میرنیوز

داوری اردکانی:کشور در شرایط کنونی بیش از همیشه به فلسفه نیاز دارد

داوری اردکانی:کشور در شرایط کنونی بیش از همیشه به فلسفه نیاز دارد 2024-11-13T11:27:17+03:30

به گزارش خبرنگار مهر، کمیته اندیشه سیاسی انجمن علوم سیاسی ایران با همکاری گروه فلسفه خانه اندیشمندان علوم انسانی به مناسبت روز جهانی فلسفه، نشست «ایرانشناسی «ایرانی» و دلالت‌های فکری آن برای امروز» را در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار کرد.

رضا داوری اردکانی، چهره ماندگار فلسفه و فیلسوف معاصر کشورمان یکی از میهمانان این نشست بود که سخنان خود را در قالب پیامی به جلسه صادر کرد.

داوری اردکانی گفت: باید از دوستان و همکاران عزیزی که به مناسبت روز جهانی فلسفه پیشنهاد کرده‌اند به مسئله ایران بیاندیشیم سپاسگزار بود. اما شاید کسانی بگویند ایران به عنوان یک کشور مسئله فلسفه نیست. اینان به اعتباری حق دارند زیرا کشور ماهیت ثابت ندارد و از چیستی آن نمی‌توان پرسید. ایران یک ذات تاریخی است. ماهیت تاریخی امر پایداری است که شئونش در تاریخ دگرگون می‌شود. اما جوهری دارد که همانکه بود می‌ماند.

وی افزود: ایران گرچه در طی تاریخ دگرگونی‌های بسیار داشته، همواره ایران بوده و ایران مانده است. از ایران سه درک و شناخت می‌توان داشت: اول، درک جغرافیایی -سیاسی، دوم، درک فرهنگی- تاریخی و بالاخره سوم، درک و دریافت ایران به عنوان وطن. از نظر جغرافیایی- سیاسی ایران کشوری است دارای حدود و مرزهای جغرافیایی و دارای حکومتی که نامش جمهوری اسلامی است. وصف جغرافیایی-سیاسی وصف رسمی کشور ایران است. اما کشوری که هزاران سال تاریخ دارد، در وصف رسمی نمی گنجد. ما هزاران سال تاریخ مضبوط و مکتوب داریم و از حدود ٢٠٠ سال پیش با دنیای جدید مواجه شده‌ایم. از آن زمان آثار و آداب و آرا جدید نه فقط در کشور ما بلکه در سراسر روی زمین آغاز به انتشار کرده و منشأ دگرگونی بزرگی در سراسر جهان شده است. تا آن زمان، هیچ تاریخی به اندازه تاریخ ایران پرماجرا نبوده است و شاید تاریخ هیچ منطقه‌ای از جهان قدیم را نتوان با تاریخ ایران قیاس کرد. ایران، سرزمین و جلوه گاه دین و دانش و هنر و فرهنگ و اخلاق و سیاست بوده است.

چهره ماندگار فلسفه کشورمان گفت: اینکه ما از این تاریخ چه آموخته و می‌توانیم بیاموزیم و اکنون در چه وضعی از دانایی و خرد قرار داریم مطلب بسیار مهمی است. اشاره شد که معنی ایران با وصف جغرافیایی-سیاسی تمام نمی‌شود، بلکه ایران را با توجه و تذکر به عظمت دیرینش می‌توان شناخت. این شناخت مخصوصاً از آن جهت لازم است که ما را متوجه آینده می‌کند. برای اینکه وضع و موقع کنونی ایران را درک کنیم لازم است بدانیم که با فرارسیدن دوران تجدد ما هم مثل همه اقوام دیگر جهان، دچار انقطاع و گسست تاریخی شدیم. تجدد صرفاً سودای تسخیر سرزمین‌ها و غلبه سیاسی-اقتصادی نبود، بلکه تفکر و نظمی تازه از زندگی بود که بر اساس اصول و مبانی خاص و تلقی تازه از عالم و آدم قوام یافت. اقوام جهان در برابر انتشار و رواج نظم و شیوه جدید زندگی عکس العمل یکسان نداشتند مثلاً کشوری مثل ژاپن تاریخش را خیلی زود به راه جدید غرب پیوند زد. اما اقوامی هم بودند که تجدد را نشناخته رد کردند و احیاناً در برابرش ایستادند. این ایستادگی کمتر اندیشیده و بلکه بیشتر طبیعی بود. فی المثل در عالم اسلام و در کشوری مثل ایران، نمی‌توانستند بپذیرند که کار حکومت از دین جدا باشد.

