میرنیوز

پیامدهای اقتصادی و فرهنگی چه تأثیری بر تحولات جمعیتی و فرزندآوری دارد؟

 پیامدهای اقتصادی و فرهنگی چه تأثیری بر تحولات جمعیتی و فرزندآوری دارد؟ 2023-07-15T13:00:32+03:30

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، گروه سبک زندگی مؤسسه شناخت، نشستی با هدف بررسی پیامدهای اقتصادی تحولات جمعیتی ایران، همچنین آسیب‌شناسی و ارائه پیشنهادات در رابطه با سیاست‌ها و برنامه‌های موجود در زمینۀ جمعیت، برگزار کرد.

این نشست با حضور دکتر صادقی عضو هیأت علمی گروه جمعیت شناسی دانشگاه تهران، دکتر عرب، عضو کارگروه جمعیت مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی و کارشناس جمعیت و خانواده به عنوان کارشناس مجری و با حضور جمعی از کارشناسان و پژوهشگران عرصه جمعیت به صورت حضوری و مجازی،در استودیو فکرت قم برگزار شد.

در این گفتگو صادقی به تبیین رابطه اقتصاد و تحولات جمعیتی پرداخت. به اعتقاد وی، رابطه‌ای دو سویه و کاملاً تعاملی بین مسائل اقتصادی و تغییرات جمعیتی کشور وجود دارد.

صادقی در تشریح تأثیر وضعیت اقتصادی بر تحولات جمعیتی گفت: یکی از پیش شرط‌های فرهنگ ایرانی در ازدواج، شاغل بودن مرد است. وقتی اشتغال دچار مشکل می‌شود، جمعیت هم با چالش مواجه می‌شود؛ زیرا ازدواج به تأخیر افتاده و در نتیجه فرزندآوری نیز دچار بحران می‌شود.

این استاد دانشگاه افزود: بخشی از جمعیت کشور وارد آموزش عالی می‌شوند که مهارت آموزی در آن اتفاق نیفتاده و بازار کار ندارد. مشکل ما بیکاری جوانان است. امیدِ پیدا کردن کار هم کاهش پیدا کرده است. به همین دلیل مسأله ازدواج نیز دچار مشکل شده، در نتیجه فرزندآوری نیز کاهش یافته است. اینها منظومه‌هایی هستند که با هم ارتباط دارند. به عنوان نمونه بیشتر بیکاری در غرب کشور است، بیشترین مهاجرت و عدم ازدواج نیز در همان منطقه وجود دارد؛ بنابراین متغیرهای اقتصادی، تأثیر زیادی در بحث جمعیت دارند. مهاجرت خودش بازار مبدأ و مقصد را بر هم می‌ریزد.

صادقی ادامه داد: مشاغل قراردادی و نااطمینانی شغلی نیز یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در بحث اقتصادی است؛ به‌ همین دلیل بسیاری از برنامه‌ها از جمله ازدواج و فرزند منوط به ثبات شغلی شده است. بالا بودن هزینه‌ها به ویژه در حوزۀ مسکن و تورم بیش از حد نیز در این میان نقشی تأثیرگذار دارد، این در حالی است که مشوق‌های مالی دولت برای فرزندآوری بسیار کم و ناچیز است.

عضو هیئت علمی گروه جمعیت‌شناسی دانشگاه تهران، به تبیین تأثیر  تحولات جمعیتی بر اقتصاد پرداخت و افزود:  ایران در فرصت پنجرۀ جمعیتی قرار دارد؛ جمعیت فعال کشور 70 درصد است. برخی کشورها، رشد جمعیت را مانع توسعه اقتصادی می‌دانند و معتقدند برای رسیدن به توسعه اقتصادی باید رشد جمعیت کاهش یابد. برخی نیز برعکس، رشد جمعیت را عامل توسعه اقتصادی می‌دانند و برخی نیز نگاه بی‌طرفی دارند. ابن خلدون اندیشمند بزرگ اسلامی معتقد بود که بحث جمعیت بالقوه برای اقتصاد خوب است، اما آنچه مهم است، کیفیت جامعه و ساختارهایی است که جامعه در آن رشد می‌کند. از سال 2000 به بعد، با توجه به تجربه رشد بالای اقتصادی آسیای شرقی که یک سوم آن به دلیل تحولات جمعیتی بود، این مطلب تقویت شد که رشد جمعیت تأثیر زیادی در توسعۀ اقتصادی دارد؛ البته برخی جوامع نیز نتوانستند از رشد جمعیت استفاده کنند.

