میرنیوز
به گزارش ایسنا، یکی از عوامل اصلی ایجاد بیماریهای گیاهی، باکتریها هستند و باعث آسیب به بسیاری از محصولات کشاورزی میشوند. این عوامل بیماریزای گیاهی میتوانند با ایجاد تلفات در سبزیجات، عمر نگهداری آنها را کاهش داده و به شکل معنیداری باعث زیان اقتصادی برای کشاورزان و تولیدکنندگان محصولات گیاهی شود.
در سالهای اخیر؛ استفاده بیرویه از باکتریکُشهای شیمیایی و آنتیبیوتیکها برای کنترل بیماریهای گیاهی باعث ایجاد مقاومت در باکتریهای بیماریزا شده است. به همین دلیل یافتن ترکیباتی با منشاء طبیعی، به عنوان رویکردی اثربخش و بیخطر، برای جلوگیری از رشد باکتریها و بهبود ماندگاری مواد غذایی مورد توجه قرار گرفته است. عصارههای گیاهی به دلیل دارا بودن ترکیبات ضد میکروبی، پتانسیل بالایی برای استفاده به عنوان نگهدارنده طبیعی دارند و میتوانند برای کنترل پوسیدگی و افزایش عمر انبارداری محصولات گیاهی استفاده شوند.
گیاهانی مانند اناریجه، آویشن شیرازی و مریم گلی، به دلیل داشتن برخی از این ترکیبات خاص، ممکن است بتوانند از این آسیبها به محصولات گیاهی جلوگیری کنند. بر همین اساس پژوهشگران دانشگاه فردوسی مشهد، با انجام یک مطالعه و استفاده همزمان از این عصارهها، خاصیت ضد باکتریایی آنها را در مهار دو باکتری ایجاد کننده پوسیدگی گیاهی (Pectobacterium carotovorum و Pseudomonas aeruginosa) بررسی کردند.
این مطالعه به صورت آزمایشگاهی انجام شد و پس از جمعآوری سه گیاه آویشن شیرازی، مریم گلی بنفش و اناریجه، در آزمایشگاه از آنها عصارهگیری انجام شد. پژوهشگران برای بررسی اثرات ضد باکتریایی این گیاهان، باکتریها را در آزمایشگاه کشت دادند و با اضافه کردن عصارههای گیاهی در محیط کشت باکتریها، اثر ضد باکتری این گیاهان مورد بررسی قرار گرفت.
بررسیهای این مطالعه نشان داد که در مجموع عصاره آویشن شیرازی، خاصیت ضد باکتریایی قویتری نسبت به عصاره مریم گلی بنفش و اناریجه دارد و باکتری «پکتوباکتریوم» نسبت به باکتری «سودوموناس» حساسیت بیشتری به عصاره آویشن شیرازی داشت. همچنین مشخص شد که استفاده همزمان از عصاره مریم گلی بنفش و اناریجه نتایج بهتری نسبت به سایر عصارههای ترکیبی دارد.
پژوهشگران این تحقیق میگویند: با در نظر گرفتن این واقعیت که استفاده از ترکیبات آنتی بیوتیکی شیمیایی، اثرات مضری برای سلامت غذا داشته و باعث بروز مشکلاتی مانند ظهور سویههای باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک میشود؛ به همین دلیل کاربرد عصاره گیاهان دارویی، میتواند رویکرد مناسب، مقرون به صرفه و بیخطری برای کنترل فعالیتهای میکروبی در حوزه صنایع غذایی باشد.
در انجام این تحقیق لیلا بندیان و محمد مقدم؛ پژوهشگران گروه علوم باغبانی، به همراه معصومه بحرینی؛ استادیار گروه زیست شناسی دانشگاه فردوسی مشهد، مشارکت داشتند.
یافتههای این مطالعه، به صورت مقاله علمی با عنوان «بررسی اثر ضد باکتریایی و خاصیت سینرژیستی عصاره اتانولی آویشن شیرازی، مریم گلی بنفش و اناریجه بر باکتریهای عامل پوسیدگی سبزیجات» در مجله میکروبشناسی مواد غذایی منتشر شده است.
انتهای پیام
منبع : خبرگزاری ایسنا
نخستین کلوز آپ از ستاره درحال مرگ در کهکشان همسایه ثبت شد
مهلت درخواست رشتههای تحصیلی در حوزههای استانی تمدید شد
این مُسکنها خطر خونریزی داخلی را افزایش میدهند
مهاجرت ۲۵ درصد اساتید؛ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی
وزارت بهداشت طب سنتی و مکمل را به رسمیت میشناسد
باید هزینه سلامت را با سبک زندگی سالم پایین بیاوریم
حسگر محققان ایرانی محیط آبزیان را ایمن نگه میدارد
عامل مهم ابتلا به تب دنگی در جهان
هزینه درمان ۸۰۰ هزار مصدوم ترافیکی روی دست نظام سلامت!
مهاجرت ۲۵ درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
مهاجرت ۲۵درصد اساتید/ تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی اساتید
اظهارات وزیر علوم درباره انتصابات و آمار دانشجویان اخراجی و تعلیقی
سه فاکتور خطر سکته مغزی/ آسانترین راهکار کاهش استرس و اضطراب
قدیانی: دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
دانشجویان بسیجی باید پرچمدار مراکز تحقیقاتی باشند
نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه برای کاهش شکایت کاربران بررسی شد
همکاری دانشگاههای شهیدبهشتی و شریف در حوزه هوش مصنوعی و رباتیک
مشکلات رزیدنتها بررسی و رفع خواهد شد
شرایط پذیرش دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه شریف اعلام شد
ثبتنام دانشجویان استعداد درخشان در دانشگاه علم و صنعت تمدید شد
نوجوانان استرالیایی در آستانه محدودیت استفاده از شبکههای اجتماعی
ظفرقندی: موافق درمان رایگان سالمندان نیستم
افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با مونوکسید کربن در سال جاری
هر ایرانی صاحب شناسنامه سبک زندگی میشود
رشد تعداد مشترکین و ضریب نفوذ خدمات ارتباطی
آغاز ثبت نام وام شهریه دانشجویان از امروز
افزایش ۲۰ درصدی مسمومیت با مونوکسید کربن در سال جاری/ کاهش ۱۴ درصدی فوتیها
برخی داروهای دیابت می توانند آسم را مهار کنند
ایران میتواند الگوی ادغام طب سنتی و مکمل در منطقه باشد
گسترش همکاری علمی بین دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و شریف