میرنیوز

کاکاوند در محفل شعر "قرار": از ۵ سالگی با نادر ابراهیمی آشنا و عاشق چارلی‌ چاپلین شدم/ غزلیات حافظ را نگه می‌دارم اما رباعیات خیام را نه!

 کاکاوند در محفل شعر "قرار": از ۵ سالگی با نادر ابراهیمی آشنا و عاشق چارلی‌ چاپلین شدم/ غزلیات حافظ را نگه می‌دارم اما رباعیات خیام را نه! 2022-02-02T14:29:34+03:30

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نخستین جلسه از فصل جدید محفل شعر «قرار» عصر دیروز در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد. مهمان ویژه این محفل شعری «رشید کاکاوند» شاعر، مجری و نویسنده نام‌آشنای کشور بود و «عبدالله روا» نیز اجرای این جلسه را برعهده داشت.

او در ابتدای سخنان خود از علاقه‌اش به محافل ادبی گفت: در محافل ادبی که به «شب شعر» مرسوم است، موهایم را سپید کردم، چرا که از سال‌های نخستین جوانی با انجمن‌های ادبی سر و کار داشتم و یکی از تفریحات سالم من این بود که بنشینم تا جوانان شعر بخوانند و من لذت ببرم.

وی با اشاره به زادگاه خود گفت: خانواده ما دوبار در نسل پدر و پدربزرگم تبعید شدند؛ آخرین بار پدربزرگم به خراسان تبعید شد و چون در نیشابور به دنیا آمده‌ام، خراسانی محسوب می‌شوم. با این حال، اصلیت من از طرف پدری به غرب ایران برمی‌گردد و مادرم نیز کرمانج است. نیشابور خاک عجیب و غریبی دارد و انگار که در آنجا هوای فرهنگ و هنر تنفس می‌کنید. بدون شک قبر خیام، عطار و کمال‌الملک در این موضوع تأثیرگذار است، چرا که بخشی از خاطرات دوران کودکی من در محوطه آرامگاه خیام شکل گرفت.

دغدغه خیام انسانی است، پس همه با او ارتباط برقرار می‌کنند

این شاعر معاصر با اشاره به شناخته‌شده بودن خیام در جهان گفت: دقت داشته باشید که خیام به نوعی مشهورترین شاعر ما در خارج از ایران است. از زمانی که «فیتز جرالد» رباعیات خیام را به انگلیسی ترجمه کرد، او بسیار شناخته شد. تنها شاعری که بدون قید و شرط و وابستگی تاریخی و جغرافیایی در جایگاه انسان قرار گرفته و طبیعتاً مخاطب آن انسان است، خیام است. او دغدغه‌های عمومی و اندیشه‌های انسانی را روایت می‌کند و حتماً پذیرش عمومی هم پیدا می‌کند. به همین دلیل است که به هر زبانی ترجمه شود مورد استقبال قرار می‌گیرد.

چارلی چاپلین هنوز هم اسطوره زندگی من است

کاکاوند در پاسخ به سوال عبدالله روا مجری برنامه درخصوص اینکه چه عواملی او را به ادبیات علاقه‌‌مند کرد، گفت: در خانه ما موسیقی بود اما اصلا کتاب نبود؛ در منطقه جنوب شهر زندگی می‌کردیم و طبیعتا امکانات کم بود. نمی‌دانم چه شد که به کتاب و ادبیات علاقه‌مند شدم اما فکر می‌کنم چیزی درونم جوشید که از همان 4-5 سالگی به کتاب علاقه‌مند شدم. از همان بازی‌های کوچه‌ای گریزی به کتابخانه نزدیک خانه می‌زدم که متعلق به کانون پرورش فکری بود. فضای کتابخانه و برنامه‌های فرهنگی هنری که در آنجا اجرا می‌شد برایم بسیار جذاب بود و واقعا از حضور در آنجا لذت می‌بردم. در همان سال‌ها بود که برای اولین بار چارلی چاپلین را شناختم و هنوز هم در سن 50 و چند سالگی یکی از اسطوره‌های زندگی من چارلی چاپلین است.

شعر , محفل شعر قرار ,

نام نادر ابراهیمی می‌آمد، می‌گفتم: «او برای من است!»

