میرنیوز

نهضت امام حسین(ع) یک حرکت چریکی نیست، یک حرکت گفتمانی است

نهضت امام حسین(ع) یک حرکت چریکی نیست، یک حرکت گفتمانی است 2020-08-29T11:48:02+04:30

به گزارش خبرگزاری مهر، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، در چهارمین نوبت از مراسم عاشورا و امروز ما در سخنانی با موضوع «مفهوم فساد و اصلاح در نهضت عاشورا» با بیان اینکه در نهضت عاشورا کلمه اصلاح زیاد استفاده شده، گفت: بعضاً معنای این کلمات در طول زمان تغییر می‌کند. معنای مدرن اصلاح، تحت تاثیر انقلاب‌های جدید است و اصلاح در برابر انقلاب بکار می‌رود. اصلاح به معنای مدرن آن بعنوان یک حرکت تدریجی و محافظه کارانه در برابر انقلاب است که عمیق و ناگهانی است.

وی افزود: قبل از انقلاب، برخی متفکران چپ، برای حرکت حسینی به جای نهضت و اصلاح از کلمه قیام استفاده می‌کردند، در حالی که واژه قیام بار چریکی و نظامی دارد، اما نهضت حسینی چنین ادبیات و حالتی ندارد. مرحوم شریعتی برای حرکت حسینی واژه انقلاب را به کار می‌برد. لازمه انقلاب در آن زمان، جمع آوری تسلیحات و نیروی نظامی بود و چنین فضایی را ایجاد کردند که حرکت امام حسین (ع) قیام است. در حالیکه در ادبیات امام حسین (ع) واژه خروج وجود دارد که معنایش حرکت و از جای خود تکان خوردن است و همچنین امام واژه اصلاح را بکار بردند.

به گفته فیرحی اصلاح در ادبیات سنتی در برابر فساد یا افساد است و فساد یعنی چیزی از درون خراب شود. در نظریات کلاسیک فساد دو گونه است: یکی تدریجی، مثل زنگ زدن آهن. یعنی حکومت خود بخود از درون به صورت تدریجی فاسد می‌شود. نوع دوم فساد حالت دفعی و بیرونی دارد که به آن افساد می‌گویند، مثل اینکه بر آهن اسید بریزیم.

وی با اشاره به یک تقسیم بندی دیگر فساد را دو گونه دانست: یک نوع کم شدن محتوا و لاغر شدن و یک نوع فساد با افزوده شدن موارد غیر به محتوا و آلودن. طبعاً اصلاح هر نوع فساد، باید عکس آن اتفاق باشد؛ یعنی اگر محتوای صحیح کم‌رنگ شده باشد، باید آن را تقویت کرد و اگر افزوده‌های خارجی داشته باشد، باید آنها را پیراست و زدود.

این پژوهشگر فقه سیاسی با بیان اینکه «هر جامعه‌ای معیار خودش را دارد و فسادی که رخ می‌دهد در تغییر آن معیار است»، افزود: معیار حسین بن علی (ع) که نگران تغییر آن بود و فساد را تغییر آن می‌دانست، سنت پیامبر بود و فساد از نظر امام حسین (ع)، یعنی کم و زیاد شدن اجرای سنت پیامبر (ص) و اصلاح از نگاه ایشان بازگشت به سنت پیامبر (ص) بود.

فیرحی عوض شدن تفسیر وحی و تحریف سیره پیامبر (ص) را دو تغییری دانست که در سالهای پس از پیامبر رخ داد و توضیح داد: از نظر امیرمومنان، فساد یعنی از جا درآمدن سنت و سیره پیامبر (ص). نظم اجتماعی که پیامبر ایجاد کرده بود، مبتنی بود بر انسان آزاد مومن و این انسان جامعه را به درستی می‌سازد. در زمان خلیفه دوم، عمر گفت اگر من کج رفتم چه می‌کنید؟ گفتند با شمشیر راستت می‌کنیم؛ یعنی معیار و شاقول مشخص بود و آن سیره و سنت رسول خدا (ص) بود.

