میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، رهبر معظم انقلاب در پیامی که از سوی ایشان در دهمین سالروز تأسیس مؤسسه شهرستان ادب قرائت شد، بر نکتهای کلیدی تأکید داشتند: تلاش برای جلوگیری از واگرایی هنر و هنرمندان از مفاهیم انقلاب اسلامی.
طی سالهای اخیر تلاشهایی در جهت دلسرد و خنثی کردن هنرمندان نسبت به مسائل روز جامعه و آرمانهای انقلاب صورت گرفته است؛ از تحریف تاریخ دوران پهلوی گرفته تا حمله و اعتراض به هنرمندانی که در این حوزه فعالیت میکنند. حوزه ادبیات به عنوان یکی از حوزههای تأثیرگذار بر جامعه نیز از این قاعده مستثنی نبود. در کنار این تلاشها باید از مؤسسات فرهنگی یاد کرد که هدف اولیه تأسیس آنها، فعالیت در حوزههای مختلف فرهنگی و معرفی آرمانهای انقلاب در قامت هنری و ادبی بود؛ امری که رفتهرفته به فراموشی گذاشته شد و از غالب این مؤسسات تنها نامی باقی ماند با کارمندانی که کمترین دغدغه را در این زمینه داشتند و دارند.
صحبتهای مقام معظم رهبری و نکات ایشان در این پیام بار دیگر ضرورت فعالیت در این مسیر را یادآوری کرد؛ مسیری که اگر به درستی و سنجیده طی شود، میتواند حرفی برای گفتن در منطقه و برای مخاطبان دیگر ملل نیز داشته باشد. محمدمهدی عبدالهی، از شاعران کشور، با توجه به تأکیدات رهبر انقلاب در پیام اخیر، بر نقش متولیان فرهنگ در بالندگی هنر انقلاب تأکید میکند. او میگوید: متولیان فرهنگ باید پاسخ دهند که چه میزان به افق آرمانی شعر انقلاب نزدیک شدهایم؟
عبدالهی در بخش دیگری از گفتوگویش با تسنیم، بر بالندگی شعر انقلاب طی سالهای اخیر اشاره میکند. او معتقد است نباید در این منزل توقف کرد؛ چرا که باعث خشکیده شدن نهال شعر انقلاب خواهد شد. عبدالهی همچنین در بخش پایانی صحبتهایش بر ارائه هنر انقلاب به کشورهای منطقه و بر مردم سایر ملل تأکید کرد. گفتوگوی تسنیم با این شاعر را میتوانید در ادامه بخوانید:
*تسنیم: رهبر انقلاب در پیامی که به مناسبت دهمین سالروز تاسیس شهرستان ادب منتشر شد و قاعدتاً مخاطب آن تمام هنرمندان دغدغهمند هستند، بر نکتهای تأکید داشتند: تلاش برای جلوگیری از واگرایی هنر و هنرمندان از مفاهیم انقلاب اسلامی. با توجه به تجربهای که شما طی دهههای مختلف در حوزه شعر و ادبیات داشتید، چه فضایی را بر ادبیات کشور حاکم میبینید که منجر به ایجاد چنین دغدغهای شده است؟
موضوع واگرایى هنرمندان از مفاهیم انقلاب که رهبر انقلاب در بیاناتشان به مناسبت 10 سالگى شهرستان ادب به آن اشاره فرمودند، جزو دغدغههاى ایشان است که البته قبلاً هم بارها و بارها به آن تأکید فرمودهاند. پرداختن به مفاهیم انقلابی در قالب و قامت هنر، نیازمند زمینهها و مقدماتی است که باید به آن توجه داشت. نخست آنکه باید فضا را طورى براى شاعران و دیگر هنرمندان انقلابى فراهم کنیم که جاذبه ایجاد شود. در این زمینه ارگانهاى مختلف، مدیران و متولیان فرهنگى کشور از جمله وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى، صداوسیما، سازمان تبلیغات اسلامی و ... مسئولیت دارند. لازم است که این سازمانها و نهادها نسبت به حمایت از شاعران و هنرمندان انقلابى که به عبارتى صداى رسا و زنده انقلاب هستند، اهتمام ویژه ورزند تا این شاعران جذب رسانههاى معاند نشوند یا به عبارتى نسبت به سرودن اشعار انقلابى و مفاهیم آن حالت بى میلى و بىرغبتى پیدا نکنند.
