میرنیوز

سهم شادی در جهان داستان چقدر است؟/ ادبیات داستانی بیشتر شادی در بساط دارد یا حزن و اندوه؟

 سهم شادی در جهان داستان چقدر است؟/ ادبیات داستانی بیشتر شادی در بساط دارد یا حزن و اندوه؟ 2021-03-25T10:40:11+04:30

خبرگزاری تسنیم‌، سعید تشکری 

اگر نیم نگاهی به ادبیات نمایشی و ادبیات داستانی در گستره جهان داشته باشیم، آنچه می‌بینیم سهم فراوان شادی در آثار است و بسیاری از داستان‌ها در خدمت شادی هستند و در جست‌وجوی آن. این در خدمت بودن ریشه در آرمانشهر دارد. یونانی استوار بر ستون‌‌های فلسفه غرب و تفکر سقراط، فلسفه‌ای که شادی را به رسمیت می‌شناسد، تا آنجا که افلاطون یکی از شاگردان سقراط، در رساله «جمهور» خود به ابزار لازم برای شادی می‌پردازد و شاگردش  ارسطو شادی را به عنوان هدف فکر و رفتار انسان می‌پندارد و در کتاب «اخلاق نیکوماخوس» بسیاری از اهداف را اهداف غایی نمی‌داند و به آن‌ها هدف‌های واسط می‌گوید، اهدافی که راه رسیدن به هدف‌های بالاتر را میسر می‌کنند. چیزهایی مانند ثروت، هوش و شجاعت تنها در رابطه با چیزهای دیگر ارزش‌گذاری می‌شوند. در حالی که شادی تنها چیزی است که به طور مجرد ارزشمند است.ارسطو فضیلت را برای شادی ضروری می‌داند و معتقد است بدون فضیلت، حداکثر می‌توان به رضایت خاطر دست‌یافت،‌ نه بیشتر اما آدم فاضل قطعا به شادی دست یافته است و به نظر او، رسیدن به فضیلت با یک پرسش اتفاق می‌افتد «من چطور باید باشم» جای آنکه بگوید «من چکار باید بکنم». تفاوت قائل شدن میان این دو پرسش، در لحظاتی به مدد مردم آرمانشهر می‌آید، شکست مقابل ایرانشهر، که اندوه و حزن فراوان به بار می‌آورد، اما ارسطو با تکیه بر همین دیدگاه، جای آنکه کاسه چه کنم چه کنم دست بگیرد و غم روی غم بیافریند و دست به مرثیه‌سرایی بزند، از خود می پرسد در این شرایط من چطور باید باشم.

در پاسخ به این پرسش است که پیشنهاد می‌دهد برای اولین بار نمایشی مشترک برای فقرا و پادشاهان اجرا شود. نمایشی که در آن مردم ایرانشهر بربر هستند و وحشی، اهل گفت‌وگو و منطق نیستند و با تحقیر آن‌ها شکست را برای پادشاهان و مردم قابل تحمل می‌کند و مخاطب را به شادی دعوت می‌کند، تا تحمل رنج حاصل از شکست آسان شود. چنین فلسفه‌ای شادی افزاست و تفکری که از این آبشخور تغذیه شود هر آن چه خلق کند در خدمت شادی است، حتی اگر به مسئله‌ای مثل فقر بپردازد، در نهایت فضای حاکم بر داستان شاد است و «آه» در آن چندان شنیده نمی‌شود، نه مخاطب یخ میزند و نه قهرمان در لحظه سختی دچار رنج مطلق می‌شود. مثل داستان کوتاه «دخترک کبریت فروش» نوشته «هانس­کریستیان اندرسن».

