میرنیوز

خانم‌های نویسنده زاویه دید ممتازی دارند/ باید سطح تحمل نویسندگان و خوانندگان بالا برود

 خانم‌های نویسنده زاویه دید ممتازی دارند/ باید سطح تحمل نویسندگان و خوانندگان بالا برود 2023-01-30T11:49:25+03:30

به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، عماد عبادی با کتاب «گورگم و داستان‌های دیگر»، جزء نامزدهای بخش داستان کوتاه جایزه جلال امسال بود. این نویسنده چند کتاب دیگر در حوزه ادبیات داستانی با عنوان‌های «آن دورها ابراهیم»، «ایستاده در مه و چهار نمایشنامه دیگر» و «همسایه‌ای که بلند می‌خندید» دارد. عبادی مدرس دانشگاه و هم اکنون مسئول انجمن اهل قلم شاهرود است. با او گپ و گفتی داشتیم که در ادامه می‌خوانید:

تسنیم: آقای عبادی، شما هم عرصه رمان و هم در عرصه داستان کوتاه کار می‌کنید، درباره تفاوت این دو ساحت برایمان می‌گویید؟ در جامعه ما بیشتر از رمان استقبال می‌شود یا از داستان کوتاه؟

درود بر شما. هر دو اینها قالب‌های روایت هستند. هم رمان و داستان بلند و هم داستان کوتاه و هر کدام اقتضائات خودشان را دارند؛ مثلاً داستان کوتاه برای اینکه تلنگری بزند یا بخشی از زندگی را منعکس و آن را پررنگ کند، نوشته می‌شود و اتفاقاً خواننده‌های زیادی هم دارد. رمان قائدتا بخش بیشتر و عمیق‌تری از زندگی را منعکس می‌کند.

 

تسنیم: بعضی‌ها دقیقاً نظر مخالف شما را دارند و می‌گویند داستان کوتاه خیلی هم از اقبال برخوردار نیست.

 من خیلی موافق نیستم، اما به هر حال تب و تاب‌هایی در جامعه هست و شما باید بازخورد بگیرید، ببینید تعداد کتاب‌های چاپ شده چقدر بوده و یک کار علمی پژوهشی در این مورد انجام شود. به نظر من در طول این سال‌ها داستان کوتاه در ایران خیلی خوش درخشیده و نویسندگان بسیار جدی‌ای در این عرصه فعالیت می‌کنند. اگر نهضت ترجمه به کمک بیاید و داستان‌های کوتاه این سال‌ها را ترجمه کند و آنها در معرض خوانش خوانندگان دیگر کشورها قرار گیرد، آنجا می‌توانیم یک ارزیابی دقیق‌تری داشته باشیم. درباره رمان باید کمی با احتیاط صحبت کرد. به نسبت سایر کشورها معتقدم ایران هنوز به جایگاه اصلی یا جایگاهی که باید داشته باشد نرسیده است، چون ایرانیان تجربه خیلی عمیقی در رمان‌نویسی ندارند و در خیلی از حوزه‌ها در واقع امکاناتش را ندارند.

یک وجه پررنگ ادبیات، رویکرد انتقادی بوده و هست      

تسنیم: منظورتان چیست؟ چه امکانات نویسندگی را ما نداریم؟

یکی از مهم‌ترین لوازم نوشتن، سفرهای آفاقی و انفسی است. ما سفر انفسی را راحت انجام می‌دهیم، یعنی کافی است روزانه کمی به حالات و احوال خود توجه کنیم و آن وقت قلم روی کاغذ ببریم که البته در این مورد نسبتاً خوب عمل کرده‌ایم اما در مورد سفر آفاقی قطعاً مجالی نمی‌یابیم. مثلاً یک نویسنده خارجی دائم السفر است و دائماً محیط‌های مختلف را تجربه می‌کند و امکانات مختلفی اعم از دیدن فضاهای جدید و لوازم زندگی، ارتباطات فراوان بین فرهنگی و غیره در اختیار او قرار می‌گیرد. به هر حال شما هر چقدر بیشتر ببینید و بشنوید طبیعتاً ذهنتان پربارتر می‌گردد و بهتر می‌توانید بنویسید و تجربیاتتان را در اختیار خواننده‌تان قرار بدهید. اما ما از اینها بی‌بهره‌ایم و در انتقال تجربه‌ی زیسته هم طبیعتاً محدود عمل می‌کنیم. در کشورهای دیگر موضوعات مختلف زیادی هست که نویسندگان آنها را در داستان‌ها و رمانهایشان مطرح می‌کنند اما ما با توجه به فرهنگمان نمی‌توانیم وارد خیلی از موضوعات بشویم. بحث و گفت‌وگو و نگاه انتقادی به مسائل پیرامون زندگی نیز ذهن نویسنده را ورز می‌دهد و امکان کشف لایه‌های عمیق‌تر را فراهم می‌سازد که باز ما این رویکرد را نداریم.