محور دیگری که صادقی مطرح کرد، سالمندی جمعیت بود که در این رابطه گفت: کسانی که مستمری از دولت دارند یا متکی به ثروت هستند، مشکلات کمتری در این دوران دارند. الان امید به زندگی در بین سالمندان افزایش یافته است، لذا باید برای این دوران اندوخته داشته باشند. کشورهایی که فرصت پنجره جمعیت داشتند، از این فرصت استفاده کردند. اگر تعداد شاغلان کم شود و تعداد مستمری‌بگیران زیاد شود، صندوق‌ها دچار مشکل می‌شوند. ایران هنوز وارد سالمندی نشده است، صندوق‌ها گرفتار این چالش هستند.

وی در ادامه به بحث سالمندی سالم در برخی از کشورها اشاره کرد و گفت: نوع نگاه به سالمندی تغییر کرده و سالمندان به عنوان کارآفرین در جامعه حضور دارند و احساس موفقیت می‌کنند. نوع زیستن این سالمندان هم مهم است. زمانی شعار افزایش طول عمر بود، اما الان کیفیت زندگی مهم است. باید سبک زندگی سالمی داشته باشیم تا سالمندی سالمی داشته باشیم.

صادقی در ادامه به انتقاد از وزارت بهداشت در این رابطه پرداخت و گفت: وزارت بهداشت، تمرکز را بر درمان گذاشته است نه پیشگیری و یا اصلاح تغذیه و رفع استرس و نه ایجاد روابط سالم اجتماعی و معنویت. رعایت این مسائل در طول زندگی یک سبک زندگی را رقم می‌زند که امید به زندگی سالم را افزایش می‌دهد. کشورهایی که این سیاست را در پیش گرفته‌اند، نیاز چندانی به درمان ندارند. این سبک زندگی سالم باید فرهنگ‌سازی شود.

این کارشناس حوزۀ جمعیت در ادامه بحث سالمندان یادآور شدند: یک بحث دیگر در مورد سالمندان حمایت اجتماعی و تکریم سالمندان است. خیلی مواقع بچه‌ها در کنار پدر و مادر بوده و از آنها مواظبت می‌کنند و این خیلی خوب است. برخی از کشورها، سیاست‌شان در مورد مسکن چند وجهی است، یعنی اگر بچه‌ها یک آپارتمان هم برای پدر و مادر در نزدیک خانۀ خود بخرند، وام دو برابر به آنها داده شده و سود بانکی هم نصف می‌شود. این حمایت اجتماعی بین نسلی است. نوه، تأثیر مثبت در کیفیت زندگی سالمندان دارد. خیلی از کشورها به دلیل افزایش امید به زندگی  در آن کشورها، تلاش می‌کنند که سالمندان را بیشتر در بازار کار نگه دارند و اگر می‌خواهند بازنشسته کنند، این کار به تدریج صورت می‌گیرد.