وی معجزه دیگر پیامبر (ص) غیر از قرآن را تشکیل حکومتی مبتنی بر قرارداد و توافقات برشمرد و گفت: حتی مبدا اختلاف و جنگ با یهودیان مدینه هم دوره پیامبر نبود، بلکه ناشی از اختلاف با اوس و خزرج بود که پس از افول تنش، پیامبر (ص) حقوق یهود را برمی‌گرداند. در مورد مسیحیان حتی بیش از این است و پیامبر (ص) می‌گوید شما مثل مایید. پیامبر (ص) دولت را براساس توافق و قرارداد و جامعه مدنی شکل داده بود و دولت کوچک در کنار جامعه بزرگ را شکل می‌داد. اما بنی امیه جامعه را لاغر کردند و حقوق مردم و آزادی انسانها را کاهش دادند و دولت را فربه و مطلقه کردند.

فیرحی با اشاره به خطبه‌ای که سیدالشهدا در مکه قبل از سفر به کربلا یا سال قبل بیان می‌کند، گفت: ایشان در این خطبه که در منا بیان شده، تفسیر و تصویر دقیقی از جامعه ارائه می‌دهد و خطاب به نخبگان دینی و اجتماعی می‌فرماید: شما کاری کردید که هیبت جامعه شکسته شد و بازی را باختید. همه چیز در اختیار حکومت قرار گرفته و حکومت هم دین را طوری که می‌خواهد ارائه می‌دهد. شما اعتبارتان را از دست ندادید، جز به خاطر اختلافتان در حق و سنت پیامبر که موجب گم شدن سیره و راه درست شد.

این استاد علوم سیاسی چهار وضعیت ممکن در کشورها را این گونه برشمرد: ۱. جامعه قوی و دولت قوی، که هر کدام کار خود را می‌کند مثل دولتهای اروپایی، ۲. جامعه ضعیف و دولت ضعیف، یعنی نه جامعه می‌تواند دولت را تغییر دهد و نه دولت جامعه را مثل یمن، ۳. جامعه قوی و دولت ضعیف، که جامعه، دولت را سرنگون می‌کند و ۴. دولت قوی و جامعه ضعیف که دولت همه فضای فرهنگی، دینی، آزادی و حرکتهای اجتماعی را تصرف می‌کند.

وی درباره وضعیت نوع چهارم گفت: در این شرایط دولت هم قانونگذار است و هم مفسر و جامعه را لاغر می‌کند و به اصطلاح خون جامعه را می‌مکد. اما مردم چاره ای جز چاپلوسی دولت ندارند تا باقی بمانند. نخبگان جامعه در چنین شرایطی رو به سوءاستفاده می‌آورند و علما هم شرایط دین را تحریف می‌کنند تا با سلیقه حکومت تطبیق پیدا کند. از همین روست که امام حسین (ع) در توصیف آن شرایط می‌فرماید: جامعه توانش را از دست داد و تبدیل به مستضعفانی شد که در برابر اربابان مطیعند و بخاطر نان شب، کمر خم کردند.

به باور فیرحی، مستضعف یعنی کسی که توسط قدرت و حکومت ضعیف شده و آنها جامعه را لاغر و ضعیف کردند تا در حکمرانی هر تقلبی که بخواهند بکنند و حقایق را وارونه کنند و هر خط و سیاستی که می‌خواهند بگذارند. هرکس شرورتر و زورگوتر استوارتر. به هر شهری بروی، منبرهایی وجود دارد که با صدای بلند استبداد را توجیه می‌کنند. دین در واقع وسیله حکومت شده و بی اعتمادی مردم به نخبگان دینی به دین سرایت می‌کند و اعتقاد مردم به خدا از دست می‌رود.

این پژوهشگر دینی با اشاره به متنی که بعنوان وصیتنامه امام حسین (ع) مطرح است، گفت: در این وصیت ایشان شرایط مدینه را تشریح کرده است. چون راه خروج بر امام بسته شده، ایشان ناگهانی و بصورت پوششی از مدینه و مکه خارج می‌شود و می‌فرماید من بی دلیل یا از سر خوشی خروج نکردم، بلکه می‌خواهم به سیره جدم باز گردم. می‌فرماید من در این مسیر نظرم را خواهم گفت، هرکس خواست بپذیرد و هرکس خواست رد کند و من صبر می‌کنم تا تقدیر الهی رخ دهد.

