میرنیوز

یادنامه آیت‌الله بهجت| چرا آیت‌الله بهجت(ره) معنویات خود را اظهار نمی‌کرد؟

 یادنامه آیت‌الله بهجت| چرا آیت‌الله بهجت(ره) معنویات خود را اظهار نمی‌کرد؟ 2020-05-17T00:58:09+04:30

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، افراد زیادی در مجالس درس و روضه آیت الله بهجت رحمه‌الله علیه شرکت داشتند. در این میان هر یک از افراد خاطرات و مطالب مفیدی برای عنوان کردن دارند که هر کدام می‌تواند برای ما، مردمی که در جست‌وجوی کمالات هستیم، راهگشا باشد. از مجموع خاطرات و مطالب عنوان شده از سوی شاگردان و نزدیکان این مرجع بزرگ و عبد صالح خدا برمی‌آید که ایشان در بیان معنویات و کرامت‌های خود به شدت کتوم بودند و اسرار را مخفی نگه می‌داشتند. حتی در جلسات درس نیز از اظهار و بیان اینکه نظرات خود را به طور واضح بگویند، ابا داشتند و آرای خود را در میان مطالب دیگران مطرح می‌کردند. این اندازه خضوع و خشوع در کنار علم وافر و زهد و بندگی خالصانه، نمونه بزرگ و مهمی از سبک زندگی اسلامی برای ما محسوب می‌شود.

خبرگزاری تسنیم در گفت‌وگویی که با آیت الله محمدباقر تحریری، تولیت مدرسه علمیه مروی، انجام داده به بررسی بخشی از روحیات و سبک زندگی آیت‌الله‌العظمی محمدتقی بهجت رحمه‌الله علیه پرداخته است. آیت الله تحریری که سال‌ها در جلسات درس و روضه است الله بهجت شرکت می‌کردند درباره این عالم بزرگوار توضیح می‌دهند که: آیت الله بهجت شیوه عمومی و معمول درس‌های خارج را نداشتند تا مطلب و موضوعی را با دلایل مطرح کنند و به نقد یا تایید آن مشغول شوند. روش تدریس ایشان به این صورت بود که در درس فقه، یک کتاب را محور بحث قرار می‌دادند و آن را به طور عمیق مورد بررسی قرار می‌دادند. در عین حال سبک زندگی و سیره عملی ایشان، بندگی و خشوع در برابر خدای تعالی بود که این کار را با التزام دقیق و صحیح به دستورات اسلامی، انجام واجبات، عمل به مستحبات و پرهیز از گناهان انجام می‌دادند. هر فردی که با ایشان ملاقات و دیداری داشت متوجه می‌شد که ایشان دائم‌الذکر هستند. البته همان طور که اشاره شد، ایشان دقت داشتند تا کرامت‌ها و حتی ذکرهای خود را پنهان نگه دارند. بر همین اساس آنچه که از زندگی ظاهری آیت الله بهجت مشخص بود، زندگی زاهدانه ایشان بود، به اندازه‌ای که ایشان از هر نوع نام و نشان دور بودند و هیچ وقت نمی‌خواستند ظهور و بروزی در جامعه داشته باشند. البته به اندازه صلاح‌دید خودشان فعالیت‌های اجتماعی داشتند و حتی با حضرت امام خمینی رحمه‌الله علیه و مقام معظم رهبری ارتباطاتی داشتند، اما نمی‌خواستند در جامعه مطرح شوند.

