میرنیوز

درس اخلاق آیت‌الله العظمی سبحانی برای طلاب و خانواده‌های آنها

درس اخلاق آیت‌الله العظمی سبحانی برای طلاب و خانواده‌های آنها 2024-11-09T14:54:01+03:30

به گزارش خبرگزاری مهر، آیت‌الله العظمی جعفر سبحانی در این درس اخلاق اظهار کرد: خدای متعال فرمودند «لا تُصَعِّرْ خَدَّکَ لِلنَّاسِ وَ لا تَمْشِ فِی الْأَرْضِ مَرَحاً إِنَّ اللهَ لا یُحِبُّ کُلَّ مُخْتالٍ فَخُورٍ» و هرگز به تکبّر و ناز از مردم (اهل نیاز) رخ متاب و در زمین با غرور و تبختر قدم بر مدار، که خدا هرگز مردم متکبر خودستا را دوست نمی‌دارد.

وی ادامه داد: بحث در مورد ریا بود. ریا مشتقاتی دارد قسمی از آن حب النفس و برتری طلبی بر دیگران و عُجب است. خدا روح انسانی را سرزمینی آفرید که برای همه مسائل اعم از رذائل و فضائل قابلیت دارد. اگر تنها بر هرکدام باشد جبر است و برای اینکه انسان مختار باشد هر دو قابلیت به انسان داده شده است، چون کمال در اختیار است لذا برای هر دو صفت قابلیت دارد.

این مرجع تقلید افزود: خوشا به حال کسانی که خودشان را از رذائل پاک کنند. یکی از رذائل تکبر است. تکبر از از باب افتعال به معنای قبول است، کانه انسان به حدی تنزل می‌کند که این برتری طلبی و کبر را بالذات قبول و جز خصصیه خودش کرده است. این حالت تکبر در ذات انسان ریشه کرده است.

آیت الله سبحانی ادامه داد: انسان متکبر برای برتری و بزرگ طلبی دو نوع ظلم چون ظلم نفس و دیگران کرده است و ظلم است چون دیگران را تحقیر می‌کند. لقمان به فرزند خود نصیحت می‌کند، ای پسرم «لا تُصَعِّرْ خَدَّکَ لِلنَّاسِ وَ لا تَمْشِ فِی الْأَرْضِ مَرَحاً»، هرگز به تکبّر و ناز از مردم (اهل نیاز) رخ متاب و در زمین با غرور و تبختر قدم بر مدار، «وَ لا تَمْشِ فِی الْأَرْضِ مَرَحاً موقع» راه رفتن متکبرانه راه نرو.

وی اظهار کرد: برای رهایی از این دو ظلم نیازمند استاد هستیم تا آرام آرام زمینه خلاصی از دو ظلم را فراهم کند و به ما تعلیم دهد. تکبر مراحلی دارد. گاهی تکبر در برابر خدا است.

آیت‌الله سبحانی گفت: أَلَمْ تَرَ إِلَی الَّذِی حَاجَّ إِبْرَاهِیمَ فِی رَبِّهِ أَنْ آتَاهُ اللَّهُ الْمُلْکَ إِذْ قَالَ إِبْرَاهِیمُ رَبِّیَ الَّذِی یُحْیِی وَیُمِیتُ قَالَ أَنَا أُحْیِی وَأُمِیتُ قَالَ إِبْرَاهِیمُ فَإِنَّ اللَّهَ یَأْتِی بِالشَّمْسِ مِنَ الْمَشْرِقِ فَأْتِ بِهَا مِنَ الْمَغْرِبِ فَبُهِتَ الَّذِی کَفَرَ وَاللَّهُ لَا یَهْدِی الْقَوْمَ الظَّالِمِینَ؛ آیا به آن کس (نمرود) ننگریسته‌ای که با ابراهیم دربارۀ [وجود] پروردگارش [به این خاطر] که خدا پادشاهی را به او داده بحث و جدل نمود؟ آنگاه که ابراهیم [به او] گفت: پروردگار من، همان کسی است که زنده می‌کند و می‌میراند. [نمرود] گفت: من [نیز] زنده می‌کنم و می‌میرانم. ابراهیم گفت: همانا خدا خورشید را از مشرق می‌آورد، تو [اگر می‌توانی] آن را از مغرب بیاور. آنگاه آن کس (نمرود) که کفر ورزیده بود، مبهوت ماند [و جوابی نداشت] و خدا هرگز گروه ستمکاران را هدایت نمی‌کند.