این داستان روایت یک شب تا صبحِ دختری فقیر است که از شدت سرما به خود می‌پیچد و سعی دارد کبریت‌هایش را به مردمی که برای خرید سال نو آمده‌اند، بفروشد اما کسی توجهی به او نمی‌کند. دختر حق بازگشت به خانه را ندارد مگر اینکه تمام کبریت‌ها را بفروشد. حالا شب است و مردم در خانه‌هایشان مشغول جشن سال نو هستند و او تنها با کبریت‌هایی که به فروش نرفته باقی‌مانده است و جرأت ندارد به خانه‌اش برگردد. درگوشه‌ای پناه می‌گیرد و برای گرم کردن خود شروع به روشن کردن کبریت‌هایش می‌کند و در نور آن، صحنه‌های دلپذیری مثل درخت کریسمس و شام سال نو را می‌بیند. سپس سرش را رو به آسمان گرفته و شهابی را می‌بیند و به یاد مادربزرگش می‌افتد که سال ها پیش مُرده است و به او گفته بود این ستاره‌ها نشانگر مرگ کسی است. با یاد مادربزرگش، دخترک کبریت دیگری را روشن می‌کند و در نور آن مادربزرگش را می‌بیند. دخترک تا آنجا که می‌تواند تمام کبریت‌هایش را یکی پس از دیگری روشن می‌کند تا مادربزرگش که تنها کسی بوده که دخترک را دوست داشته و به او محبت می‌کرده بیشتر در کنارش باقی بماند. دخترک می‌میرد و مادربزرگش روح او را با خود به بهشت می‌برد.

صبح روز بعد، مردم پیکر بی‌جان دخترک را، با گونه‌هایی سرخ و لبخندی بر لب در کنار کبریت‌های سوخته‌اش در گوشه خیابان پیدا می‌کنند. مرگ او آن‌ها را اندوهگین ساخته و می‌گویند که او برای گرم کردن خودش این کبریت‌ها را آتش زده است، اما چیزی که نمی‌دانند این است که دخترک در نور شعله این کبریت‌ها چه مناظر دلپذیری را دیده است و چگونه آغاز سال نو را در کنار مادربزرگش جشن گرفته‌است.

قطعا نویسنده در لحظه‌ای سر دو راهی مانده است. دخترک کبریت فروش را در شب سرد زمستانی سال نو، تنها میان سگ‌های ولگرد و انبوه دزدها بی‌ذره‌ای امید نشان دهد و مدام از خود و ما بپرسد «حالا چه کند؟» و ما در تمام داستان جز آه و اشک و اندوه و ناامیدی چیز دیگری نصیبمان نشود، یا پرسش را اینگونه بیان کند «من چطور باید باشم؟» و با خلق فانتاستیک روح افزا، آن شب بدقواره را با امکان خیال و نه فانتزی، هم برای قهرمانِ داستان شیرین کند، هم به کام مخاطب شادی آورد. این پرسش، این شادی و فانتاستیک روح افزا، نتیجه امیدواری است. امید به اینکه رنج مطلق وجود ندارد و این امید، ریشه در باور داشتن به خداست.

در چنین دوراهی ها ما به عنوان نویسنده چگونه رفتار می‌کنیم؟ سهم خوانندگانِ ما از شادی در جهان داستان چقدر است؟ ما به عنوان نویسنده چقدر از این حق را برای مخاطب به رسمیت شناخته ایم و آن را یک هدف مستقل و اساسی می دانیم؟

هرچند در کلام بگوییم شادی برایمان اهمیت ویژه‌ای دارد، اما آثار خلق شده در محیط و مساحت ادبیات داستانی و نمایشی چیز دیگری را ثابت می‌کند. ما بیش از آنکه شادی خلق کنیم. حزن و اندوه و آه در بساط داستان‌هایمان داریم، که یک مرض است و باید درمان شود. پیش شرطِ درمان، آگاهی داشتن نسبت به حضور بیماری است، یعنی فرد نسبت به وضعیت ناسالمِ خود به اصطلاح اینسایت داشته باشد. وقت آن رسیده افسردگی در ادبیات داستانی­  را به عنوان بیماری بپذیریم، تا بتوانیم برای درمان قدم برداریم.