وی ادامه داد: در ابتدای حکومت امیرمومنان هم شعار اصلی بازگشت به سیره پیامبر است، اما آنقدر سیره تغییر کرده که کسی نمی‌داند سیره پیامبر (ص) چیست. این به اصطلاح تغییر دی ان ای جامعه است. مشخص می‌شود نهضت امام حسین (ع) یک حرکت چریکی نیست، بلکه یک حرکت گفتمانی و روشنگرانه است. در زمان ضعف جامعه، بهترین حالت آگاهی بخشی است یعنی مشخص کردن شرایط، نه درمان، یعنی مردم بفهمند مشکل چیست. امام حسین (ع) به دنبال مبارزه نبود، دنبال فرار از بیعت بود، مبارزه از ادبیات چپ وارد ذهنیت مذهبی ما شد، امام نه دنبال جنگ بود و نه می‌خواست بیعت کند، یعنی نه با حاکم و نه علیه دولت، بلکه نوعی مبارزه منفی و در حالی که می‌خواست بیعت نکردن خود را به همه اعلام کند، انتظار پیروزی هم نداشت.

فیرحی افزود: کوفیان به دلیل ترس از شام به امام حسین (ع) تمایل داشتند، اما جرات میدانداری نداشتند و به همین دلیل فرزدق به امام می‌گوید: قلوب کوفیان با توست اما شمشیرهایشان با امویان است. این تناقض کامل درون مردم، نتیجه عملکرد انحرافی حکومت است و سیدالشهدا می‌فرماید: درست است و مردم بنده اموالشان هستند و اگر تناقضی بین دنیا و دین باشد، بسوی دین نمی‌آیند.

نشست‌های «عاشورا و امروز ما» به همت انجمن اندیشه و قلم، بنیاد اندیشه و احسان توحید و کانون توحید در محل این کانون با رعایت دستورات بهداشتی برگزار و شبها ساعت ۲۱ از صفحه instagram.com/andisheqalam/live نیز پخش می‌شود.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

رجزخوانی مداح ایرانی در حمایت از غزه و لبنان

رجزخوانی مداح ایرانی در حمایت از غزه و لبنان
2024-12-04T10:54:00+03:30
نماهنگ منتصرون اثر جدید مرکز موسیقی مأوا با حال و هوای حماسی منتشر شد تا با زبان هنر به مردم لبنان و غزه بگوید، ما پشتیبان شماییم.

«منتصرون» رجزخوانی مداح ایرانی در حمایت از غزه و لبنان

«منتصرون» رجزخوانی مداح ایرانی در حمایت از غزه و لبنان
2024-12-04T10:40:39+03:30
نماهنگ منتصرون اثر جدید مرکز موسیقی مأوا با حال و هوای حماسی منتشر شد تا با زبان هنر به مردم لبنان و غزه بگوید، ما پشتیبان شماییم.

اجتماع عزاداران فاطمی در امامزاده صالح برگزار می‌شود

اجتماع عزاداران فاطمی در امامزاده صالح برگزار می‌شود
2024-12-04T10:00:39+03:30
اجتماع عزاداران فاطمی روز پنجشنبه ۱۵ آذر در امامزاده صالح تجریش برگزار می‌شود.

کتاب «راهنمای جامعه‌شناسی اخلاق» روانه بازار نشر شد

کتاب «راهنمای جامعه‌شناسی اخلاق» روانه بازار نشر شد
2024-12-04T10:00:39+03:30
کتاب «راهنمای جامعه‌شناسی اخلاق» به کوشش استیون هیتلین و استیفان وایزی با ترجمه مجید جعفریان و همکاران منتشر شد.

بیست‌وسومین همایش تلاوت قرآن بنگلادش با حضور قاری ایرانی برگزار شد

بیست‌وسومین همایش تلاوت قرآن بنگلادش با حضور قاری ایرانی برگزار شد
2024-12-03T15:53:58+03:30
بیست‌وسومین همایش تلاوت قرآن کریم بنگلادش با هماهنگی رایزنی فرهنگی ایران در این کشور با حضور قاری اعزامی ایران برگزار شد.

