میرنیوز
به گزارش ایسنا، دکتر پیمان صالحی در پنجاه و پنجمین اجلاس معاونین پژوهشی دانشگاهها و رؤسای پژوهشگاههای سراسر کشور که امروز در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، گفت: بودجههای پژوهشی در سال ۱۴۰۰ اصلا وضعیت خوبی نداشت و اکثر دانشگاهها و پژوهشگاههای ما گرفتار موضوعات مختلفی شدند. پرداخت حقوقها باعث شد که در برخی دانشگاهها، حتی در دانشگاههای بزرگ، بودجههای پژوهشی حتی به صفر برسد. این مسئله مهمی است که باید تلاش کنیم در سال آینده این مشکلات را نداشته باشیم.
معاون پژوهشی وزیر علوم در خصوص نقش مجلات پژوهشی گفت: ما در کشور بیش از ۱۴۰۰ مجله علمی داریم و یکی از سیاستهای ما این است که با نمایهسازی بینالمللی مجلاتی که در ایران چاپ میشوند، بتوانیم اثرات مثبتی بگذاریم و سهم خود را در تولیدات علمی افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه کمترین تولیدات علمی بینالمللی ما مربوط به علوم انسانی است، اظهار کرد: از بین ۱۴۳۸ مجلهای که به عنوان مجلات پژوهشی با رتبههای مختلف داریم، ۷۹۵ مجله در حوزه علوم انسانی هستند، ولی مشاهده میکنیم کمترین تولیدات علمی ما در سطح بینالمللی مربوط به علوم انسانی است. بنابراین اگر مجلات داخلی را نمایهسازی بینالمللی کنیم، نه تنها میتوانیم رتبه علمی را حفظ کنیم، اثربخشیمان در علوم انسانی در سطح بینالمللی را نیز افزایش میدهیم. ما میتوانیم در علوم انسانی و اجتماعی حرفهای خودمان را در سطح بینالمللی مطرح کنیم.
صالحی با اشاره به اهمیت نمایهسازی بینالمللی، گفت: اختصاص پایههای تشویقی به مدیران مسئول و سردبیران نشریههای علمی پژوهشی و آییننامه اجرایی آن در هیئتهای امنا در حال تصویب است. همچنین به تمام مجلات داخلی که نمایه بینالمللی وب آو ساینس و اسکوپوس دریافت کردند، جایزه نقدی اختصاص دادیم. اینها اقدامات مقدماتی هستند و به زودی کارگاههای آموزشی نیز با کمک افراد حرفهای از بخش خصوصی و دولتی، در این زمینه برگزار میشود.
وی ادامه داد: نمایه شدن بینالمللی نیاز به پیشنیازهایی دارد و به صورت مستقیم نمیتوان وارد وب آو ساینس یا اسکوپوس شد. اول باید نمایههایی اخذ شود و بعد به این سمت برویم.
معاون پژوهشی وزیر علوم با بیان این که پژوهشهای علمی باید به سمت حل مسائل کشور بروند، خاطر نشان کرد: اتفاقات خوبی در عرصه پژوهش افتاده و تمامی افرادی که در چهار دهه گذشته و پیش از ما مسئولیت داشتند، در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به نحو احسن و با حداکثر ظرفیت خود فعالیت انجام دادند. این طبیعی است که با تغییر مدیریتها و پارادایمها بتوانیم فعالیتهای جدیدی انجام دهیم.
وی افزود: رتبه ۱۵ تولید علم و اینکه در شاخص جهانی نوآوری در پنج سال، از رتبه ۱۲۰ به ۶۰ رسیدیم، از زحمات عزیزانی است که در گذشته متحمل شدهاند و این نتایج یک شبه به دست نیامده است. با این حال اقداماتی نیز لازم است که برای افزایش اثربخشی پژوهشها انجام شود.
صالحی به موضوع ماموریتگرا شدن پایاننامهها و رسالهها اشاره کرد و توضیح داد: یکی از موضوعات جدی بحث ماموریتگرایی پایاننامهها و رسالهها است. باید بررسی کنیم که چند درصد از اعضای هیئتعلمی ما برنامه کوتاهمدت، میانمدت و درازمدت پژوهشی دارند. ما متاسفانه گاهی شاهد هستیم که اعضای هیئتعلمی به دانشجو میگویند که خودت برو برای پایاننامه یک موضوعی انتخاب کن! ما در صورتی که باید موضوعات پژوهشی را احصا کنیم و در دانشگاهها آنها را پیگیری کنیم.
وی اظهار امیدواری کرد که با ایجاد سامانه نان (نظام ایدهها و نیازها)، در کوتاهترین زمان، یک سیستم مسئلهیابی و حل مسئله در کشور ایجاد شود.
معاون پژوهشی وزیر علوم در مورد اهداف دوره پسادکتری، تشریح کرد: ما میخواهیم این دوره، دوران رشد پسا دکترا باشد. در کشوری مثل آمریکا سالانه ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر پست داک وجود دارد. پسادکتری ظرفیت بسیاری دارد و در بسیاری از کشورها مسیر استخدام از دوره پست داک است و هیچ کسی بدون پست داک نمیتواند در پژوهشگاه و دانشگاهی استخدام شود. در آینده باید این اتفاق برای ما هم بیفتد.