به هر صنف یا شغل یا مدیریتی اشاره کنید، حساسیت ایجاد می‌کند. این‌ها دست نویسنده را می‌بندد. الان خیلی از نویسنده‌ها بیشتر در حوزه اجتماعی آن هم درگیری‌های فردی و خانوادگی می‌نویسند یا موضوع و بستر تاریخی انتخاب می‌کنند تا به کسی برنخورد. دائم هم بازخوردها را می‌سنجند تا ببینند داستانشان مثلاً کسی را نیازرده! 

از قدیم یک وجه پررنگ ادبیات، رویکرد انتقادی بوده و هست. ادبیات در هر زمانه‌ای نوعی روایت به دست می‌دهد تا نشان دهد چه نگرش و باور و رفتاری در جامعه وجود دارد. مثلاً در رمان «دخترک سیاه در جست‌وجوی خدا » نوشته برنارد شاو، دختر بچه‌ای راجع به خدا سؤال می‌کند و آنجا انواع و اقسام سؤالات مطرح می‌شود یا راجع به مدیران و مسئولان و مقامات سیاسی، رمان نوشته شده است. نمونه‌هایش فراوان‌اند. اما اینجا نمی‌شود از این قبیل داستان‌ها نوشت. به هر صنف یا شغل یا مدیریتی اشاره کنید، حساسیت ایجاد می‌کند. اینها دست نویسنده را می‌بندد. الان خیلی از نویسنده‌ها بیشتر در حوزه اجتماعی آن هم درگیری‌های فردی و خانوادگی می‌نویسند یا موضوع و بستر تاریخی انتخاب می‌کنند تا به کسی برنخورد. دائم هم بازخوردها را می‌سنجند تا ببینند داستانشان مثلاً کسی را نیازرده! اینجا است که اهمیت کتابخوانی خود را نشان می‌دهد. اگر همه‌ی اقشار جامعه کتابخوان باشند کمتر به اسم‌ها و ظواهر حساسیت نشان می‌دهند. اگر این اتفاق بیفتد یعنی ما دنبال مچگیری نباشیم، به مرور شاهد آگاهی جمعی خواهیم بود، به‌عبارت دیگر نویسنده‌ها صرفاً روایت می‌کنند و خواننده‌ها می‌خوانند و اثر را ارزیابی می‌کنند. با این مدل در بلند مدت می‌توان انتظار داشت به نقطه‌های خوبی برسیم یعنی مثلث نویسنده-اثر-خواننده از حالت ایستایی و سکون به حرکت درآمده و پویایی در اندیشه کم‌کم رخ می‌نماید.

باید سطح تحمل نویسندگان و خوانندگان بالا برود  

تسنیم: یعنی چه؟

 یعنی نویسنده نباید دیدگاهش را تحمیل کند، مثلاً من باورهایی دارم اما نباید به خواننده تحمیل کنم بلکه دیدگاهم را مطرح می‌کنم و خواننده هم با وجود تنوع کتاب‌ها و بلوغی که دارد، کتاب‌های خوب را خودش انتخاب می‌کند. این سال‌ها با آثاری مواجه می‌شویم که به علت گوناگونی موضوع یا زاویه دیدی متفاوت از عرف جامعه در داخل چاپ نشده‌اند اما به راحتی در فضای مجازی و در قالب فایل‌های پی دی اف قابل دسترسی هستند. گاهی برچسب ممنوعه (از هر نظر) یا نایاب و کمیاب هم می‌خورند و بازارگرمی می‌کنند. بعضاً محتوای جالب یا فرم قابل توجهی هم ندارند اما چون دست رد بر سینه‌شان خورده، مجذوب و معروف می‌شوند. آدمی‌زاد این‌طوری است دیگر. من معتقدم باید گفتمانی وجود داشته باشد و نویسنده و خواننده و افراد صاحب‌نظر راجع به کتاب‌ها صحبت کنند و کم‌کم یاد بگیریم چطور بنویسیم و از چه باید بنویسیم یا چطور بخوانیم و به کدام وجوهات اثر می‌شود توجه داشت. ناگفته نماند با پیش‌داوری مخالف هستم. باید اثر را خواند و کارشناسی صحبت کرد. باید سطح تحمل نویسندگان و خوانندگان بالا برود. در همه موارد همین‌طور است، مثلاً در یک موضوع اگر دونفر بگیرید، زن و شوهر باهم اختلاف نظر داشته باشند، باید با هم صحبت کنند و امکان نقد و نظر به یکدیگر بدهند در غیر اینصورت قطعاً به مرور دچار مشکل می‌شوند و یک جور جدایی روحی –روانی یا همان طلاق عاطفی صورت می‌گیرد یعنی می‌بینیم زن و شوهر زیر یک سقف زندگی می‌کنند اما حرفی برای گفتن ندارند. حالا در سطح جامعه، همه ما یک خانواده بزرگ هستیم و به‌عنوان اعضای یک خانواده با دیدگاه‌های متفاوت باید سعی کنیم با هم در تعامل و گفت‌وگو باشیم. کوچک و بزرگ ندارد این رفتار را همه باید تمرین کنیم.