استاد برجسته حوزه علمیه قم با اشاره به بیان معنای تکبر در این آیه، بیان داشت: همه جوامع خدا را قبول داشتند ولی مدیریت خدا را قبول نداشتند. مدیریت را از خود می‌دانستند. بین الله و ربّ فرق می گذاشتنند. خدا را قبول داشتند ولی رب و مدیریت خدا را از آن خود می‌دانستند. أَنْ آتَاهُ اللَّهُ الْمُلْکَ. ابراهیم (ع) گفتند مدیریت با خدا است ولی آنها گفتند، مدیریت با ماست. این همان تکبر است. تکبر سبب شده که مدیریت را از خود بدانند. در اصل خالق مشکلی نداشتند ولی در کردگاری با خدا منازع داشتند. ابراهیم این مغالطه را متوجه شد.

آیت الله سبحانی گفت: این انسان چه قدر بدبخت است که هزارن بیماری به او هجوم بیاورد، بعد هم بگوید من رب عالم هستم و مدیریت از آن من است. این مشکل از کبر است. فرعون و نمرود و اینها ادعای کردگاری و ربوبیت می‌کردند. ربّ را در تربیت بکار می بریم. آنها هم ادعا می‌کردند «انا ربکم الاعلی». چه قدر باید انسان بدبخت باشد که به این مرحله برسد. در مقابل انبیای عالم چنین افرادی بودند، این متکبران برای خود ربوبیت قائل بودند نه خالقیت، می‌گفتند آب و ابر، همه از آن ما است.

وی افزود: مرتبه دوم از تکبر در برابر انبیای عالم و فرستادگان خدا است. می گفتتند، اگر تابع شعیب باشید، زیانکار هستید. در مقابلِ انبیای الهی، می‌گفتند شما بشری مانند ما هستید. این همان تکبر است. قرآن فرمود اینها چنین تکبری داشتند نمی‌توانند بپذیرند که بشری از نظر قیافه مانند آنها باشد ولی از نظر کمال و مقام‌های آسمانی و عالم بالاتر و برتر باشد.

این مرجع تقلید ادامه داد: از دیگر موارد کبر در برابر علما و بزرگان است. قضیه را نقل کنم، پدر و پسری به مهمانی علی (ع) آمده بودند بعد غذا، حضرت بر روی دست پدر مهمان آب ریخت و آقازاده اش حسن، بر روی دست پسر مهمان آب ریخت و دستش را شست. این یعنی مقام جای خودش را دارد و این عمل و کار حضرت با وجود مقام امامت، نوعی تواضع است. مقام امامت از احترام به مهمان باز نمی‌دارد.

وی افزود: آیت‌اللّه شیخ محمدحسن نجفی جواهری معروف به صاحب جواهر از فقهای نام‌آور شیعه در قرن سیزدهم هجری قمری بود. ایشان زعامت شیعه را در عراق داشت. احساس مرگ کرد و فکر کرد بعد خود، زعامت را به کسی بسپارد. همه علما را جمع کرد، متوجه شد در این جمع شیخ مرتضی نیست. دنبالش رفتند و ایشان هم در این جلسه نشست، مرحوم صاحب جواهر، شیخ را می‌شناخت و صاحب جواهر به خاطر علمیت شیخ، به عنوان مرجعیت انتخاب کرد و به او سفارش کردند کمی احتیاط را کم کنید، شیخ مرتضی احتیاطی بود. علی الظاهر شیخ مرتضی بعد از صحبت با صاحب جواهر زعامت شیعه را قبول کردند و بعد مردم دور شیخ مرتضی را گرفتند تا پاسخ فتواها را بگیرند، ولی شیخ مرتضی گفت، نه. من قبلاً در نجف با یکی از علمای مازندران «شریف العلماء مازندرانی» هم بحث بودم، او از نظر علمی قوی‌تر از من بود. باید به او نامه بنویسم. یک ماهی طول کشید تا پاسخ نامه بیاید. در این نامه شیخ جریان را توضیح داد که شما در بحث از من اعلم بودید. شریف العلما این نامه را جواب داد گفت آن زمان از نظر علمی از شما بالاتر بودم، اما الان این گونه نیست، من مدتی است در میان مردم آمدم و پاسخ گوی مراجعه آنها هستم، شما الان قوی‌تر از من هستید. این همان تواضع است، کسی را به عنوان مسئولیت انتخاب کنند ولی بگوید کسی دیگر از من قوی‌تر است.