 

کرامت‌ها را پنهان می‌کردند

می‌دانیم که آیت الله بهجت رحمه‌الله علیه به علت خلوص بندگی خود، دارای کرامت‌های بالایی بودند. آیا شما در این باره مطلبی از ایشان شنیده بودید؟

آیت الله بهجت در مورد کرامت‌ها به شدت اهل کتمان بودند و مطلبی را بیان نمی‌کردند. البته ایشان گاهی کرامت‌هایی را از بزرگان نقل می‌کردند، اما هر نوع کرامتی را بیان نمی‌کردند و آن مطالبی را که بیانگر شخصیت برجسته علمی و عبادی افراد بود، ذکر می‌کردند. ایشان سرگذشت مرحوم شیخ انصاری و همچنین سرگذشت استاد خودشان آقا شیخ محمدحسین اصفهانی را مکرر بیان می‌فرمودند. این دو بزرگوار در علم و عبادت سرآمد بوده‌اند.

به عنوان مثال آیت الله بهجت می‌فرمودند: مرحوم شیخ انصاری مراتب عالی علمی، عملی و عبادت را جمع کرده و این نوعی کرامت است. البته گاهی از تشرف شیخ به محضر امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و سایر بزرگواران نقل‌هایی داشتند که در بعضی کتاب‌ها هم آمده است.

 

بیشتر بخوانید:  نکات آیت‌الله بهجت(ره) در خصوص اهمیت شناخت شب قدر/ آیا زمان دقیق شب قدر مشخص است؟

 

کرامت‌های خودشان چگونه بود؟

خودشان هم در مقام بندگی یک سیر ظاهری و یک سیر باطنی داشتند. معمولاً سیر ظاهری بعد از اینکه شخص از یک ایمان ابتدایی صحیحی برخوردار شد، این ایمان را در عمل و در شئون گوناگون زندگی با اطاعت خالصانه از دستورات شرع اجرا می‌کند.

اطاعت خالصانه در مرحله اول شامل انجام واجبات و دوری از محرمات و سپس انجام مستحبات در حد توان است که ما از سیره آیت الله بهجت متوجه می‌شویم که این اطاعت خالصانه است. ایشان قدم راسخی داشتند و رسوخشان در انجام مستحبات و عبادات و بخشی هم کارهای اجتماعی است که آن هم خودش یک بخشی از انجام وظایف اخلاقی را عهده‌دار است.

شرکت در نماز و مجلس روضه آیت الله بهجت

می‌دانیم که شما یکی از شاگردان آیت الله بهجت بوده‌اید. آشنایی شما با ایشان چطور اتفاق افتاد؟

تقریباً اوایل دهه پنجاه بود که تصمیم گرفتم در حوزه علمیه قم مشغول به تحصیل شوم. به همین علت از تهران به قم هجرت کردم تا این توفیق را داشته باشم. آن زمان آیت الله بهجت در مسجد فاطمیه قم، امام جماعت بودند و افرادی توفیق داشتند تا در نماز ایشان شرکت کرده و به ایشان اقتدا کنند. من هم چنین توفیقی را به دست آوردم.

البته آن زمان به تازگی طلبه شده بودم و سعی می‌کردم به طور مداوم در نمازهای ایشان شرکت داشته باشم. در عین حال روزی از طریق یکی از دوستان به منزل آیت الله بهجت رحمه‌الله علیه رفتیم. پدر ما یکی از دوستان قدیمی ایشان بود و وقتی خودم را معرفی کردم، ایشان با لطف خاصی احوالپرسی گرمی کردند. از آن زمان به بعد هم علاقه زیادی برای شرکت در نمازهای جماعت آیت الله بهجت داشتم.

در منزل خودشان هیئت و مجلس روضه هم داشتند؟

بله. سال‌ها بود که ایشان در منزل خودشان روضه‌ای داشتند که در دهه آخر ماه محرم و همچنین دهه آخر ماه صفر برگزار می‌شد. این روضه تا آخر عمر پر برکت ایشان ادامه داشت و بسیار مؤثر بود.

اوایل این روضه در خانه خودشان برگزار می‌شد، اما بعد از موضوع مرجعیت که ارتباط ایشان با مردم بیشتر شد، هم درس و هم روضه به مسجد منتقل شد.