اینکه ایشان بعد از گذشت 42 سال از انقلاب شکوهمند اسلامى، هنوز این دغدغه را مطرح مىکنند و اینکه ما چقدر به دغدغههاى ایشان در جهت ارتقاى شعر انقلاب نزدیک شده و چه میزان به افق آرمانی شعر انقلاب رسیدهایم، هنوز هم جاى اما و اگرهاى فراوانى دارد. متولیان امر باید به صورت خاص پاسخگوی این پرسشها باشند.
از منظر امین شعر انقلاب، شعر یکى از مهمترین مؤلفههاى فرهنگساز جامعه ایرانى است. براى حفظ این ثروت ملى و حفظ و صیانت از آن مسئولیت داریم. پیشنهاد بنده این است که متولیان فرهنگى کشور از شاعرانى که به طور آتش به اختیار در عرصه سرودن اشعار پیرامون موضوعات و مفاهیم انقلابى گام برمىدارند، دلجویى و حمایت کنند تا با ایجاد انگیزههاى مضاعف نسبت به ادامه این مسیر در آینده امیدوار شوند. به فرموده رهبر انقلاب؛ متأسفانه گاهی از فردی که ذرهای گرایش به مفاهیم اسلام و انقلاب اسلامی نشان نداده است، تجلیل میشود اما از هنرمندی که همه عمر و سرمایه هنری خود را در راه اسلام و انقلاب گذرانده است، تجلیل و به او توجه نمیشود.
*تسنیم: گاه متأسفانه شاهد خنثی عمل کردن و بی دغدغه بودن برخی از نویسندگان و شاعران مذهبی در خصوص مسائل مهم روز و آرمانهای انقلاب هستیم. یعنی شاعران سکوت کردن یا پرداختن به موضوعات عامهپسند را بر طرح مسائل روز ترجیح میدهند. فکر میکنید چرا چنین گرایشی در میان برخی از فعالان فرهنگی دیده میشود؟
پر واضح است شعر انقلاب شعرى است که در خدمت اهداف انقلاب مانند دین، عدالت، انسانیّت، وحدت ملى، پیشرفتهاى همه جانبه کشور، کمک به مظلومان و ستمدیدگان عالم، حمایت از جبهه حق، انسان سازى، خوباورى و خودکفایى و ...باشد؛ یعنى شعرى انقلابى است که دربردارنده مفاهیم انقلابى باشد.
شاعر به حکم تعهدى که نسبت به قلم خویش دارد، نباید در برابر موضوعات و مسائلى که در پیرامون خویش مىبیند، سکوت اختیار کند. شاعران عزیز مىبایستى با لبیک گفتن به بیانات امین شعر انقلاب به مطالبه جدى رهبر انقلاب در این زمینه پاسخ دهند. ایشان در یکى از این دیدارها فرمودند: شاعر نمیتواند در جنگ حق و باطل بیطرف باشد. اگر چنانچه شاعر، هنرمند بیطرف بود، تضییع نعمت خدا را کرده؛ اگر خدای نکرده طرف باطل را گرفت، آنوقت خیانت کرده، جنایت کرده؛ بحث اهمال دیگر نیست، بحث جنایت است. خب، شما ملّتتان مظلومیّتهای زیادی در این سالهای متمادی داشته، این مظلومیّتها گفتن دارد، این برای دنیا منعکس شدن دارد.
شعر به عنوان یکى از سرمایه هاى عظیم ملى باید در بزنگاهها و در مقاطعی که کشور در مسائلی همچون مسائل سیاسی، فرهنگی، ارتباطات مردمی، مواجهه با دشمنان خارجی، مقابله با تهدیدات دشمنان و... نیاز به کمک دارد، به میدان بیاید و نیازهای کشور را پاسخ دهد. به عبارت دیگر در جنگ امروز کشور، شعر باید بهعنوان ابزاری مؤثر به مسئولیت خود عمل کند.