وی اضافه کرد: اولین تلویزیون محل در خانه ما بود، خاطرم هست در آن روزها سریالی از تلویزیون به نام «سفرهای دور و دراز هامی و کامی» پخش می‌شد که نویسنده آن نادر ابراهیمی بود. برادر بزرگترم که مدرسه می‌رفت، نوشته‌های فیلم را با شوق و ذوق می‌خواند و زمانی که به اسم نادر ابراهیمی می‌رسید کلی ذوق می‌کردم و در دلم می‌گفتم: «او برای من است و می‌شناسم»، چرا که در همان کتابخانه با او آشنا شده بودم. جالب است بدانید که تیتراژ همان سریال، آهنگ مشهور محمد نوری است که می‌خواند: «ما برای پرسیدن نام گلی ناشناس....» شعر آن را نیز نادر ابراهیمی سروده بود اما روی آهنگسازی آن هنوز هم بین نادر ابراهیمی و فریدون شهبازیان دعوا است! این‌گونه بود که لحظه به لحظه به آدم‌های زندگی من که از عرصه هنر و ادبیات می‌آمدند افزوده می‌شد و آنان تبدیل به قهرمانان زندگی من می‌شدند.

این شاعر و نویسنده در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا شعرخوانی قاعده خاصی دارد یا خیر، گفت: قطعاً قاعده‌مند است، اما یک موضوع زیربنایی وجود دارد که قبل از همه مهارت‌ها باید سراغش رفت. خوب شعرخواندن و تاثیرگذاشتن بر دیگران ساده است، به این شرط که شما با آن متن ارتباط برقرار کنید و دریافت‌های متنوعی از آن داشته باشید. شما باید دریافت‌های خود را به صورت روایت بی‌دخالت به شنونده منتقل کنید. اگر برخی‌ها شعر می‌خوانند و بد از آب درمی‌آید به این دلیل است که در آن دخالت می‌کنند و احساس اضافه به آن می‌دهند.

چرا برخی‌ها خوب شعر می‌خوانند؟!

وی تأکید کرد: برای مثال تا زمانی که حرف می‌زنند، راحت نشسته‌اند اما وقتی نوبت به شعرخوانی می‌رسد، می‌ایستند، لباسشان را صاف می‌کنند و با لحنی خاص شعرخوانی را آغاز می‌کنند. جالب اینجاست که این حالت در همه مدل شعرخوانی‌ها هم تکرار می‌شود و فرقی ندارد شاهنامه می‌خواند یا شعر نیما! وقتی شعر می‌خوانم لحنم عوض نمی‌شود یعنی حتی می‌توانم در بین سخنانم شعر بخوانم، بدون آنکه صورت یا لحنم دچار تغییر شود. این موضوع به این دلیل است که من ارتباطی با شعر برقرار کرده‌ام که وقتی بدون مزاحمت آن را روایت کنم، تبدیل به یک شعرخوانی خوب می‌شود. یکی از آسیب‌های انجمن‌های ادبی لحن‌های ثابت و از پیش‌تعیین شده برای شعرخوانی است که در محافل ادبی رایج شده است. زمانی که با چنین لحنی روبه‌رو می‌شوم، اصلا انگار شعر را نمی‌شنوم!

او شعرخوانی هر شاعر را مشخصه‌ای از فردیت او دانست و بیان داشت: بنده معتقدم همان قدر که در نوشتن فردیت داریم باید در شعرخوانی هم فردیت داشته باشیم. در حقیقت، جدای از اینکه لحن هر کس متعلق به خود اوست، لحن هر کس برای هر متن هم خاص بوده و نسبت به دیگر متن‌ها متفاوت است.

غزلیات حافظ را نگه می‌دارم اما رباعیات خیام را نه!

کاکاوند درباره اینکه چه کتاب‌هایی را بیش از بقیه دوست دارد، پاسخ داد: واقعاً نمی‌توانم آن را در چند کتاب محدود، منحصر کنم و البته از دست دادن کتابی که دوستش دارم نیز خیلی برایم مهم نیست. اما اگر بخواهم چند کتاب را انتخاب کنم، حتما حافظ را نگه می‌دارم اما خیام را نگه نمی‌دارم چرا که تمام رباعیات او را در حافظه دارم. از شاعران معاصر، حتما مجموعه آثار احمد شاملو را نگه می‌دارم اما اخوان را با این که بسیار دوست دارم نگه نمی‌دارم چرا که اشعار مهم و بزرگ او را در حافظه دارم. کتاب دیگری که نگه می‌دارم، «شازده کوچولو» اگزوپری است. خدا می‌داند که چندین بار شازده کوچولو را بلند بلند خواندم و هربار که می‌خوانم عبارت‌هایش برایم جذاب است.

