میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر، هفتمین نشست اساتید منتخب علوم انسانی اسلامی با موضوع مطالعات نظری تمدن نوین اسلامی، صبح امروز، پنجشنبه ۳ بهمن ماه ۱۳۹۸ در مشهد مقدس برگزار شد.
حجت الاسلام احمد رهدار، عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع) قم، در این نشست علمی به تبیین ایده خود با عنوان «ازدواج تمدنی؛ دلایل، رویکردها، بایستهها و نتایج» پرداخت و عنوان کرد: ازدواج، سنتی انسانی است که دین مهمترین و ماناترین قواعد آن را بیان کرده و علاوه بر دین، علم و عرف نیز برخی از قواعد مربوط به آن را کشف و تبیین کرده است.
وی بیان کرد: تمدن غرب دو پاشنه آشیل جدی دارد که یکی خانواده و دیگری پزشکی است. بحث ازدواج از حیث اهمیت خانواده مطرح میشود. ما برای تحقق تمدن نوین اسلامی میتوانیم به ازدواجهایی فراتر از مرزهای جغرافیایی ملت و دولت بیاندیشیم.
عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع) قم اظهار داشت: دین اسلام همواره بر سنت ازدواج تأکید داشته و معتقد است سه دغدغه بقای نسل، آرامش و بلوغ عقل از طریق این سنت الهی حاصل میشود.
وی ادامه داد: اینکه ازدواج در چه سنی، با چه شرایطی و با چه کسی صورت بگیرد، نتایج متفاوتی دارد. شرایط کلی زمانههای مختلف در تاریخ بشر باعث شده تا ضمن تغییر در مناسک این سنت، اهداف و نتایج آن نیز تغییر یابد.
حجت الاسلام رهدار ادامه داد: در دوره معاصر، به دلیل رشد تکنولوژیهای ارتباطاتی برخلاف دورههای طولانی از تاریخ بشر، بیشتر امکان ازدواج با همسرانی غریبه و دوردست، فراهم آمده است.
وی به بررسی ادله نقلی، عقلی و تجربی این نوع ازدواج و نتایج و پیامدهای آن بهویژه از حیث تأثیر بر تحقق و بسط تمدنی پرداخت و عنوان کرد: آیات و روایاتی که به امر ازدواج تأکید دارند، بهطور کلی، ازدواج تمدنی و استحباب آن را تجویز میکند.
عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع) قم همچنین تصریح کرد: امتزاج فرهنگها که همافزایی آنها را در پی دارد، امتزاج ژنها که باعث تکثر نقشها در تمدن میشود و در نهایت امتزاج زبانها که به دلیل رابطه زبان و علم، باعث ورود علمهای گوناگون به ساحت تمدن میشود، بخشی ازدلایل عقلی هستند که توجیهگر این نوع ازدواج است.
وی گفت: بررسی سیره معصومین (ع) و نیز تجربه تاریخی مسلمانان طی قرون اسلامی نه فقط بر جواز، بلکه بر مطلوبیت آن دلالت میکند. از میان سه رویکرد کلان قبیلهای، دینی و تمدنی که در امر ازدواج تجربه شدهاند، تلفیق رویکردهای دینی و تمدنی، الگویی از آن را ارائه میدهد که ضمن حفظ نظام ارزشهای دینی، کارکردهای تمدنی به صورت حداکثری در آن لحاظ شده است.
احمد رهدار، در ادامه به بایستههای ازدواج تمدنی اشاره کرد و گفت: بایستههای ازدواج تمدنی بر رعایت اصول آیندهپژوهی دینی در خصوص ازدواج تمدنی تأکید میکند. رعایت این اصل باعث میشود تا مصادیق ازدواج تمدنی در بسترهای زمانی و مکانیی صورت گیرد که از بیشترین ظرفیت امکانی برای توسعه اسلام برخوردارند. از این رو عدم رعایت این اصل، قادراست تا کارویژههای ازدواج تمدنی را حتی در حد تنوعطلبی جنسی تقلیل دهد.