صادقی در پاسخ به این سئوال که در شرایط فعلی که تمایل به فرزندآوری به دلیل شرایط بد اقتصادی کم شده، چه کسانی چه کاری باید بکنند،‌گفت: سیاست‌ها باید مبتنی بر خواسته‌های مردم بوده و ناظر به موانعی باشد که مردم درگیر آنها هستند. ما چکار کنیم که خانواده تربیت شود؟ این قانون باید در همه سیاست‌ها باشد، مادر بودنِ زن باید در قوانین دیده شود، ساعت کاری آنها باید کم باشد، نابرابری شغلی به نفع زن باید در قوانین وجود داشته باشد. در آموزش عالی بیشتر خانم‌ها هستند و آنها ترجیح می‌دهند با کسانی ازدواج کنند که تحصیلات دانشگاهی داشته باشند و چون مردان با تحصیلات بالا کم است، شاهد عدم توازن در این باره هستیم. بنابراین قوانین باید به نفع مردم باشد و مردم احساس کنند که امر از بالا به پایین نیست. نکتۀ دیگر، تداوم و پایداری این سیاست‌ها است. اگر چنین نباشد، عدم اطمینان به سیاست‌ها در مردم به وجود می‌آید. مشکل دیگر این است که سیاست‌ها و برنامه‌های ما در مرحله اجرا ارزیابی نمی‌شوند. عامل دیگر، محیط هنجاری و فرهنگی است؛ هنجار فرزندآوری. در برخی کشورها مادران را تشویق می‌کنند تا فرزندان را پشت سر هم بیاورند، بعد سر کار برگردند. نیاز به گفتمان‌سازی و فرهنگ‌سازی است.

وی در ادامه گفت: عوامل مختلفی می‌تواند درسیاست‌ها و اجرا تأثیرگذار باشد. سیاست‌های کلی جمعیت، یکی از جامع‌ترین سیاست‌های جمعیتی در جهان است که در سال 1393 نوشته شده است، ام ادر اجرا با چالش‌های جدی مواجه است؛ مثلًا برنامه هفتم توسعه مبتنی بر این سیاست‌ها نوشته نشده است. این سیاست‌ها تبدیل به برنامه نشده و در نتیجه در مرحله اجرا دچار مشکل می شود.

صادقی در ادامه سخنانش با اشاره به اینکه مسائل اجتماعی، حل‌شان زمان بر است و باید مرحله‌بندی شود، گفت: ابتدا باید سرعت تأخیر در ازدواج کاهش یابد. وجود یک سیاست و قانون، بهتر از نبودنش است. البته باید بعد از اجرا، ارزیابی و اصلاح شود. مثلاً در ژاپن بحران جمعیت، ناشی از مشکلات مالی نبود بلکه سیاست‌های شغلی باعث بروز این مشکل شده بود؛ به همین دلیل دولت ژاپن، سیاست‌های شغلی را اصلاح کرد. مشکل دیگر، نبود مهدکودک‌ها در ادارات و به‌ویژه در شرکت‌های غیردولتی بود؛  لذا دولت ژاپن این مشکل را هم حل کرد.

این استاد دانشگاه با تصریح بر اینکه باید بسته کاملی برای سیاست‌های جمعیتی تهیه کرد تا همه افراد جامعه را در بر بگیرد، افزود: یکی از این موارد، کیفیت مهدکودک‌ها و اعتماد مردم به آن است. رهبری هم چندین بار به مسئله مهدکودک‌ها انتقاد کردند. یک بحث در مورد مهد کودک‌ها، هزینه‌های بالای آن برای خانواده‌ها در شهرهای بزرگ است، لذا خانواده‌ها ترجیح می‌دهند فرزند کمتری بیاورند.

وی در پاسخ به این سؤال که برخی وقت‌ها وضعیت اقتصادی خوب است، اما فرزندآوری نمی‌شود، گفت: ثروت اگر از سطحی مشخص رد شود، تبدیل به سبک زندگی خاصی می‌شود؛ از جمله فردگرایی، تجردگرایی که منجر به کاهش فرزندآوری می‌شود. به همین دلیل در مناطق مرفه تهران فرزندآوری کم است. ابن خلدون می‌گوید تجمل‌گرایی و ثروت زیاد، هویت خانواده‌گرایی را از بین می‌برد و باعث کاهش جمعیت می‌شود.

عضو هیئت علمی گروه جمعیت‌شناسی دانشگاه تهران در جمع‌بندی صحبت‌های خود گفت: دلایل کاهش فرزندآوری منحصر در اقتصاد نیست بلکه فرهنگ نیز تأثیر دارد. بدترین وضعیت زمانی است که کشوری هم‌زمان دچار چالش اقتصادی و فرهنگی شود و کشور ما در چنین وضعیتی است.

