میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم ، دوسالانه نقد زرین که به بررسی آثار تولید شده در حوزه نقد ادبی در کشور میپردازد، چند روز پیش با برگزاری مراسم پایانی برگزار شد. در مراسم پایانی این رویداد ادبی و علمی، ابراهیم خدایار رئیس انجمن نقد ادبی ایران و دبیر جایزه، با بیان اینکه از اوایل دهه 80 توجه به نظریه و نقد در فضای مطالعات ادبی ایران به شکل چشمگیری افزایش پیدا کردهاست، گفت: این اقبال به نقد ادبی را میتواند در سه حلقه به هم پیوسته نهادهای وابسته به دانش نقد ادبی دستهبندی کنیم. نخست راهاندازی نشریههای اختصاصی، دوم راهاندازی گرایش نقد ادبی در دانشگاهها و سوم تاسیس انجمن علمی نقد ادبی ایران است.
این اظهار نظر امیدوارکننده از سوی شخصی که خود در فضای دانشگاهی و نخبگانی کشور به صورت عمیق با مقوله نقد ادبی درگیر است، خوشحال کننده است و به ما نشان میدهد که روند نقد ادبی علمی، آگاهانه و مثبت در کشور ما در مجموع رو به جلو است. بخصوص اینکه نقد ادبی به روز در دانشگاههای ما هرروز بیشتر مورد اقبال قرار میگیرد، باعث خوشحالی و خوشبختی است. اما این روند اگرچه در مجموع مثبت است، کند و آهسته است و با وجود حرکت پرشتاب و سرعت روزافزون رشد دیگر شاخههای علمی در سطح کشور، شتاب در توسعه این رشته، نسبت به دیگر رشتهها و گرایشهای علمی سرعت لازم را ندارد.
حوصله نقد شدن کم شده است
نکته مهم دیگری نیز در این میان وجود دارد و آن این که آیا رشد علمی و نخبگانی نقد ادبی به توسعه آن در میان جامعه منجر شده است؟ به نظر میرسد در این زمینه هنوز کار زیادی برای انجام دادن باقی مانده است. در اینجا دو مشکل همزمان داریم یکی اینکه توان و حوصله شنیدن نقد نقادانه در جامعه نخبگانی خارج از دانشگاه کم شده است و دیگر اینکه فرصتهای عرضه نقد نیز روز به روز کمتر شده است.
واقعیت این است که در سطح جامعه نخبگانی ما، نقد ادبی به مفهوم علمیآن غریب است. نقد، به معنای دقیق آن در زیر لایهای از تمناهای شخصی و گروهی دفن شده است و افراد دوست ندارند در معرض نقد حتی نقد دقیق، منصفانه و علمیقرار بگیرند. این بیطاقتی در برابر نقد، به آنجایی رسیده است که نوشتن نقدی بر یک کتاب در کشور ما، شهامتی در حد انداختن خود به زیر چرخهای تراکتور میخواهد چرا که کافی است به شاعری گوشزد کنی فلان جا از وزن خارج شده است یا به داستاننویسی درباره ایرادهای پیرنگ داستانش تذکر دهی تا دشمنی جاودانه را به جان بخری.
خالی شدن مطبوعات از نقد
علاوه بر این، برخلاف سالهای گذشته که بسیاری از روزنامهها و نشریات مکتوب در کنار نشریات الکترونیکی، فضایی کافی و بزرگ را برای نقد در کشور ما ایجاد کرده بودند، چند سالی است نشریات به انتشار نقد بخصوص نقد ادبی تمایل چندانی ندارند. گرایش روزافزون مطبوعات به موضوعات سیاسی و اقتصادی، فضا را بر عرصه فرهنگ و هنر تنگ کرده است و در این میان، حوزه ادبیات و کتاب، بیش از حوزههایی مانند سینما و موسیقی مورد ظلم و کمتوجهی در مطبوعات کشور واقع شدهاند و هر روز بیش از روز قبل عرصه بر این حوزه تنگتر میشود. از سوی دیگر بسیاری از نشریات تخصصی و حرفهای که به موضوع نقد ادبی میپرداختند مانند مجموعه کتاب ماه ادبیات و کتاب ماه کودک و نوجوان، در سالهای اخیر از صحنه خارج شدهاند و جایشان را نیز نشریات جدید و قابل توجهی پر نکرده است. مسئولانی که روزی با یک تصمیم مدیریتی نادرست بنیان یک نشریه تأثیرگذار را ویران میکنند و آن را از دسترس اهالی فرهنگ و قلم خارج میکنند، امروز در گوشهای نشستهاند و البته کسی هم از آنان درباره آنچه ویران کردهاند، بازخواستی نمیکند اما نتیجه تصمیمات آنها تا سالها در فضای فرهنگی کشور احساس میشود.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
ابوالقاسمی: تربیت مستمع قرآن همسان با تربیت قاری و حافظ لازم است
داستانهای عاشورایی نویسنده جوان درباره شهدای جوان قیام کربلا
نماز جمعه کرمانشاه به امامت حجتالاسلام غفوری برگزار میشود
مجلس عزای حضرت زهرا(س) با مداحی مهدی رسولی برگزار شد
بزرگترین لیگ دانش آموزی کشوری شروع به کار کرد
برنامه های شیخ حسین انصاریان در دهه سوم جمادی الاول اعلام شد
آیین «گلریزان لبنان در پناه امام رئوف (ع)» برگزار شد/ کمک ۲۵ میلیارد تومانی خادمیاران رضوی
مشارکت سنت اندیشه ایرانی در شکل گرفتن یک اهتمام تاریخی در فلسفه
موفقیت شیخ حسین انصاریان به دلیل پیروی از الگوی طبیبانه تبلیغ است
بحرالعلوم: هفتمین دوره شورای ارزیابی حافظان قرآن آغاز به کار کرد
حریزاوی: اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
قمی: میتوانیم از ظرفیت دختران نوجوان،در فضاهای تربیتی بهره بیشتری ببریم
تقویت حمایت از نخبگان قرآنی و ارتقاء برنامههای حمایتی از حافظان
حریزاوی:اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
«بازیهای دیجیتال و امکان چرخشهای فرهنگی» بررسی میشود
از تازه های نشر مجمع جهانی اهل بیت(ع) رونمایی می شود
صالحی: باید رونق بیشتر مساجد و حضور پرشور نسل جوان را محقق کنیم
«وضعیتشناسی مهاجران افغانستانی در ایران» بررسی میشود
نظر کانت درباره حرکت و سکون چیست؟
جامعه شناسی وقتی تبدیل به فن شود تداوم اخباری گری است
کمک ۲۲ میلیاردی هیئتیهای استان فارس به مردم لبنان
نوبت اجرای راهیافتگان به مرحله نهایی مسابقات قرآن کریم تعیین شد
نقد عقل محض کانت تفسیری سنجش ناپذیر از نظامهای فلسفی می دهد
مستندی پیرامون ترویج گفتگوهای فلسفی به سه زبان فارسی،مالایی و انگلیسی ساخته شد
سعیدی نژاد: هر بانوی ایرانی میتواند یک کارآفرین باشد
«نشست ابونصر فارابی» در کانون رسالت برگزار می شود
گردهمایی خیرین قرآنی برگزار می شود
آخوند رهبر:کشورهای عرب می توانند مقابل منافع رژیم اسرائیل بایستند
آیا برای ازدواج می توان استخاره گرفت؟
برگزاری نشستهای بررسی تولید آثار سینمایی بر مبنای اندیشه اسلامی