وی ادامه داد: علمای دین تجدد را نپذیرفتند و با بعضی اصول آن و مخصوصاً با اصل استقلال سیاست از دین مخالفت کردند. در سرزمین ما از هزاران سال پیش میان حکومت و دین جدایی نبوده و دین و دولت با یک قرارداد نانوشته کار حکومت و اداره جامعه و مناسبات و معاملات را میان خود تقسیم کرده بودند.

رئیس سابق فرهنگستان علوم در ادامه گفت: پس از آن در کشور ما هیچ حادثه مهمی بیرون از تقابل قدیم و جدید روی نداده و وضع فکری کنونی نیز نتیجه شدت یافتن این تقابل است. این دوره را می‌توان فصل جدیدی در تاریخ ایران دانست که گرچه در آن کوشش‌هایی برای تخفیف جدال میان قدیم و جدید صورت گرفته، ثمر مؤثر و کارساز از آن عاید نشده است. با پیشامد انقلاب مشروطه این تقابل می‌توانست به مسئله سیاست روز تبدیل شود. ولی اولین جلوه‌های آن بیشتر امیدوارکننده بود. مراجع دینی در تهران و در عتبات و از جمله شیخ فضل الله نوری از مشروطیت استقبال کردند. میرزای نائینی کتاب تنبیه الامه را نوشت و در آن طرحی از سازش میان قدیم و جدید تدوین کرد. ولی ظاهراً هنوز وقت صلح و حتی آتش بس نرسیده بود و خیلی زود اختلاف ظاهر شد و با اعدام شیخ فضل الله همه تمهیدات صلح بر هم خورد و به مشروطیت آسیب بزرگ رسید. از آن پس، کوشش‌ها تقریباً همه صرفاً سیاسی و بدون مبنای فکری و فرهنگی بود. از چند دهه پیش هم که می‌رفت مسئله به صورت تازه ای مطرح شود، موجی از کینه و خشم و دشنام و افکار عامیانه پوشیده در الفاظ و عبارات شبه فلسفی در برابر آن برخاست و قضیه را لوث کرد و در نتیجه نهال پژمرده روشنفکری ایران نیز پژمرده‌تر شد. البته امکان‌ها و شرایط تاریخی با حرف‌های سطحی این یا آن گروه دیگرگون نمی‌شود، اما وقتی تفکر نباشد نمی‌توان شرایط امکان‌ها و مسیر آینده را بازشناخت. گذشت زمان نیز نشان داد که اندیشه معاصر ما به کدام سمت رفته است. اثر مستقیم این نزاع این بود که ارتباط میان گذشته و آینده پوشیده‌تر شد و تقریباً از یادها رفت. در شرایطی که تجدد همه جهان را مسخر کرده، اقوام و کشورها که نمی‌دانند چه روی داده، معلوم نیست که چرا و با چه چیز مخالفت می‌کنند.

داوری اردکانی ادامه داد: تجدد رأی و نظر نیست که بتوان با آن موافقت یا مخالفت کرد بلکه راهی است که با اراده به قدرت آغاز شده و به تدریج اقتضاها و ضرورت‌های تاریخیش، ضرورت زندگی همه مردم جهان شده است. این ضرورت‌ها امر تاریخی است. نه اینکه با رد و قبول اشخاص پدید آمده باشد و با مخالفت بتوان آن را از میان برد. مشکل تقابل میان قدیم و جدید، با پنهان کردن قضیه و ارائه راه حل های عامیانه رفع نمی‌شود و چه بسا از این انکار و سطحی اندیشی آسیب‌های بزرگ به کشور برسد. پایین آوردن اختلاف‌های تاریخی تا سطح نزاع‌ها و دشمنی‌های سیاسی و نظامی غالباً بی وجه، نشانه ناآشنایی با جان سیاست و روگرداندن از خرد عملی است. اکنون وظیفه ما این است که به وضع ایران بیاندیشیم. تاریخ ما هم مثل تاریخ همه اقوام و مردمان و سرزمین‌ها شکست و پیروزی و غم و شادی و رکود و رونق داشته و متأسفانه در دو قرن اخیر سهم پیروزی و رونق و نشاط علمی-فرهنگی و شادی رو به کاهش بوده است. اشاره شد که غیر از ایران جغرافیایی- سیاسی و فرهنگی-تاریخی ایران دیگری هم هست که با دوستی و دلبستگی مردمان به سرزمین و گذشته و آینده اش تحقق می‌یابد. ایران جغرافیایی-سیاسی و ایران تاریخی- فرهنگی اجزا ایران وطنند، اما تا وقتی جان‌های مردمان در دوستی با آنها متحد نشوند، ایران وطن نمی‌شود.