انتهای‌پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل

 پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل
2024-04-14T13:45:31+03:30
سازمان اوقاف و امور خیریه و بنیاد ایران‌شناسی به مناسبت حمله به اهداف رژیم غاصب صهیونیستی پیام‌های تبریک صادر کردند.

برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی

 برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی
2024-04-14T12:52:09+03:30
قصاص نفس و ماجرای بخشش، سالهاست دستمایه تولیدات سینمایی بسیاری شده‌است اما در کنار به تصویر کشیدن این مفهوم گاهی گریزی به مسائل اجتماعی دیگری هم زده می‌شد.

اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت

 اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت
2024-04-14T12:25:18+03:30
شب گذشته ایران طی حملاتی پهپادی و موشکی بخش هایی از سرزمین های اشغالی را مورد هدف قرار داد. حمله ای که در پاسخ به زدن کنسولگری ایران در سوریه بود.

«بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند

 «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند
2024-04-14T11:45:55+03:30
دو فیلم سینمایی «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» از تولیدات بنیاد سینمایی فارابی در هشتمین جشنواره فیلم بریکس مسکو روی پرده می‌روند.

بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران

 بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران
2024-04-14T11:45:54+03:30
انجمن سینمای جوانان ایران در خصوص پاسخ پهپادی و موشکی نیروهیا مسلح جمهوری اسلامی ایران به اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه سفارت جمهوری اسلامی ایران در...

آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان

 آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان
2024-04-14T11:45:54+03:30
قائم‌مقام رادیو از وضعیت رو به بهبود مسعود اسکویی گوینده، کارشناس و مجری پیشکسوت خبر داد.

هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟

 هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟
2024-04-14T11:45:53+03:30
همزمان با حملات تنبیهی و عملیات گسترده پهپادی سپاه پاسداران علیه رژیم صهیونیستی، تعدادی از هنرمندان در فضای‌مجازی به این عملیات واکنش نشان دادند.

نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی

 نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی
2024-04-14T11:05:21+03:30
آمار فروش نمایش‌های‌ تالار هنر و تماشاخانه سنگلج تا پایان روز جمعه ۲۴ فروردین ماه ۱۴۰۳ اعلام شد.

تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد

 تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد
2024-04-14T11:05:21+03:30
سریال «خط رو خط» قرار است سه روز در هفته با بازی رضا شفیعی‌جم و موضوعات مختلف روی آنتن شبکه نسیم باشد.

تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر

 تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر
2024-04-14T11:05:20+03:30
دستیار وزیر در امور شعر از تولید فصل دوم برنامه «سرزمین شعر» با ایذده‌هایی جدید و پخته‌تر خبر داد و گفت: بارخوردها نشان می‌دهد نخبگان فارسی زبان د...

دیپلماسی میان ایران و تاجیکستان مبتنی بر عشق است

 دیپلماسی میان ایران و تاجیکستان مبتنی بر عشق است
2024-04-14T11:05:20+03:30
گلرخسار صفی‌اوا گفت: من در بسیاری از نمایشگاه‌های بین‌المللی دنیا از جمله مسکو، فرانکفورت و... شرکت کرده‌ام، اما به نظرم هیچ نمایشگاهی مانند نمایشگاه کتاب ت...

افزایش حقوق ایثارگران در سال ۱۴۰۳ چقدر خواهد بود؟

 افزایش حقوق ایثارگران در سال ۱۴۰۳ چقدر خواهد بود؟
2024-04-14T11:05:19+03:30
معاون مددکاری و مشارکت‌های مردمی بنیاد شهید گفت: هنوز مقدار افزایش حقوق ایثارگران مشخص نشده اما تا آخر فروردین اعلام خواهد شد.

