میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، پژوهشگران برای اطلاع از آخرین دستاوردهای علمی در دیگر مراکز علمی دنیا نیازمند دسترسی به پایگاههای علمی بینالمللی هستند و دانشگاهها باید از طریق خرید اشتراک امکان دسترسی به این پایگاهها را فراهم کنند. با این وجود سالهاست به دلیل بدهی انباشته، دسترسی دانشگاهیان کشور به پایگاههای علمی بینالمللی، قطع شده است.
مشکل دسترسی دانشگاهیان به پایگاههای علمی مربوط به امروز و دیروز نیست و دانشگاهها بیش از یک دهه است که با این چالش دست به گریبان هستند. برای مثال؛ سال ۱۳۹۴ دکتر وحید احمدی؛ معاون پژوهشی وقت وزارت علوم در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرده بود که ۷۰ درصد دانشگاههای کشور به دلیل بدهی ۴۰ میلیون دلاری باقیمانده از سالهای قبل، به پایگاههای علمی بینالمللی دسترسی ندارند. در آن زمان مقرر بود که بدهی دانشگاهها به این پایگاهها به صورت اقساط پرداخت شود. همچنین وی اظهار کرده بود که باید در بودجه سال ۹۵ اعتباراتی برای دسترسی به پایگاه های علمی بین المللی دیده شود و همچنین این موضوع در بودجه متمرکز وزارت علوم نیز لحاظ شود که البته این امکان فراهم نشد.
موضوع بدهی انباشته به پایگاههای علمی ادامه داشت و موجب اعتراض دانشگاهیان شده بود. در یک سال اخیر مسئولان وزارت علوم بارها در مورد تلاشهای انجام شده برای برقراری اتصال دانشگاهها به پایگاههای علمی بینالمللی اطلاعرسانی کردند ولی این تلاشها به نتیجه نرسیده بود.
در روزهای پایانی سال ۱۴۰۱ با مجوز مقام معظم رهبری ۱۰۰ میلیون یورو برای تجهیز آزمایشگاهها و کارگاهها از صندوق توسعه ملی برداشته شد و به گفته دکتر پیمان صالحی معاون پژوهشی وزیر علوم؛ معادل ۱۰ میلیون یورو از این ۱۰۰ میلیون یورو برای پرداخت بدهی به پایگاههای علمی در نظر گرفته شد.
تلاشها برای پرداخت این بدهی ادامه داشت ولی به خاطر برخی مشکلات، انتقال این پول دچار چالش شده بود. روز اول مردادماه معاون پژوهشی وزیر علوم در اجلاس روسای دانشگاهها خبر داد که با مذاکرات سنگین، بدهی ۲۷ میلیون یورویی ۱۲ ساله، با پرداخت ۸ میلیون یورو در حال تسویه است. وی اعلام کرد: مراحل انتقال پول به مراحل نهایی نزدیک شده است و در حال حاضر با وجود اینکه بدهی به طور کامل پرداخت نشده، ولی مذاکرات برای اتصال پایگاهها آغاز شده است.
پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات به عنوان دبیرخانه شورای تامین منابع علمی کشور، متولی پیگیری موضوع دسترسی دانشگاهها به پایگاههای علمی است. دکتر محمد حسنزاده رییس ایرانداک و رییس شورای تامین منابع علمی کشور به خبرنگار مهر اعلام کرد که از روز گذشته (۲۰ مرداد) دسترسی دانشگاهها به پایگاههای علمی امکانپذیر شده است.
دکتر محمد حسنزاده در گفتگو با خبرنگار مهر، با اعلام خبر برقرار شدن دسترسی دانشگاهها به پایگاههای علمی بینالمللی گفت: با پیگیریهای ایرانداک و پشتیبانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بخش عمده بدهی به پایگاههای علمی پرداخت شده است و دسترسی دانشگاهها و موسسات زیرمجموعه وزارت علوم به پایگاههای اطلاعاتی «الزویر» شامل «اسکوپوس» و «ساینس دایرکت» از بیستم مرداد ماه برقرار شد.