وی بیان داشت: دقت داشته باشید که اگزوپری خلبان نبوده است، بلکه نویسنده‌ای است که مجبور می‌شود خلبانی کند. جالب است که در خلبانی‌اش هم شاعر بوده است، چرا که در آخرین پروازم ناپدید شد، نه اثری از هواپیمایش پیدا شد و نه از خودش. خیلی‌ها گفتند که شازده کوچولو خودش بوده است؛ به آسمان رفت و دیگر برنگشت.

او در این محفل شعر تفألی هم به حافظ داشت و گفت: یکی از فضلیت‌های حافظ رایج‌بودن ان در بین ایرانیان است. من از تفأل به حافظ استقبال می‌کنم با اینکه اعتقاد چندانی به این ماجرا ندارم. بهانه خوبی برای این است که مردم با دقت حافظ گوش کنند. به غیر از این بهانه، چیز دیگری نمی‌تواند ذهن مردم ما را به متون ادبی غنی ما جلب کند.

در بخش دیگری از این جلسه، جمعی از شاعران جوان به شعرخوانی پرداختند که اشعار آنان از سوی این استاد و شاعر برجسته نقد شد.

در زیر گزارش تصویری این جلسه شعرخوانی را از نظر می‌گذرانید:

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار فرهنگی

آیا آمارهای فروش غیر رسمی در نمایشگاه کتاب واقعی است؟

 آیا آمارهای فروش غیر رسمی در نمایشگاه کتاب واقعی است؟
2024-05-19T22:58:52+03:30
سخنگوی نمایشگاه کتاب تهران هر روز بخشی از آمار فروش را به درگاه‌های غیررسمی و کارت به کارت مرتبط می‌‌کند،‌ اما این آمار چگونه احصا می‌شود؟

«مرد ابدی» در کمتر از یک هفته پس از انتشار به چاپ دوم رسید

 «مرد ابدی» در کمتر از یک هفته پس از انتشار به چاپ دوم رسید
2024-05-19T22:58:52+03:30
«مرد ابدی» نوشته معصومه سپهری از جمله کتاب‌های پرفروش نمایشگاه کتاب تهران در کمتر از یک هفته به چاپ دوم رسید.

یکی از راهکارهای امام رضا (ع) برای جذب مردم به دین

 یکی از راهکارهای امام رضا (ع) برای جذب مردم به دین
2024-05-19T22:58:52+03:30
حوزه‌های علمیه و مراکز علمی و دانشگاهی تا زمانی که در عرصه معارف دین احساس نکنند باید به سمت رسانه بیایند، مردم به تعبیر امام رضا (ع) با زیبایی کلام اهل بیت...

روایت­‌هایی از کرامات «فاطمه شهر قم»

 روایت­‌هایی از کرامات «فاطمه شهر قم»
2024-05-19T22:58:51+03:30
کتاب «فاطمۀ شهر قم»، شامل ۲۰ روایت داستانی از ۲۰ کرامت حضرت معصومه(س) است که هرکدامشان هم به ماجرایی از گره­‌گشایی­‌های حضرت از کار زائر...

معتمدی: ذائقه سازی هنری را با کاشان می‌توان آغاز کرد‌

 معتمدی: ذائقه سازی هنری را با کاشان می‌توان آغاز کرد‌
2024-05-19T22:58:51+03:30
محمد معتمدی خواننده و فعال موسیقی، ضمن قدردانی از وزارت فرهنگ و شورای انقلاب فرهنگی برای تدوین سند‌ ملی موسیقی، بر آغاز ذائقه سازی هنری از کاشان تاکید کرد.

هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار برگزیدگان خود را معرفی کرد

 هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار برگزیدگان خود را معرفی کرد
2024-05-19T22:58:50+03:30
مراسم اختتامیه هشتمین جشنواره ملی تئاتر ایثار شامگاه ۲۸ اردیبهشت در تالار فخرالدین اسعد گرگانی در شهر گرگان برگزار و برگزیدگان این دوره از جشنواره معرفی شدند.

چند نکته به‌بهانه ساخت سریالی درباره شهید طهرانی‌مقدم

 چند نکته به‌بهانه ساخت سریالی درباره شهید طهرانی‌مقدم
2024-05-19T22:58:50+03:30
کتاب «مرد ابدی» با استقبال کم‌نظیر مخاطبان در نمایشگاه کتاب مواجه شد و توانست به چاپ دوم برسد، در عین حال خبری درباره ساخت سریالی با اقتباس از این...

۳ ناشر کودک بیشترین آمار فروش را به خود اختصاص دادند

 ۳ ناشر کودک بیشترین آمار فروش را به خود اختصاص دادند
2024-05-19T22:58:49+03:30
سخنگوی نمایشگاه کتاب تهران در آخرین نشست خبری خود در پاسخ به پرسش تسنیم، بیشترین آمار فروش را متوجه ۳ ناشر سرشناس حوزه کودک و نوجوان دانست.