وی افزود: وطن سرزمین و تاریخ محبوب اقوام و مردمانی است که یادها و خاطرات مشترک تاریخی دارند. وطن جای همبستگی و پناه زندگی و سکونتگاه دائمی مردمان است. در عالم کنونی که کشورها از حیث دانش و تکنولوژی در یک سطح و مرتبه نیستند، طبیعی است که بعضی دانشمندان که کشور به آنها نیاز ندارد و نمی‌تواند از علمشان بهره مند شود مهاجرت کنند. از این بابت نباید چندان نگران بود. مهم این است که اساس پیوستگی با وطن سست نشود، که این سستی آسیبی بزرگ است و وطن را رنجور و بیمار و افسرده می‌کند. به نظر می‌رسد که ایران اکنون دردمند و تنها و افسرده خاطر است و به وفاداری و غمخواری نیاز دارد. وطن دیار الفت و مهر و دوستی همه مردمان است و هیچ دسته و گروهی نباید آن را ملک و مال خود و وسیله رسیدن به مقاصد و سوداهای خود بینگارد. این ما هستیم که به وطن تعلق داریم. وقتی وطن گروگان گروه‌ها و فرقه‌ها و وسیله‌ای در دست آنان باشد، دیگر پناه امن و مایه امید و آزادی و عدالت نیست و اینها که نباشند کارش به درماندگی و انزوا و تنهایی می‌کشد. اکنون ایران دردمند و تنهاست و برای اینکه به عمق این تنهایی پی ببریم لازم نیست به رفتاری که دشمنان و کین توزان با ما دارند نظر کنیم. ما ستمدیده ایم که در جهان پر از کینه و کدورت باید تا می‌توانیم از ستمدیدگان حمایت کنیم و حتی توقع نداشته باشیم که از این حمایت سپاسگزار باشند. ولی آیا تلخ و دردناک نیست که ستمدیده، حمایت دوست خود را با اکراه و منت بپذیرد؟

رئیس سابق فرهنگستان علوم در پایان گفت: وظیفه فلسفه در دیار ما مثل همه کشورها اندیشیدن به حدود درک و فهم موجود و تحقیق در وضع خرد و بی خردی و نادانی و توانایی و ناتوانی است. ظاهر این است که خودآگاهی به جهل و بی خردی و نادانی و ناتوانی در حدی نیست که ما را از غرور خطرناک برهاند. ما نباید از این نکته غافل باشیم که گره کار فروبسته کشور جز با آگاهی به حدود دانایی و نادانی و توانایی و ناتوانی و خردمندی و بی خردی گشوده نمی‌شود. این است که کشور در شرایط کنونی بیش از همیشه به فلسفه نیاز دارد و برای اینکه پایدار بماند باید بتواند به وضع کنونی و امکانات آینده آن بیندیشد. ما هم بهتر است کمتر غم روزگار بخوریم و بیشتر غمخوار ایران باشیم.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

فضیلت خواندن زیارت نامه حضرت فاطمه زهرا (س)+ متن

فضیلت خواندن زیارت نامه حضرت فاطمه زهرا (س)+ متن
2024-11-14T18:40:37+03:30
علامه مجلسی از کتاب «مصباح الانوار» نقل کرده است که از حضرت فاطمه (س) روایت شده پدرم به من فرمود: هرکه بر تو صلوات فرستد، حق‌تعالی او را بیامرزد و در هر جای ...

