میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، محرم امسال با سالهای گذشته فرق دارد اما همه تفاوتهایش هم بد نیست. گرچه امسال دستههای عزاداری، نذریپزان و ایستگاههای صلواتی جمع شده است و نمیتوان زیر سقف عزاداری کرد اما محبت امام حسین (ع) توانسته دلها را بیش از سالهای گذشته به یکدیگر نزدیک کند.
بسیاری از هیئتیها پیش از آمدن ماه محرم، این دغدغه را داشتند که محرم امسال چگونه برگزار میشود و تکلیف جلسات امام حسین (ع) چه میشود؟ دلنگران بودند که نکند محرم امسال تحتالشعاع این ویروس منحوس قرار بگیرد تا اینکه با فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر برگزاری مراسم عزاداری محرم، دلهای عاشقان آرام گرفت. رهبر فرزانه انقلاب اما سلامتی عزاداران را هم مدنظر قرار دادند و نسبت به تبعیت از دستورالعملهای بهداشتی ستاد ملی مقابله با کرونا تأکید کردند. ابلاغ دستورالعملهای بهداشتی ستاد ملی مقابله با کرونا و اهتمام رهبر انقلاب به تبعیت از شیوهنامههای این ستاد، هیئتها و مجالس عزاداری را مجاب کرد تا در کنار شور حسینی، جلوهای از رعایت متعهدانه دستورالعملها را به صحنه آورند.
ابلاغ شیوهنامه ستاد کرونا سبب شد تا هیئتهای مذهبی و مداحان که نقش محوری در جامعه مذهبی دارند، در مواجهه با نحوه برگزاری مراسم عزاداری ماه محرم، دست به ابتکاراتی بزنند. آنها پس از اینکه متوجه شدند برگزاری عزاداری ایام محرم به سبک و سیاق گذشته چندان میسر نیست به این فکر افتادند که چگونه میتوانند مراسم عزاداری را بر اساس شیوهنامه ستاد ملی کرونا و با شکوهتر از گذشته برگزار کنند.
در همان ابتدا برخی به دنبال احیای روضههای خانگی و هیئتهای مجازی بودند. این طرح را هیئتهای مذهبی در ماه مبارک رمضان پیاده کرده بودند البته خیلی هم به دل برخی هیئتیها ننشسته بود، به جهت اینکه پیش از کرونا، طعم شیرین جلسات حضوری و ارتباط مستقیم مداح با مستمع را چشیده بودند و ارتباط غیر مستقیم و از طریق شبکههای اجتماعی برایشان اقناعکننده نبود. اغلب آنها اعتقاد داشتند که مظلومیت سیدالشهدا (ع) را باید در کوچه و خیابان فریاد زد و فضای شهر را محرمی کرد. حضور مردم در مراسمهای عزاداری در فضای باز نشان داد که میتوان با فاصلهگذاریهای اجتماعی و استفاده از ماسک در روضه شرکت کرد، میتوان برگزاری مراسمهای گوناگون در فضاهای باز و با فاصلهگذاریهای اجتماعی مناسب را نیز به عنوان یکی از راهکارها درنظر گرفت.
مداحان مطرح و هیئتهای شاخص کشور بر اساس پروتکلهای بهداشتی، مراسمشان را در فضای باز برگزار کردند. مثلاً میثم مطیعی مراسم عزاداری هیئت میثاق با شهدا را در دانشکده افسری امام علی (ع) گرفت و سعید حدادیان به همراه محمد حسین حدادیان به میدان امام حسین (ع) رفت و دیگران نیز در اقصینقاط کشور با رعایت شیوهنامههای ستاد ملی کرونا به برگزاری مراسم عزاداری پرداختند.
افرادی هم بودند همچون محمود کریمی که دست به ابتکاراتی زدهاند و عنوان «روضهخوان خیابانگرد» را به خود دادند. حاج محمود کریمی مراسم هر سالهاش را در امامزاده علی اکبر (ع) منطقه چیذر تعطیل کرده است و با راهاندازی حسینیه سیار به اقصینقاط شهر تهران میرود و روضهخوانی میکند.
روضههای خانگی یکی از آیینهای قدیمی مرتبط با ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان است، آیینی که تاحدودی به فراموشی سپرده شده است اما امسال برخی از مداحان همچون مهدی رسولی، سیدرضا نریمانی و سید امیر حسینی پیش گرفتهاند؛ آنها در ایام دهه اول محرم به کوچه پسکوچههای شهرشان میروند و برای عموم مردم روضهخوانی میکنند. این حرکت مداحان، واکنشهای زیادی را در میان مردم داشته است تا جایی که بسیاری از کارشناسان معتقدند میتوان با استفاده از این الگوها، راهکاری تازه برای عزاداریها و مناسبتهای مذهبی دیگر به کار بست.
روضههای خانگی از قدیمالایام یکی از بابرکتترین و بیریاترین جلسات روضه بوده که عموماً بزرگان حوزه ستایشگری آن را تجریه کردهاند. روضههای خانگی را بیتکلف برگزار میکردند. مراسمی که خرج و مخارج آنچنانی هم ندارد و مداح بدون میکروفون و سیستم صوت قوی و نصب یک پرچم میتواند روضهخوانی کند. نکته قابل توجه در اقدام اخیر این مداحان این است که اصراری به برگزاری روضهها با حضور جمعیت زیاد ندارند. تصاویری که این روزها در فضای مجازی منتشر میشود گویای این است که مداح با نهایتاً 10 نفر به عزاداری میپردازد.
