میرنیوز

چالش‌های معرفتی و کارآفرینی در رشته‌های الهیات

 چالش‌های معرفتی و کارآفرینی در رشته‌های الهیات 2023-09-25T14:02:21+03:30

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم سیدمجید نبوی دانش‌آموخته دکتری الهیات گروه قرآن و حدیث طی یادداشتی به چالش‌های معرفتی و کارآفرینی در رشته‌ علوم قرآن و حدیث پرداخت. وی معتقد است سرفصل‌های آموزشی رشته علوم قرآن و حدیث (و مطالعات دینی) با نیازهای معرفتی و نیازهای بازار کار تطبیق ندارد. این متن را در ادامه می‌خوانیم:

پرده اول بحث: رشته علوم قرآن و حدیث، رشته‌ای است که به صورت عمده دانشجویانی را جذب خود می‌کند که علاقه به علوم و معارف عترت دارند. این امر بسیاری طبیعی و اتفاقاً مبتنی بر نیاز فطری هر فرد مؤمنی است؛ منتها معمولاً این دست دانشجویان به اقتضای سن خود شاید تصوری از آینده شغلی خود نداشته باشند و لذا هر اندازه بر سنّ آنها اضافه می‌شود،‌ نیازمندی‌های مادی و اقتصادی هم سراغ آنها می‌آید. در چنین عرصه‌ای است که شاهدیم دانشجویان دچار اضطراب می‌شوند و تعداد بالایی از آنها از ادامه تحصیل منصرف شده و به رشته‌های درآمدزا گرایش می‌یابند.

اما سؤال اینجاست که آیا متولیان امر به این مسئله توجه دارند یا خیر؟ آیا آنها در وهله اول توانسته‌اند چشم‌اندازی از آینده این رشته به دانشجویان ارائه دهند و در وهله بعد به فکر زمینه‌سازی برای ایجاد شغل این دانشجویان باشند؟ دانشجویانی که با نیاز فطری خود و عمدتاً در سن کم وارد این رشته می‌شوند، امانت‌های گرانقیمتی هستند که باید با تدابیر لازم به فکر آینده شغلی‌های آنها نیز بود که در ادامه این یادداشت به برخی نکات کاربردی اشاره می‌شود.

اما پرده دوم بحث: یکی دیگر از دلایل کمبود شغل برای دانش‌آموخته‌های رشته علوم قرآن و حدیث: عدم تطابق آموزش‌های درسی با نیازهای جامعه و نیازهای بازار کار است. در حال حاضر، سرفصل و محتوای آموزشی رشته علوم قرآن و حدیث به صورت عمده بر روی مباحث نظری و تاریخی و غیرکاربردی متمرکز است، در حالی که جامعه و بازار کار اصلاً به این آموزش‌های تاریخی و غیرکاربردی نیاز ندارد. همچنین در این رشته، هیچ گونه مهارت‌های کاربردی که منجر به شغل شود، آموزش داده نمی‌شود. البته لازم به ذکر است که مسئله عدم تطابق آموزش با نیازهای جامعه و بازار کار یک مشکل اساسی در بسیاری از رشته‌های تحصیلی است که یکی از بزرگ‌ترین ظلم‌ها نسبت به دانشجویان است و در جای خود به طورکامل و جامع باید بحث شود؛ اما این مشکل در رشته علوم قرآن و حدیث و رشته‌های معارفی بیشتر است. این موضوع نشان‌دهنده ضرورت تغییر هرچه سریع‌تر در سرفصل‌ها و محتوای آموزشی این رشته به منظور تناسب بیشتر با نیازهای جامعه و بازار کار است. البته ذکر این نکته ضروری است که منظور نگارنده حذف کلی مباحث علوم قرآن و حدیث نیست بلکه می‌توان مجموعه این دروس را به نیمی از واحدهای رشته تقلیل داد و نیم دیگری از آن را بر اساس نیازهای جامعه طراحی کرد و مهارت های مفیدتر و بهتری در سرفصل‌ها گنجاند.