شاید بگویید ادبیات از دل رنج بیرون می آید و طبیعتش آلوده به رنج است. اما حتی اگر بپذیریم ادبیات حاصل بکرزاییِ رنج است؛ آیا در پی رنج می‌آید تا رنج را افزون کند؟ یا می‌آید که رنج را بشناسد، و برای شفایش راه حلی پیدا کند و شادی خلق کند؟

گام اول در درمان، رسیدن به شرح حالی کامل، درباره ادبیات داستانی است. کل عمر ادبیات داستانی و نمایشی ایران در خوشبینانه‌ترین حالت صد سال است، تولدی از دل ترجمه، آن هم بیشتر ترجمه ادبیات چپ. زایش‌ از دل این جبهه معترض، خود دلیل بخشی از بیماری است، نوعی مرض مادرزاد. همین مبدا نشان می‌دهد چرا شادی در شعر ما اصل است اما در داستان ما غایب. آبشخور شعر ما فلسفه اشراق است، فلسفه‌ای که دنیا را بر نور استوار می‌داند، در نور و روشنایی غم و حزن و تاریکی چندان محلی از اعراب ندارد، اما ادبیات داستانی ما وام‌دار ادبیات چپ و هنر اعتراضی است، که در این صد سال تبدیل شده است به غُر زدن‌های پی در پی، چون به تغییر دلخواهش نرسیده است، زیرا اساس خواسته‌هایش براساس میزان های جهانی بوده است، نه واقعیتِ وجودی و امکانتِ خود.

می‌خواهم بگویم ادبیات داستانیِ ما شکلی از اعتراض را، بدونِ خلاقیت، برای مدتی طولانی در پیش گرفته است. این عدم خلاقیت، اعتراضِ پویا و زنده را طی صد سال تبدیل به غر زدن و نالیدن کرده است و ادبیات داستانی را دچار مرض افسردگی، چیزی که در داستان‌های ما در جامعه ما و سینمای ما به وضوح دیده می‌شود. تکرار فضایی سیاه و تاریک سراسر نکبت و بدبختی، اگر بارانی هم برای لطافت فضا باشد حزن انگیز است. پولدارها از پولداری بدبخت می‌شوند و فقرا از بی‌پولی بدبخت و اساسا در داستان‌ها و فیلم های ما، آدم‌های خوشبخت، مرده‌ها هستند.

در جواب این پرسش احتمالی که ادبیات چپ و هنر اعتراضی در غرب هم وجود دارد و چطور آنجا ادبیات تبدیل به ماتمکده نشده است، شاید بتوان گفت، عمر ادبیات داستانی و نمایشی صد ساله ایرانشهر را نمی‌توان با ادبیات داستانی و نمایشی آرمانشهر که پانصد سال پیش از میلاد مسیح در شکلی پیشرفته و با شکوه حیات داشته است مقایسه کرد. آرمانشهر، پانصد سال پیش از میلاد مسیح، اِشیل، تراژدی نویس یونان باستان، و آریستوفان کمدی نویس یونان باستان را داشته است، ما در همان ادوار در زمینه ادبیات نمایشی و داستانی چه داشته‌ایم و چه می‌کردیم؟هیچ. برای همین نباید انتظار داشت امروز، ادبیات داستانیِ ما درست در همان نقطه ای باشد که ادبیات جهان است، اما می‌توان خود را مورد پرسش قرار داد و جای خالی شادی را به عنوان یک نقص و بیماری پذیرفت و به دنبال درمان بود. باید این عقب ماندگی را بپذیریم و باور کنیم ادبیات راه میان بر ندارد و چاره‌ای نیست جز سهیم شدن در این گذار، اما باید چشم انداز آینده را مادام یادآور شویم تا مسیر را گم نکنیم.

این شرح حالی مختصر از تن بیمار ادبیات داستانی ما است. تنی تهی شده از جشن‌ها و عیدها. کریسمس به عنوان یک جشن، یک سنت، در ادبیات داستانی جهان حضور دارد، داستایفسکی «درخت کریسمس و عروسی» را می‌نویسد، هانس کریستین اندرسن داستان کوتاه «دخترک کبریت فروش» را خلق می کند، ترومن کاپوتی «خاطره ای از کریسمس» را می نویسد و آگاتا کریستی در داستان های جنایی اش «پودینگ کریسمس» را می نویسد و بر قله داستان های کریسمسی، اثری از چارلز دیکنز به نام «سرود کریسمس» خودنمایی می کند. آنچه کریسمس را به ادبیات وارد کرد، خطر فراموشی این جشن در اوایل دوره ویکتوریا یعنی در قرن نوزدهم و در زمان انقلاب صنعتی است. کریسمس، شادی را به ادبیات داستانی می‌دهد و در عوض ادبیات داستانی این سنت در حال فراموشی را احیا می‌کند. 