تسنیم: در مجموع شما معتقدید که باید گفت‌وگویی بین نویسنده و حاکمیت و به‌طور اخص ارشاد باشد که به کتاب‌ها مجوز می‌دهند؟

بنگاه‌های ادبی در خارج از کشور کارشان همین است، حلقه اتصال بین نویسندگان و خوانندگان هستند. ولی در کشور ما این طور نیست. نویسنده می‌نویسد ناشر آن را چاپ می‌کند بعد کتاب هم خوانده نمی‌شود.

 

 

تسنیم: مؤسسه‌های فرهنگی موجود نمی‌توانند جای بنگاه‌های ادبی را بگیرند؟

نه اینها ماهیت کارشان با بنگاه‌های ادبی متفاوت است. بنگاه‌های ادبی دنبال ترویج و تبلیغ آثار هستند و هم نویسنده و هم خواننده را مدنظر دارند. برای رسیدن به بالندگی در این حوزه ما باید دائماً ارائه‌گری کتاب داشته باشید. مثلاً تلویزیون کتاب تأسیس کنیم. یعنی تمام وقت یک کانال تلویزیون برای کتاب و نویسنده‌ها باشد. شما به عنوان مخاطب وقتی هر روز این قدر از کتاب ببینید و بشنوید چقدر علاقه‌مند می‌شوید؟ الان خوشبختانه این پادکست‌ها و فایل‌های صوتی خیلی خوب توانسته به معرفی و ارائه‌ی نویسندگان و آثارشان بپردازد. عده‌ای ممکن است نتوانند کتاب بخوانند یا در کتاب خواندن ضعیف باشند یا وقتش را نداشته باشند. می‌گوییم نویسندگی خیلی سخت است اما کتاب خواندن برای بسیاری سخت‌تر. اینجا فناوری به کمک ما آمده. این یک اتفاق قشنگ است که من و شما در خانه یا ماشین یا موقعیت‌هایی که امکان خواندن نداریم به پادکست یا فایل صوتی داستان گوش می‌دهیم و در عین حال از کارمان هم غافل نمی‌شویم. بسیاری از خانم‌های علاقه مند به حوزه کتاب، پادکست گوش می‌دهند و بسیاری از علاقه‌مندان به داستان، داستان صوتی گوش می‌دهند؛ خیلی کار خوبی است منتهی باید دائماً این کار مستمر اتفاق بیفتد تا ما ثمراتش را در بچه‌هایمان ببینیم.

من در داستان‌هایم روایتگر خود و دیگران هستم  

تسنیم: یک نویسنده باید راوی موضوعاتی باشد که اطرافش هست و دغدغه مردم در قصه‌هایش باشد. شما چقدر راوی دغدغه‌های مردم در قصه‌هایتان هستید؟

من به این نتیجه رسیدم که انسان موجود بسیار متناقضی است و جامعه هم همین‌طور پر از تناقضات است. بنابراین اگر این اصل را بپذیریم، من در داستان‌هایم روایتگر خود و دیگران هستم. روایتگر تنهایی، موفقیت‌ها، سوء تفاهم‌ها، رنج‌ها و بیماری‌ها و حتی مرگ. در رمان "آن دورها ابراهیم" من روایتگر ابراهیم و دختر عمه‌اش ثریا هستم که باوجود مشکلات جانبازی ابراهیم، تا پایان رمان با او می‌ماند؛ با تمام فراز و فرودهایی که این آقا یعنی ابراهیم با آن مواجه است. یک روایت عاشقانه و شاید تا کمی بشود گفت عارفانه.

تسنیم: الان شما به عنوان نویسنده چه برآوردی از زمانه خودتان دارید؟ مهم‌ترین دغدغه مردم ما کدام است؟

به نظرم عنصر مهمی که داستان را به معنای کلی‌اش می‌سازد، روابط هستند. این چگونگی روابط بسیار مهم است. اگر کمی دقیق بشویم می‌بینیم ما به‌طور دائم دغدغه‌ی رابطه داریم. یعنی مشکلات و موانعی در روابطمان داریم. این روابط را هم باید تعریف کنیم. مثلاً می‌گویم رابطه من با خدا چگونه باید باشد یا رابطه من با دیگری یا دیگران، یا من با سازمان‌ها، یا رابطه‌ی من با خرده فرهنگ‌ها یا رابطه‌ی من با طبیعت، یا رابطه‌ی من با اشیاء و غیره. تعریف و ترسیم این روابط در واقع داستانها را به وجود می‌آورند.

داستان جایی برای بیان دغدغه‌های جامعه  

تسنیم: ارتباط با اشیاء چه مفهومی دارد؟

در دنیای امروز بسیاری از افراد درگیری با اشیاء دارند. یعنی طرف درگیری با تلفن همراهش دارد و 24 ساعته به آن فکر می‌کند و معضل زندگی‌اش شده، یا درگیر ارتباطش با ماشین یا خانه یا فلان نوع لباس یا بهمان مدل کفش یا جواهرات. همه عمرش را صرف این می‌کند تا آن را بخرد و یا در مقام قیاس زدن خودش با دیگری دارد. ما وقتی می‌خواهیم راجع به این موضوعات بنویسیم، بهتر است درباره این درگیری‌ها و تعارضات فکر کنیم. من با دانشجوهای زیادی سر و کار دارم و می‌بینم بسیاری از آنها در حوزه‌های باوری مشکل دارند. من توانایی این را ندارم به آنها پاسخ بدهم ولی می‌توانم در داستان‌هایم مطرحشان کنم. نسل جدید در این باره سؤالات زیادی دارد و به نظرم قالب داستان می‌تواند این دغدغه‌ها را مطرح کند.