در ادامه به توضیح بیشتر این موضوع(عدم تطابق محتوا با نیازهای بازار کار) پرداخته می‌شود:

ضرورت نگاه معرفتی و کارآفرینی

 به نظر می رسد ابتدا باید نیازهای جامعه را در حوزه علوم قرآن و حدیث احصاء کرد، سپس بر اساس آن دروسی را طراحی کرد. طراحی دروس نباید بدون توجه به جامعه و نیازهای آن باشد؛ در کنار نیازهای ایمانی، معرفتی و نیازهای روحی که با منبع نورانی قرآن و وحی فراهم می‌شود، باید به فکر بازار کار هم بود. برای تأمین شغل و ایجاد فرصت‌های شغلی برای فارغ‌التحصیلان، آموزش مهارت‌های عملی و کاربردی لازم است. برنامه‌های درسی می‌توانند با اضافه کردن درس‌ها و موادی که به توسعه مهارت‌های کاربردی مرتبط با حوزه قرآن و حدیث کمک می‌کنند، ارتقاء یابند. درباره مهارت‌های کاربردی برای دانشجویان علوم قرآن و حدیث باید بسیار اندیشید تا موارد خوب و و مناسبی را برای آن پیدا کرد که خود این کار یک پروژه بزرگی است؛ اما برای مثال برخی از مهارت‌ها و دانش‌های کاربردی نظیر آموزشِ پژوهش و انواع روش‌های تحقیق، مهارت‌های نگارشی، مهارت روش تدریس و مهارت یادداشت‌نویسی برای خبرگزاری‌ها و مهارت‌های کامپیوتری و دیجیتالی، انوع روش‌های تحلیل داده‌ها، و مهارت‌های ارتباطی و تیمی، مهارت ترجمه متون و غیره را که کمی کاربردی‌تر هستند، می‌توان در برنامه‌های آموزشی قرار داد؛ البته می‌توان اذعان داشت این رشته نتوانسته نیازهای معرفتی دانشجو را فراهم کند.بسیاری از دوستانی که با رویکرد معرفتی وارد این رشته می‌شوند، ناراضی‌اند، چرا که آن معارفی را که به دنبال آن بودند، در این رشته نیافتند. این امر هم نشان می‌دهد در طراحی رشته به نیازهای معرفتی هم توجه کافی نشده است که البته درجای خود و در یادداشتی دیگر بررسی خواهد شد.

تغییرات در نیازهای جامعه
در گذشته اگر یک آیه یا یک حدیث خوانده می‌شد یا یک اطلاعات کوتاهی درباره یک مبحث دینی ارائه می‌شد؛ هم گوینده و هم شنونده به آن اکتفا می‌کرد، اما امروزه نیازهای جامعه به محتوای آموزشی در حوزه‌های مختلف دینی و اخلاقی تغییر کرده است. افرادی که به دنبال محتواهای دینی و ارتقای اخلاق و ارزش‌های دینی در زندگی روزمره هستند، محتواهای خلاق و دارای نوآوری را می‌خواهند. بنابراین باید به تولیدمحتواهای غنی‌تر از گذشته فکر کرد. البته منظور از محتوای دینی مراسم‌ها و مناسک نیست.

به طور کلی باید گفت که انواع مهارت‌های ارائه محتوای دینی به شکل‌های متنوع مثل بستر رسانه‌های اجتماعی، خبرگزاری‌ها و وب‌سایت‌ها و غیره و نیز ارتقای فهم عمومی از مفاهیم پایه‌ای و اصولی و مهم طبق قرآن و روایات عترت، نیازهایی هستند که در آموزش و سرفصل‌های وزارت علوم در رشته علوم قرآن و حدیث توجه کافی نشده است.

* ارزیابی و بازخورد مداوم: برای بهبود مستمر آموزش در رشته علوم قرآن و حدیث، نیاز است تا فرایند ارزیابی و بازخورد مداوم در نظر گرفته شود. این ارزیابی می‌تواند شامل بازخورد از دانشجویان، فارغ‌التحصیلان و غیره باشد و براساس آن اقداماتی برای بهبود کیفیت آموزش انجام شود.