 جشن‌ها و عیدهای ما چقدر در داستان‌هایمان امکان حیات دارند؟ معروف‌ترین داستانی که در آن از عیدنوروز سخن به میان می‌آید، همان داستان "دید و بازدید" جلال آل احمد است و چند داستان از سیمین دانشور که در گفت بعدی به این نمونه‌ها و گفت‌وگو پیرامون فانتاستیک روح افزا می پردازم....

ادامه دارد...

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل

 پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل
2024-04-14T13:45:31+03:30
سازمان اوقاف و امور خیریه و بنیاد ایران‌شناسی به مناسبت حمله به اهداف رژیم غاصب صهیونیستی پیام‌های تبریک صادر کردند.

برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی

 برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی
2024-04-14T12:52:09+03:30
قصاص نفس و ماجرای بخشش، سالهاست دستمایه تولیدات سینمایی بسیاری شده‌است اما در کنار به تصویر کشیدن این مفهوم گاهی گریزی به مسائل اجتماعی دیگری هم زده می‌شد.

اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت

 اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت
2024-04-14T12:25:18+03:30
شب گذشته ایران طی حملاتی پهپادی و موشکی بخش هایی از سرزمین های اشغالی را مورد هدف قرار داد. حمله ای که در پاسخ به زدن کنسولگری ایران در سوریه بود.

«بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند

 «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند
2024-04-14T11:45:55+03:30
دو فیلم سینمایی «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» از تولیدات بنیاد سینمایی فارابی در هشتمین جشنواره فیلم بریکس مسکو روی پرده می‌روند.

بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران

 بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران
2024-04-14T11:45:54+03:30
انجمن سینمای جوانان ایران در خصوص پاسخ پهپادی و موشکی نیروهیا مسلح جمهوری اسلامی ایران به اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه سفارت جمهوری اسلامی ایران در...

آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان

 آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان
2024-04-14T11:45:54+03:30
قائم‌مقام رادیو از وضعیت رو به بهبود مسعود اسکویی گوینده، کارشناس و مجری پیشکسوت خبر داد.

هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟

 هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟
2024-04-14T11:45:53+03:30
همزمان با حملات تنبیهی و عملیات گسترده پهپادی سپاه پاسداران علیه رژیم صهیونیستی، تعدادی از هنرمندان در فضای‌مجازی به این عملیات واکنش نشان دادند.

نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی

 نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی
2024-04-14T11:05:21+03:30
آمار فروش نمایش‌های‌ تالار هنر و تماشاخانه سنگلج تا پایان روز جمعه ۲۴ فروردین ماه ۱۴۰۳ اعلام شد.

تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد

 تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد
2024-04-14T11:05:21+03:30
سریال «خط رو خط» قرار است سه روز در هفته با بازی رضا شفیعی‌جم و موضوعات مختلف روی آنتن شبکه نسیم باشد.

تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر

 تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر
2024-04-14T11:05:20+03:30
دستیار وزیر در امور شعر از تولید فصل دوم برنامه «سرزمین شعر» با ایذده‌هایی جدید و پخته‌تر خبر داد و گفت: بارخوردها نشان می‌دهد نخبگان فارسی زبان د...

دیپلماسی میان ایران و تاجیکستان مبتنی بر عشق است

 دیپلماسی میان ایران و تاجیکستان مبتنی بر عشق است
2024-04-14T11:05:20+03:30
گلرخسار صفی‌اوا گفت: من در بسیاری از نمایشگاه‌های بین‌المللی دنیا از جمله مسکو، فرانکفورت و... شرکت کرده‌ام، اما به نظرم هیچ نمایشگاهی مانند نمایشگاه کتاب ت...

افزایش حقوق ایثارگران در سال ۱۴۰۳ چقدر خواهد بود؟

 افزایش حقوق ایثارگران در سال ۱۴۰۳ چقدر خواهد بود؟
2024-04-14T11:05:19+03:30
معاون مددکاری و مشارکت‌های مردمی بنیاد شهید گفت: هنوز مقدار افزایش حقوق ایثارگران مشخص نشده اما تا آخر فروردین اعلام خواهد شد.