شما هم در این جلسات روضه شرکت می‌کردید؟

بله. من هم تا مدتی توفیق خدمت کردن در روضه‌های ایشان را داشتم. از این نظر هم ایشان به من لطف داشته و با محبت پدرانه و عارفانه خود مورد لطف و عنایت قرار می‌دادند.

کیفیت بالای مجالس علمی آیت الله بهجت

در عین حال شما در درس آیت الله بهجت رحمه‌الله علیه هم شرکت داشته‌اید. این توفیق چگونه برای شما حاصل شد؟

بعد از چند سال که در حوزه تحصیل می‌کردیم، تصمیم گرفتم تحصیل در درس خارج را هم شروع کنم و حوزه علمیه برای این تحصیل بسیار خوب بود. به این ترتیب وارد درس خارج آیت الله بهجت شدم.

چند جلسه که از درس گذشت، متوجه شدم درس‌ها سنگین است و برای همین درس خارج را در خدمت علمای دیگری ادامه دادم. البته همچنان با شور و اشتیاق با آیت الله بهجت در ارتباط بودم. به طوری که هر هفته جمعه‌ها یکی دو ساعت قبل از ظهر در جلسه‌ای که ترتیب داده بودند شرکت می‌کردم.

آن زمان ایشان قبل از روضه، مطالب عمومی را عنوان می‌کردند که بسیار پرفایده بود. به اقتضای تشخیصی که داشتند، گاهی مباحث اعتقادی را مطرح می‌کردند که بر محور ولایت اهل بیت علیهم السلام بود، گاهی شرح حال علما را می‌گفتند و گاهی مسائل سیاسی را مطرح کرده و بر مسائل سیاسی صدر اسلام تأکید می‌کردند تا جامعه اسلامی بداند که تحت ولایت چه کسی قرار دارد.

اما ظاهراً بعدها در درس خارج ایشان هم شرکت کردید. درست است؟

بله. حدود سال 68 بود که این توفیق را به دست آوردم تا در درس خارج آیت الله بهجت شرکت کنم. البته قبل از آن در درس خارج سایر علما هم شرکت کرده بودم و به همین علت تصورم بر این بود که می‌توانم مطالب درسی ایشان را درک کنم.

به عنوان مثال حدود ده سال در درس خارج شیخ جواد تبریزی رحمه‌الله و شش سال در درس اصول ایشان و سایر مراجع شرکت کرده بودم. به این ترتیب از حدود سال 68 تا سال 86 یعنی دو سال قبل از وفات آیت الله بهجت در درس خارج ایشان شرکت داشتم و از مطالب و آموزه‌های ایشان بهره می‌بردم.

چرا در بدو امر در جلسات درس آیت الله بهجت شرکت نکرده بودید؟ آیا ضرورتی داشته که ابتدا سال‌ها درس خارج سایر علما را دیدید و بعد وارد درس ایشان شدید؟

لازمه شرکت در درس آیت‌الله بهجت این بود که شرکت‌کنندگان بر مطالب مسلط باشند تا بتوانند مطالب را بفهمند و درک کنند.

شیوه تدریس معظم له

چرا؟ مگر شیوه تدریس ایشان چگونه بود؟

آیت الله بهجت شیوه عمومی و معمول درس‌های خارج را نداشتند تا مطلب و موضوعی را با دلایل مطرح کنند و به نقد یا تایید آن مشغول شوند. روش تدریس ایشان به این صورت بود که در درس فقه، یک کتاب را محور بحث قرار می‌دادند و آن را به طور عمیق مورد بررسی قرار می‌دادند.

زمانی که ما توفیق شاگردی ایشان را داشتیم، کتاب جواهرالکلام یا صلاه را مورد بررسی قرار داده بودند که این کتاب در سطح عالی نوشته شده است. خودشان هم به طور دقیق آن را بررسی کرده و مورد بحث قرار می‌دادند.