این مرجع تقلید گفت: استاد ما مرحوم آیت الله حجت، زمستان بود از کلاس درس خارج شد تا از کوچه پشتی حرم به منزل برود. مرحوم حضرت آیت الله بروجردی در همان زمان و ساعت به خانه مرحوم صدر رفته بود و می‌خواست برگردد. موقع برگشتن به همان کوچه‌ای پیچیدکه استاد ما وارد آن شد، استاد ما با اینکه پیرمرد بود تا مرحوم حضرت آقای بروجردی را دید ایستاد و تا مرحوم بروجردی آمد عرض ادب و احترام کرد و از کوچه بیرون رفت.

وی ادامه داد: اینها اساتید و بزرگان اخلاق ما بودند. بنابراین تا چهار کلمه یاد گرفتیم، فکر نکنیم کلید علوم در دست ماست. کلید علوم در دست خدا است. در دست انبیای الهی است. کمی خودمان را پایین‌تر بگیریم.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار علمی

دستور رئیس جمهور به مرکز ملی فضای مجازی در خصوص فیلترینگ

دستور رئیس جمهور به مرکز ملی فضای مجازی در خصوص فیلترینگ
2024-11-12T19:47:18+03:30
رئیس مرکز ملی فضای مجازی گفت: رئیس جمهور محترم دستور داد که کمیته ای جهت کار کارشناسانه بر روی طرح فیلترینگ در مرکز ملی فضای مجازی تشکیل و موضوع بررسی شود.

شاخص‌های اقدام‌ ملی سند راهبردی کشور در امور نخبگان طراحی می شود

شاخص‌های اقدام‌ ملی سند راهبردی کشور در امور نخبگان طراحی می شود
2024-11-12T16:27:18+03:30
بنیاد ملی نخبگان تلاش دارد با طراحی شاخص‌های اقدام‌های ملی سند راهبردی کشور در امور نخبگان افق جدیدی را در تعامل سازنده با دستگاه‌های اجرایی، بگشاید.

صندوق نوآوری میزبان دانشجویان جدید رشته‌های مدیریت فناوری می‌شود

صندوق نوآوری میزبان دانشجویان جدید رشته‌های مدیریت فناوری می‌شود
2024-11-12T15:47:19+03:30
رویداد خوشامدگویی به دانشجویان جدیدالورود رشته‌های مرتبط با مدیریت فناوری و نوآوری به همت انجمن مدیریت فناوری و نوآوری ایران برگزار می‌شود.

باتری‌های ال جی موشک اسپیس ایکس را به مریخ می رساند

باتری‌های ال جی موشک اسپیس ایکس را به مریخ می رساند
2024-11-12T15:47:18+03:30
طبق گزارش ها شرکت اسپیس ایکس از باتری های تولیدی شرکت «ال جی انرژی» در موشک استارشیپی استفاده می کند که قرار است به مریخ ارسال شود.

نتایج آزمونEPT دانشگاه آزاد هفته آینده اعلام خواهد شد

نتایج آزمونEPT دانشگاه آزاد هفته آینده اعلام خواهد شد
2024-11-12T15:33:58+03:30
رئیس مرکز سنجش، پذیرش و فارغ‌التحصیلی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: نتایج آزمون(EPT) اواخر هفته آینده اعلام خواهد شد.

تولید یک جوهر زیستی برای کمک به بهبود آسیب بافت قلب

تولید یک جوهر زیستی برای کمک به بهبود آسیب بافت قلب
2024-11-12T15:20:38+03:30
محققان دانشگاه امیرکبیر با حمایت بنیاد ملی علم ایران موفق به چاپ سه‌بعدی پچ‌رسانای قلبی از هیدروژل نانوکامپوزیتی بر پایه زانتان اکسید/ژلاتین/نانوذرات اکسید گ...

برگزاری مسابقه اینترنتی برنامه‌سازی دانشجویی در دانشگاه شریف

برگزاری مسابقه اینترنتی برنامه‌سازی دانشجویی در دانشگاه شریف
2024-11-12T15:07:20+03:30
دانشگاه صنعتی شریف چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳، میزبان مسابقه‌ اینترنتی برنامه‌سازی دانشجویی است که در یک محیط چالشی و رقابتی به محک زدن مهارت‌های برنامه‌نویسی بپر...

این بیماری‌ها در سنین پایین مشکل قلبی ایجاد می‌کند

این بیماری‌ها در سنین پایین مشکل قلبی ایجاد می‌کند
2024-11-12T14:54:02+03:30
یک مطالعه جدید نشان می دهد که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ و بیماری مزمن کلیوی با مشکلات قلبی مضاعف روبرو هستند.