* ارائه تحقیقات و پژوهش‌های متناسب با نیازهای جامعه: تحقیقات و پژوهش‌های آکادمیک متناسب بانیازهای جامعه در حوزه قرآن و حدیث می‌تواند به ارتقای آموزش و اصلاح تطابق سرفصل‌های درسی با نیازهای جامعه و بازار کار کمک کند. تحقیقات و پژوهش‌ها می‌توانند به شناخت بهتر نیازها و مشکلات موجود و ارائه راهکارهای عملی و کاربردی منجر شوند.

* همکاری با دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی بین‌المللی: برقراری همکاری با دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی بین‌المللی می‌تواند امکان دسترسی به تجربیات و دانش‌های جدید را فراهم کند و تطابق آموزش با نیازهای جهانی را بهبود بخشد.

* ضرورت توجه به فناوری اطلاعات و تکنولوژی: تغییرات سریع تکنولوژی در دنیای امروز نیاز به ارتقای مهارت‌های دیجیتالی و استفاده از ابزارهای مدرن در آموزش، تحقیق و غیره را دارد؛ اما توجهی به این مسائل در سرفصل‌های آموزشی نشده است. فارغ‌التحصیلان رشته علوم قرآن و حدیث باید توانایی استفاده از ابزار جدید و تکنولوژی جدید را داشته باشند. برای ایجاد تطابق بیشتر، می‌توان برنامه‌های درسی را به نحوی تنظیم کرد که آموزش تکنولوژی‌های جدید در آنها جایگاه خود را داشته باشد.

* ترویج کارآفرینی: تشویق و آموزش دانشجویان به کارآفرینی و ایجاد کسب و کارهای مرتبط با قرآن و حدیث می‌تواند به کاهش کمبود شغل در این رشته کمک کند. دانشگاه‌ها و مؤسسات مذهبی می‌توانند دوره‌هایی را برای آموزش مهارت‌های کارآفرینی و مدیریت کسب و کار مرتبط، برگزار کنند.

* نیاز به توسعه مهارت‌های ارتباطی و تیمی در موضوعات مربوط به قرآن و حدیث: در بازار کار امروز، مهارت‌های ارتباطی و توانایی کار در تیم‌های کاری بسیار اهمیت دارند. فارغ‌التحصیلان رشته علوم قرآن و حدیث باید بتوانند به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنند و در تیم‌های کاری به عنوان عضو مؤثر شرکت کنند. آموزش مهارت‌های ارتباطی و کار تیمی در برنامه‌های درسی این رشته می‌تواند به ایجاد تطابق بیشتر کمک کند.

با توجه به مسائل مطرح شده، اصلاح برنامه‌های درسی، ایجاد فرصت‌های کارآفرینی و ارتقای مهارت‌های کاربردی می‌تواند به بهبود وضعیت شغلی فارغ‌التحصیلان این رشته کمک کند برای تأکید می‌گوییم ابتدا باید انواع نیازهای جامعه مثل نیاز شغلی، معرفتی و غیره استخراج شود، سپس بر اساس آن برنامه‌ریزی و طراحی درس کرد.

به طور کلی می‌توان گفت:

بنابراین بازنگری جدی در سرفصل‌ها و محتوای آموزشی این رشته برای هماهنگ‌سازی با نیازهای عصر حاضر، اجتناب‌ناپذیر است. این امر مستلزم همکاری دانشگاه‌ها، وزارت علوم و صاحب‌نظران حوزه‌های مختلف است.در نهایت، ترکیب این راهکارها و تلاش مشترک از سوی دانشگاه‌ها، اساتید، دانشجویان و افراد مرتبط و مسئول، می‌تواند به بهبود تطابق آموزش در رشته قرآن و حدیث با نیازهای جامعه و بازار کار منجر شود.