دیدگاه قرآن درباره توان یهودیان اسرائیل در برابر رقیب

 دیدگاه قرآن درباره توان یهودیان اسرائیل در برابر رقیب
2024-04-14T11:05:19+03:30
امروز بنی‌اسرائیل در غزه آن خباثت نهفته در خود را که سبقه در گذشته سیاه‌شان دارد، آشکار کردند و آتشی که در گذشته برای سایر پیامبران و ملت‌ها روشن کرده بودند...

یاسینی رکورددار کنسرت در سال ۱۴۰۲ / در مسیر همایون یا یگانه

 یاسینی رکورددار کنسرت در سال ۱۴۰۲ / در مسیر همایون یا یگانه
2024-04-14T11:05:18+03:30
روزگاری در موسیقی پاپ ایران اعلام شد که حامد همایون در پنج ماه ۲۳۹ کنسرت برگزار کرده است؛ آماری که از رکوردی عجیب روایت داشت؛ اما در نهایت سرنوشت حامد همایو...

صادرات نوشت‌افزار ایرانی کلید خورد

 صادرات نوشت‌افزار ایرانی کلید خورد
2024-04-14T11:05:18+03:30
مدیرعامل مجمع ایران‌نوشت صادرات نوشت‌افزار ایرانی اسلامی به برخی از کشورها را جزو مهمترین برنامه‌های این مجمع در سال جدید خواند.

قانون عفاف و حجاب برای همه مردم لازم‌الاجرا شد

 قانون عفاف و حجاب برای همه مردم لازم‌الاجرا شد
2024-04-14T11:05:17+03:30
مدیرعامل بنیاد عفاف و حجاب با اشاره به لازم‌الاجرا بودن قانون حجاب در کشور و لزوم مکانیزه بودن مواجهه با هنجارشکنان گفت: کسانی که به موضوع عفاف و حجاب در کش...

تلاطم در بازار ظهیرالاسلام/ قیمت کاغذ تحریر افزایش یافت

 تلاطم در بازار ظهیرالاسلام/ قیمت کاغذ تحریر افزایش یافت
2024-04-14T11:05:17+03:30
افزایش نرخ ارز پس از دو هفته دامن بازار کاغذ را نیز گرفت،‌بر این اساس قیمت کاغذ تحریر در بازار افزایش ۱۰۰ هزار تومانی را تجربه کرده است.

سهم ۴۹درصدی تمساح خونی از گیشه‌ تعطیلات/ پرویزخان درجا زد

 سهم ۴۹درصدی تمساح خونی از گیشه‌ تعطیلات/ پرویزخان درجا زد
2024-04-14T11:05:16+03:30
براساس آمارهای ثبت‌شده از میزان استقبال از فیلم‌های درحال اکران در تعطیلات پایان هفته قبل ۳۵۳۰۰۰ هزار نفر برای دیدن فیلم مورد علاقه خود در هفته سوم فروردین ...

شاعرانی که خود را "عطار" جا زدند

 شاعرانی که خود را "عطار" جا زدند
2024-04-14T11:05:16+03:30
پس از سده نهم هجری شاعران متعددی با تخلص عطار ظهور کردند که اتفاقاً بسیاری از آثار منسوب به عطار نیشابوری، از برکات حضور آنهاست.

«محفل» بدون سلبریتی با خلاقیت و یک شبِ صدمیلیونی!

 «محفل» بدون سلبریتی با خلاقیت و یک شبِ صدمیلیونی!
2024-04-14T11:05:15+03:30
«محفل» دوباره توانست برنامه پربیننده ایام ماه مبارک رمضان باشد؛ برنامه‌ای که سلبریتی ندارد اما یک برنامه‌اش تنها به ۱۰۰میلیون بازدیدکننده رسید.

مهرداد صدقی با "آبنبات لیمویی" به نمایشگاه می‌آید

 مهرداد صدقی با "آبنبات لیمویی" به نمایشگاه می‌آید
2024-04-14T11:05:15+03:30
مهرداد صدقی از انتشار کتاب "آبنبات لیمویی" در ادامه مجموعه طنز خود خبر داد و گفت: این کتاب آخرین اثر از مجموعه "آبنبات‌ها" خواهد بود.