در عین حال نظرات خودشان را هم عموماً در میان مطالب و یا بیانات سایر افراد عنوان می‌کردند و معمولاً به طور صریح و مستقیم نمی‌گفتند که من چنین نظری دارم. پس برای اینکه نظرات خود ایشان را متوجه شویم، لازم بود که بر مطالب تسلط داشته باشیم. در حین درس هم مطالب را جمع‌بندی می‌کردند و در این بخش مطالب بسیار عمیقی را عنوان می‌کردند.

این روش تدریس اقتضا می‌کرد تا هر کسی که قصد داشت در درس آیت الله بهجت شرکت کند، در وهله اول لازم بود با مطالب آشنایی داشته باشد. به همین علت ما هم در ابتدا در درس علمای دیگر شرکت کردیم تا با مطالب آشنا شویم.

نهایت خضوع در اوج بندگی

با این توضیحات، شما آشنایی خوبی با آیت الله بهجت داشتید. سبک زندگی ایشان را چگونه دیدید؟

همان طور که شاگردان و آشنایان آیت الله بهجت رحمه‌الله علیه می‌دانند، سبک زندگی و سیره عملی ایشان، بندگی و خشوع در برابر خدای تعالی بود که این کار را با التزام دقیق و صحیح به دستورات اسلامی، انجام واجبات، عمل به مستحبات و پرهیز از گناهان انجام می‌دادند.

هر فردی که با ایشان ملاقات و دیداری داشت متوجه می‌شد که ایشان دائم‌الذکر هستند. البته همان طور که اشاره شد، ایشان دقت داشتند تا کرامت‌ها و حتی ذکرهای خود را پنهان نگه دارند. بر همین اساس آنچه که از زندگی ظاهری آیت الله بهجت مشخص بود، زندگی زاهدانه ایشان بود، به اندازه‌ای که ایشان از هر نوع نام و نشان دور بودند و هیچ وقت نمی‌خواستند ظهور و بروزی در جامعه داشته باشند. البته به اندازه صلاح‌دید خودشان فعالیت‌های اجتماعی داشتند و حتی با حضرت امام خمینی رحمه‌الله علیه و مقام معظم رهبری ارتباطاتی داشتند، اما نمی‌خواستند در جامعه مطرح شوند.

در چنین شرایطی بزرگان دین و هم‌ردیفان آیت الله بهجت به جلالت قدر ایشان اعتقاد داشتند. به عنوان مثال امام خمینی رحمه‌الله علیه شاگردان خود را در کسب معنویت به آیت الله بهجت ارجاع می‌دادند.

کرامت‌ها را پنهان می‌کردند

به بعد معنوی آیت الله بهجت اشاره کردید. روحیات ایشان را از رویکرد معنوی و عرفانی چه اندازه شناختید؟

برای پاسخ به این پرسش باید بدانیم که شخصیت علمی و معنوی این بزرگان آن‌قدر بالاست که بنده و امثال من کوچک‌تر از این هستیم که بخواهیم شخصیت علمی و عرفانی ایشان را اندازه‌گیری کنیم. چون هر کسی به اندازه ظرفیت خودش که استفاده‌ای کرده، می‌تواند مطلبی را مطرح کند. ما هم در کلاس درس آیت الله بهجت شرکت می‌کردیم، به این معنا نیست که به تمام معنا استفاده کردیم. بلکه هر کسی به اندازه درک و استعداد خودش مطلب را متوجه می‌شد.

یک نکته مهم درباره شخصیت عرفانی و معنوی آیت الله بهجت این است که روحیات و شخصیت معنوی ایشان نسبت به بعد علمی ایشان پنهان‌تر بود و ظهور کمتری داشت، چون خودشان نمی‌خواستند این اسرار فاش شود.