انتهای‌پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

آیا آمارهای فروش غیر رسمی در نمایشگاه کتاب واقعی است؟

 آیا آمارهای فروش غیر رسمی در نمایشگاه کتاب واقعی است؟
2024-05-19T22:58:52+03:30
سخنگوی نمایشگاه کتاب تهران هر روز بخشی از آمار فروش را به درگاه‌های غیررسمی و کارت به کارت مرتبط می‌‌کند،‌ اما این آمار چگونه احصا می‌شود؟

«مرد ابدی» در کمتر از یک هفته پس از انتشار به چاپ دوم رسید

 «مرد ابدی» در کمتر از یک هفته پس از انتشار به چاپ دوم رسید
2024-05-19T22:58:52+03:30
«مرد ابدی» نوشته معصومه سپهری از جمله کتاب‌های پرفروش نمایشگاه کتاب تهران در کمتر از یک هفته به چاپ دوم رسید.

یکی از راهکارهای امام رضا (ع) برای جذب مردم به دین

 یکی از راهکارهای امام رضا (ع) برای جذب مردم به دین
2024-05-19T22:58:52+03:30
حوزه‌های علمیه و مراکز علمی و دانشگاهی تا زمانی که در عرصه معارف دین احساس نکنند باید به سمت رسانه بیایند، مردم به تعبیر امام رضا (ع) با زیبایی کلام اهل بیت...

روایت­‌هایی از کرامات «فاطمه شهر قم»

 روایت­‌هایی از کرامات «فاطمه شهر قم»
2024-05-19T22:58:51+03:30
کتاب «فاطمۀ شهر قم»، شامل ۲۰ روایت داستانی از ۲۰ کرامت حضرت معصومه(س) است که هرکدامشان هم به ماجرایی از گره­‌گشایی­‌های حضرت از کار زائر...

معتمدی: ذائقه سازی هنری را با کاشان می‌توان آغاز کرد‌

 معتمدی: ذائقه سازی هنری را با کاشان می‌توان آغاز کرد‌
2024-05-19T22:58:51+03:30
محمد معتمدی خواننده و فعال موسیقی، ضمن قدردانی از وزارت فرهنگ و شورای انقلاب فرهنگی برای تدوین سند‌ ملی موسیقی، بر آغاز ذائقه سازی هنری از کاشان تاکید کرد.

هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار برگزیدگان خود را معرفی کرد

 هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار برگزیدگان خود را معرفی کرد
2024-05-19T22:58:50+03:30
مراسم اختتامیه هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار شامگاه ۲۸ اردیبهشت در تالار فخرالدین اسعد گرگانی در شهر گرگان برگزار و برگزیدگان این دوره از جشنواره معرفی شدند.

چند نکته به‌بهانه ساخت سریالی درباره شهید طهرانی‌مقدم

 چند نکته به‌بهانه ساخت سریالی درباره شهید طهرانی‌مقدم
2024-05-19T22:58:50+03:30
کتاب «مرد ابدی» با استقبال کم‌نظیر مخاطبان در نمایشگاه کتاب مواجه شد و توانست به چاپ دوم برسد، در عین حال خبری درباره ساخت سریالی با اقتباس از این...

۳ ناشر کودک بیشترین آمار فروش را به خود اختصاص دادند

 ۳ ناشر کودک بیشترین آمار فروش را به خود اختصاص دادند
2024-05-19T22:58:49+03:30
سخنگوی نمایشگاه کتاب تهران در آخرین نشست خبری خود در پاسخ به پرسش تسنیم، بیشترین آمار فروش را متوجه ۳ ناشر سرشناس حوزه کودک و نوجوان دانست.

بسته پیشنهادی متوقف شد؟/ ادامه بدقولی‌های کنداکتوری تلویزیون

 بسته پیشنهادی متوقف شد؟/ ادامه بدقولی‌های کنداکتوری تلویزیون
2024-05-19T22:58:49+03:30
عدم پخش «بسته پیشنهادی» تلویزیون یک بحث است و عدم اطلاع‌رسانی تلویزیون بحثی دیگر؛ مدتی است درباره بدقولی‌های کنداکتوری تلویزیون چه در بحث برنامه و...