تسنیم: حالا نمی‌شود این سؤالات جای دیگری مثل دانشگاه یا مسجد یا رسانه مطرح بشود و به آن پاسخ بدهند؟

می‌شود ولی کافی نیست، مثلاً می‌شود سر کلاس یک دوره برایشان گذاشت ولی این کافی نیست. چون این سؤالات درباره اعتقادات و باورها است و دائم سراغ بشر می‌آیند. «از کجا آمده‌ام آمدنم بهر چه بود؟ به کجا می‌روم آخر ننمایی وطنم» این یکی از مهم‌ترین سؤالات بشر است که بالاخره تکلفیمان در این دنیا چیست و چه کار کنیم؟ این سؤالات و مشکلات اگر در مدیوم‌های فرهنگی و هنری مثلاً کتاب و تئاتر و سینما بیاید ماندگاری بیشتری دارد. شاید یکی از کارکردهای هنر، انعکاس دغدغه‌های بشر باشد.

تسنیم: آقای عبادی! بعضی از نویسنده‌های ما خودشان هم سردرگم هستند، پاسخی برای برخی سؤالات ندارند. طرح این سوال‌ها چه فایده‌ای دارد؟

هیچ پاسخ محکم و کاملی وجود ندارد. نویسنده مطرح کننده است. اصلاً خیلی نوشته‌ها اساسش شک و تردید است. شما تردید می‌کنید و می‌نویسید. خواننده متوجه می‌شود که این موضوع تنها دغدغه خودش نیست. بقیه هم مبتلا به این تردید هستند. اگر فکر کنم فقط من شک می‌کنم و بقیه ایمان دارند دیگر ببینید چه مصیبتی به وجود می‌آید.

یعنی اگر ما نشان بدهیم فراوانی (بسامد) بعضی فکرها چقدر زیاد است، اهمیت آن مشخص می‌شود. همه آدم‌ها یک وقت‌هایی دچار دغدغه‌ها و تردیدهای عجیبی می‌شوند و برخلاف اینکه تظاهرات بیرونی آنها خیلی خوب است مثلاً استاد دانشگاه، پزشک یا وکیل یا... هستند و خیلی هم موفق و موجه، باز می‌بینید طرف با خودش درگیر است و کم‌کم متوجه می‌شود این مشکل تنها او هم نیست. آنجا است که وارد بحث می‌شویم و صاحب‌نظران راه حل می‌دهند. مثلاً روان‌شناسان برای مشکلات همه راه حل تجویز می‌کنند اما این به آن معنا است که خودشان دچار مشکل روحی نمی‌شوند؟ یا پزشکان مریض نمی‌شوند؟ قطعاً همه همین هستیم. نویسنده هم قطعاً پاسخ بسیاری سؤالات را نمی‌داند اما موظف است سؤالاتی را مطرح کند که در لایه‌هایی از اجتماع، مغفول مانده یا جامعه نسبت به بعضی امور و رفتارها، بی‌اعتنایی پیشه کرده است.

فرهنگ مثل هوا است؛ سیال و در عین حال حیاتی  

تسنیم: این حرف تا حدی می‌تواند درست باشد. ممکن است یک نویسنده از نظر فکری مثلاً اعتقاد به خدا دچار انحراف‌هایی باشد و اینها را در قالب داستانی بسط می‌دهد و مطرحش می‌کند جوان یا نوجوانی این را می‌خواند. این شک و تردید قبل از خواندن کتاب در ذهن این جوان نبوده و این کتاب شبهه را درست کرده است. همیشه هم دسترسی به این فضای گفتمانی برای پاسخگویی به این شبهه‌ها وجود ندارد. نویسنده به جای اینکه درست کند، ذهن آن فرد را خراب کرده است.

کلاً نگرش‌ها و باورها برای بشر مهم است. در کشورهای دیگر هم چنین حساسیت‌هایی وجود دارد. مثلاً دوستی تعریف می‌کرد یک بار می‌خواسته به دیدن خواهر و خواهرزاده‌هایش در یک کشوری برود، چند کتاب کودک تهیه می‌کند اما در فرودگاه آن کشور جلوی او را می‌گیرند و اجازه نمی‌دهند کتاب‌ها را با خود ببرد. علت را می‌پرسد؟ می‌گویند اینها متعلق به فرهنگ شما است، به فرهنگ ما نمی‌خورد، اجازه ندارید کتاب‌ها را ببرید. با این همه در دنیای امروز کار سخت‌تر و غیرقابل پیش‌بینی‌تر از این حرفها است. اگر جلوی انتشار محصولی گرفته شود، جای دیگری یا به شکل دیگری خودنمایی می‌کند. فرهنگ مثل هوا است؛ سیال و در عین حال حیاتی. نمی‌توان تجویز کرد نبین، نشنو، نخوان. الان بعضی‌ها کتاب نمی‌خوانند ولی در محیط‌های دوستانه می‌روند و در آنجا بدون هیچ محدودیت و رودربایستی حرف‌هایی می‌زنند یا می‌شنوند. خوب، چه باید کرد؟ پاسخ من این است: نباید از طرح سؤال ترسید. به‌اصطلاح در کنار غذای مضر، قطعاً خوراک‌های مفیدی هم هستند که می‌توان به معرفی و ارائه‌ی آنها پرداخت. بعلاوه صاحبان اندیشه و خرد همواره در تلاش هستند تا مسیرهای درست را رهنمون شوند. اگر به نخبگان بها داده شود، می‌توانند بر بسیاری از مسیرها نور بتابانند و هدایتگر باشند.

