میرنیوز

هویت و بازسازی ساختار فرهنگی/ "نافرهنگ" و "فرهنگ‌نما" عرصه را برای تنفس فرهنگ تنگ می‌کند

 هویت و بازسازی ساختار فرهنگی/ "نافرهنگ" و "فرهنگ‌نما" عرصه را برای تنفس فرهنگ تنگ می‌کند 2021-10-21T11:29:15+03:30

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، دکتر سیدحسین فخر زارع، پژوهشگر و استادیار گروه فرهنگ پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در یادداشتی اختصاصی برای تسنیم، نوشت:

بازسازی انقلابی حوزة فرهنگ و ساختار فرهنگی، از جمله موارد مهمی است که دالّ مرکزی بیانات اخیر مقام معظم رهبری را در دیدار با اعضای دولت تشکیل می‌داد. این مسئله اگرچه جزء دغدغه‌های همیشگی ایشان در طول چند دهة انقلاب اسلامی است که با تاکیدات مکرر بر مهندسی فرهنگی، پیوست‌های فرهنگی و غیره دنبال شده اما با توجه به وضعیت پیچیدة کنونی شکل بارزتری به خود گرفته که همت گسترده‌ای را در جهت حل معضلات بر سر راه آن، به ویژه از سوی فرهیختگان و نخبگان جامعه می‌طلبد.

 فرهنگ و ساختار فرهنگی هر جامعه، راه و روش مشاع و مشترک زندگی انسان در جامعه است که مشتمل بر باورها، اندیشه‌ها و دستاوردهای فکری سازمند، نیازهای واقعی منطبق بر طبیعت و فطرت انسانی و سامانه‌ای منسجم برای فرونشاندن آن نیازها می‌باشد.

مسلماً بدون توجه عمیق به فرهنگ هیچ وضعیت دیگری از جمله وضعیت سیاسی، اقتصادی و عموماً ساختار نظام عمومی جامعه نه قابلیت لازم را برای تکوین ارزش‌ها و هنجارهای هدایت یافته و مطلوب دارد و نه قابل اصلاح و ترمیم می‌باشد.

ساختار نظام عمومی جامعه بدون فرهنگ یک تصویر کاریکاتوری از عناصر به‌هم چسبیده‌ای ارائه می‌دهد که هرگز نخواهد توانست برنامه‌ریزی مدوّن و سازمان یافته‌ای را برای حیات شهروندانش تولید کند. برای بازسازی این حوزة ساختاری مسلماً آنچه بیش از هر چیز در خور اهتمام است توجه به هویت واقعی کنشگران جامعه است که برای هر یک از آنان ایجاد تکلیف می‌کند.

از جامعه‌نشینانی که هویت واقعی خویش را در عرصه‌های مختلف نشناخته و بازیابی و نهادینه نکرده‌اند، هرگز توقع هیچ رفتار فرهنگی نخواهد بود و مآلاً ساختار فرهنگ نیز جز تصویری کُمیک، آشفته و بی‌سامان نمی‌باشد.

بدیهی است هویت‌ زمانی که نتواند در کالبد فرهنگ، خود را توسط افراد جامعه به خوبی معرفی و بازشناسی کند، راه برای دگرگونی آن به هویت‌های رقیب هموار شده و جهان اجتماعی و فرهنگی دیگری را برایشان رقم خواهد زد.

"هویت"، جانِ فرهنگی یک جامعه است. در سازه‌های فرهنگی، اگر شناخت، ساخت و باور هویت به طور صحیح صورت نگیرد، "نافرهنگ" و "فرهنگ‌نما" عرصه را برای تنفس فرهنگ تنگ می‌کند. از این‌رو تقلیل فرهنگ و تغییر و بازسازی آن به چند عنصر دم‌دستی و عدم توجه به هستة اولیه آن یعنی "هویت" هرگز عمق تغییری را که مقام معظم رهبری مطالبه می‌کنند در حوزه کنشگری و ساختاری نشان نخواهد داد.

فهم انسان از جایگاه خود و تبیین نسبت او با پدیدارهای گوناگون در حوزه‌های فردی و جمعی، از مهم‌ترین استلزاماتی است که در مواجهه با واقعیت‌های پیرامونی در انسان شکل می‌گیرد و بدون چنین ادراکی انسان قادر نخواهد بود نه خود، نه دیگران و نه محیط پیرامون خود به ویژه فرهنگ را شناخته و زندگی خود را بر پایة سلسله‌ای از عناصر معنابخش سامان داده و به زندگی واقعی خویش جهت دهد.