هر کسی که درباره بعد معنوی و عرفانی آیت الله بهجت مطلبی می‌گوید در حقیقت آن چیزی را بیان می‌کند که از ظهور و بروز حالات ایشان در نماز یا امور دیگر درک کرده است. افرادی هم مطالبی را از زبان استاد ایشان نقل می‌کنند، مانند آیت الله شیخ عباس قوچانی که از شاگردان برجسته آیت‌الله‌العظمی قاضی بوده و کراماتی را به طور اجمال از آیت الله بهجت درک کردند و ملتزم بودند تا زمان حیات ایشان مطرح نشود و مخفی بماند.

گویا در پذیرش مرجعیت هم این رویکرد را هم داشته‌اند.

همین طور است. موضوع مرجعیت آیت الله بهجت هم یک مسئله تکلیفی بود که ایشان احساس کردند بعد از وفات آیت‌الله‌العظمی اراکی و آیت‌الله‌العظمی گلپایگانی، خلائی در مرجعیت است. به همین جهت قبل از اعلام مرجعیت، حاشیه بسیار عمیقی بر کتاب فقهی استاد خود، شیخ محمدحسین اصفهانی معروف به کمپانی، نوشتند و تا مدت‌ها مراجعان خود را به مطالب همان حاشیه ارجاع می‌دادند. این کتاب بعدها به صورت رساله متعارف درآمد.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

حجت الاسلام قمی: آیه‌های وحی در زندگی و پیچ و خم‌های جهاد امیدآفرین است

حجت الاسلام قمی: آیه‌های وحی در زندگی و پیچ و خم‌های جهاد امیدآفرین است
2024-11-30T14:07:18+03:30
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی گفت: آیه‌های وحی هستند که امید را در دل مسلمانان می‌کارند و به آن‌ها نیرو می‌دهند، چه در زندگی عادی و چه در پیچ و خم‌های جهاد و مق...

قمی: آیه‌های وحی در زندگی عادی و در پیچ و خم‌های جهاد امیدآفرین است

قمی: آیه‌های وحی در زندگی عادی و در پیچ و خم‌های جهاد امیدآفرین است
2024-11-30T13:40:38+03:30
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی گفت: آیه‌های وحی هستند که امید را در دل مسلمانان می‌کارند و به آن‌ها نیرو می‌دهند، چه در زندگی عادی و چه در پیچ و خم‌های جهاد و مق...

«ربنای شجریان» تلاوتی نوستالژیک محسوب می شود

«ربنای شجریان» تلاوتی نوستالژیک محسوب می شود
2024-11-30T13:27:18+03:30
یک پژوهشگر قرآنی گفت: همه ما هم در عرصه تخصصی و هم در عرصه عمومی با تلاوت‌های نوستالژیک اساتید قرآن خاطره داریم و می‌توانیم با تأسی به آنها برای میراث آینده،...

برای استفاده از یک مفهوم به ترجمه نباید اکتفا کنیم

برای استفاده از یک مفهوم به ترجمه نباید اکتفا کنیم
2024-11-30T13:27:18+03:30
برای استفاده از یک مفهوم به ترجمه نباید اکتفا کنیم و باید مبتنی بر فضای تمدنی خود هر مفهومی که وارد می‌شود را عالمانه فهم و هضم و در جهت هم‌راستایی با فضای ت...

انواع فقرها مولود فقر فرهنگی است

انواع فقرها مولود فقر فرهنگی است
2024-11-30T13:00:38+03:30
استاد دانشکده الهیات دانشگاه قم گفت: فقر فکری و فرهنگی و نداشتن قدرت تجزیه و تحلیل، خطرها و آسیب های فراوانی به دنبال دارد. انواع و اقسام فقرها و نیازهای بی ...

