میرنیوز
به گزارش ایسنا، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) در بهمن ماه ۱۴۰۰ در گزارشی به بررسی و تجزیه و تحلیل مدارک علمی جهاددانشگاهی در نمایه بینالمللی اسکوپوس (Scopus ) پرداخت که نتایج آن نشان میدهد از سال ۱۹۹۹ تاکنون همواره میزان انتشار مدارک علمی و استناددهی به مقالات پژوهشگران جهاد دانشگاهی روند افزایشی داشته است.
در گزارش مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) آمده است: میانگین میزان مشارکت پژوهشگران جهاددانشگاهی در انتشار مدارک علمی بینالمللی کشور ایران از سال ۲۰۱۶ تاکنون بیش ۱.۲ درصد بوده؛ در صورتیکه نسبت میزان بودجه دریافتی در حوزه پژوهش توسط این نهاد بسیار کمتر از این مقدار است. همچنین تعداد اعضای هیأت علمی آموزشی و پژوهشی این مجموعه حدود ۷۰۰ نفر است که ظرفیتهایی مانند دانشجویان تحصیلات تکمیلی را به ندرت و به صورت بسیار محدود در اختیار دارند.
طبق این گزارش بیشترین میانگین استناد به هر سند جهاددانشگاهی به ترتیب مربوط به حوزههای موضوعی مهندسی، پزشکی، کشاورزی و علوم اجتماعی است که در همه این حوزهها میانگین استناد به هر سند جهاددانشگاهی از میانگین کشوری بالاتر بوده، همچنین میانگین میزان همتألیفی بینالمللی محققان جهاددانشگاهی، تقریباً ۱۸ واحد بیشتر از میانگین کشور است.
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی، تعداد استنادهایی که به مقالات علمی داده شده و مدل همتألیفی بینالمللی با دو رویکرد جایگاه محققان ایرانی که در آدرس سازمانی خود ایران را معرفی کردهاند و پژوهشگرانی که خود را وابسته به جهاد دانشگاهی معرفی کردهاند، استخراج و مقایسه شده است. همچنین سهم مشارکت جهاددانشگاهی در انتشار مقالات علمی بینالمللی و استناد به مدارک علمی در حوزههای تخصصی مختلف مورد بررسی قرار گرفته است.
در روش بررسی نیز از پایگاه اسکوپوس استفاده شده است. بدینصورت که در تاریخ ۱ بهمن ۱۴۰۰، تمام وابستگیهای سازمانی متعلق به جهاددانشگاهی در پایگاه اسکوپوس جستجو شد و برای بازیابی اطلاعات مربوط به کشور ایران نیز پایگاه سایمگو مورد استفاده قرار گرفت.
روند مدارک علمی منتشر شده توسط محققان جهاددانشگاهی در پایگاه اسکوپوس
نمودار۱، حکایت از توسعه و رشد مثبت بروندادهای علمی توسط اعضای جهاددانشگاهی از سال ۱۹۹۹ (اولین مقاله علمی ثبت شده) تا به امروز (FEB-۲۰۲۲) را داشته است. براین اساس بیشترین مدرک علمی منتشر شده توسط محققان جهاد دانشگاهی مربوط به سال ۲۰۲۱ با مقدار ۱۰۲۸ است که پیشبینی میشود این مقدار افزایش پیدا کند.
همچنین نمودار ۲، روند استنادات مدارک علمی جهاد دانشگاهی را نشان میدهد که بیشترین تعداد آن مربوط به سال ۲۰۲۰ با مقدار ۷۲۴ است. با توجه به اینکه هر مدرک علمی حداقل به دو سال احتیاج دارد تا دیده شود، این مقدار هم قابل افزایش خواهد بود. البته به این نکته باید اشاره شود از آنجاکه در زمان تهیه این گزارش سال ۲۰۲۱ پایان نیافته است و معمولاً نمایهسازی مقالات هر سال با تأخیر ۴ تا ۶ ماهه انجام میگردد و اینکه هر مدرک علمی حداقل به دو سال احتیاج دارد تا دیده شود، این مقادیر برای سالهای ۲۰۲۰ قطعاً افزایش مییابد.
سهم مشارکت جهاد دانشگاهی در انتشار مدارک علمی ایران براساس پایگاه اسکوپوس
نمودار ۳، سهم مشارکت محققان جهاد دانشگاهی در مدارک علمی منتشر شده کشور ایران براساس پایگاه اسکوپوس است که نشان از رشد سهم جهاددانشگاهی در تولیدات علمی کشور را دارد. براین اساس، سهم مشارکت جهاد دانشگاهی از سال ۲۰۱۱ رو به افزایش بوده و بیشترین مقدار در سال ۲۰۱۸ است.
بررسی میانگین استناد به هر سند مدارک علمی جهاددانشگاهی در مقایسه با ایران
در کنار رشد کمی همواره رشد کیفی و نیز کاربردی بودن نتایج تحقیقات امری مهم و ضروری است. براین اساس یکی از روشهای متداول در سنجش اعتبار کیفی بروندادهای علمی در دنیا، میزان استنادهای اخذ شده به ازای هر سند است.
نمودار ۴، میانگین استناد به هر سند منتشر شده توسط اعضای جهاددانشگاهی را نشان میدهد که در مقایسه با ایران بیشتر است. براین اساس بیشترین میزان میانگین استناد به هر سند جهاد دانشگاهی به ترتیب مربوط به حوزههای موضوعی مهندسی، پزشکی، کشاورزی و علوم اجتماعی است.