دیدگاه قرآن درباره توان یهودیان اسرائیل در برابر رقیب

 دیدگاه قرآن درباره توان یهودیان اسرائیل در برابر رقیب
2024-04-14T11:05:19+03:30
امروز بنی‌اسرائیل در غزه آن خباثت نهفته در خود را که سبقه در گذشته سیاه‌شان دارد، آشکار کردند و آتشی که در گذشته برای سایر پیامبران و ملت‌ها روشن کرده بودند...

یاسینی رکورددار کنسرت در سال ۱۴۰۲ / در مسیر همایون یا یگانه

 یاسینی رکورددار کنسرت در سال ۱۴۰۲ / در مسیر همایون یا یگانه
2024-04-14T11:05:18+03:30
روزگاری در موسیقی پاپ ایران اعلام شد که حامد همایون در پنج ماه ۲۳۹ کنسرت برگزار کرده است؛ آماری که از رکوردی عجیب روایت داشت؛ اما در نهایت سرنوشت حامد همایو...

صادرات نوشت‌افزار ایرانی کلید خورد

 صادرات نوشت‌افزار ایرانی کلید خورد
2024-04-14T11:05:18+03:30
مدیرعامل مجمع ایران‌نوشت صادرات نوشت‌افزار ایرانی اسلامی به برخی از کشورها را جزو مهمترین برنامه‌های این مجمع در سال جدید خواند.

قانون عفاف و حجاب برای همه مردم لازم‌الاجرا شد

 قانون عفاف و حجاب برای همه مردم لازم‌الاجرا شد
2024-04-14T11:05:17+03:30
مدیرعامل بنیاد عفاف و حجاب با اشاره به لازم‌الاجرا بودن قانون حجاب در کشور و لزوم مکانیزه بودن مواجهه با هنجارشکنان گفت: کسانی که به موضوع عفاف و حجاب در کش...

تلاطم در بازار ظهیرالاسلام/ قیمت کاغذ تحریر افزایش یافت

 تلاطم در بازار ظهیرالاسلام/ قیمت کاغذ تحریر افزایش یافت
2024-04-14T11:05:17+03:30
افزایش نرخ ارز پس از دو هفته دامن بازار کاغذ را نیز گرفت،‌بر این اساس قیمت کاغذ تحریر در بازار افزایش ۱۰۰ هزار تومانی را تجربه کرده است.

سهم ۴۹درصدی تمساح خونی از گیشه‌ تعطیلات/ پرویزخان درجا زد

 سهم ۴۹درصدی تمساح خونی از گیشه‌ تعطیلات/ پرویزخان درجا زد
2024-04-14T11:05:16+03:30
براساس آمارهای ثبت‌شده از میزان استقبال از فیلم‌های درحال اکران در تعطیلات پایان هفته قبل ۳۵۳۰۰۰ هزار نفر برای دیدن فیلم مورد علاقه خود در هفته سوم فروردین ...

شاعرانی که خود را "عطار" جا زدند

 شاعرانی که خود را "عطار" جا زدند
2024-04-14T11:05:16+03:30
پس از سده نهم هجری شاعران متعددی با تخلص عطار ظهور کردند که اتفاقاً بسیاری از آثار منسوب به عطار نیشابوری، از برکات حضور آنهاست.

«محفل» بدون سلبریتی با خلاقیت و یک شبِ صدمیلیونی!

 «محفل» بدون سلبریتی با خلاقیت و یک شبِ صدمیلیونی!
2024-04-14T11:05:15+03:30
«محفل» دوباره توانست برنامه پربیننده ایام ماه مبارک رمضان باشد؛ برنامه‌ای که سلبریتی ندارد اما یک برنامه‌اش تنها به ۱۰۰میلیون بازدیدکننده رسید.

مهرداد صدقی با "آبنبات لیمویی" به نمایشگاه می‌آید

 مهرداد صدقی با "آبنبات لیمویی" به نمایشگاه می‌آید
2024-04-14T11:05:15+03:30
مهرداد صدقی از انتشار کتاب "آبنبات لیمویی" در ادامه مجموعه طنز خود خبر داد و گفت: این کتاب آخرین اثر از مجموعه "آبنبات‌ها" خواهد بود.