رویداد روز جهانی همبستگی با مردم فلسطین در کاراکاس برگزار شد

رویداد روز جهانی همبستگی با مردم فلسطین در کاراکاس برگزار شد
2024-12-03T15:53:57+03:30
هیئتی از ایران در کنار شرکت کنندگانی از ده‌ها کشور دیگر در دو برنامه گردهمایی جهانی ضد فاشیسم و رویداد جهانی همبستگی با فلسطین در کاراکاس پایتخت ونزوئلا شرکت...

همایش «حلقه‌های میانی؛ پیشران جامعه پردازی در نظام انقلابی» فراخوان داد

همایش «حلقه‌های میانی؛ پیشران جامعه پردازی در نظام انقلابی» فراخوان داد
2024-12-03T12:20:37+03:30
فراخوان همایش «حلقه‌های میانی؛ پیشران جامعه پردازی در نظام انقلابی» به مناسبت سالروز صدور بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی منتشر شد.

ذوعلم: حلقه‌های میانی در پیشرانی جامعه پردازی با چالش بروکراتیک رو به رو هستند

ذوعلم: حلقه‌های میانی در پیشرانی جامعه پردازی با چالش بروکراتیک رو به رو هستند
2024-12-03T12:20:37+03:30
رئیس اندیشگاه بیانیه گام دوم گفت: یکی از چالش‌های امروز در بحث تحقق بیانیه گام دوم را پیچیدگی بروکراسی در کشور هستند که باید برای هماهنگی حلقه های میانی و چا...

گلشنی: غالب سخنان دکتر سروش در دهه‌های اخیر غیر عقلانی است

گلشنی: غالب سخنان دکتر سروش در دهه‌های اخیر غیر عقلانی است
2024-12-03T11:53:57+03:30
استاد بازنشسته دانشگاه صنعتی شریف گفت: انتظار من از کسی که آیات قرآن را خواب‌های پیامبر می‌داند بیش از این نیست و حتی از عالمان غربی این گونه سخنان را کمتر م...

نمازی برای حفاظت از جان، مال، همسر و فرزندان که در ماه جمادی الثانی سفارش شده است

نمازی برای حفاظت از جان، مال، همسر و فرزندان که در ماه جمادی الثانی سفارش شده است
2024-12-03T11:13:56+03:30
امروز سه شنبه ۱۳ آذر همزمان با اول ماه جمادی الثانی یا جمادی الآخر است و سید بن طاووس در کتاب اقبال الاعمال، اعمالی را برای این ماه و این روز ذکر کرده است.

شعار ایام الله میلاد نور سال ۱۴۰۳ اعلام شد

شعار ایام الله میلاد نور سال ۱۴۰۳ اعلام شد
2024-12-03T11:00:37+03:30
دبیرخانه ستاد مرکزی گرامیداشت ایام الله میلاد نور شعار ایام میلاد نور سال ۱۴۰۳ را انتخاب و به همه نمایندگی‌های استانی و دستگاهی خود در داخل و خارج از کشور اب...

برگزاری اجتماع بزرگ فاطمی در روز شهادت حضرت زهرا (س)

برگزاری اجتماع بزرگ فاطمی در روز شهادت حضرت زهرا (س)
2024-12-03T09:40:37+03:30
اجتماع بزرگ فاطمی روز پنجشنبه ۱۵ آذر با مداحی ذاکرین اهل بیت در میدان فاطمی برگزار می‌شود.

بررسی انحرافات در عصر غیبت و الزامات انتظار در کتاب «گفتارهای مهدوی»

بررسی انحرافات در عصر غیبت و الزامات انتظار در کتاب «گفتارهای مهدوی»
2024-12-03T09:40:37+03:30
کتاب «گفتارهای مهدوی» مجموعه مقاله‌ها و سخنرانی‌های آیت‌الله حاج شیخ محمد جواد فاضل لنکرانی به کوشش حجت‌الاسلام دانش از سوی انتشارات جمکران منتشر شد.