وی افزود: بعد از مصوبه مجلس و در صورت تایید نهایی، توضیح خواهم داد که چه اتفاقاتی در بودجه پژوهش در سال آینده خواهد افتاد.
وی ادامه داد: در پسا دکتری بزرگترین وظیفهای که داریم، پرداخت به موقع حقوقها است. پژوهشگران دوره پسادکتری، یک محقق کامل هستند که درگیر درس نیستند، ولی تجربه دوره فوق لیسانس و دکتری دارند، بنابراین میتوانند اثربخشی زیادی داشته باشند.
صالحی ماموریتگرایی و نقش دانشگاهها و پژوهشگاهها در حل مسائل را بسیار جدی دانست و گفت: اخیرا جلسهای با استانداران برگزار کردیم و دانشگاهها را مامور کردیم که بر اساس آمایشی که خودشان انجام میدهند، چند موضوع منطقهای و استانی خود را هدفگذاری کنند و با هماهنگی به عنوان طرحهای معین استان، آنها را اجرا کنند.
وی با بیان نقش قطبها و هستههای پژوهشی، گفت: در قطبهای علمی اساتید برجستهای وجود دارند و میخواهیم قطبها و هستههای پژوهشی را در راستای حل مسئله قرار دهیم تا اگر مسئلهای به ما ارائه شد، بدانیم که زیرساخت و نظام ما برای حل مسئله در حوزه پژوهش چیست.
معاون پژوهشی وزیر علوم به ظرفیت اکوسیستم دانشبنیان اشاره و تاکید کرد: باید اعتماد بخش خصوصی را جلب کنیم و بدانیم که آنها توانایی زیاد و نیازهای بسیار زیادی دارند. وقتی یک فناوری وارداتی داشته باشیم، نیاز به تحقیق ندارد و با چند تکنسین میتوان آن را انجام داد. ما در کشور در حال حرکت به سمت تولید فناوری هستیم و این ۶ هزار و ۵۰۰ شرکت دانشبنیان، در ایجاد فناوری نقش دارند و تمامی آنها نیاز به تحقیق و توسعه دارند و نیاز آنها را باید از طریق دانشگاهها رفع کرد.
صالحی ضمن تاکید بر اهمیت موضوع انجمنهای علمی و وظایف آنها، خاطر نشان کرد: ما در وزارت علوم با حدود ۴۱۹ انجمن علمی در حوزههای مختلف مواجه شدهایم. میبینیم که مثلا در حوزه علوم انسانی ۱۴۷ انجمن علمی داریم در حوزه کشاورزی ۴۳ انجمن علمی داریم. بعضی از عناوین انجمن علمی اصلا مثل انجمن علمی نیست! ۱۴ انجمن داریم که در حوزه حقوق هستند! ما پنج انجمن در حوزه ماهی و آبزیپروری داریم! آیا ماهی سردآبی واقعا نیاز به انجمن علمی دارد؟! فرض کنید که این انجمنها تحت عنوان انجمن کشاورزی ایران فعالیت کنند. چه اتفاقی میافتد؟
وی تشریح کرد: انجمن شیمی آمریکا انجمنی است با هزاران هزار عضو که کارگروههای مختلفی دارد. در ایران هم یک انجمن شیمی ایران با ۱۵ کارگروه داریم. هیچوقت هم نیاز نبوده که انجمنهای دیگری در این زمینه راه بیفتد. بنابراین ما باید انسجام را حفظ کنیم. مشاهده میکنیم وقتی تعداد انجمنها در یک حوزه زیاد شده، اتحادیه انجمنهای علمی حوزه فلان تشکیل شده است! همه این انجمنها به مکان و امکانات و منابع مالی نیاز دارند، در صورتی که انجمنها باید خودگردان باشند. ما به دنبال ادغام و ... نیستیم، ولی باید برای همگرایی و انسجام انجمنها فعالیت کنیم.
ادامه دارد
منبع : خبرگزاری ایسنا
وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت میشناسد
باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم
حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه میدارد
عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان
هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!
مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی
سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسانترین راهکار کاهش استرس و اضطراب
قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد
همکاری دانشگاههای شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک
مشکلات رزیدنتها بررسی و رفع خواهد شد
شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه شریف اعلام شد
ثبتنام دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه علم و صنعت تمدید شد
نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکههای اجتماعی
ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان نیستم
افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با مونوکسید کربن در سال جاری
هر ایرانی صاحب شناسنامه سبک زندگی میشود
رشد تعداد مشترکین و ضریب نفوذ خدمات ارتباطی
آغاز ثبت نام وام شهریه دانشجویان از امروز
افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با مونوکسید کربن در سال جاری/ کاهش ۱۴ درصدی فوتیها
برخی داروهای دیابت می توانند آسم را مهار کنند
ایران میتواند الگوی ادغام طب سنتی و مکمل در منطقه باشد
گسترش همکاری علمی بین دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و شریف
حمایت بنیاد ملی علم از طرحهای پژوهشی و رسالههای مرتبط با فلسطین
ابلاغ هرگونه آییننامه و بخشنامه منوط به تأیید حقوقی وزارت علوم شد
دانشگاه علامه تقویت وفاق با همسایگان را بررسی می کند
پیشنهاد افزایش ۵۴ درصدی تعرفه پزشکی