امروزه از مهم‌ترین مشکلات و مسائل جامعة ما تعارض و تناقض‌‌های فرهنگی و تعدد انتخاب‌ها و خلل در فرایند‌های اجتماعی‌شدن و فرهنگ‌پذیری است که مأخذ اصلی آن گمگشتگی‌ها و تنش‌های هویتی در سطوح مختلف است.

"هویت‌شناسی"، "هویت‌سازی" و "هویت‌باوری" سه شرط ضروری برای حیات انسانی است و معناداری آن در سپهر اجتماعی و در وجوه مشترک با دیگران، کارکردها و وظایف جمعی مهمی را به عهده می‌گذارد که کلیت فرهنگ و جامعه را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

این مقوله در یک فرهنگ و گفتمان از آن‌ جهت دارای اهمیت است که موجودیت یا عدم موجودیت آن با موجودیت فرهنگ و گفتمان گره خورده است؛ زیرا هویت پیوند دهندة همة ابعاد و مولفه‌های فرهنگ است؛ لذا در شکل‌گیری و تثبیت مولفه‌های فرهنگی جامعه باید به نقش مستقیم و مهم و کارکردهای آن توجه داشت.

به تعبیری می‌‌توان گفت هویت شرط لازم زندگی اجتماعی است و با فقدان چارچوبی ضابطه‌مند برای تعیین هویت اجتماعی، انسان‌ها نمی‌توانند به صورتی معنادار و پایدار با یکدیگر در یک فضای فرهنگی ارتباط برقرار کنند؛ در واقع بدون هویت اجتماعی، شاهد جامعه‌ای بدون فرهنگ خواهیم بود و بدون فرهنگ اصولاً جامعه‌ای وجود نخواهد داشت.

آمیختگی سرنوشت یک جامعه با فرایندهای مختلف فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آن، حول محور هویت صورت‌بندی می‌شود و هویت، یک مدل و چارچوب از پیش تعیین شده نیست، بلکه افراد به طور انتخابی بدان دست می‌زنند، لذا لازم است در فرایندهای هویتی، الگوهای مناسبی مورد توجه و محور عمل قرار گیرد.

هویت اجتماعی یک ملت ریشه در اعماق فرهنگ و تاریخ آن ملت داشته و چون حاصل یک فرایند مستمر تاریخی است، با سرنوشت آحاد جامعه پیوند دارد؛ از این‌رو شناخت دقیق شاخصه‌ها، عوامل ضعف و تقویت، مولفه‌ها، سطوح و ابعاد آن امری ضروری است که به تقویت فرهنگ، تاریخ و ارزش‌های مشترک یاری می‌رساند.

ضرورت این مسئله زمانی بیشتر احساس می‌شود که پیامدها و نتایج ناگوار بحران هویتی یا نشانه‌هایی از بروز آن در میان یک گروه یا ملتی مشاهده شود.

اما پاسخ به دغدغه‌های حاصل از این بحران‌ها نه در فرهنگ و هویتی که به اشکال مختلف در سیطرة قدرت‌ها و ساختارهای دیوانسالارانه به صورت هژمونی درآمده، بلکه از مسیر وحی، عقل و تجربة بشری به شکل هم‌افزا حاصل می‌شود.

هیچ جامعه‌ای را نمی‌توان یافت که فارغ از پارامترهای تمایزگذاری بین "خود و دیگری"، و "ما و آن‌ها" به حیات خود ادامه دهد.

این خود‌ها، انواع مختلفی از بار فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی به دوش می‌کشند و هر کسی به گونه‌ای به آن توجه دارد. این توجهات ناشی از روش‌هایی از زندگی است که به طور رضایت‌بخش در بازشناسی خود و دیگران دنبال می‌شود و حاصل شبکه‌های سازمان‌یافته و منظمی از روابط اجتماعی است.

چنین هویتی منسلخ از اهداف متعالی دینی و به شکل لابشرط دنبال نمی‌شود بلکه هویت عام مورد لحاظ دین، به شرط "علم"، "ایمان" و "عمل صالح" و مبتنی بر "توحید"‌ پی‌جویی می‌گردد.

