد. این سوگواره همراه با جشنواره تئاتر فجر به مدت سه سال برپا شد. در دومین دوره بخش نمایشنامه نویسی نیز اضافه شد که تا امروز در حال برگزاری است.
میلاد عرفان پور آخرین مهمان برنامه «قرارگاه» بود که به وضعیت شعر و شاعران در موضوع حاج قاسم پرداخت و گفت: از قبل از شهادت حاج قاسم، موج شعر گفتن برای این قهرمان آغاز شده بود و بعد از شهادتشان موج دیگری راه افتاد و چندین مجلد تحت عنوان «مرد میدان» از سوی مکتب حاج قاسم گردآوری شد.
عرفان پور در پایان بیان کرد: دغدغه ای که این چند ساله داشتم این است که حاج قاسم محدود به ایام خاص و سالگرد خاص نیست بلکه در همه تاریخ بی مانند است و هم در حماسه و عرفان و هم رسیدنش به خدا یکی بوده است. امیدواریم این اسطوره را در همه ایام سال برای نسل جوان با شعر و پویانمایی و داستان معرفی کنیم.
منبع : خبرگزاری مهر
«امیلیا پرز» با ۱۴ نامزدی پیشتاز بفتا ۲۰۲۴ شد
اعلام جزییات مراسم یادبود ژاله علو در خانه هنرمندان ایران
مصطفی امامی مجری برنامه صبحگاهی شبکه افق شد
سهم مدیران سینمایی در انتخابهای فجر؛ چرا دوره چهلوسوم متمایز است؟
روایت تاریخ عراق و تولد مقاومت در مستند «جمال»
معرفی ویژه برنامههای رادیو در سالروز شهادت امام هادی (ع)
حاج قاسم از زاویه عملیات جنگی؛ این تصاویر دیده نشده بود
انتشار «پاییز» سالار عقیلی برای «آخرین دیدار»
کارگردان «دیفن هیدرامین»: بازیگران من سربازهای صحنه هستند
جشنواره «عمار» به ایستگاه پایانی رسید؛ پاسداشتی برای هنرمند متعهد یمنی
بازگشت «کامکارها» به عرصه کنسرت؛ «آتش زنده» به پایتخت رسید
جشنواره «عمار» به ایستگاه پایانی رسید
اعلام جزییات اولین برنامه صبحگاهی شبکه افق؛ بیننده «ایران من» باشید
کاهش فروش سینماهای اسپانیا در سال ۲۰۲۴؛ «درون بیرون ۲» هم کمک نکرد
بررسی «آلبوم خانوادگی من» و «شهر زنده» در شبکه مستند
نمایش آثار متأخر انیمیشن کوتاه ایرانی در خانه هنرمندان ایران
تأملی بر پیام رهبر انقلاب به ششمین نشست افق تحول رسانه ملی
انتشار تیزر رسمی نوزدهمین جشنواره تئاتر مقاومت
برگزاری یک کنسرت با تکنیک «لوپ استیشن» در شیراز
«پرسونا» در سینماتک خانه هنرمندان ایران روی پرده میرود
«ویولتا» در کاخ هنر روی صحنه میرود
«هدویگ» را با ترکیبی از بازیگران حرفهای و جوان تماشا کنید
حضور جوانان در کنار حرفهای در «هدویگ»
لزوم توجه به نقش اقتصاد و تنظیمگری در توسعه اکوسیستم رسانهای
چگونه شهادت یحیی سنوار روحی تازه به جبهه مقاومت داد؟
از مواجهه با «اسید آمینهها» در جهان ذهنی هنرمند تا سنگینی معماری یک حمام بر آثار
نقاشان «جمال حبیب» سردار دلها را به گالری عالی آوردند
اعلام جزییات جشنواره تئاتر «خوشه پروین» با رونمایی از پوستر
در کنسرت «نغمه های ناگهان» چه گذشت؟؛ اجرای چهارم «طرز تازه» در وحدت
علیرام نورایی در نقش خسرو گلسرخی؛ «شکلات ششم» یک پرونده پنهان امنیتی را باز کرد