عملیات اجرایی آماده‌سازی نمایشگاه کتاب تهران آغاز شد

 عملیات اجرایی آماده‌سازی نمایشگاه کتاب تهران آغاز شد
2024-04-14T11:05:14+03:30
مدیر کمیته اجرایی و پشتیبانی سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از آغاز عملیات اجرایی آماده‌سازی این نمایشگاه خبر داد.

دژهای پوشالی یهود به دادشان نرسید

 دژهای پوشالی یهود به دادشان نرسید
2024-04-14T11:05:14+03:30
یهودیانِ بنی‌نضیر چنان مغرور و از خود راضی بودند که تکیه‌گاهشان دژهای نیرومند و قدرت ظاهری‌شان بود، اما از آنجا که خدا می‌خواست بر همه روشن کرد که چیزی در ب...

حمایت شاعران از "وعده صادق" ایران

 حمایت شاعران از "وعده صادق" ایران
2024-04-14T11:05:14+03:30
جمعی از شاعران کشور در حمایت از عملیات "وعده صادق"، تازه‌ترین سروده‌های خود را به این موضوع اختصاص دادند.

گنبد آهنین چه می‌داند از صریر قیامت سجیل

 گنبد آهنین چه می‌داند از صریر قیامت سجیل
2024-04-14T11:05:13+03:30
نغمه مستشار نظامی در تازه‌ترین سروده خود از عملیات «وعده صادق» پاسخی به حمله جنگنده‌های ارتش اسرائیل به ساختمان کنسولگری کشورمان در دمشق حمایت کرد.

جشن نیمه شعبان هیئت کجا برویم؟

 جشن نیمه شعبان هیئت کجا برویم؟
2024-02-26T06:01:07+03:30
هیئت‌ها و حسینیه‌های سراسر کشور همزمان با میلاد سراسر خیر و برکت امام زمان (عج) مراسم شادی و سرور برگزار می‌کنند.

شاعران به استقبال نیمه شعبان رفتند/ کاش، سَحر، خاک رهِ « مهدی موعود » شوم

 شاعران به استقبال نیمه شعبان رفتند/ کاش، سَحر، خاک رهِ « مهدی موعود » شوم
2024-02-26T06:01:06+03:30
شاعران فارسی زبان در آستانه نیمه شعبان در نشست ادبی «منتظران وصل» با تازه‌ترین سروده‌های خود به ساحت مقدس امام مزان عرض ارادت کردند.

بهترین دعا‌ها در شب نیمه شعبان به روایت امام صادق (ع)

 بهترین دعا‌ها در شب نیمه شعبان به روایت امام صادق (ع)
2024-02-26T06:01:06+03:30
امام صادق علیه‌السلام دربارۀ آداب شب نیمۀ شعبان، به یکی از بهترین دعاها اشاره می فرماید.

"پایان جنگ"، "عزل منتظری و بنی‌صدر" و "فوت احمد خمینی" موضوع گفت‌وگو با کارگردان "احمد"/ احمد آقا حتی یک «واو» به صحبت‌های امام دست نزد!

 "پایان جنگ"، "عزل منتظری و بنی‌صدر" و "فوت احمد خمینی" موضوع گفت‌وگو با کارگردان "احمد"/ احمد آقا حتی یک «واو» به صحبت‌های امام دست نزد!
2024-02-26T06:01:05+03:30
مصطفی رزاق کریمی کارگردان فیلم "احمد" درباره احمد خمینی صحبت کرد؛ از ۴۲ روز سالک شدن او تا ماجرای عزل منتظری و پایان جنگ. او گفت: کارگردان دیکته‌پ...

ویکی موعود با ۴۰ هزار مقالۀ تخصصی راه اندازی شد

 ویکی موعود با ۴۰ هزار مقالۀ تخصصی راه اندازی شد
2024-02-26T06:01:04+03:30
همزمان با میلاد سراسر سعادت حضرت مهدی موعود(عج) از ویکی موسسه فرهنگی هنری موعود عصر(عج) رونمایی شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)