این ایدة ناب‌خواهانه البته زیاد دور از دسترس در جامعة ما نیست به ویژه که عناصر هویتی بسیاری مانند هویت‌ ملی، هویت و ارزش‌های متعالی اسلامی و شیعی، وجود ذخیره‌های رسوخ‌یافته از انقلاب اسلامی و غیره در جامعة ایران وجود دارد که توسط آن‌ها می‌توان شاهد جهش‌های پرشتابی در راستای پیشرفت‌های فرهنگی و بازسازی ساختار فرهنگی موجود بود.

آمدوشدهای عمیق میان این عناصر و بهره‌گیری از هریک از آن‌ها این مسیر پرتلاطم را سهل‌تر خواهد کرد زیرا هریک به رشد و تعالی دیگری یاری خواهد رساند.

معمای هویت به معنای این ‌که آیا هویت‌ها بازتاب چه شرایط و موقعیت‌های اجتماعی هستند یا این‌که به چه میزان مربوط به خودشکوفاییِ افراد و جنبة فردگرایانه و چقدر مربوط به هویت‌های جمعی غالب هستند تقریبا مربوط به همه جوامع و فرهنگ‌ها بوده و لازم به واکاوی عمیق و ژرف است.

همچنین این‌که چقدر این هویت‌ها ریشه در آرمان‌ها، ناب‌خواهی و اهداف اخلاقی ما دارند و آیا ما قادر به ادراک کلی آن‌ها هستیم یا نه و نیز اختیاری یا جبری بودن آن‌ها، این الزام را بیشتر می‌نماید، چرا که هویت و مضامین هویتی در هر جامعه می‌تواند کانون تعیین کنندة بسیاری از منازعات بوده و به صورت موضوعات گوناگون در زمینه‌های مختلف فرهنگی، اجتماعی و سیاسی نمایان گردد.

به هرحال بازسازی و بازنگری ساختار از هم‌گسیختة فرهنگی جامعه که به نظر می‌رسد اصلی‌ترین پیش‌شرط گام دوم انقلاب است، در شرایطی حاصل می‌شود که هویت‌ها مسیر خود را یافته و یک عزم جدی و عمومی هم از سوی کنشگران و هم از سوی نهادهای حاکمیتی و منافذ قدرت صورت گیرد.

این امر یک رخداد تدریجی‌الحصول است که نیازمند برنامه‌ریزی دراز مدت و همه‌جانبه است و در صورت هم‌افزا شدن تمام مولفه‌ها و عناصر آن، تمدن نوین اسلامی که مطالبه جدی و اساسی مقام معظم رهبری است، امری دور از دسترس نخواهد بود.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

بیست‌وسومین همایش تلاوت قرآن بنگلادش با حضور قاری ایرانی برگزار شد

بیست‌وسومین همایش تلاوت قرآن بنگلادش با حضور قاری ایرانی برگزار شد
2024-12-03T15:53:58+03:30
بیست‌وسومین همایش تلاوت قرآن کریم بنگلادش با هماهنگی رایزنی فرهنگی ایران در این کشور با حضور قاری اعزامی ایران برگزار شد.

رویداد روز جهانی همبستگی با مردم فلسطین در کاراکاس برگزار شد

رویداد روز جهانی همبستگی با مردم فلسطین در کاراکاس برگزار شد
2024-12-03T15:53:57+03:30
هیئتی از ایران در کنار شرکت کنندگانی از ده‌ها کشور دیگر در دو برنامه گردهمایی جهانی ضد فاشیسم و رویداد جهانی همبستگی با فلسطین در کاراکاس پایتخت ونزوئلا شرکت...

همایش «حلقه‌های میانی؛ پیشران جامعه پردازی در نظام انقلابی» فراخوان داد

همایش «حلقه‌های میانی؛ پیشران جامعه پردازی در نظام انقلابی» فراخوان داد
2024-12-03T12:20:37+03:30
فراخوان همایش «حلقه‌های میانی؛ پیشران جامعه پردازی در نظام انقلابی» به مناسبت سالروز صدور بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی منتشر شد.