شعر انقلاب جداى از شعر آیینى نیست؛ بلکه به اعتقاد بنده آیینىترین شعرها، همان اشعار انقلابى هستند و نباید این دو مقوله از یکدیگر تفکیک شوند؛ چون اگر اینها را از هم جدا بدانیم آن وقت شاعر مذهبى تمایلى براى سرودن اشعار روز کشور و منطقه و جهان اسلام از قبیل موضوعات سوریه، عراق، یمن، بحرین، فلسطین، افغانستان و حمایت از جبهه مقاومت و ابراز نفرت و انزجار نسبت به نقشههاى شوم صهیونیسم و استکبار جهانى و داعش و تکفیرى ها و عدالتخواهى ، مبارزه با فساد و اشرافیگرى و نیز توجه به سبک زندگى اسلامى ایرانى و... که مورد تأکید فراوان مقام معظم رهبرى بوده است، نخواهند داشت.
شاعر انقلاب باید حمایت مدیران و متولیان فرهنگى را با تمام وجود لمس کند تا حس بى تفاوتى به او دست ندهد. به زبان گویاتر مسئولان امر باید مثل رهبر انقلاب هواى شعر و شاعران انقلابى را داشته باشند.
*تسنیم: تجربه سالهای اخیر نشان داده است که اگر آرمانهای انقلاب به شکل جدید و با قالبی نو و هنرمندانه عرضه شود، مخاطب و تأثیرگذاری خود را خواهد داشت. با توجه به تلاش و حضور چندین ساله شما در عرصه هنر و ادبیات، فکر میکنید تا چه اندازه توانستیم از ظرفیتهای موجود در این حوزه بهره ببریم؟
خوشبختانه در سالهاى اخیر کارهاى خوب و قابل توجهى در زمینه شعر و هنر انقلاب صورت گرفته که جا دارد از شاعرانى که در مسیر بصیرتافزایى و تحقق آرمانهاى رهبر انقلاب در زمینه شعر متعهد گام برداشتهاند، تقدیر و تشکر کنیم که انصافاً دایره این نوع شاعران نیز روز به روز در حال افزایش است.
امروز خوشبختانه، غلبه با اشعار منطبق با اهداف مذهبی و انقلابی است و پیشرفتهاى خوبى نیز حاصل شده است، اما باز هم جا براى کار وجود دارد و به تعبیر رهبر انقلاب نباید در این منزل متوقف شویم که در این صورت سمى مهلک خواهد بود و این توقف درخت شعر را مىخشکاند.
شعر انقلابى کشور استعداد و ظرفیت بسیار بیشتری برای شکوفایی دارد و باید در مضمونیابی، پیشرفت الفاظ و انتقال مفاهیم روز، تلاش و دقتهاى بیشتری شود تا روز به روز به افقهاى مدنظر رهبر انقلاب در این زمینه نزدیکتر شویم.
جا دارد از شاعرانی مانند علیرضا قزوه که با تشکیل گروه هندیران پل ارتباطى بین شاعران پارسىزبان در منطقه شده و با برگزارى شب شعرهاى مختلف به یاد اساتید بزرگ شعر پارسى و همچنین یادبودها و گرامیداشتهاى مختلف در تکریم شهداى انقلاب، مدافعان حرم، شهداى هستهاى، مدافعان سلامت، جبهه مقاومت و...گام مؤثر در عرصه هنر ارزشى و انقلابى برداشتهاند، تقدیر و تشکر کنم.
*تسنیم: انقلاب اسلامی داعیهدار انقلاب فرهنگی است. با توجه به این نکته، به نظر شما آیا توانستهایم در این سالها از طریق هنر، که زبانی مشترک بین ملتهای مختلف است، انقلاب و آرمانهای آن را به مردم علاقهمند دیگر فرهنگها و ملتها معرفی کنیم؟
کارهاى خوبى انجام گرفته است اما کافى نیست. همانطور که عرض شد، هنوز هم در این زمینه جا براى کارهاى بیشتر و بهتر وجود دارد. رهبر معظم انقلاب با توجه به اهمیت همین امر، در یکى از دیدارها فرمودهاند: «امام بزرگوار ما شخصیتی درجه یک است که دوست و دشمن به عظمت او اعتراف دارند، اما تاکنون چند کتاب درباره این شخصیت عظیم نوشته شده است؟»
یا در جای دیگری مىفرمایند: «بسیاری از مردم از اینکه آمریکاییها در عراق چه هدفی داشتند و چگونه سرشان به سنگ خورد اطلاع ندارند، اما این قضیه، بسیار مهم و نیازمند تبیین است که چگونه «عراقِ صدّام» به «عراقِ شهید حکیم» تبدیل شد؟»
به نظر بنده همین بیانیه مهم گام دوم انقلاب هم که معظمله ترسیم کردهاند، جاى کارهای فراوانى دارد تا پیام زنده انقلاب اسلامى و آرمانهاى بلند آن به دنیا در قالب شعر مخابره شود.
