میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، امروز 25 فروردین، در تقویم رسمیکشور به نام بزرگداشت شیخ فرایدالدین عطار نیشابوری نامگذاری شده است، اما آیا واقعاً عطار جایگاهی چنین برجسته در فرهنگ و ادب ایران دارد که باید روزی را به نام وی کرد؟
معمولاً این جایگاه باید به شخصیتهایی اختصاص داشته باشد که در روند تاریخی فرهنگ یک سرزمین تأثیر غیرقابل انکاری داشته باشند و با مروری بر زندگی و آثار عطار به این نتیجه میرسیم که او بیشک چنین نقشی در تاریخ ادبیات ایران داشته است.
ریل گذاری دوباره شعر فارسی
عطار در فاصله دو رویداد تلخ و مصیبت بار زیست، حمله غزها و حمله مغولان. او در کودکی شاهد این بود که ترکان مهاجم غز وارد شهرش شدند و دست به کشتاری وسیع و سخت زدند، حدود هفتاد سال بعد، مصیبت دوم وارد شد و عطار که خود در این زمان پیرمردی بود در حمله مغولان و قتل عام تاریخی نیشابوریان به دست این جماعت خونزیز کشته شد.
او در چنین زمانه سختی که مرگ و نیستی هر لحظه آدمیان را تهدید میکرد، به عرفان و تصوف گرایش پیدا کرده بود. نیشابور شهری که او در آن میزیست از دیرباز از شهرهایی بود که اهل عرفان در آن دارای پایگاه اجتماعی فراوانی بودند و عرفان شاخه خراسان، عمدتاً در این شهر جلوههای خود را به جهانیان عرضه کرده بود.
مهمترین تأثیرگذاری عطار را در حوزه شعر باید در این نکته دانست که او در تغییر ریل حرکت شعر فارسی از مسیر شعر درباری و مدحی به سمت شعر عرفانی از چهرههای مهم بود. در این مسیر باید از شاعر دیگری هم نام برد. سنایی که نسبت که عطار متقدمتر هم بود و وقتی او درگذشت، عطار تازه به دنیا آمده بود. سنایی البته شاعر بسیار بزرگی بود اما عطار در زمینه شعر عرفانی نسبت به او منسجمتر کار کرده است، ضمن اینکه تأثیرگذاری عطار بر نظم و نثر بعد از خود به واسطه حداقل دو کتاب او از سنایی بیشتر و مشخصتر است.
در اهمیت «تذکره الاولیا»
عطار در زمینه نثر، با نوشتن کتاب «تذکره الاولیا» ادبیات عرفانی را دارای شناسنامه کرد و با وارد کردن چهرههای مختلف از مذاهب مختلف اسلامیحتی امامان شیعه مانند امام محمد باقر و امام جعفر صادق(ع) سعی کرد نشان دهد عرفان اسلامییک گرایش عمومیدر میان فرق اسلامیاست و در میان پیروان همه مذاهب طرفداران و بزرگانی دارد. او با نوشتن این کتاب، همچنین مجموعه ای از حکایات و روایتها درباره بزرگان تصوف را یکجا گردآورد. نثر جاندار، زیبا و شیرین عطار به این کتاب روحی از عشق، جذبه و زیبایی داده است و این همان چیزی است که عرفان را در آن روزگاران پربلا که انسانها از این کشتار تا آن کشتار به زندگی ادامه میدادهاند، جذاب میکرده است. تأثیر این کتاب بر همه آثار عرفانی بعد از خود در حوزه نثر روشن است.
سیمرغ از حماسه به عرفان
اما عطار بر شعر فارسی هم تأثیر مهمی گذاشت. بدون ظهور شاعری مانند عطار بعدها شاهد به میدان آمدن شاعران بزرگی چون مولانا، سعدی، حافظ، جامی و .... نبودیم. در میان آثار شعری درخشان عطار، «منطق الطیر» به لحاظ اهمیت نمادین، داستان پردازی و زیبایی پرداخت، جایگاه ویژه خود را دارد. او در خلق این اثر از ابن سینا و برادران غزالی تأثیر گرفته بود و سیمرغ را که یکی از نمادهای ادبیات حماسی در شاهنامه بود وارد ادبیات عرفانی کرد. هنرمندی عطار در رمزگرایی و خلق داستان سی مرغی که به سیمرغ تبدیل میشوند، همیشه پیش چشم همه کسانی قرار داشته است، که بعد از او میخواستهاند از عرفان بسرایند. گرایش شدید ادبیات عرفانی ایران به رمزگرایی، علاوه بر ویژگیهای خود عرفان که با رمز و نماد گره خورد ه است، شاید به دلیل این باشد که بنیادگذاران این مکتب ادبی در ایران رمزگرایانی به قدرت عطار بودهاند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
ابوالقاسمی: تربیت مستمع قرآن همسان با تربیت قاری و حافظ لازم است
داستانهای عاشورایی نویسنده جوان درباره شهدای جوان قیام کربلا
نماز جمعه کرمانشاه به امامت حجتالاسلام غفوری برگزار میشود
مجلس عزای حضرت زهرا(س) با مداحی مهدی رسولی برگزار شد
بزرگترین لیگ دانش آموزی کشوری شروع به کار کرد
برنامه های شیخ حسین انصاریان در دهه سوم جمادی الاول اعلام شد
آیین «گلریزان لبنان در پناه امام رئوف (ع)» برگزار شد/ کمک ۲۵ میلیارد تومانی خادمیاران رضوی
مشارکت سنت اندیشه ایرانی در شکل گرفتن یک اهتمام تاریخی در فلسفه
موفقیت شیخ حسین انصاریان به دلیل پیروی از الگوی طبیبانه تبلیغ است
بحرالعلوم: هفتمین دوره شورای ارزیابی حافظان قرآن آغاز به کار کرد
حریزاوی: اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
قمی: میتوانیم از ظرفیت دختران نوجوان،در فضاهای تربیتی بهره بیشتری ببریم
تقویت حمایت از نخبگان قرآنی و ارتقاء برنامههای حمایتی از حافظان
حریزاوی:اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
«بازیهای دیجیتال و امکان چرخشهای فرهنگی» بررسی میشود
از تازه های نشر مجمع جهانی اهل بیت(ع) رونمایی می شود
صالحی: باید رونق بیشتر مساجد و حضور پرشور نسل جوان را محقق کنیم
«وضعیتشناسی مهاجران افغانستانی در ایران» بررسی میشود
نظر کانت درباره حرکت و سکون چیست؟
جامعه شناسی وقتی تبدیل به فن شود تداوم اخباری گری است
کمک ۲۲ میلیاردی هیئتیهای استان فارس به مردم لبنان
نوبت اجرای راهیافتگان به مرحله نهایی مسابقات قرآن کریم تعیین شد
نقد عقل محض کانت تفسیری سنجش ناپذیر از نظامهای فلسفی می دهد
مستندی پیرامون ترویج گفتگوهای فلسفی به سه زبان فارسی،مالایی و انگلیسی ساخته شد
سعیدی نژاد: هر بانوی ایرانی میتواند یک کارآفرین باشد
«نشست ابونصر فارابی» در کانون رسالت برگزار می شود
گردهمایی خیرین قرآنی برگزار می شود
آخوند رهبر:کشورهای عرب می توانند مقابل منافع رژیم اسرائیل بایستند
آیا برای ازدواج می توان استخاره گرفت؟
برگزاری نشستهای بررسی تولید آثار سینمایی بر مبنای اندیشه اسلامی