ضعف و سستی با خطر زوال عقل مرتبط است

ضعف و سستی با خطر زوال عقل مرتبط است
2024-11-12T14:54:01+03:30
یک تحقیق بین المللی به رهبری استرالیا نشان داده است که ضعف و سستی خطر ابتلا به زوال عقل را در افراد افزایش می دهد.

اولین جلسه پرسش و پاسخ دانشجویی با رئیس دانشگاه خوارزمی

اولین جلسه پرسش و پاسخ دانشجویی با رئیس دانشگاه خوارزمی
2024-11-12T14:54:01+03:30
اولین جلسه پرسش و پاسخ دانشجویی با حضور سرپرست دانشگاه خوارزمی و اعضای هیئت رئیسه این دانشگاه برگزار شد.

جامعه خیران حوزه های علمیه‌ خواهران تشکیل می‌شود

جامعه خیران حوزه های علمیه‌ خواهران تشکیل می‌شود
2024-11-12T13:33:58+03:30
رئیس اداره اوقاف و امور خیریه حوزه‌های علمیه خواهران از تشکیل جامعه خیران حوزه علمیه‌های خواهران خبر داد.

بیش فعالی بر وزن کودک اثر می‌گذارد

بیش فعالی بر وزن کودک اثر می‌گذارد
2024-11-12T13:20:39+03:30
یک مطالعه جدید نشان می دهد که اختلال بیش فعالی می تواند وزن کودک را به گونه ای تحت تاثیر قرار دهد که بر سلامت درازمدت آنها اثرگذار باشد.

ضد آفتاب کیفیت برنج را بهبود می دهد

ضد آفتاب کیفیت برنج را بهبود می دهد
2024-11-12T13:20:39+03:30
محققان متوجه شده اند اسپری کردن یکی از مواد موجود در ضد آفتاب روی برنج، آن را در برابر گرما مقاوم تر می کند و کیفیت مواد مغذی آن را بهبود می بخشد.

اقیانوسی از آب در اورانوس وجود دارد

اقیانوسی از آب در اورانوس وجود دارد
2024-11-12T12:53:59+03:30
تحقیقی جدید تمام دانش انسان درباره اورانوس را زیر سوال برده و اکنون کارشناسان احتمال می دهند در یکی از قمرهای این سیاره آب وجود داشته باشد.

دوره‌های نماز و مهدویت ویژه مدیران، اساتید، کارکنان و کادر درمان

دوره‌های نماز و مهدویت ویژه مدیران، اساتید، کارکنان و کادر درمان
2024-11-12T12:53:58+03:30
دوره های آموزشی ضمن خدمت «نماز و مهدویت» ویژه مدیران، اساتید، کارکنان و کادر درمان سراسر کشور به صورت آفلاین با ابلاغ معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت بر...

نشست شوراهای صنفی دانشگاه‌ها با معاون وزیر علوم

نشست شوراهای صنفی دانشگاه‌ها با معاون وزیر علوم
2024-11-12T12:40:40+03:30
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: شوراهای صنفی در مدیریت دانشگاه به ویژه نظارت در حوزه تغذیه و خوابگاه می‌توانند نقش موثری ایفا نمایند.

هزینه ۲۳۰۰ میلیاردی بیماران خاص در استان تهران

هزینه ۲۳۰۰ میلیاردی بیماران خاص در استان تهران
2024-11-12T12:27:21+03:30
مدیرکل بیمه سلامت استان تهران گفت: تاکنون ۲۳ هزار میلیارد ریال برای درمان بیماران خاص و صعب العلاج در استان تهران هزینه شده است.

باید آماده ظهور ویروس‌های جدید باشیم

باید آماده ظهور ویروس‌های جدید باشیم
2024-11-12T12:27:21+03:30
رئیس کنگره جامع پیشگیری از عفونت های بیمارستانی، بر اهمیت کنترل مصرف آنتی بیوتیک ها به منظور جلوگیری از بروز مقاومت میکروبی تاکید کرد.

دستور ظفرقندی برای شناسایی قاتل متخصص قلب

دستور ظفرقندی برای شناسایی قاتل متخصص قلب
2024-11-12T12:27:20+03:30
در پی قتل یک متخصص قلب در یاسوج، وزیر بهداشت خواستار همکاری دستگاه قضائی برای شناسایی عامل قتل این پزشک شد.

انعقاد ۲تفاهم نامه در حاشیه رویداد ملی عصر امید دانشگاه آزاد

انعقاد ۲تفاهم نامه در حاشیه رویداد ملی عصر امید دانشگاه آزاد
2024-11-12T12:27:20+03:30
دو تفاهم نامه همکاری مشترک بین دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی با سازمان نظام دامپزشکی و اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان منعقد شد.