فضیلت خواندن زیارت نامه حضرت فاطمه زهرا (س)+متن فارسی و عربی

فضیلت خواندن زیارت نامه حضرت فاطمه زهرا (س)+متن فارسی و عربی
2024-11-14T14:14:01+03:30
آنچه در فضل زیارت حضرت فاطمه زهرا(س) روایت شده، بیشتر از آن است که شمارش شود.

نماز حضرت زهرا(س) را چگونه باید به جا آورد؟

نماز حضرت زهرا(س) را چگونه باید به جا آورد؟
2024-11-14T14:00:43+03:30
روایت شده حضرت فاطمه (سلام‌الله‌علیها) دو رکعت نماز می‌خواند که جبرئیل به ایشان آموخته بود.

زیارت حضرت فاطمه زهرا (س) و فضیلت خواندن زیارت نامه بانوی دو عالم

زیارت حضرت فاطمه زهرا (س) و فضیلت خواندن زیارت نامه بانوی دو عالم
2024-11-14T14:00:40+03:30
آنچه در فضل زیارت حضرت فاطمه زهرا(س) روایت شده، بیشتر از آن است که شمارش شود.

پاسخ پیامبر(ص) به سوال جابر بن عبدالله انصاری در خصوص اولی الامر

پاسخ پیامبر(ص) به سوال جابر بن عبدالله انصاری در خصوص اولی الامر
2024-11-14T13:47:17+03:30
جابر بن عبدالله انصاری می‌گوید روزی به محضر پیامبر رسیدم و پرسیدم الله و رسول خدا را می‌شناسیم اما این اولوالامر که در آیات قرآن کریم آمده چه کسانی هستند؟ حض...

انصاریان: همه راه‌های انحرافی در دستان شیاطین است

انصاریان: همه راه‌های انحرافی در دستان شیاطین است
2024-11-14T13:33:57+03:30
شیخ حسین انصاریان با استناد به آیات الهی گفت: خداوند در قرآن کریم می‌فرماید اگر کسی غیر از اسلامی که از سوی من نازل شده انتخاب کند هرگز آن دینی که قبول کرده ...

برگزاری وبینار تخصصی نقش زنان و رسانه در کاهش تنش‌های خاورمیانه

برگزاری وبینار تخصصی نقش زنان و رسانه در کاهش تنش‌های خاورمیانه
2024-11-14T13:20:37+03:30
وبینار تخصصی نقش پیشران زنان و رسانه‌ها در کاهش تنش‌های خاورمیانه با تاکید بر فلسطین و لبنان شنبه ۲۶ آبان در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار می‌شود.

باستان شناسی، تاریخ و جغرافیای بوموسی بررسی می‌شود

باستان شناسی، تاریخ و جغرافیای بوموسی بررسی می‌شود
2024-11-14T12:00:37+03:30
نشست تخصصی باستان‌ شناسی، تاریخ و جغرافیای سیاسی جزیره بوموسی برگزار می‌شود.

حضور نمایندگان ایران در سیزدهمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن

حضور نمایندگان ایران در سیزدهمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن
2024-11-14T12:00:37+03:30
سیزدهمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن کریم کویت با حضور ١٢٧ شرکت کننده در رشته‌های گوناگون حفظ کل، حفظ جزء و تلاوت از ٧٥ کشور آغاز به کار کرد.

احمد پاکتچی:نباید فرهنگ را به مثابه یک پدیده ایستا تلقی کرد

احمد پاکتچی:نباید فرهنگ را به مثابه یک پدیده ایستا تلقی کرد
2024-11-13T21:00:38+03:30
مدیر گروه نشانه‌شناسی هنر فرهنگستان هنر گفت: فکر می‌کنم که درباره ایران دچار فاصله غیرطبیعی میان ماسک فرهنگی و درون مایه فرهنگی هستیم که یک خطر جدی تلقی می شود.

فرهنگ آبادانی مسجد تقویت نشود داشته‌هایمان را از دست می‌دهیم

فرهنگ آبادانی مسجد تقویت نشود داشته‌هایمان را از دست می‌دهیم
2024-11-13T19:00:37+03:30
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه سراسر کشور گفت: باید تلاش کنیم مبتنی بر آموزه‌های الهی بهترین مساجد در شهرمان را که امانتی در دست ما هستند، بسازیم و به امام ...