عملیات اجرایی آماده‌سازی نمایشگاه کتاب تهران آغاز شد

 عملیات اجرایی آماده‌سازی نمایشگاه کتاب تهران آغاز شد
2024-04-14T11:05:14+03:30
مدیر کمیته اجرایی و پشتیبانی سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از آغاز عملیات اجرایی آماده‌سازی این نمایشگاه خبر داد.

دژهای پوشالی یهود به دادشان نرسید

 دژهای پوشالی یهود به دادشان نرسید
2024-04-14T11:05:14+03:30
یهودیانِ بنی‌نضیر چنان مغرور و از خود راضی بودند که تکیه‌گاهشان دژهای نیرومند و قدرت ظاهری‌شان بود، اما از آنجا که خدا می‌خواست بر همه روشن کرد که چیزی در ب...

حمایت شاعران از "وعده صادق" ایران

 حمایت شاعران از "وعده صادق" ایران
2024-04-14T11:05:14+03:30
جمعی از شاعران کشور در حمایت از عملیات "وعده صادق"، تازه‌ترین سروده‌های خود را به این موضوع اختصاص دادند.

گنبد آهنین چه می‌داند از صریر قیامت سجیل

 گنبد آهنین چه می‌داند از صریر قیامت سجیل
2024-04-14T11:05:13+03:30
نغمه مستشار نظامی در تازه‌ترین سروده خود از عملیات «وعده صادق» پاسخی به حمله جنگنده‌های ارتش اسرائیل به ساختمان کنسولگری کشورمان در دمشق حمایت کرد.

جشن نیمه شعبان هیئت کجا برویم؟

 جشن نیمه شعبان هیئت کجا برویم؟
2024-02-26T06:01:07+03:30
هیئت‌ها و حسینیه‌های سراسر کشور همزمان با میلاد سراسر خیر و برکت امام زمان (عج) مراسم شادی و سرور برگزار می‌کنند.

شاعران به استقبال نیمه شعبان رفتند/ کاش، سَحر، خاک رهِ « مهدی موعود » شوم

 شاعران به استقبال نیمه شعبان رفتند/ کاش، سَحر، خاک رهِ « مهدی موعود » شوم
2024-02-26T06:01:06+03:30
شاعران فارسی زبان در آستانه نیمه شعبان در نشست ادبی «منتظران وصل» با تازه‌ترین سروده‌های خود به ساحت مقدس امام مزان عرض ارادت کردند.

بهترین دعا‌ها در شب نیمه شعبان به روایت امام صادق (ع)

 بهترین دعا‌ها در شب نیمه شعبان به روایت امام صادق (ع)
2024-02-26T06:01:06+03:30
امام صادق علیه‌السلام دربارۀ آداب شب نیمۀ شعبان، به یکی از بهترین دعاها اشاره می فرماید.

"پایان جنگ"، "عزل منتظری و بنی‌صدر" و "فوت احمد خمینی" موضوع گفت‌وگو با کارگردان "احمد"/ احمد آقا حتی یک «واو» به صحبت‌های امام دست نزد!

 "پایان جنگ"، "عزل منتظری و بنی‌صدر" و "فوت احمد خمینی" موضوع گفت‌وگو با کارگردان "احمد"/ احمد آقا حتی یک «واو» به صحبت‌های امام دست نزد!
2024-02-26T06:01:05+03:30
مصطفی رزاق کریمی کارگردان فیلم "احمد" درباره احمد خمینی صحبت کرد؛ از ۴۲ روز سالک شدن او تا ماجرای عزل منتظری و پایان جنگ. او گفت: کارگردان دیکته‌پ...

ویکی موعود با ۴۰ هزار مقالۀ تخصصی راه اندازی شد

 ویکی موعود با ۴۰ هزار مقالۀ تخصصی راه اندازی شد
2024-02-26T06:01:04+03:30
همزمان با میلاد سراسر سعادت حضرت مهدی موعود(عج) از ویکی موسسه فرهنگی هنری موعود عصر(عج) رونمایی شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)