در پایان امیدوارم به عنوان یک شاعر انقلابى بتوانیم با بازخوانى بیانات حکیمانه و روشنگرانه مقام معظم رهبرى همواره چون دیدهبانى براى انقلاب اسلامى باشیم و بتوانیم در مواردى که کشور به قلم ما نیاز دارد واکنش سریع و به موقع نشان دهیم و قلب ولى خدا را از خود راضى کنیم.
امیدوارم مدیران فرهنگى کشور هم مانند مقام معظم رهبرى دغدغه و اهتمام بیشترى نسبت به حفظ و پاسداشت این ثروت ملى یعنى شعر انقلاب داشته باشند و از ظرفیتهاى موجود بهره بیشترى ببرند و از هرگونه اهمال یا قصورى در این زمینه جداً خوددارى کنند تا پاسخى مطلوب براى مطالبات به حق امین شعر انقلاب داشته باشند.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
ابوالقاسمی: تربیت مستمع قرآن همسان با تربیت قاری و حافظ لازم است
داستانهای عاشورایی نویسنده جوان درباره شهدای جوان قیام کربلا
نماز جمعه کرمانشاه به امامت حجتالاسلام غفوری برگزار میشود
مجلس عزای حضرت زهرا(س) با مداحی مهدی رسولی برگزار شد
بزرگترین لیگ دانش آموزی کشوری شروع به کار کرد
برنامه های شیخ حسین انصاریان در دهه سوم جمادی الاول اعلام شد
آیین «گلریزان لبنان در پناه امام رئوف (ع)» برگزار شد/ کمک ۲۵ میلیارد تومانی خادمیاران رضوی
مشارکت سنت اندیشه ایرانی در شکل گرفتن یک اهتمام تاریخی در فلسفه
موفقیت شیخ حسین انصاریان به دلیل پیروی از الگوی طبیبانه تبلیغ است
بحرالعلوم: هفتمین دوره شورای ارزیابی حافظان قرآن آغاز به کار کرد
حریزاوی: اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
قمی: میتوانیم از ظرفیت دختران نوجوان،در فضاهای تربیتی بهره بیشتری ببریم
تقویت حمایت از نخبگان قرآنی و ارتقاء برنامههای حمایتی از حافظان
حریزاوی:اجرای دقیق طرح زندگی با آیهها موجب تحقق جهاد تبیین است
«بازیهای دیجیتال و امکان چرخشهای فرهنگی» بررسی میشود
از تازه های نشر مجمع جهانی اهل بیت(ع) رونمایی می شود
صالحی: باید رونق بیشتر مساجد و حضور پرشور نسل جوان را محقق کنیم
«وضعیتشناسی مهاجران افغانستانی در ایران» بررسی میشود
نظر کانت درباره حرکت و سکون چیست؟
جامعه شناسی وقتی تبدیل به فن شود تداوم اخباری گری است
کمک ۲۲ میلیاردی هیئتیهای استان فارس به مردم لبنان
نوبت اجرای راهیافتگان به مرحله نهایی مسابقات قرآن کریم تعیین شد
نقد عقل محض کانت تفسیری سنجش ناپذیر از نظامهای فلسفی می دهد
مستندی پیرامون ترویج گفتگوهای فلسفی به سه زبان فارسی،مالایی و انگلیسی ساخته شد
سعیدی نژاد: هر بانوی ایرانی میتواند یک کارآفرین باشد
«نشست ابونصر فارابی» در کانون رسالت برگزار می شود
گردهمایی خیرین قرآنی برگزار می شود
آخوند رهبر:کشورهای عرب می توانند مقابل منافع رژیم اسرائیل بایستند
آیا برای ازدواج می توان استخاره گرفت؟
برگزاری نشستهای بررسی تولید آثار سینمایی بر مبنای اندیشه اسلامی