از دیدگاه امام خمینی رابطه عاقلانه و نقادانه فرهنگ‌ها و تمدن‌ها سبب پیشرفت می‌شود

از دیدگاه امام خمینی رابطه عاقلانه و نقادانه فرهنگ‌ها و تمدن‌ها سبب پیشرفت می‌شود
2024-11-30T12:47:18+03:30
شریفی گفت: از دیدگاه امام خمینی (ره) فرهنگ اسلامی برتر از فرهنگ غربی است و فرهنگ و تمدن غربی به جهت گرفتار بودن به آسیب‌های فراوان‬ ‏در حال‏‬ فروپاشی‏‬ و ناب...

نماهنگ جدید بنی‌ فاطمه برای حضرت زهرا (س)

نماهنگ جدید بنی‌ فاطمه برای حضرت زهرا (س)
2024-11-30T12:20:40+03:30
نماهنگ «اذان نگو بلال» با نوای سیدمجید بنی‌فاطمه در آستانه شهادت حضرت زهرا سلام‌الله علیها به روایت ۹۵ روز توسط مرکز مأوا و هیأت ریحانةالحسین منتشر شد.

قاری باید از قرائتی که با شأن قرآن کریم منافات دارد، پرهیز کند

قاری باید از قرائتی که با شأن قرآن کریم منافات دارد، پرهیز کند
2024-11-30T12:20:39+03:30
حجت الاسلام یوسفی مقدم در نوزدهمین نشست تخصصی شورای عالی قرآن،به تعریف غنا در فقه، بررسی آراء فقهای مسلمان در خصوص غنا و انواع آن، شاخصه‌ها و معیارهای تلاوت ...

قاری باید از قرائتی که با شان قرآن کریم منافات دارد، پرهیز کند

قاری باید از قرائتی که با شان قرآن کریم منافات دارد، پرهیز کند
2024-11-30T12:07:18+03:30
حجت الاسلام یوسفی مقدم در نوزدهمین نشست تخصصی شورای عالی قرآن،به تعریف غنا در فقه، بررسی آراء فقهای مسلمان در خصوص غنا و انواع آن، شاخصه‌ها و معیارهای تلاوت ...

حرمت تلاوت و استماع قرائت لهوی قرآن با صدای موسیقایی نامتعارف

حرمت تلاوت و استماع قرائت لهوی قرآن با صدای موسیقایی نامتعارف
2024-11-30T11:27:18+03:30
حجت الاسلام یوسفی مقدم در نوزدهمین نشست تخصصی شورای عالی قرآن،به تعریف غنا در فقه، بررسی آراء فقهای مسلمان در خصوص غنا و انواع آن، شاخصه‌ها و معیارهای تلاوت ...

انواع و اقسام فقرها و نیازهای بی پاسخ مولود فقر فکری و فرهنگی است

انواع و اقسام فقرها و نیازهای بی پاسخ مولود فقر فکری و فرهنگی است
2024-11-30T11:27:18+03:30
حیدری گفت: فقر فکری و فرهنگی و نداشتن قدرت تجزیه و تحلیل، خطرها و آسیب های فراوانی به دنبال دارد. انواع و اقسام فقرها و نیازهای بی پاسخ مولود این نوع از فقر ...

برنامه‌ شیخ حسین انصاریان در دهه دوم فاطمیه

برنامه‌ شیخ حسین انصاریان در دهه دوم فاطمیه
2024-11-30T11:14:02+03:30
برنامه سخنرانی شیخ حسین انصاریان در دهه اول جمادی الثانی، فاطمیه دوم اعلام شد.

نماهنگ جدید سیدمجید بنی‌فاطمه برای حضرت زهرا (س)

نماهنگ جدید سیدمجید بنی‌فاطمه برای حضرت زهرا (س)
2024-11-30T11:14:01+03:30
نماهنگ «اذان نگو بلال» با نوای سیدمجید بنی‌فاطمه در آستانه شهادت حضرت زهرا سلام‌الله علیها به روایت ۹۵ روز توسط مرکز مأوا و هیأت ریحانةالحسین منتشر شد.