ذوعلم: حلقه‌های میانی در پیشرانی جامعه پردازی با چالش بروکراتیک رو به رو هستند

ذوعلم: حلقه‌های میانی در پیشرانی جامعه پردازی با چالش بروکراتیک رو به رو هستند
2024-12-03T12:20:37+03:30
رئیس اندیشگاه بیانیه گام دوم گفت: یکی از چالش‌های امروز در بحث تحقق بیانیه گام دوم را پیچیدگی بروکراسی در کشور هستند که باید برای هماهنگی حلقه های میانی و چا...

گلشنی: غالب سخنان دکتر سروش در دهه‌های اخیر غیر عقلانی است

گلشنی: غالب سخنان دکتر سروش در دهه‌های اخیر غیر عقلانی است
2024-12-03T11:53:57+03:30
استاد بازنشسته دانشگاه صنعتی شریف گفت: انتظار من از کسی که آیات قرآن را خواب‌های پیامبر می‌داند بیش از این نیست و حتی از عالمان غربی این گونه سخنان را کمتر م...

نمازی برای حفاظت از جان، مال، همسر و فرزندان که در ماه جمادی الثانی سفارش شده است

نمازی برای حفاظت از جان، مال، همسر و فرزندان که در ماه جمادی الثانی سفارش شده است
2024-12-03T11:13:56+03:30
امروز سه شنبه ۱۳ آذر همزمان با اول ماه جمادی الثانی یا جمادی الآخر است و سید بن طاووس در کتاب اقبال الاعمال، اعمالی را برای این ماه و این روز ذکر کرده است.

شعار ایام الله میلاد نور سال ۱۴۰۳ اعلام شد

شعار ایام الله میلاد نور سال ۱۴۰۳ اعلام شد
2024-12-03T11:00:37+03:30
دبیرخانه ستاد مرکزی گرامیداشت ایام الله میلاد نور شعار ایام میلاد نور سال ۱۴۰۳ را انتخاب و به همه نمایندگی‌های استانی و دستگاهی خود در داخل و خارج از کشور اب...

برگزاری اجتماع بزرگ فاطمی در روز شهادت حضرت زهرا (س)

برگزاری اجتماع بزرگ فاطمی در روز شهادت حضرت زهرا (س)
2024-12-03T09:40:37+03:30
اجتماع بزرگ فاطمی روز پنجشنبه ۱۵ آذر با مداحی ذاکرین اهل بیت در میدان فاطمی برگزار می‌شود.

بررسی انحرافات در عصر غیبت و الزامات انتظار در کتاب «گفتارهای مهدوی»

بررسی انحرافات در عصر غیبت و الزامات انتظار در کتاب «گفتارهای مهدوی»
2024-12-03T09:40:37+03:30
کتاب «گفتارهای مهدوی» مجموعه مقاله‌ها و سخنرانی‌های آیت‌الله حاج شیخ محمد جواد فاضل لنکرانی به کوشش حجت‌الاسلام دانش از سوی انتشارات جمکران منتشر شد.

استقبال ۱۷۰۰ نفری از مسابقات سراسری قرآن بیت الاحزان

استقبال ۱۷۰۰ نفری از مسابقات سراسری قرآن بیت الاحزان
2024-12-02T15:53:58+03:30
با گذشت ۱۱ روز از آغاز نام نویسی بیستمین دوره مسابقات سراسری قرآن بیت الاحزان حجت الاسلام شاهسونی مدیر مسئول مؤسسه قرآنی فرهنگی بیت الاحزان حضرت زهرا(س) گزار...

پیگیری معافیت مالیات موسسات قرآنی با امضای ۵ مدیر ارشد قرآنی کشور

پیگیری معافیت مالیات موسسات قرآنی با امضای ۵ مدیر ارشد قرآنی کشور
2024-12-02T13:40:40+03:30
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، با اعلام خبر درخواست اصلاح لایحه قانون مالیات های مستقیم گفت تا قبل از طرح لایحه در مجلس شورای اسلامی،بخش مربوط به معافیت مالیا...

حضرت زهرا (س) نوحه‌های سیاسی را در سوگ پیامبر(ص) به مردم منتقل می‌کرد

حضرت زهرا (س) نوحه‌های سیاسی را در سوگ پیامبر(ص) به مردم منتقل می‌کرد
2024-12-02T13:40:39+03:30
حجت الاسلام محسن قنبریان گفت: ما وقتی فاطمیه را از دور که نگاه کنیم سراسر عمل می بینیم که بر باور حق است اما وقتی در ادامه تاریخ به خودمان می رسیم به باور دل...