بسته پیشنهادی متوقف شد؟/ ادامه بدقولی‌های کنداکتوری تلویزیون

 بسته پیشنهادی متوقف شد؟/ ادامه بدقولی‌های کنداکتوری تلویزیون
2024-05-19T22:58:49+03:30
عدم پخش «بسته پیشنهادی» تلویزیون یک بحث است و عدم اطلاع‌رسانی تلویزیون بحثی دیگر؛ مدتی است درباره بدقولی‌های کنداکتوری تلویزیون چه در بحث برنامه و...

عرب‌زبان‌ها کدام یک از سریال‌های ایرانی را بیشتر می‌بینند؟

 عرب‌زبان‌ها کدام یک از سریال‌های ایرانی را بیشتر می‌بینند؟
2024-05-19T22:58:49+03:30
کانال آی‌فیلم عربی در راستای تعامل بیشتر با بینندگان و تحقق خواسته‌هایشان به تازگی اقدام به انجام نظر سنجی از آنها کرده تا به مخاطب‌شناسی که اصل مهمی در سنج...

اجرای سمفونی فلک الافلاک در روز ملی لرستان

 اجرای سمفونی فلک الافلاک در روز ملی لرستان
2024-05-19T22:58:49+03:30
سمفونی فلک الافلاک اثری از کامبیز روشن روان پس از سه سال انتظار، در روز ملی لرستان در قلعه فلک الافلاک نواخته می‌شود.

در ایستگاه پایانی جشنواره رادیو پژواک چه گذشت؟

 در ایستگاه پایانی جشنواره رادیو پژواک چه گذشت؟
2024-05-19T22:58:48+03:30
معاون صدا در جریان اختتامیه سومین دوره جشنواره بین‌المللی پژواک از بین المللی شدن جشنواره مستند رادیویی «پژواک» در دوره بعدی خبر داد.

بازگشت علمی و فرهنگی به ریل اصلی پس از پرداخت بدهی‌ها

 بازگشت علمی و فرهنگی به ریل اصلی پس از پرداخت بدهی‌ها
2024-05-19T22:58:48+03:30
مدیرعامل انتشارات علمی و فرهنگی در گفت‌وگویی با تسنیم از برنامه‌های این نشر برای ورود جدی به حوزه تولید محتوا برای گروه سنی کودک و نوجوان و بزرگسال گفت.

سونامی ترجمه بخش کودک نمایشگاه کتاب تهران را با خود برد

 سونامی ترجمه بخش کودک نمایشگاه کتاب تهران را با خود برد
2024-05-19T22:58:47+03:30
علیرضا سبحانی نسب ناشر کودک و نوجوان می‌گوید:‌ سونامی ترجمه در بازار نشر کودک نتیجه ناکارآمدی ممیزی در این حوزه است.

عادت مخصوص «حاج قاسم» در عملیات های دفاع مقدس

 عادت مخصوص «حاج قاسم» در عملیات های دفاع مقدس
2024-05-19T22:58:47+03:30
حجت‌الاسلام‌ غلامحسین بشردوست از روزهای فتح خرمشهرمی گوید: رو به روی سه‌راهی جفیر، قاسم سلیمانی، فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله را در جلوی امامزاده عباس دیدم....

رسانه‌ها حق ندارند مردم را نسبت به آینده ناامید کنند

 رسانه‌ها حق ندارند مردم را نسبت به آینده ناامید کنند
2024-05-19T22:58:47+03:30
وزیر ارشاد گفت:‌ در حوزه رسانه‌ای هیچ رسانه‌ای حق ندارد، مردم را نسبت به گذشته پرافتخار پشیمان و نسبت به آینده با شکوه در انتظارش ناامید کند.

تقابل فرضیات علمی ساحت قرآن را دچار خدشه نمی‌کند

 تقابل فرضیات علمی ساحت قرآن را دچار خدشه نمی‌کند
2024-05-19T22:58:47+03:30
رئیس دانشگاه تهران گفت: قرآن کریم به عنوان کتاب جامع، راهنمای مهم برای محققانف اساتید و علما به حساب می‌آید.

نقدها و نظرهای رهبر انقلاب درباره رمان‌های خارجی در راه

 نقدها و نظرهای رهبر انقلاب درباره رمان‌های خارجی در راه
2024-05-19T22:58:46+03:30
معاون بین‌الملل موسسه انقلاب اسلامی گفت: کتاب «رمان خوانی با شوق» شامل نقدها و نظرهای رهبر معظم انقلاب درباره رمان‌های خارجی به کوشش محمدحسن مقیسه...