وی به بهرهگیری حداکثری از وجود نمونههای تاریخی موفق در امر ازدواج تمدنی، از جمله ازدواج تاجر یمنی با دخترمالایی که منجر به گسترش اسلام در جنوب شرق آسیا شده است، تأکید کرد و گفت: عقلانیت توجیهی نتایج این نوع ازدواج، علاوه بر استدلالهای دینی که وجود این امر در سیره معصومین (ع) را توجیه میکند، میتواند به استدلالهای عقلی عصری که در زمان و مکانهای مختلف، متفاوت هستند نیز قائل باشد.
به گفته این عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع) قم، ایجاد الگوی پایدار ارتباطات که به نوبه خود قدرتآور است، ایجاد وحدت در امت اسلامی که موجب کاهش اختلافات میشود، تشدید دیپلماسی عمومی که به نوبه خود در تقویت دیپلماسی رسمی مؤثر است و… بخشی از استدلالهای توجیهگر ازدواج تمدنی در عصر جدید است.
منبع : خبرگزاری مهر
ابوالقاسمی: تربیت مستمع قرآن همسان با تربیت قاری و حافظ لازم است
داستانهای عاشورایی نویسنده جوان درباره شهدای جوان قیام کربلا
نماز جمعه کرمانشاه به امامت حجتالاسلام غفوری برگزار میشود
مجلس عزای حضرت زهرا(س) با مداحی مهدی رسولی برگزار شد
بزرگترین لیگ دانش آموزی کشوری شروع به کار کرد
برنامه های شیخ حسین انصاریان در دهه سوم جمادی الاول اعلام شد
آیین «گلریزان لبنان در پناه امام رئوف (ع)» برگزار شد/ کمک ۲۵ میلیارد تومانی خادمیاران رضوی
مشارکت سنت اندیشه ایرانی در شکل گرفتن یک اهتمام تاریخی در فلسفه
موفقیت شیخ حسین انصاریان به دلیل پیروی از الگوی طبیبانه تبلیغ است
بحرالعلوم: هفتمین دوره شورای ارزیابی حافظان قرآن آغاز به کار کرد
حریزاوی: اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
قمی: میتوانیم از ظرفیت دختران نوجوان،در فضاهای تربیتی بهره بیشتری ببریم
تقویت حمایت از نخبگان قرآنی و ارتقاء برنامههای حمایتی از حافظان
حریزاوی:اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
«بازیهای دیجیتال و امکان چرخشهای فرهنگی» بررسی میشود
از تازه های نشر مجمع جهانی اهل بیت(ع) رونمایی می شود
صالحی: باید رونق بیشتر مساجد و حضور پرشور نسل جوان را محقق کنیم
«وضعیتشناسی مهاجران افغانستانی در ایران» بررسی میشود
نظر کانت درباره حرکت و سکون چیست؟
جامعه شناسی وقتی تبدیل به فن شود تداوم اخباری گری است
کمک ۲۲ میلیاردی هیئتیهای استان فارس به مردم لبنان
نوبت اجرای راهیافتگان به مرحله نهایی مسابقات قرآن کریم تعیین شد
نقد عقل محض کانت تفسیری سنجش ناپذیر از نظامهای فلسفی می دهد
مستندی پیرامون ترویج گفتگوهای فلسفی به سه زبان فارسی،مالایی و انگلیسی ساخته شد
سعیدی نژاد: هر بانوی ایرانی میتواند یک کارآفرین باشد
«نشست ابونصر فارابی» در کانون رسالت برگزار می شود
گردهمایی خیرین قرآنی برگزار می شود
آخوند رهبر:کشورهای عرب می توانند مقابل منافع رژیم اسرائیل بایستند
آیا برای ازدواج می توان استخاره گرفت؟
برگزاری نشستهای بررسی تولید آثار سینمایی بر مبنای اندیشه اسلامی