نماهنگ «سه آیه آه» به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)منتشر شد

نماهنگ «سه آیه آه» به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)منتشر شد
2024-12-02T12:47:20+03:30
نماهنگ «سه آیه آه» به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)با اجرای  گروه تواشیح دارالقرآن نورالهدی منتشر شد.

دوستی و محبت به حضرت فاطمه (س) جان انسان را پاک می ‌کند

دوستی و محبت به حضرت فاطمه (س) جان انسان را پاک می ‌کند
2024-12-02T12:47:20+03:30
حجت‌الاسلام فاضل گفت: فضای طلبگی و تحصیل در حوزه نیز مشحون از فرهنگ فاطمی است و بر ما واجب است که این نعمت را قدر بدانیم.

سامان بخشیدن به سبک زندگی معنوی افراد، نیازمند «فقه و کلام» است

سامان بخشیدن به سبک زندگی معنوی افراد، نیازمند «فقه و کلام» است
2024-12-02T12:33:57+03:30
حجت‌الاسلام مهدی علیزاده گفت: معنویت اسلامی در نگاه مورد نظر، مساوی با هرنوع دین‌داری نیست؛ بلکه نوعی از دین‌داری است که در آن انسان با امر مقدس ارتباط زنده ...

سوره فتح را با تلاوت جواد پناهی بشنوید

سوره فتح را با تلاوت جواد پناهی بشنوید
2024-12-02T11:27:19+03:30
سوره فتح چهل و هشتمین سوره قرآن است که مدنی بوده و ۲۹ آیه دارد که با صدای جواد پناهی قاری برجسته حرم امام رضا(ع) تلاوت شده است.

کتاب «ساختار علم فقه» روانه بازار نشر شد

کتاب «ساختار علم فقه» روانه بازار نشر شد
2024-12-02T10:27:19+03:30
تاکنون کتابی جامع نگاشته نشده که ساختار فقه در آن به صورت جامع بررسی شده باشد، این تحقیق درصدد است ساختار فقه را به صورت فنی واکاوی کند.

دیدار رایزن فرهنگی ایران در مالزی با اسقف اعظم کلیسای ساراواک

دیدار رایزن فرهنگی ایران در مالزی با اسقف اعظم کلیسای ساراواک
2024-12-02T10:27:18+03:30
رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در مالزی، با اشاره به همزیستی مسالمت آمیز پیروان ادیان مختلف در ایران، گفت: توجه به معنویت و عدالت از مباحث مشترک ادیا...

آیت الله کریمی جهرمی: اطلاع‌رسانی مظلومیت‌ شیعیان پاراچنار، جهاد است

آیت الله کریمی جهرمی: اطلاع‌رسانی مظلومیت‌ شیعیان پاراچنار، جهاد است
2024-12-02T10:27:18+03:30
آیت‌الله کریمی جهرمی در خصوص خبررسانی در بحران اظهار داشت: زمانی که پیروان اهل‌بیت(ع) گرفتار این ظلم‌های طاقت‌فرسا در نقاط مختلف شده‌اند، این خبررسانی واطلاع...

نشست «فارابی و تأسیس فلسفه اسلامی» برگزار می‌شود

نشست «فارابی و تأسیس فلسفه اسلامی» برگزار می‌شود
2024-12-02T10:13:58+03:30
نشست «فارابی و تأسیس فلسفه اسلامی» سه شنبه ۱۳ آذر در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران برگزار می‌شود.

عزاداری روز شهادت حضرت زهرا (س) ویژه ناشنوایان برگزار می شود

عزاداری روز شهادت حضرت زهرا (س) ویژه ناشنوایان برگزار می شود
2024-12-02T10:13:57+03:30
همزمان با ایام فاطمیه عزاداری ویژه ناشنوایان پنجشنبه ۱۵ آذر ماه در روز شهادت حضرت زهرا(س) برگزار می شود.

نخستین پژوهش درباره اربعین در سال ۲۰۱۵ در آمریکا انجام شده است

نخستین پژوهش درباره اربعین در سال ۲۰۱۵ در آمریکا انجام شده است
2024-12-02T08:53:57+03:30
حجت الاسلام احمدی با اشاره به اینکه دانشگاه ام. ای. تی آمریکا سال ۲۰۱۵ اولین پژوهش اربعین را انجام داده است، خواستار ورود جدی‌تر دانشگاهیان به بررسی علمی این...