ادامه سریال بدقولی‌های کنداکتوری این بار با یک سریال تکراری!

 ادامه سریال بدقولی‌های کنداکتوری این بار با یک سریال تکراری!
2024-05-19T22:58:46+03:30
«وضعیت سفید» به کارگردانی حمید نعمت‌الله قرار بود به عنوان سریال شبانه آی‌فیلم باشد که به یک باره با «هشت و نیم دقیقه» جا به جا شد.

نمایشگاه کتاب تهران چقدر موفق بود؟

 نمایشگاه کتاب تهران چقدر موفق بود؟
2024-05-19T22:58:46+03:30
سی و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران پس از ۱۱ روز فعالیت به کار خود پایان داد، اما این نمایشگاه چقدر موفق بود؟ چند گام رو به جلو یا چند گام رو به عقب ...

پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل

 پیام تبریک برخی نهادهای فرهنگی درباره موشک‌باران اسرائیل
2024-04-14T13:45:31+03:30
سازمان اوقاف و امور خیریه و بنیاد ایران‌شناسی به مناسبت حمله به اهداف رژیم غاصب صهیونیستی پیام‌های تبریک صادر کردند.

برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی

 برای «بی‌بدن» و مفهومی به نام تعارضات اجتماعی
2024-04-14T12:52:09+03:30
قصاص نفس و ماجرای بخشش، سالهاست دستمایه تولیدات سینمایی بسیاری شده‌است اما در کنار به تصویر کشیدن این مفهوم گاهی گریزی به مسائل اجتماعی دیگری هم زده می‌شد.

اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت

 اگر مقابل دشمن شل بگیریم مشکل حل می شود؟ + صوت
2024-04-14T12:25:18+03:30
شب گذشته ایران طی حملاتی پهپادی و موشکی بخش هایی از سرزمین های اشغالی را مورد هدف قرار داد. حمله ای که در پاسخ به زدن کنسولگری ایران در سوریه بود.

«بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند

 «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» مسافر مسکو شدند
2024-04-14T11:45:55+03:30
دو فیلم سینمایی «بعد از رفتن» و «روایت ناتمام سیما» از تولیدات بنیاد سینمایی فارابی در هشتمین جشنواره فیلم بریکس مسکو روی پرده می‌روند.

بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران

 بیانیه انجمن سینمای جوانان درباره پاسخ پهپادی و موشکی ایران
2024-04-14T11:45:54+03:30
انجمن سینمای جوانان ایران در خصوص پاسخ پهپادی و موشکی نیروهیا مسلح جمهوری اسلامی ایران به اقدام تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی علیه سفارت جمهوری اسلامی ایران در...

آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان

 آخرین وضعیت گوینده رادیو در بیمارستان
2024-04-14T11:45:54+03:30
قائم‌مقام رادیو از وضعیت رو به بهبود مسعود اسکویی گوینده، کارشناس و مجری پیشکسوت خبر داد.

هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟

 هنرمندان درباره «وعده صادق» چه نوشتند؟
2024-04-14T11:45:53+03:30
همزمان با حملات تنبیهی و عملیات گسترده پهپادی سپاه پاسداران علیه رژیم صهیونیستی، تعدادی از هنرمندان در فضای‌مجازی به این عملیات واکنش نشان دادند.

نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی

 نمایش‌های کودک و ایرانی رونق‌بخش سالن‌های دولتی
2024-04-14T11:05:21+03:30
آمار فروش نمایش‌های‌ تالار هنر و تماشاخانه سنگلج تا پایان روز جمعه ۲۴ فروردین ماه ۱۴۰۳ اعلام شد.

تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد

 تکلیف سریال رضا شفیعی‌جم روشن شد
2024-04-14T11:05:21+03:30
سریال «خط رو خط» قرار است سه روز در هفته با بازی رضا شفیعی‌جم و موضوعات مختلف روی آنتن شبکه نسیم باشد.

تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر

 تولید فصل دوم «سرزمین شعر» با ایده‌هایی جدید و پخته‌تر
2024-04-14T11:05:20+03:30
دستیار وزیر در امور شعر از تولید فصل دوم برنامه «سرزمین شعر» با ایذده‌هایی جدید و پخته‌تر خبر داد و گفت: بارخوردها نشان می‌دهد نخبگان فارسی زبان د...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)