استقبال ۱۷۰۰ نفری از مسابقات سراسری قرآن بیت الاحزان

استقبال ۱۷۰۰ نفری از مسابقات سراسری قرآن بیت الاحزان
2024-12-02T15:53:58+03:30
با گذشت ۱۱ روز از آغاز نام نویسی بیستمین دوره مسابقات سراسری قرآن بیت الاحزان حجت الاسلام شاهسونی مدیر مسئول مؤسسه قرآنی فرهنگی بیت الاحزان حضرت زهرا(س) گزار...

پیگیری معافیت مالیات موسسات قرآنی با امضای ۵ مدیر ارشد قرآنی کشور

پیگیری معافیت مالیات موسسات قرآنی با امضای ۵ مدیر ارشد قرآنی کشور
2024-12-02T13:40:40+03:30
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، با اعلام خبر درخواست اصلاح لایحه قانون مالیات های مستقیم گفت تا قبل از طرح لایحه در مجلس شورای اسلامی،بخش مربوط به معافیت مالیا...

حضرت زهرا (س) نوحه‌های سیاسی را در سوگ پیامبر(ص) به مردم منتقل می‌کرد

حضرت زهرا (س) نوحه‌های سیاسی را در سوگ پیامبر(ص) به مردم منتقل می‌کرد
2024-12-02T13:40:39+03:30
حجت الاسلام محسن قنبریان گفت: ما وقتی فاطمیه را از دور که نگاه کنیم سراسر عمل می بینیم که بر باور حق است اما وقتی در ادامه تاریخ به خودمان می رسیم به باور دل...

نماهنگ «سه آیه آه» به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)منتشر شد

نماهنگ «سه آیه آه» به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)منتشر شد
2024-12-02T12:47:20+03:30
نماهنگ «سه آیه آه» به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)با اجرای  گروه تواشیح دارالقرآن نورالهدی منتشر شد.

دوستی و محبت به حضرت فاطمه (س) جان انسان را پاک می ‌کند

دوستی و محبت به حضرت فاطمه (س) جان انسان را پاک می ‌کند
2024-12-02T12:47:20+03:30
حجت‌الاسلام فاضل گفت: فضای طلبگی و تحصیل در حوزه نیز مشحون از فرهنگ فاطمی است و بر ما واجب است که این نعمت را قدر بدانیم.

سامان بخشیدن به سبک زندگی معنوی افراد، نیازمند «فقه و کلام» است

سامان بخشیدن به سبک زندگی معنوی افراد، نیازمند «فقه و کلام» است
2024-12-02T12:33:57+03:30
حجت‌الاسلام مهدی علیزاده گفت: معنویت اسلامی در نگاه مورد نظر، مساوی با هرنوع دین‌داری نیست؛ بلکه نوعی از دین‌داری است که در آن انسان با امر مقدس ارتباط زنده ...

سوره فتح را با تلاوت جواد پناهی بشنوید

سوره فتح را با تلاوت جواد پناهی بشنوید
2024-12-02T11:27:19+03:30
سوره فتح چهل و هشتمین سوره قرآن است که مدنی بوده و ۲۹ آیه دارد که با صدای جواد پناهی قاری برجسته حرم امام رضا(ع) تلاوت شده است.

کتاب «ساختار علم فقه» روانه بازار نشر شد

کتاب «ساختار علم فقه» روانه بازار نشر شد
2024-12-02T10:27:19+03:30
تاکنون کتابی جامع نگاشته نشده که ساختار فقه در آن به صورت جامع بررسی شده باشد، این تحقیق درصدد است ساختار فقه را به صورت فنی واکاوی کند.

دیدار رایزن فرهنگی ایران در مالزی با اسقف اعظم کلیسای ساراواک

دیدار رایزن فرهنگی ایران در مالزی با اسقف اعظم کلیسای ساراواک
2024-12-02T10:27:18+03:30
رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در مالزی، با اشاره به همزیستی مسالمت آمیز پیروان ادیان مختلف در ایران، گفت: توجه به معنویت و عدالت از مباحث مشترک ادیا...