ملائکه از عظمت نور حضرت فاطمه زهرا(س) مبهوت شده و به سجده افتادند

ملائکه از عظمت نور حضرت فاطمه زهرا(س) مبهوت شده و به سجده افتادند
2024-12-02T08:13:58+03:30
حجت الاسلام مسعود عالی گفت: درک و فهم این موضوع که اهل بیتی که فیض همه عالم هستند، فیض خود را از حضرت زهرا (س) می‌گیرند مشکل است.

خسروپناه: روزآمد نبودن صنعت به دلیل عدم پیوست فرهنگی است

خسروپناه: روزآمد نبودن صنعت به دلیل عدم پیوست فرهنگی است
2024-12-01T19:47:18+03:30
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: اگر صنعت ما در برخی بخش‌ها روزآمد نیست، دلیل آن عدم پیوست فرهنگی در این حوزه‌ها است.

خسروپناه: روزآمد نبودن صنعت به دلیل عدم پیوست فرهنگی است/ هرجا هویت ایران اسلامی باشد شاهد پیشرفت هستیم

خسروپناه: روزآمد نبودن صنعت به دلیل عدم پیوست فرهنگی است/ هرجا هویت ایران اسلامی باشد شاهد پیشرفت هستیم
2024-12-01T18:00:38+03:30
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در آیین اختتامیه دومین دوره پویش ملی سوغات اربعین گفت:اگر صنعت ما در برخی بخش‌ها روزآمد نیست، دلیل آن عدم پیوست فرهنگی در این ح...

خسروپناه: روزآمد نبودن صنعت به دلیل عدم پیوست فرهنگی است / هرجا هویت ایران اسلامی باشد شاهد پیشرفت هستیم

خسروپناه: روزآمد نبودن صنعت به دلیل عدم پیوست فرهنگی است / هرجا هویت ایران اسلامی باشد شاهد پیشرفت هستیم
2024-12-01T17:20:38+03:30
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در آیین اختتامیه دومین دوره پویش ملی سوغات اربعین گفت:اگر صنعت ما در برخی بخش‌ها روزآمد نیست، دلیل آن عدم پیوست فرهنگی در این ح...

خسروپناه: اگر صنعت در برخی بخش‌ها روزآمد نیست، به دلیل عدم پیوست فرهنگی است

خسروپناه: اگر صنعت در برخی بخش‌ها روزآمد نیست، به دلیل عدم پیوست فرهنگی است
2024-12-01T16:27:19+03:30
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در آیین اختتامیه دومین دوره پویش ملی سوغات اربعین گفت:اگر صنعت ما در برخی بخش‌ها روزآمد نیست، دلیل آن عدم پیوست فرهنگی در این ح...

ثبت‌نام دوره مقدماتی طرح «شمیم تلاوت رضوی» ادامه دارد

ثبت‌نام دوره مقدماتی طرح «شمیم تلاوت رضوی» ادامه دارد
2024-12-01T16:13:58+03:30
مدیر مرکز امور قرآنی آستان قدس رضوی از ثبت‌نام دوره مقدماتی طرح شمیم تلاوت رضوی ویژه زمستان ۱۴۰۳ تا ۲۹ آذرماه خبر داد.

جدیدترین مداحی های فاطمی را بشنوید

جدیدترین مداحی های فاطمی را بشنوید
2024-12-01T16:13:57+03:30
با فرارسیدن ایام فاطمیه، جدیدترین مداحی‌های ویژه ایام شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها را می‌توانید در سامانه رادیو عقیق بشنوید و دانلود کنید.

خاموشی: اگر مسابقات قرآن، در انحصار سازمان اوقاف بود یقینا اتفاق خوبی رخ نمی‌داد

خاموشی: اگر مسابقات قرآن، در انحصار سازمان اوقاف بود یقینا اتفاق خوبی رخ نمی‌داد
2024-12-01T10:13:58+03:30
خاموشی با بیان اینکه جوایز در مرحله اول جشنواره تلاوت های تقلیدی، جوایز خوبی بود که هم افزون و هم می تواند بهینه شود، گفت: خوب است تشویق هایی برای خانواده ها...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)