همکاری مدیریت حوزه‌های علمیه در سند جامع مساجد

همکاری مدیریت حوزه‌های علمیه در سند جامع مساجد
2024-11-13T19:00:37+03:30
معاون تبلیغ و امور فرهنگی حوزه‌های علمیه گفت: از طرف مدیریت حوزه علمیه عرض می‌کنیم که صد درصد همکاری را با قرارگاه در اجرای طرح‌های سند مساجد انجام می‌دهیم.

تقدیری: تاکنون ۷۰۰ مدرسه به طرح «سفارتخانه مقاومت» پیوسته‌اند

تقدیری: تاکنون ۷۰۰ مدرسه به طرح «سفارتخانه مقاومت» پیوسته‌اند
2024-11-13T16:47:18+03:30
رئیس بنیاد ملی نوجوان از برگزاری اولین اجتماع کشوری سفارتخانه مقاومت در سفارتخانه سابق آمریکا در تهران خبر داد.

فاطمیه اول و دوم چه روزهایی هستند؟

فاطمیه اول و دوم چه روزهایی هستند؟
2024-11-13T15:53:57+03:30
به جهت شهرت سیزده جمادی‌الاول و سوم جمادی‌الثانی به عنوان تاریخ شهادت حضرت فاطمه، ایام فاطمیه به فاطمیه اول و فاطمیه دوم نامگذاری شده است.

تقدیری: تا کنون ۷۰۰ مدرسه به طرح «سفارتخانه مقاومت» پیوسته اند

تقدیری: تا کنون ۷۰۰ مدرسه به طرح «سفارتخانه مقاومت» پیوسته اند
2024-11-13T15:53:57+03:30
رئیس بنیاد ملی نوجوان از برگزاری اولین اجتماع کشوری سفارتخانه مقاومت در سفارتخانه سابق آمریکا در تهران خبر داد.

احمد پاکتچی: فرهنگ را به مثابه یک پدیده ایستا تلقی کرد

احمد پاکتچی: فرهنگ را به مثابه یک پدیده ایستا تلقی کرد
2024-11-13T15:53:57+03:30
مدیر گروه نشانه‌شناسی هنر فرهنگستان هنر گفت: فکر می‌کنم که درباره ایران دچار فاصله غیرطبیعی میان ماسک فرهنگی و درون مایه فرهنگی هستیم که یک خطر جدی تلقی می‎شود.

بانوان مسجدی در خط مقدم جهاد رسانه‌ای هستند

بانوان مسجدی در خط مقدم جهاد رسانه‌ای هستند
2024-11-13T15:40:39+03:30
مدیرکل امور محتوایی مرکز ملی فضای مجازی گفت: انوان مسجدی می‌توانند نقشی مؤثر در گفتمان جهادی و ترویج اندیشه مقاومت ایفا می کنند.

غلامرضا اعوانی: گمشده جهان امروز، دین بدون حکمت است

غلامرضا اعوانی: گمشده جهان امروز، دین بدون حکمت است
2024-11-13T15:40:38+03:30
عضو فرهنگستان علوم گفت: گمشده جهان امروز، دین بدون حکمت است. امروز دین از بین رفته چون حکمت دینی از بین رفته در حالیکه حکمت به معنای رسمی کلمه همواره متعلق ب...

انصاریان:عمل صالح و اخلاق مسیری است که انسان را به سعادت می‌رساند

انصاریان:عمل صالح و اخلاق مسیری است که انسان را به سعادت می‌رساند
2024-11-13T15:40:37+03:30
مسیر توحید، نبوت، امامت، عمل صالح و اخلاق مسیری است که انسان را به سعادت می‌رساند و خروج از این مسیر است که سبب می‌شود شیاطین به راحتی مسیر آدمی را سد کنند.

نشست احیای آکادمیک الهیات در ایران برگزار می شود

نشست احیای آکادمیک الهیات در ایران برگزار می شود
2024-11-13T13:40:38+03:30
نشست «احیای آکادمیک الهیات در ایران» امروز چهارشنبه ۲۳ آبان به صورت مجازی برگزار می شود.