وی خاطر نشان کرد: حدود ۸۰ درصد از نیازهای دانشگاهیان از این طریق دسترسی به اسکوپوس و ساینس دایرکت رفع میشود، با این حال دسترسی به سایر پایگاههای علمی نیز در دست پیگیری است.
حسنزاده با اشاره به بدهی انباشته ۱۷ ساله به پایگاههایی علمی گفت: از پنج سال پیش دسترسی به پایگاههای اطلاعاتی مسدود شده بود ولی دانشگاهها میتوانند از ۲۰ مردادماه، طبق روال قبلی سفارش خود را به ایرانداک اعلام کنند.
وی در مورد جزییات نحوه دسترسی دانشگاهها توضیح داد: ایرانداک بعد از دریافت سفارش دانشگاهها، از طریق شورای تامین منابع علمی کشور نسبت به عقد قرارداد و تداوم دسترسیها اقدام خواهد کرد.
رییس ایرانداک در مورد راهکار جلوگیری از انباشت بدهی و قطعی مجدد دسترسی به پایگاههای علمی بینالمللی گفت: برای جلوگیری از قطع مجدد دسترسی به پایگاههای علمی لازم است که بودجه خرید این پایگاهها به صورت متمرکز در اختیار شورای تامین منابع علمی کشور قرار گیرد.
منبع : خبرگزاری مهر
آیین اعطای نخستین دوره جایزه فناوری و حکمرانی روستاآزاد ۱۲ آذر برگزار میشود
حضور ۳۰ شرکت صنعتی فعال در حوزه پارچه و لباس در دانشگاه آزاد
چای سبز تأثیر چندانی در کاهش وزن ندارد
پاسخ وزارت بهداشت به عدم افزایش مجدد تعرفه مراکز ترک اعتیاد
آزمایشگاه میکروفیلوئیدیک دانشگاه علوم پزشکی ایران افتتاح شد
اقدامات ستاد فناوریهای اتصالپذیری برای تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه
سومین کشور پرجمعیت دنیا متعلق به دیابتیها است
عدم تخصیص ردیف استخدامی جذب به نخبگان در سنوات اخیر
طرحی برای فیلترینگ آماده و از طریق رئیس جمهور به شورای سران رساندیم
آغاز ثبت نام سهام برای متولدان ۱۴۰۲ در پنجره ملی خدمات دولت هوشمند
درآمدهای کلان سقط زیرزمینی
۸۰ درصد کشاورزی ایران از فناوریهای نوین بیبهره است
دانشجویان پیام نور تا ۱۴ آذر برای ثبت نام وام شهریه فرصت دارند
دانشگاه الزهرا بدون کنکور دانشجو میپذیرد
طرح شناسایی نیازمندیهای داراییهای فکری دانشبنیانها تمدید شد
فراخوان حضور در پاویون پارک فناوری پردیس در دومین نمایشگاه ایران پتروکم
دبیر شورای آموزش علوم پایه پزشکی، بهداشت و تخصصی منصوب شد
سرپرست دانشگاه جامع علمی و کاربردی منصوب شد
درآمدهای کلان سقط زیرزمینی جنین
درآمدهای کلان سقط زیرزمینی جنین!
مهلت مجدد شرکت در تکمیل ظرفیت آزمون دستیاری دندانپزشکی ۱۴۰۳ آغاز شد
دیابت چه بلایی سر مغز ما میآورد
پای تب دنگی به مجلس باز شد
هماهنگی معاونان فرهنگی وزارت علوم برای برگزاری ۱۶ آذر در دانشگاهها
میرمحمدی: حمایت بیشتر از حوزویان مورد تأکید است
نشست «اعطای کرسی پژوهشی و خوشههای چندتخصصی» برگزار میشود
افزایش آمادگی برابر سیل با تصاویر ماهوارهای هوش مصنوعی
نخستین نشریه ریاضیات مالی کشور در پایگاه اسکوپوس نمایه شد
بهبود تولیدات زراعی، باغی و دامی با فناوری هستهای
استعدادهای برتر حوزههای علمیه خواهران گردهم میآیند