نکته قابل توجه آن است که میانگین استناد به هر مدرک علمی جهاد دانشگاهی، در حوزه موضوعی پزشکی تقریباً ۶ واحد بالاتر از میانگین کشور است. اختلاف تعداد استنادات در هر مدرک علمی جهاد دانشگاهی با مدارک علمی کشور، در حوزه موضوعی کشاورزی نیز همین مقدار است. این اختلاف در حوزههای موضوعی علوم اجتماعی و مهندسی برابر با ۵ واحد است، یعنی مدارک علمی جهاد دانشگاهی در این دو حوزه موضوعی ۵ واحد بیشتر از کشور استناد دریافت کردهاند. اما میانگین استناد به هر مدرک علمی جهاد دانشگاهی در حوزه موضوعی هنر و علوم انسانی، دو واحد کمتر از کشور است.
مقایسه شاخص همتألیفی در عرصه بینالمللی
یکی دیگر از نشانههای توسعه در اجرای طرحهای علمی – تحقیقاتی و فناورانه، تعریف هدفمند همکاری و مشارکتهای علمی با سازمانهای معتبر در عرصه بینالمللی است که این همکاری میتواند منجر به ایجاد مجرای ورود دانش و دستاوردهای جدید علمی به داخل کشور گردد. همچنان که در بند ششم از ابلاغ سیاستهای کلی «علم و فناوری» آمده: "گسترش همکاری و تعامل فعال، سازنده و الهامبخش در حوزه علم و فناوری با سایر کشورها و مراکز علمی و فنی معتبر منطقهای و جهانی به ویژه جهان اسلام همراه با تحکیم استقلال کشور". در این قسمت، به بررسی و مقایسه میزان همتألیفی بینالمللی جهاد دانشگاهی و ایران خواهیم پرداخت.
نمودار ۵، میانگین همتألیفی بینالمللی مدارک علمی ایران با جهاد دانشگاهی را نشان میدهد. براین اساس، میانگین میزان همتألیفی بینالمللی محققان جهاددانشگاهی، تقریباً ۱۸ واحد بیشتر از میانگین کشور است.
کشورهایی که بیشترین همتألیفی را با محققان جهاد دانشگاهی و ایران داشتهاند. نمودار ۶، کشورهایی را نشان میدهد که بیشترین میزان همتألیفی را با محققان جهاد دانشگاهی داشتهاند. براین اساس، محققان کشورهای آمریکا، انگلستان و آلمان بیشترین میزان همتألیفی را با محققان جهاد دانشگاهی داشتهاند.
در حالی که براساس اطلاعات نمودار ۷، بیشترین میزان همتألیفی محققان ایرانی به ترتیب با کشورهای آمریکا، کانادا و انگلستان بوده است. آمریکا و انگلستان، کشورهای مشترک همتألیفی بینالمللی جهاد دانشگاهی و ایران هستند.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
رایزنی برای انتشار بیستودومین فراخوان جذب هیئت علمی علوم پزشکی
مرکز تحقیقات دریایی در دانشگاه امیرکبیر راهاندازی میشود
بسیجیان امروزین نسل زد بسیج هستند
تبدیل فیلتر سیگار به نوعی کامپوزیت توسط پژوهشگران دانشگاه تهران
مادران دانشجو در رشته های علوم پزشکی چه خدماتی دریافت میکنند؟
کارنامه آزمون دکتری علوم پزشکی منتشر شد
حمایت مجلس و دولت از طرحهای حوزه آب در سازمان جهاد دانشگاهی شریف
۶۰ دانشجوی دارای حکم انضباطی به دانشگاه برگشتند
توسعه زیرساختهای رهگیری تجهیزات پزشکی در مراکز دیالیز و ناباروری
دستاورد اقتصادی پذیرهنویسی سلولهای بنیادی خونساز در محک
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی خواستار مستند سازی تجارب رویان شد
قل هوش مصنوعی افراد ساخته شد
دبیرشورای عالی انقلاب فرهنگی خواستار مستند سازی تجارب رویان شد
نشست معاونان دانشجویی مناطق دهگانه در دانشگاه تهران
شیوهنامه انضباطی دانشجویان مجددا بازنگری میشود
رفع مشکل تحریمی دانش بنیانهای دفاعی/ ایجاد تحرک در تامین مالی
کارنامه آزمون دکتری علوم پزشکی منتشر شد/آغاز انتخاب رشته از ۶ آذر
جلوگیری از حمله صرع با کمک عینک نوین
۷ عامل خطر «زوال عقل» را بشناسید
بازدید طلاب مرکز آموزشهای تخصصی تبلیغ از موزه دین و دنیا
واکنش وزارت بهداشت به قطع برق در بیمارستانها
۶ بیمار کانادایی داوطلب کاشت تراشه ایلان ماسک می شوند
رئیس جمهور روز دانشجو به یکی از دانشگاههای تهران میرود
۶ بیمار کانادایی داوطلب کاشت تراشه ایلان ماسک شدند
همکاری معاونت فرهنگی وزارت علوم با حوزه هنری
مرگ و میر الکلیهای آمریکایی در ۲۰ سال دو برابر شد
چین موتور مخصوص تسلیحات مافوق صوت را آزمایش کرد
«اقتصاد دانشبنیان» محور همکاریهای مشترک ایران و ونزوئلا
قابلیت بیرون کشیدن متن از عکس مایکروسافت حذف شد
رونق تولید تبلتهای بریل با ۴ سال حضور در نمایشگاه ایران ساخت