حسگری برای تشخیص سریع بیماری کلیوی ساخته شد

حسگری برای تشخیص سریع بیماری کلیوی ساخته شد
2024-11-12T12:13:59+03:30
با طراحی الکترودهای حاوی نانوساختارهای کربنی، محققان زیست‌حسگری ساختند که می‌تواند به سرعت عملکرد ضعیف کلیه را تشخیص دهد.

جمعی از نمایندگان مجلس با رئیس دانشگاه آزاد گفتگو کردند

جمعی از نمایندگان مجلس با رئیس دانشگاه آزاد گفتگو کردند
2024-11-12T12:13:59+03:30
جمعی از نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی با رئیس دانشگاه آزاد اسلامی دیدار و گفت‌وگو کردند.

۱۰۰ میلیون یورو صرفه جویی با تقویت حوزه عصاره گیری گیاهان دارویی

۱۰۰ میلیون یورو صرفه جویی با تقویت حوزه عصاره گیری گیاهان دارویی
2024-11-12T12:00:39+03:30
سالانه نزدیک به ۱۰۰ میلیون یورو عصاره و طعم‌دهنده به کشور وارد می‌شود که با توسعه و تقویت صنایع داخلی می‌توانیم این نیاز را از داخل تأمین و از خروج ارز جلوگی...

اطلاعیه دانشگاه خواجه نصیر در مورد فوت نودانشجوی دانشگاه

اطلاعیه دانشگاه خواجه نصیر در مورد فوت نودانشجوی دانشگاه
2024-11-12T12:00:38+03:30
روابط عمومی دانشگاه خواجه نصیر پیرامون درگذشت زنده یاد امیرمهدی چگینی دانشجوی ورودی ۱۴۰۳ دانشکده شیمی دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی توضیحاتی ارائه کرد.

جزییات صدور معافیت تحصیلی دانشجویانی که با مدرک دیپلم پذیرش گرفتند

جزییات صدور معافیت تحصیلی دانشجویانی که با مدرک دیپلم پذیرش گرفتند
2024-11-12T11:33:58+03:30
مرکز خدمات آموزشی وزارت بهداشت جزییات صدور معافیت تحصیلی دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه‌های مورد تایید وزارت بهداشت که با مدرک دیپلم پذیرش خارج از کشور د...

پیشنهادات زالی برای افزایش نرخ باروری

پیشنهادات زالی برای افزایش نرخ باروری
2024-11-12T11:20:39+03:30
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، کاهش نرخ باروری را یک چالش بزرگ جمعیتی به ویژه در کشورهای در حال توسعه دانست که پیامدهای اقتصادی به دنبال خواهد داشت.

بانوی طلبه خوزستانی یک منزل مسکونی به جبهه مقاومت اهدا کرد

بانوی طلبه خوزستانی یک منزل مسکونی به جبهه مقاومت اهدا کرد
2024-11-12T11:20:38+03:30
مدیر حوزه‌های علمیه خواهران استان خوزستان گفت: یکی از بانوان طلبه یک باب منزل مسکونی را به جبهه مقاومت اهدا کرد.

افزایش نرخ حق‌الزحمه استادان حق‌التدریس دانشگاه ملی مهارت

افزایش نرخ حق‌الزحمه استادان حق‌التدریس دانشگاه ملی مهارت
2024-11-12T11:20:38+03:30
دانشگاه ملی مهارت در اطلاعیه ای اعلام کرد: میزان پرداخت حق‌التدریس براساس سنوات خدمت افزایش خواهد یافت.

ثبت نام آزمون زبان دکتری تخصصی دانشگاه پیام نور آغاز شد

ثبت نام آزمون زبان دکتری تخصصی دانشگاه پیام نور آغاز شد
2024-11-12T11:07:19+03:30
ثبت نام چهل و نهمین دوره آزمون زبان دکتری تخصصی دانشگاه پیام نور از امروز ۲۲ آبان آغاز شده و تا روز جمعه ۲ آذرماه ۱۴۰۳ ادامه دارد.

شرکت‌های دانش بنیان فعال در حوزه صنعت گلخانه حمایت می‌شوند

شرکت‌های دانش بنیان فعال در حوزه صنعت گلخانه حمایت می‌شوند
2024-11-12T10:53:58+03:30
فراخوان حمایت از شرکت های فعال در حوزه گلخانه به همت دفتر برنامه ملی توسعه شهرک‌های گلخانه‌ای و شیلاتی منتشر شد.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)