از دیدگاه امام خمینی فرهنگ اسلامی برتر از فرهنگ غربی است

از دیدگاه امام خمینی فرهنگ اسلامی برتر از فرهنگ غربی است
2024-11-30T11:14:00+03:30
شریفی گفت: از دیدگاه امام خمینی (ره) فرهنگ اسلامی برتر از فرهنگ غربی است و فرهنگ و تمدن غربی به جهت گرفتار بودن به آسیب‌های فراوان‬ ‏در حال‏‬ فروپاشی‏‬ و ناب...

بدون توجه به تاریخ اندیشه نمی‌توان نظریه‌پردازی در علوم انسانی داشت

بدون توجه به تاریخ اندیشه نمی‌توان نظریه‌پردازی در علوم انسانی داشت
2024-11-30T11:00:38+03:30
حجت الاسلام سبحانی گفت: ما با انگاره برساخته محققان غربی درباره شیعه و یا ایران باستان قضاوت می‌کنیم؛ دنیای امروز متوجه اندیشه شیعه شده و از نگاه خود به بازن...

ارباب سلیمانی: معاونت قرآن و عترت از نظرات فعالان قرآنی استقبال می‌کند

ارباب سلیمانی: معاونت قرآن و عترت از نظرات فعالان قرآنی استقبال می‌کند
2024-11-30T09:27:18+03:30
معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد در اختتامیه نشست استادان، قاریان و حافظان قرآن گفت: این معاونت در دوره جدید در انتظار دریافت نظرات اهالی قرآن خواهد بود.

ارباب سلیمانی: معاونت قرآن و عترت ارشاد از نظرات فعالان قرآنی کشور استقبال می کند

ارباب سلیمانی: معاونت قرآن و عترت ارشاد از نظرات فعالان قرآنی کشور استقبال می کند
2024-11-30T09:13:59+03:30
معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد در اختتامیه نشست استادان، قاریان و حافظان قرآن گفت: این معاونت در دوره جدید در انتظار دریافت نظرات اهالی قرآن خواهد بود.

بررسی مصادیق غنای حرام در تلاوت قرآن از دیدگاه فقها

بررسی مصادیق غنای حرام در تلاوت قرآن از دیدگاه فقها
2024-11-30T09:13:58+03:30
در نوزدهمین نشست تخصصی شورای عالی قرآن با عنوان «قاری قرآن، مبلّغ پیام‌های الهی»، برگزار شد،مقاله‌ای با موضوع «مفهوم­ شناسی غنا در فقه اسلامی و بررسی آن در ...

پویش تلاوت سوره مبارکه فتح برگزار می شود

پویش تلاوت سوره مبارکه فتح برگزار می شود
2024-11-30T09:13:58+03:30
 در پی توصیه رهبر معظم انقلاب اسلامی برای قرائت آیات نورانی کلام الله مجید با نیت نصرت و پیروزی جبهه مقاومت، شبکه قرآن و معارف سیما پویش ختم سوره مبارکه فتح ...

شیخ حسین انصاریان: بدبینی‌ها و بد اخلاقی‌ها باعث دین گریزی بعضی افراد می‌شود

شیخ حسین انصاریان: بدبینی‌ها و بد اخلاقی‌ها باعث دین گریزی بعضی افراد می‌شود
2024-11-30T08:20:38+03:30
شیخ حسین انصاریان گفت:اگر انسان با قدرت ایمان و خلوص و اخلاق حسنه به این مقامات برسد چشم دلش باز می‌شود و می‌تواند حقایق عالم را درک کند.

نماهنگ نحن حزب الله منتشر شد

نماهنگ نحن حزب الله منتشر شد
2024-11-29T17:47:22+03:30
نماهنگ نحن حزب الله شب گذشته در حمایت از جبهه مقاومت و همراهی با رزمندگان حزب الله رونمایی شد.