تسنیم: از دغدغه‌هایتان می‌گفتید که مردم امروز ما بیشتر دغدغه‌های رابطه‌ای دارند، به نظرم شما در داستان‌هایتان بیشتر به سمت موضوعات اجتماعی رفته‌اید و این مهم‌ترین دغدغه شما است. درست است؟

من به موضوعات اجتماعی خیلی اهمیت می‌دهم؛ به خصوص موضوعات خانوادگی و نقش خانواده در اجتماع برایم مهم است. چون هر سعادتی در جامعه به خانواده برمی‌گردد و ما نباید نقش آن را دست کم بگیریم. همه خوشبختی‌ها از خانواده می‌آید، خیلی باید به آن بها بدهیم. امروزه ما با بازتعریف مفاهیم مواجه هستیم. مفهوم خانواده هم دچار تزلزل شده است. در داستان‌هایم سعی کردم این موارد را بیاورم و به نقش گفت‌وگو پرداخته‌ام.گفت‌وگو در بسیاری موارد می‌تواند تسهیل‌کننده و بهبوددهنده‌ی روابط باشد و در این میان گفت‌وگو در خانواده از درجه اهمیت بالایی برخوردار است. ریشه‌ی بسیاری از موفقیت‌ها و سربلندی‌ها را می‌توان در خانواده‌هایی جست‌وجو کرد که اهل تعامل و گفت‌وگو بوده‌اند. به آمار محصولات فرهنگی در این مورد توجه بفرمایید. سهم قابل توجهی از تولیدات به خانواده اختصاص یافته، در همه‌ی کشورها، در همه‌ی ابعاد.

تسنیم: بسیاری از آسیب‌های اجتماعی ما هم از همین‌جا است. چطور باید حلش کرد؟

بله. باید در داستان‌ها بیشتر به خانواده پرداخت. اصلاً یک جشنواره با موضوع خانواده بگذارند، داستان‌نویس‌ها فقط درباره خانواده‌ها بنویسند. یا جشنواره‌ای فقط موضوع و محورش زن باشد و اسمش را یکی از زنان داستان‌نویس بگذارند مثل سیمین دانشور. تازه دبیر و داور و دست‌اندرکارانش هم همگی از بانوان فرهیخته و اهل کتاب و نویسنده باشند. در این سال‌ها زنان بسیاری وارد عرصه‌های فرهنگی هنری و به‌ویژه داستان‌نویسی شده‌اند که خوشبختانه توانسته‌اند دغدغه‌هایشان را مطرح کنند.

سعادتی است برای ادبیات و فرهنگ و هنر و داستان نویسی کشورمان که زنانش نویسنده و کارگردان و بازیگر و استاد دانشگاه هستند.

تسنیم: زن ستون یک خانواده است و همه را دور هم جمع می‌کند.

شک نداشته باشید. ولی باید این تفکر پررنگ و تکرارشونده باشد. چون این مهم خیلی تکرار و گفته یا به صورت تأثیرگذاری ارائه نمی‌شود، متأسفانه مسائل دیگری جایگزین آن می‌شود. برای این کمترین، بسیار جای خوشوقتی است می‌بینم خانم‌ها با چه تلاش خستگی‌ناپذیری در عرصه‌های اجتماعی فعال هستند. سعادتی است برای ادبیات و فرهنگ و هنر و داستان‌نویسی کشورمان که زنانش نویسنده و کارگردان و بازیگر و استاد دانشگاه هستند.

تسنیم: به نظرتان چرا تعداد خانم‌های نویسنده زیاد شده است؟

اولاً به خاطر این حرکت و جریان، تبریک به شما و سایر بانوان گرامی سرزمینم. ثانیاً چون خانم‌ها توانایی‌های خودشان را بهتر از همیشه شناخته‌اند، بیش از گذشته وارد اجتماع می‌شوند تا ثابت کنند هستند و اهمیت دارند. شاید مهم‌تر از آن احساس نیازی است که آنها را وا می‌دارد فعالیت کنند. واقعاً سعادتی است که بانوان دارند اهمیت و حضور خودشان را در جامعه اعلام می‌کنند. قابلیت‌هایشان در رده‌های مدیریتی، کسب و کار، امور فرهنگی و هنری. دست مریزاد به همگی. جالب است الان ما ناشران خانم داریم و اگر با ناشران خانم صحبت کنید متوجه دیدگاه‌های متفاوتشان در هر مقوله‌ای می‌شوید. به نظرم بد نیست در قالب یک کار تحقیقاتی به ویژگی‌های چاپ و نشر کتاب‌ها از دیدگاه ناشران زن و مرد پرداخته شود. لااقل در گام نخست می‌شود با چند تن از ناشران زن صحبت کرد و دیدگاه‌های آنان را در قالب یک ویژه‌نامه منتشر کرد.