آیت الله کریمی جهرمی: اطلاع‌رسانی مظلومیت‌ شیعیان پاراچنار، جهاد است

آیت الله کریمی جهرمی: اطلاع‌رسانی مظلومیت‌ شیعیان پاراچنار، جهاد است
2024-12-02T10:27:18+03:30
آیت‌الله کریمی جهرمی در خصوص خبررسانی در بحران اظهار داشت: زمانی که پیروان اهل‌بیت(ع) گرفتار این ظلم‌های طاقت‌فرسا در نقاط مختلف شده‌اند، این خبررسانی واطلاع...

نشست «فارابی و تأسیس فلسفه اسلامی» برگزار می‌شود

نشست «فارابی و تأسیس فلسفه اسلامی» برگزار می‌شود
2024-12-02T10:13:58+03:30
نشست «فارابی و تأسیس فلسفه اسلامی» سه شنبه ۱۳ آذر در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

عزاداری روز شهادت حضرت زهرا (س) ویژه ناشنوایان برگزار می شود

عزاداری روز شهادت حضرت زهرا (س) ویژه ناشنوایان برگزار می شود
2024-12-02T10:13:57+03:30
همزمان با ایام فاطمیه عزاداری ویژه ناشنوایان پنجشنبه ۱۵ آذر ماه در روز شهادت حضرت زهرا(س) برگزار می شود.

نخستین پژوهش درباره اربعین در سال ۲۰۱۵ در آمریکا انجام شده است

نخستین پژوهش درباره اربعین در سال ۲۰۱۵ در آمریکا انجام شده است
2024-12-02T08:53:57+03:30
حجت الاسلام احمدی با اشاره به اینکه دانشگاه ام. ای. تی آمریکا سال ۲۰۱۵ اولین پژوهش اربعین را انجام داده است، خواستار ورود جدی‌تر دانشگاهیان به بررسی علمی این...

ملائکه از عظمت نور حضرت فاطمه زهرا(س) مبهوت شده و به سجده افتادند

ملائکه از عظمت نور حضرت فاطمه زهرا(س) مبهوت شده و به سجده افتادند
2024-12-02T08:13:58+03:30
حجت الاسلام مسعود عالی گفت: درک و فهم این موضوع که اهل بیتی که فیض همه عالم هستند، فیض خود را از حضرت زهرا (س) می‌گیرند مشکل است.

خسروپناه: روزآمد نبودن صنعت به دلیل عدم پیوست فرهنگی است

خسروپناه: روزآمد نبودن صنعت به دلیل عدم پیوست فرهنگی است
2024-12-01T19:47:18+03:30
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اگر صنعت ما در برخی بخش‌ها روزآمد نیست، دلیل آن عدم پیوست فرهنگی در این حوزه‌ها است.

خسروپناه: روزآمد نبودن صنعت به دلیل عدم پیوست فرهنگی است/ هرجا هویت ایران اسلامی باشد شاهد پیشرفت هستیم

خسروپناه: روزآمد نبودن صنعت به دلیل عدم پیوست فرهنگی است/ هرجا هویت ایران اسلامی باشد شاهد پیشرفت هستیم
2024-12-01T18:00:38+03:30
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در آیین اختتامیه دومین دوره پویش ملی سوغات اربعین گفت:اگر صنعت ما در برخی بخش‌ها روزآمد نیست، دلیل آن عدم پیوست فرهنگی در این ح...

خسروپناه: روزآمد نبودن صنعت به دلیل عدم پیوست فرهنگی است / هرجا هویت ایران اسلامی باشد شاهد پیشرفت هستیم

خسروپناه: روزآمد نبودن صنعت به دلیل عدم پیوست فرهنگی است / هرجا هویت ایران اسلامی باشد شاهد پیشرفت هستیم
2024-12-01T17:20:38+03:30
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در آیین اختتامیه دومین دوره پویش ملی سوغات اربعین گفت:اگر صنعت ما در برخی بخش‌ها روزآمد نیست، دلیل آن عدم پیوست فرهنگی در این ح...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)