شعار فاطمیه امسال؛ «مثل زهرا(س) پای حق می ایستیم»

شعار فاطمیه امسال؛ «مثل زهرا(س) پای حق می ایستیم»
2024-11-13T13:40:38+03:30
شعار هیئت ها در فاطمیه امسال «مثل زهرا(س) پای حق می ایستیم» انتخاب شد.

کتاب «امکان بقای پس از مرگ ناظر به دیدگاه دیوید لاند» منتشر شد

کتاب «امکان بقای پس از مرگ ناظر به دیدگاه دیوید لاند» منتشر شد
2024-11-13T13:40:37+03:30
کتاب «امکان بقای پس از مرگ ناظر به دیدگاه دیوید لاند» اثر زینب امیری منتشر شد.

برنامه‌های شیخ حسین انصاریان در ایام فاطمیه اول

برنامه‌های شیخ حسین انصاریان در ایام فاطمیه اول
2024-11-13T11:27:17+03:30
شیخ حسین انصاریان در ایام عزای مادر سادات در فاطمیه اول در چند نقطه از تهران سخنرانی می کند.

مراسم فاطمیه اول با سخنرانی حجت الاسلام علوی تهرانی برگزار می شود

مراسم فاطمیه اول با سخنرانی حجت الاسلام علوی تهرانی برگزار می شود
2024-11-13T10:07:17+03:30
مراسم عزاداری شب شهادت حضرت زهرا (س) با سخنرانی حجت الاسلام علوی تهرانی در مسجد امیر پنجشنبه ۲۴ آبان برگزار می شود.

آیت‌الله صدیقی خطیب این هفته نماز جمعه تهران

آیت‌الله صدیقی خطیب این هفته نماز جمعه تهران
2024-11-13T09:53:58+03:30
نمازجمعه این هفته تهران، بیستم مهرماه، به امامت آیت الله صدیقی در دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

دعوت محمود کریمی از مردم برای حمایت مالی از لبنان و غزه

دعوت محمود کریمی از مردم برای حمایت مالی از لبنان و غزه
2024-11-13T09:53:58+03:30
هیئت رایت العباس چیذر روز پنجشنبه میزبان مردم در قالب پویش ایران همدل برای جمع آوری کمک های نقدی به جبهه مقاومت می شود.

سردار قریشی: ۹۹ درصد رزمندگان جبهه مقاومت تربیت شده مسجد هستند

سردار قریشی: ۹۹ درصد رزمندگان جبهه مقاومت تربیت شده مسجد هستند
2024-11-12T16:13:57+03:30
جانشین رئیس بسیج مستضعفین گفت: باید تلاش کنیم با توجه به هدف غایی سند راهبری مساجد که تحقق تمدن نوین اسلامی است، به حکومت حضرت ولیعصر (عج) نزدیک شویم. همه ما...

پنج رکن دست‌اندرکار در سند راهبری مسجد، دنبال هم افزایی باشند

پنج رکن دست‌اندرکار در سند راهبری مسجد، دنبال هم افزایی باشند
2024-11-12T16:00:37+03:30
سخنگوی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: چیزی که باید پنج رکن دست‌اندرکار در سند راهبری مسجد، دنبال آن باشند، روحیه هم افزایی است که این تعامل و هم‌افزایی باید ...

رحیمیان:کسانی همه جانبه رشد کردند که صرفاً در محیط‌ علمی بوده اند

رحیمیان:کسانی همه جانبه رشد کردند که صرفاً در محیط‌ علمی بوده اند
2024-11-12T15:07:17+03:30
مسئول دبیرخانه شورای عالی حوزه‌های علمیه گفت: کسانی که در سختی‌ها رشد کنند، آبدیده‌ترند. خداوند می‌فرماید «إن مع العسر یُسری». بنابراین بلا خیلی از اوقات ساز...

رحیمیان: اگر لحظات عمر را غنیمت بدانیم،گرفتاری‌ها به نعمت می شوند

رحیمیان: اگر لحظات عمر را غنیمت بدانیم،گرفتاری‌ها به نعمت می شوند
2024-11-12T14:53:57+03:30
مسئول دبیرخانه شورای عالی حوزه‌های علمیه گفت: کسانی که در سختی‌ها رشد کنند، آبدیده‌ترند. خداوند می‌فرماید «إن مع العسر یُسری». بنابراین بلا خیلی از اوقات ساز...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)