هنوز در کشور ما شغلی به نام نویسندگی که از قِبَل آن بتوان کسب درآمد کرد (جز در موارد انگشت شمار) تعریف نشده است. ای کاش برای این امر مهم هم فکری جدی گرفته شود.

تسنیم: درباره افزایش تعداد نویسنگان خانم عده‌ای معتقدند نویسندگی به علت درآمد کمش نمی‌تواند شغل آقایان باشد برای همین خانم‌ها چون به عنوان شغل به آن نگاه نمی‌کنند و حالا دغدغه درآمد و ... ندارند وارد عرصه نویسندگی شده‌اند. نظر شما چیست؟

این نکته هم می‌تواند درست باشد، ولی به نظرم دلیل اصلی‌اش این است که خانم‌ها الان عرصه را باز می‌بینند و می‌توانند دیده شوند. فرهنگ و هنر فرصتی برای خانم‌ها است که حرف‌هایشان را بزنند و توانایی‌هایشان را نشان بدهند. ضمناً هنوز در کشور ما شغلی به نام نویسندگی که از قِبَل آن بتوان کسب درآمد نمود (جز در موارد انگشت شمار) تعریف نشده. ای کاش برای این امر مهم هم فکری جدی گرفته شود.

تسنیم: پس به نظر شما حضور رو به تزاید زنان نشان دهنده رشد است و باید از آن حمایت کرد؟

100 در صد. الان هم شاید خیلی دیر شده ولی باید خانم‌های نویسنده را حمایت کرد، اصلاً احترام و توجه به زنان جامعه باید بیش از پیش شود. احترامی واقعی و 365 روزه. به خانم‌ها و به دختران جامعه احترام واقعی بگذاریم بعد ببینیم این جامعه چه تغییراتی می‌کند. تمام معلم‌های دوران ابتدایی من تا کلاس پنجم همه خانم بودند. احساس می‌کنم اگر غیر از این بود حتماً در تربیت من تفاوت اساسی وجود داشت. این خانم‌ها بودند که هم درس به ما یاد دادند و هم بذر مهر و محبت در دل ما نهادند. مادر خود من زاویه دید بسیار دقیق و نکته سنجانه‌ای دارد. این جزئی‌پردازی که گاهی در داستان‌ها اتفاق می‌افتد بخشی‌اش مرهون این قدرت نگاه است. گاهی اتفاقات روزمره و عادی را چنان جذاب و شنیدنی تعریف می‌کند که آدم از خودش خجالت می‌کشد بگوید نویسنده است. خانم‌ها واقعاً زاویه دید ممتاز و متمایزی دارند.

و سخن پایانی

سعادت و بهروزی برای همه‌ی مردم سرزمینم و موفقیت روز افزون برای همه‌ی نویسندگان کشورم. با تشکر از شما

مصاحبه و تنظیم: مهناز سعیدحسینی

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل

 پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل
2024-04-14T13:45:31+03:30
سازمان اوقاف و امور خیریه و بنیاد ایران‌شناسی به مناسبت حمله به اهداف رژیم غاصب صهیونیستی پیام‌های تبریک صادر کردند.

برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی

 برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی
2024-04-14T12:52:09+03:30
قصاص نفس و ماجرای بخشش، سالهاست دستمایه تولیدات سینمایی بسیاری شده‌است اما در کنار به تصویر کشیدن این مفهوم گاهی گریزی به مسائل اجتماعی دیگری هم زده می‌شد.

اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت

 اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت
2024-04-14T12:25:18+03:30
شب گذشته ایران طی حملاتی پهپادی و موشکی بخش هایی از سرزمین های اشغالی را مورد هدف قرار داد. حمله ای که در پاسخ به زدن کنسولگری ایران در سوریه بود.

«بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند

 «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند
2024-04-14T11:45:55+03:30
دو فیلم سینمایی «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» از تولیدات بنیاد سینمایی فارابی در هشتمین جشنواره فیلم بریکس مسکو روی پرده می‌روند.

بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران

 بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران
2024-04-14T11:45:54+03:30
انجمن سینمای جوانان ایران در خصوص پاسخ پهپادی و موشکی نیروهیا مسلح جمهوری اسلامی ایران به اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه سفارت جمهوری اسلامی ایران در...

آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان

 آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان
2024-04-14T11:45:54+03:30
قائم‌مقام رادیو از وضعیت رو به بهبود مسعود اسکویی گوینده، کارشناس و مجری پیشکسوت خبر داد.

هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟

 هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟
2024-04-14T11:45:53+03:30
همزمان با حملات تنبیهی و عملیات گسترده پهپادی سپاه پاسداران علیه رژیم صهیونیستی، تعدادی از هنرمندان در فضای‌مجازی به این عملیات واکنش نشان دادند.

نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی

 نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی
2024-04-14T11:05:21+03:30
آمار فروش نمایش‌های‌ تالار هنر و تماشاخانه سنگلج تا پایان روز جمعه ۲۴ فروردین ماه ۱۴۰۳ اعلام شد.

تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد

 تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد
2024-04-14T11:05:21+03:30
سریال «خط رو خط» قرار است سه روز در هفته با بازی رضا شفیعی‌جم و موضوعات مختلف روی آنتن شبکه نسیم باشد.

تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر

 تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر
2024-04-14T11:05:20+03:30
دستیار وزیر در امور شعر از تولید فصل دوم برنامه «سرزمین شعر» با ایذده‌هایی جدید و پخته‌تر خبر داد و گفت: بارخوردها نشان می‌دهد نخبگان فارسی زبان د...

دیپلماسی میان ایران و تاجیکستان مبتنی بر عشق است

 دیپلماسی میان ایران و تاجیکستان مبتنی بر عشق است
2024-04-14T11:05:20+03:30
گلرخسار صفی‌اوا گفت: من در بسیاری از نمایشگاه‌های بین‌المللی دنیا از جمله مسکو، فرانکفورت و... شرکت کرده‌ام، اما به نظرم هیچ نمایشگاهی مانند نمایشگاه کتاب ت...

افزایش حقوق ایثارگران در سال ۱۴۰۳ چقدر خواهد بود؟

 افزایش حقوق ایثارگران در سال ۱۴۰۳ چقدر خواهد بود؟
2024-04-14T11:05:19+03:30
معاون مددکاری و مشارکت‌های مردمی بنیاد شهید گفت: هنوز مقدار افزایش حقوق ایثارگران مشخص نشده اما تا آخر فروردین اعلام خواهد شد.

دیدگاه قرآن درباره توان یهودیان اسرائیل در برابر رقیب

 دیدگاه قرآن درباره توان یهودیان اسرائیل در برابر رقیب
2024-04-14T11:05:19+03:30
امروز بنی‌اسرائیل در غزه آن خباثت نهفته در خود را که سبقه در گذشته سیاه‌شان دارد، آشکار کردند و آتشی که در گذشته برای سایر پیامبران و ملت‌ها روشن کرده بودند...

یاسینی رکورددار کنسرت در سال ۱۴۰۲ / در مسیر همایون یا یگانه

 یاسینی رکورددار کنسرت در سال ۱۴۰۲ / در مسیر همایون یا یگانه
2024-04-14T11:05:18+03:30
روزگاری در موسیقی پاپ ایران اعلام شد که حامد همایون در پنج ماه ۲۳۹ کنسرت برگزار کرده است؛ آماری که از رکوردی عجیب روایت داشت؛ اما در نهایت سرنوشت حامد همایو...

صادرات نوشت‌افزار ایرانی کلید خورد

 صادرات نوشت‌افزار ایرانی کلید خورد
2024-04-14T11:05:18+03:30
مدیرعامل مجمع ایران‌نوشت صادرات نوشت‌افزار ایرانی اسلامی به برخی از کشورها را جزو مهمترین برنامه‌های این مجمع در سال جدید خواند.

قانون عفاف و حجاب برای همه مردم لازم‌الاجرا شد

 قانون عفاف و حجاب برای همه مردم لازم‌الاجرا شد
2024-04-14T11:05:17+03:30
مدیرعامل بنیاد عفاف و حجاب با اشاره به لازم‌الاجرا بودن قانون حجاب در کشور و لزوم مکانیزه بودن مواجهه با هنجارشکنان گفت: کسانی که به موضوع عفاف و حجاب در کش...

تلاطم در بازار ظهیرالاسلام/ قیمت کاغذ تحریر افزایش یافت

 تلاطم در بازار ظهیرالاسلام/ قیمت کاغذ تحریر افزایش یافت
2024-04-14T11:05:17+03:30
افزایش نرخ ارز پس از دو هفته دامن بازار کاغذ را نیز گرفت،‌بر این اساس قیمت کاغذ تحریر در بازار افزایش ۱۰۰ هزار تومانی را تجربه کرده است.

سهم ۴۹درصدی تمساح خونی از گیشه‌ تعطیلات/ پرویزخان درجا زد

 سهم ۴۹درصدی تمساح خونی از گیشه‌ تعطیلات/ پرویزخان درجا زد
2024-04-14T11:05:16+03:30
براساس آمارهای ثبت‌شده از میزان استقبال از فیلم‌های درحال اکران در تعطیلات پایان هفته قبل ۳۵۳۰۰۰ هزار نفر برای دیدن فیلم مورد علاقه خود در هفته سوم فروردین ...

شاعرانی که خود را "عطار" جا زدند

 شاعرانی که خود را "عطار" جا زدند
2024-04-14T11:05:16+03:30
پس از سده نهم هجری شاعران متعددی با تخلص عطار ظهور کردند که اتفاقاً بسیاری از آثار منسوب به عطار نیشابوری، از برکات حضور آنهاست.