عرب‌زبان‌ها کدام یک از سریال‌های ایرانی را بیشتر می‌بینند؟

 عرب‌زبان‌ها کدام یک از سریال‌های ایرانی را بیشتر می‌بینند؟
2024-05-19T22:58:49+03:30
کانال آی‌فیلم عربی در راستای تعامل بیشتر با بینندگان و تحقق خواسته‌هایشان به تازگی اقدام به انجام نظر سنجی از آنها کرده تا به مخاطب‌شناسی که اصل مهمی در سنج...

اجرای سمفونی فلک الافلاک در روز ملی لرستان

 اجرای سمفونی فلک الافلاک در روز ملی لرستان
2024-05-19T22:58:49+03:30
سمفونی فلک الافلاک اثری از کامبیز روشن روان پس از سه سال انتظار، در روز ملی لرستان در قلعه فلک الافلاک نواخته می‌شود.

در ایستگاه پایانی جشنواره رادیو پژواک چه گذشت؟

 در ایستگاه پایانی جشنواره رادیو پژواک چه گذشت؟
2024-05-19T22:58:48+03:30
معاون صدا در جریان اختتامیه سومین دوره جشنواره بین‌المللی پژواک از بین المللی شدن جشنواره مستند رادیویی «پژواک» در دوره بعدی خبر داد.

بازگشت علمی و فرهنگی به ریل اصلی پس از پرداخت بدهی‌ها

 بازگشت علمی و فرهنگی به ریل اصلی پس از پرداخت بدهی‌ها
2024-05-19T22:58:48+03:30
مدیرعامل انتشارات علمی و فرهنگی در گفت‌وگویی با تسنیم از برنامه‌های این نشر برای ورود جدی به حوزه تولید محتوا برای گروه سنی کودک و نوجوان و بزرگسال گفت.

سونامی ترجمه بخش کودک نمایشگاه کتاب تهران را با خود برد

 سونامی ترجمه بخش کودک نمایشگاه کتاب تهران را با خود برد
2024-05-19T22:58:47+03:30
علیرضا سبحانی نسب ناشر کودک و نوجوان می‌گوید:‌ سونامی ترجمه در بازار نشر کودک نتیجه ناکارآمدی ممیزی در این حوزه است.

عادت مخصوص «حاج قاسم» در عملیات های دفاع مقدس

 عادت مخصوص «حاج قاسم» در عملیات های دفاع مقدس
2024-05-19T22:58:47+03:30
حجت‌الاسلام‌ غلامحسین بشردوست از روزهای فتح خرمشهرمی گوید: رو به روی سه‌راهی جفیر، قاسم سلیمانی، فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله را در جلوی امامزاده عباس دیدم....

رسانه‌ها حق ندارند مردم را نسبت به آینده ناامید کنند

 رسانه‌ها حق ندارند مردم را نسبت به آینده ناامید کنند
2024-05-19T22:58:47+03:30
وزیر ارشاد گفت:‌ در حوزه رسانه‌ای هیچ رسانه‌ای حق ندارد، مردم را نسبت به گذشته پرافتخار پشیمان و نسبت به آینده با شکوه در انتظارش ناامید کند.

تقابل فرضیات علمی ساحت قرآن را دچار خدشه نمی‌کند

 تقابل فرضیات علمی ساحت قرآن را دچار خدشه نمی‌کند
2024-05-19T22:58:47+03:30
رئیس دانشگاه تهران گفت: قرآن کریم به عنوان کتاب جامع، راهنمای مهم برای محققانف اساتید و علما به حساب می‌آید.

