میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «مدیریت حوزههای علمیه و مراکز آموزشی» اثر حجت الاسلام محمدحسن نبوی به همت مؤسسه بوستان کتاب در ۲۶۴ صفحه به چاپ رسید.
امروز به دلیل فراوانی و رشد مراکز آموزشی به خصوص حوزههای علمیه موضوع مدیریت مدارس علمیه و مراکز آموزشی از دغدغههای اصلی متولیان و مسئولان این امر است. اگر مدیریت مراکز آموزشی و مدارس علمیه مورد توجه دقیق قرار نگیرد و مدیران در حیطه مسئولیت خود، با فرایند مدیریت آشنایی نداشته باشند، بازدهی و اثربخشی لازم صورت نمیگیرد.
با توجه به تجربیات چندین ساله نگارنده در اداره مراکز آموزشی و مدارس علمیه، از جمله «مرکز آموزشهای تخصصی تبلیغ»، «مدیریت حوزههای علمیه سفیران هدایت سراسر کشور»، «مدارس امین» و همچنین برگزاری دورههای متعدد آموزشی در راستای کیفیت بخشی به امر تبلیغ روحانیان هجرت بلند مدت و ارتقای سطح علمی مبلغان ویژه با هدف در اختیار گذاشتن یافتهها و تجربیات سامان یافته با زبانی روان و نظاممند نکات کلیدی این نوع مدیریت را آموزش میدهند.
برشی از اثر
این اثر در ۱۲ فصل تألیف شده است. در مقدمه این اثر، به اهمیت و ضرورت مدیریت پرداخته شده است؛ در ابتدا، تاریخچهای از مبحث مدیریت مطرح و اندیشههای نخستین مدیریتی، مکتب کلاسیک، مکتب نئوکلاسیک، نظریه سیستمی و نظریه موقعیتی اقتضایی تبیین شده است.
در فصل اول این اثر، «جایگاه مدیریت مدارس علمیه»، تبیین و ضمن تعریف این مدیریت، بهرهوری در مدارس علمیه بررسی و مباحثی از جمله تقویت سنتهای پاک، پرهیز از درگیر شدن با شکایات، و رضایت زیردستان مطرح شده است.
نویسنده در فصل دوم این اثر، به «برنامهریزی در مدیریت حوزههای علمیه» پرداخته و در ابتدا ضمن تبیین اصول، اهمیت و فواید برنامهریزی، برنامهریزی در حوزه علمیه (هدف، راههای دستیابی به هدف، نیروها و تخصصهای مورد نیاز، امکانات، بودجه، زمان بندی طراحی سازمان) مورد اشاره قرار گرفته و برنامهریزی برای مدارس علمیه (هدف، آموزشهای دروس سطح یک و دو، اهداف سالانه، راههای دستیابی به هدف، برنامه آموزشی، تهذیب و تربیت)، از دیگر مباحث این فصل است.
در فصل سوم به عنوان «پذیرش در حوزههای علمیه» نگارش یافته، به آموزشهای قبل از حوزه اشاره شده و به توضیحانی در خصوص ثبت نام برای تحصیل در حوزههای علمیه نیز پرداخته شده و مراحل ثبتنام نیز تبیین و روشهای احراز ویژگیها (شاخص پیشینه علمی، شاخص صلاحیت اعتقادی - اخلاقی، شاخص سلامت سیاسی، شاخص استعداد و توان رشد، شاخص سلامت جسمی و تناسب چهره) تشریح شده است.
«آموزش در حوزههای علمیه» عنوان چهارمین فصل از این کتاب است که در این فصل، برنامهریزی آموزشی اعم از اهداف آموزشی، عناوین دروس، زمان مقدار هر درس، دروس پیش نیاز، حفظ محوری، و تعیین نوع آموزشها مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. همچنین، در این فصل به شیوههای آموزش (تدوین سرفصلها و پیش نیاز دروس، متن درسی، برگزاری کلاسها و شکوفایی خلاقیتها پرداخته شده است.
نویسنده در فصل پنجم به «تهذیب و تربیت در حوزههای علمیه» میپردازد؛ در این فصل ضمن بیان اهمیت تهذیب، به ابعاد تربیت، تربیت روح عبادی و اخلاق اجتماعی اشاره شده و نظارت همگانی، زمان گذاری برای افراد خاص، ورزش و تربیت تبیین شده است.
ششمین فصل از این اثر به «سازماندهی حوزههای علمیه» پرداخته شده و در ابتدا تعریفی از سازمان و سازماندهی، به عملیات سازماندهی (شناسایی و دسته بندی کارها، تعریف واگذاری اختیارات و مسئولیتها، و ایجاد و برقراری روابط پرداخته شده است.
«انگیزش» عنوان هفتمین فصل از این اثر است که ضمن تبیین ضرورت ایجاد انگیزش، به تعریف تأثیر و نیاز انگیزش اشاره شده و طبقه بندی و سلسله مراتب نیازها نیز مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه نیز، نگرش اسلامی بحث انگیزش تشریح شده است.