«محفل» بدون سلبریتی با خلاقیت و یک شبِ صدمیلیونی!

 «محفل» بدون سلبریتی با خلاقیت و یک شبِ صدمیلیونی!
2024-04-14T11:05:15+03:30
«محفل» دوباره توانست برنامه پربیننده ایام ماه مبارک رمضان باشد؛ برنامه‌ای که سلبریتی ندارد اما یک برنامه‌اش تنها به ۱۰۰میلیون بازدیدکننده رسید.

مهرداد صدقی با "آبنبات لیمویی" به نمایشگاه می‌آید

 مهرداد صدقی با "آبنبات لیمویی" به نمایشگاه می‌آید
2024-04-14T11:05:15+03:30
مهرداد صدقی از انتشار کتاب "آبنبات لیمویی" در ادامه مجموعه طنز خود خبر داد و گفت: این کتاب آخرین اثر از مجموعه "آبنبات‌ها" خواهد بود.

عملیات اجرایی آماده‌سازی نمایشگاه کتاب تهران آغاز شد

 عملیات اجرایی آماده‌سازی نمایشگاه کتاب تهران آغاز شد
2024-04-14T11:05:14+03:30
مدیر کمیته اجرایی و پشتیبانی سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از آغاز عملیات اجرایی آماده‌سازی این نمایشگاه خبر داد.

دژهای پوشالی یهود به دادشان نرسید

 دژهای پوشالی یهود به دادشان نرسید
2024-04-14T11:05:14+03:30
یهودیانِ بنی‌نضیر چنان مغرور و از خود راضی بودند که تکیه‌گاهشان دژهای نیرومند و قدرت ظاهری‌شان بود، اما از آنجا که خدا می‌خواست بر همه روشن کرد که چیزی در ب...

حمایت شاعران از "وعده صادق" ایران

 حمایت شاعران از "وعده صادق" ایران
2024-04-14T11:05:14+03:30
جمعی از شاعران کشور در حمایت از عملیات "وعده صادق"، تازه‌ترین سروده‌های خود را به این موضوع اختصاص دادند.

گنبد آهنین چه می‌داند از صریر قیامت سجیل

 گنبد آهنین چه می‌داند از صریر قیامت سجیل
2024-04-14T11:05:13+03:30
نغمه مستشار نظامی در تازه‌ترین سروده خود از عملیات «وعده صادق» پاسخی به حمله جنگنده‌های ارتش اسرائیل به ساختمان کنسولگری کشورمان در دمشق حمایت کرد.

جشن نیمه شعبان هیئت کجا برویم؟

 جشن نیمه شعبان هیئت کجا برویم؟
2024-02-26T06:01:07+03:30
هیئت‌ها و حسینیه‌های سراسر کشور همزمان با میلاد سراسر خیر و برکت امام زمان (عج) مراسم شادی و سرور برگزار می‌کنند.

شاعران به استقبال نیمه شعبان رفتند/ کاش، سَحر، خاک رهِ « مهدی موعود » شوم

 شاعران به استقبال نیمه شعبان رفتند/ کاش، سَحر، خاک رهِ « مهدی موعود » شوم
2024-02-26T06:01:06+03:30
شاعران فارسی زبان در آستانه نیمه شعبان در نشست ادبی «منتظران وصل» با تازه‌ترین سروده‌های خود به ساحت مقدس امام مزان عرض ارادت کردند.

بهترین دعا‌ها در شب نیمه شعبان به روایت امام صادق (ع)

 بهترین دعا‌ها در شب نیمه شعبان به روایت امام صادق (ع)
2024-02-26T06:01:06+03:30
امام صادق علیه‌السلام دربارۀ آداب شب نیمۀ شعبان، به یکی از بهترین دعاها اشاره می فرماید.

"پایان جنگ"، "عزل منتظری و بنی‌صدر" و "فوت احمد خمینی" موضوع گفت‌وگو با کارگردان "احمد"/ احمد آقا حتی یک «واو» به صحبت‌های امام دست نزد!

 "پایان جنگ"، "عزل منتظری و بنی‌صدر" و "فوت احمد خمینی" موضوع گفت‌وگو با کارگردان "احمد"/ احمد آقا حتی یک «واو» به صحبت‌های امام دست نزد!
2024-02-26T06:01:05+03:30
مصطفی رزاق کریمی کارگردان فیلم "احمد" درباره احمد خمینی صحبت کرد؛ از ۴۲ روز سالک شدن او تا ماجرای عزل منتظری و پایان جنگ. او گفت: کارگردان دیکته‌پ...

ویکی موعود با ۴۰ هزار مقالۀ تخصصی راه اندازی شد

 ویکی موعود با ۴۰ هزار مقالۀ تخصصی راه اندازی شد
2024-02-26T06:01:04+03:30
همزمان با میلاد سراسر سعادت حضرت مهدی موعود(عج) از ویکی موسسه فرهنگی هنری موعود عصر(عج) رونمایی شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)