برپایی روضههای محلی و خانگی برکات زیادی دارد از جمله اینکه باعث تقویت روابط اهالی محل و خانواده میشود، اتفاقی که گسست آن در جامعه امروزی بیش از پیش دیده میشود. مخصوصاً در آپارتمانهای امروزی که همسایگان از اوضاع و احوال همدیگر خبر ندارند، برپایی این روضهها میتواند سبب آشنایی هر چه بیشتر آنها شود و دلهایشان را با محبت امام حسین (ع) به یکدیگر گره بزند و اگر چنانچه کدورت و مشکلاتی در میانشان هست، برطرف شود. روضههای محلی و خانگی همچنین محمل مناسبی برای صلهرحم با اقوام و آشنایان است. در این مجالس بیریا نه خبری از شهرت و مقام و جایگاه است و نه از رسانه و غیره. همین موضوع نیز سبب میشود تا افراد با اخلاص کامل در کنار یکدیگر مجلس عزا برپا کنند.
یکی از اتفاقاتی که شاید این سالها سبب جدایی وعاظ و مداحان از دامنه جامعه شده بود، همین خطکشیها بین مداحان مطرح و عموم مردم بود اما یکی دیگر از ویژگیهای برپایی روضههای خانگی و محلی، ایجاد صمیمیت بین مردم با مداحان و وعاظ است. در این مجالس است که واعظ میتواند رو در روی مردم به سؤالاتشان پاسخ دهد.
اقدامی که اخیراً برخی مداحان همچون مهدی رسولی داشتند، این بود که به هیئتهای کودکانه رفتند و با آنها مراسم عزاداری را برگزار کردند. این حرکت برکاتی را بهدنبال خواهد داشت از جمله اینکه کودکان و نوجوانان از کودکی با اهلبیت (ع) ارتباط میگیرند و مداح مورد علاقهشان الگوی خوبی میشود تا آنها در این مسیر بمانند. کودکان و نوجوانان در روضههای خانگی با کمک بر برپایی روضههای خانگی از لذت پذیرایی از عاشقان اهلبیت (ع) بهرهمند میشوند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
ابوالقاسمی: تربیت مستمع قرآن همسان با تربیت قاری و حافظ لازم است
داستانهای عاشورایی نویسنده جوان درباره شهدای جوان قیام کربلا
نماز جمعه کرمانشاه به امامت حجتالاسلام غفوری برگزار میشود
مجلس عزای حضرت زهرا(س) با مداحی مهدی رسولی برگزار شد
بزرگترین لیگ دانش آموزی کشوری شروع به کار کرد
برنامه های شیخ حسین انصاریان در دهه سوم جمادی الاول اعلام شد
آیین «گلریزان لبنان در پناه امام رئوف (ع)» برگزار شد/ کمک ۲۵ میلیارد تومانی خادمیاران رضوی
مشارکت سنت اندیشه ایرانی در شکل گرفتن یک اهتمام تاریخی در فلسفه
موفقیت شیخ حسین انصاریان به دلیل پیروی از الگوی طبیبانه تبلیغ است
بحرالعلوم: هفتمین دوره شورای ارزیابی حافظان قرآن آغاز به کار کرد
حریزاوی: اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
قمی: میتوانیم از ظرفیت دختران نوجوان،در فضاهای تربیتی بهره بیشتری ببریم
تقویت حمایت از نخبگان قرآنی و ارتقاء برنامههای حمایتی از حافظان
حریزاوی:اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
«بازیهای دیجیتال و امکان چرخشهای فرهنگی» بررسی میشود
از تازه های نشر مجمع جهانی اهل بیت(ع) رونمایی می شود
صالحی: باید رونق بیشتر مساجد و حضور پرشور نسل جوان را محقق کنیم
«وضعیتشناسی مهاجران افغانستانی در ایران» بررسی میشود
نظر کانت درباره حرکت و سکون چیست؟
جامعه شناسی وقتی تبدیل به فن شود تداوم اخباری گری است
کمک ۲۲ میلیاردی هیئتیهای استان فارس به مردم لبنان
نوبت اجرای راهیافتگان به مرحله نهایی مسابقات قرآن کریم تعیین شد
نقد عقل محض کانت تفسیری سنجش ناپذیر از نظامهای فلسفی می دهد
مستندی پیرامون ترویج گفتگوهای فلسفی به سه زبان فارسی،مالایی و انگلیسی ساخته شد
سعیدی نژاد: هر بانوی ایرانی میتواند یک کارآفرین باشد
«نشست ابونصر فارابی» در کانون رسالت برگزار می شود
گردهمایی خیرین قرآنی برگزار می شود
آخوند رهبر:کشورهای عرب می توانند مقابل منافع رژیم اسرائیل بایستند
آیا برای ازدواج می توان استخاره گرفت؟
برگزاری نشستهای بررسی تولید آثار سینمایی بر مبنای اندیشه اسلامی