نشست نسبت خانواده با دولت، دانشگاه و نهادهای مدنی برگزار می‌شود

نشست نسبت خانواده با دولت، دانشگاه و نهادهای مدنی برگزار می‌شود
2024-11-29T17:47:19+03:30
نشست نسبت خانواده با دولت، دانشگاه و نهادهای مدنی به مناسبت روز علوم اجتماعی یکشنبه ۱۱ آذر برگزار می‌شود.

همچنان به فضای همدلی با لبنان نیاز داریم

همچنان به فضای همدلی با لبنان نیاز داریم
2024-11-29T17:47:18+03:30
همایش «روایت مقاومت» شامگاه پنجشنبه هشتم آذر میزبان جمعی از شبکه‌های تخصصی حوزه هیأت و تشکل‌های دینی بود تا روایت حضور هیأتی ها در مناطق عملیاتی لبنان را بشنوند

سومین پیش رویداد همایش امامت پژوهی در دنیای مدرن برگزار شد

سومین پیش رویداد همایش امامت پژوهی در دنیای مدرن برگزار شد
2024-11-29T17:47:18+03:30
سومین پیش رویداد همایش علمی پژوهشی امامت پژوهی در دنیای مدرن در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و فناوری پردیس برگزار شد.

همایش حکمرانی دینی و سیاستگذاری علم و فرهنگ مبتنی بر بیانیه گام دوم برگزار شد

همایش حکمرانی دینی و سیاستگذاری علم و فرهنگ مبتنی بر بیانیه گام دوم برگزار شد
2024-11-29T17:47:17+03:30
حجت الاسلام پارسانیا عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: فعالیت‌های شورای حوزوی تضمین‌کننده استقلال حوزه‌های علمیه است.

ایام فاطمیه فرصتی مغتنم برای تبیین اندیشه مقاومت است

ایام فاطمیه فرصتی مغتنم برای تبیین اندیشه مقاومت است
2024-11-29T16:27:18+03:30
بوشهر- امام جمعه کنگان گفت: ایام فاطمیه فرصتی مغتنم برای تبیین اندیشه مقاومت است.

آتش‌بس به معنای شکست رژیم صهیونیستی در جنگ با حزب‌الله است

آتش‌بس به معنای شکست رژیم صهیونیستی در جنگ با حزب‌الله است
2024-11-29T16:27:17+03:30
بوشهر- امام جمعه سیراف گفت: توافق آتش بس قبل از هر گونه بررسی‌های سیاسی، به معنای شکست رژیم صهیونیستی در صحنه جنگ با حزب الله است.

امام جمعه موقت دیر: آتش بس نتیجه ناکامی رژیم‌ صهیونیستی است

امام جمعه موقت دیر: آتش بس نتیجه ناکامی رژیم‌ صهیونیستی است
2024-11-29T16:13:59+03:30
بوشهر- امام جمعه موقت دیر گفت: آمریکای جنایتکار برای نجات رژیم‌صهیونیستی از ناکامی بیشتر در مقابل حزب الله بحث آتش بس را مطرح کرد.

ضعف رژیم صهیونیستی در برابر توان جمهوری اسلامی از دلایل قبول آتش بس است

ضعف رژیم صهیونیستی در برابر توان جمهوری اسلامی از دلایل قبول آتش بس است
2024-11-29T16:13:58+03:30
گناوه- امام جمعه گناوه گفت: یکی از دلایل پذیرش آتش بس در جنگ با لبنان از سوی رژیم غاصب صهیونیستی ضعف و استیصال در برابر توان نظام جمهوری اسلامی است.

وضعیت بیکاری در استان بوشهر مورد قبول نیست

وضعیت بیکاری در استان بوشهر مورد قبول نیست
2024-11-29T16:13:58+03:30
بوشهر- امام جمعه موقت بوشهر با بیان اینکه بوشهر به عنوان پایتخت اقتصادی و انرژی کشور محسوب می‌شود گفت: وضعیت بیکاری در استان بوشهر مورد قبول نیست.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)