در فصل هشتم «ویژگی های رهبری» تبیین شده که در ابتدا ضمن بیان تعریفی از رهبری و قدرت، منابع قدرت و قدرت ایمان و همچنین موفقیت و اثربخشی در رهبری بیان شده و عوامل قدرت فردی و صفات فردی رهبر و رفتار رهبر و رهبری مؤمنانه بررسی شده است و در ادامه، ویژگیهای فردی رهبر در آیات و روایات (سعه صدر، هوش، توانمندی علمی و فنی، ابتکار و نوآوری، شجاعت، شهرت، شهرت طلبی، سخنرانی، کم گویی، توجه زیردستان، و وفای به عهد) بررسی شده است.
«رفتار رهبری» عنوان نهمین فصل است؛ در ابتدای این فصل، مهارتهای فنی و انسانی و ادراکی رهبر در سازمان بررسی و سبکهای رهبری و همچنین بازتاب آن و نظریههای موقعیتی و انتزاعی تشریح شده و سبک رهبری در منابع اسلامی بیان شده و اصول اسلامی در سبک رهبری نیز تبیین شده است..
در فصل دهم که به «کنترل» اختصاص یافته، مهارتهای کنترل و همچنین ارزیابی و نظارت (آشکار، درونی و پنهان) تأمین شده و بر طراحی سیستم ارزیابی تأکید و در پایان، نقاط راهبردی یا کلیدی در ارزیابی بررسی شده است.
در فصل یازدهم «خودکفایی حوزههای علمیه» مورد بحث و بررسی قرار گرفته که در این فصل، بر عدم وابستگی حوزههای علمیه تأکید شده و شیوههای خودکفایی نیز تشریح شده است؛ در این فصل، سیاستهای خودکفایی حوزهها تبیین شده است.
در دوازدهمین و آخرین فصل از این کتاب، به «طرح تربیتی» اشاره شده است؛ در ابتدای این فصل، نویسنده ضمن تبیین فرایند طرح مذکور، اهداف کلان و تفصیلی این طرح تشریح کرده و اصول و سیاستهای کلان طرح و همچنین عوامل مهم و مؤثر در تربیت را تبیین و در ادامه، به راهکارهای دستیابی به اهداف تفصیلی طرح فوقالذکر نیز پرداخته است.
منبع : خبرگزاری مهر
ابوالقاسمی: تربیت مستمع قرآن همسان با تربیت قاری و حافظ لازم است
داستانهای عاشورایی نویسنده جوان درباره شهدای جوان قیام کربلا
نماز جمعه کرمانشاه به امامت حجتالاسلام غفوری برگزار میشود
مجلس عزای حضرت زهرا(س) با مداحی مهدی رسولی برگزار شد
بزرگترین لیگ دانش آموزی کشوری شروع به کار کرد
برنامه های شیخ حسین انصاریان در دهه سوم جمادی الاول اعلام شد
آیین «گلریزان لبنان در پناه امام رئوف (ع)» برگزار شد/ کمک ۲۵ میلیارد تومانی خادمیاران رضوی
مشارکت سنت اندیشه ایرانی در شکل گرفتن یک اهتمام تاریخی در فلسفه
موفقیت شیخ حسین انصاریان به دلیل پیروی از الگوی طبیبانه تبلیغ است
بحرالعلوم: هفتمین دوره شورای ارزیابی حافظان قرآن آغاز به کار کرد
حریزاوی: اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
قمی: میتوانیم از ظرفیت دختران نوجوان،در فضاهای تربیتی بهره بیشتری ببریم
تقویت حمایت از نخبگان قرآنی و ارتقاء برنامههای حمایتی از حافظان
حریزاوی:اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
«بازیهای دیجیتال و امکان چرخشهای فرهنگی» بررسی میشود
از تازه های نشر مجمع جهانی اهل بیت(ع) رونمایی می شود
صالحی: باید رونق بیشتر مساجد و حضور پرشور نسل جوان را محقق کنیم
«وضعیتشناسی مهاجران افغانستانی در ایران» بررسی میشود
نظر کانت درباره حرکت و سکون چیست؟
جامعه شناسی وقتی تبدیل به فن شود تداوم اخباری گری است
کمک ۲۲ میلیاردی هیئتیهای استان فارس به مردم لبنان
نوبت اجرای راهیافتگان به مرحله نهایی مسابقات قرآن کریم تعیین شد
نقد عقل محض کانت تفسیری سنجش ناپذیر از نظامهای فلسفی می دهد
مستندی پیرامون ترویج گفتگوهای فلسفی به سه زبان فارسی،مالایی و انگلیسی ساخته شد
سعیدی نژاد: هر بانوی ایرانی میتواند یک کارآفرین باشد
«نشست ابونصر فارابی» در کانون رسالت برگزار می شود
گردهمایی خیرین قرآنی برگزار می شود
آخوند رهبر:کشورهای عرب می توانند مقابل منافع رژیم اسرائیل بایستند
آیا برای ازدواج می توان استخاره گرفت؟
برگزاری نشستهای بررسی تولید آثار سینمایی بر مبنای اندیشه اسلامی