نقدها و نظرهای رهبر انقلاب درباره رمان‌های خارجی در راه

 نقدها و نظرهای رهبر انقلاب درباره رمان‌های خارجی در راه
2024-05-19T22:58:46+03:30
معاون بین‌الملل موسسه انقلاب اسلامی گفت: کتاب «رمان خوانی با شوق» شامل نقدها و نظرهای رهبر معظم انقلاب درباره رمان‌های خارجی به کوشش محمدحسن مقیسه...

ادامه سریال بدقولی‌های کنداکتوری این بار با یک سریال تکراری!

 ادامه سریال بدقولی‌های کنداکتوری این بار با یک سریال تکراری!
2024-05-19T22:58:46+03:30
«وضعیت سفید» به کارگردانی حمید نعمت‌الله قرار بود به عنوان سریال شبانه آی‌فیلم باشد که به یک باره با «هشت و نیم دقیقه» جا به جا شد.

نمایشگاه کتاب تهران چقدر موفق بود؟

 نمایشگاه کتاب تهران چقدر موفق بود؟
2024-05-19T22:58:46+03:30
سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران پس از ۱۱ روز فعالیت به کار خود پایان داد، اما این نمایشگاه چقدر موفق بود؟ چند گام رو به جلو یا چند گام رو به عقب ...

پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل

 پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل
2024-04-14T13:45:31+03:30
سازمان اوقاف و امور خیریه و بنیاد ایران‌شناسی به مناسبت حمله به اهداف رژیم غاصب صهیونیستی پیام‌های تبریک صادر کردند.

برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی

 برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی
2024-04-14T12:52:09+03:30
قصاص نفس و ماجرای بخشش، سالهاست دستمایه تولیدات سینمایی بسیاری شده‌است اما در کنار به تصویر کشیدن این مفهوم گاهی گریزی به مسائل اجتماعی دیگری هم زده می‌شد.

اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت

 اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت
2024-04-14T12:25:18+03:30
شب گذشته ایران طی حملاتی پهپادی و موشکی بخش هایی از سرزمین های اشغالی را مورد هدف قرار داد. حمله ای که در پاسخ به زدن کنسولگری ایران در سوریه بود.

«بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند

 «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند
2024-04-14T11:45:55+03:30
دو فیلم سینمایی «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» از تولیدات بنیاد سینمایی فارابی در هشتمین جشنواره فیلم بریکس مسکو روی پرده می‌روند.

بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران

 بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران
2024-04-14T11:45:54+03:30
انجمن سینمای جوانان ایران در خصوص پاسخ پهپادی و موشکی نیروهیا مسلح جمهوری اسلامی ایران به اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه سفارت جمهوری اسلامی ایران در...

آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان

 آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان
2024-04-14T11:45:54+03:30
قائم‌مقام رادیو از وضعیت رو به بهبود مسعود اسکویی گوینده، کارشناس و مجری پیشکسوت خبر داد.

هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟

 هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟
2024-04-14T11:45:53+03:30
همزمان با حملات تنبیهی و عملیات گسترده پهپادی سپاه پاسداران علیه رژیم صهیونیستی، تعدادی از هنرمندان در فضای‌مجازی به این عملیات واکنش نشان دادند.

نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی

 نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی
2024-04-14T11:05:21+03:30
آمار فروش نمایش‌های‌ تالار هنر و تماشاخانه سنگلج تا پایان روز جمعه ۲۴ فروردین ماه ۱۴۰۳ اعلام شد.

تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد

 تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد
2024-04-14T11:05:21+03:30
سریال «خط رو خط» قرار است سه روز در هفته با بازی رضا شفیعی‌جم و موضوعات مختلف روی آنتن شبکه نسیم باشد.

تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر

 تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر
2024-04-14T11:05:20+03:30
دستیار وزیر در امور شعر از تولید فصل دوم برنامه «سرزمین شعر» با ایذده‌هایی جدید و پخته‌تر خبر داد و گفت: بارخوردها نشان می‌دهد نخبگان فارسی زبان د...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)