میرنیوز
به گزارش خبرگزاری مهر، مجله «فارن پالیسی» در گزارشی به بررسی اظهارات اخیر محمد بن سلمان ولیعهد سعودی درباره ایران پرداخت.
در این گزارش به این سوال که «چه چیز موجب چرخش ۱۸۰ درجه ای در موضع محمد بن سلمان در برابر ایران شده است» آمده است: یک عامل از بقیه مهمتر است و آن این است که نشانه های فزاینده ای وجود دارد از اینکه ایالات متحده بطور جدی در اندیشه انتقال تمرکز خود از خاورمیانه است. در اینجا آنچه آمریکا انجام نمی دهد مهم است: اینکه مثل گذشته پیوسته به شرکای امنیتی اش اطمینان دهد که هر رفتار بی پروایانه ای هم داشته باشند، از پشتیبانی بی قید و شرط واشنگتن برخوردار خواهند بود.
در ادامه مطلب اینطور ادعا می شود که کناره گیری واشنگتن از درگیرشدن در کشمکش ها و درگیری های شرکای خاورمیانه ای، قدرت های منطقه را وادار کرده تا به سراغ ظرفیت دیپلماتیک خود بروند. برخلاف پیش بینی های بدبینانه ساختار سیاست خارجی آمریکا، با آغاز روند خروج نظامی آمریکا از منطقه، نه تنها آشوب و آشفتگی ایجاد نشد بلکه دیپلماسی منطقه ای هم فعال شده است.
فارن پالیسی با استناد به برخی گزارش ها می نویسد: از ماه ژانویه، دست کم پنج نشست میان ایران و کشورهای منطقه برگزار شده که در آنها علاوه بر عربستان، نمایندگانی از امارات، اردن و مصر هم شرکت داشته اند. در این گفتگوها که بر جنگ یمن تمرکز داشته، همچنین اوضاع سوریه و لبنان هم بررسی شده است.
این گزارش در ادامه می افزاید: البته هنوز هم احتمال ناکامی این گفتگوها برای پل زدن میان اختلافات ایران و دشمنان عرب وجود دارد اما چند فاکتور نشان می دهد که این گفتگوها، درونمایه لازم برای تغییر افق روابط سعودی با ایران و فراتر از آن، اوضاع کلی امنیتی منطقه را در خود دارد. این واقعیت که این گفتگوها با شرکت چندین قدرت منطقه ای برگزار شده، نشان می دهد که بیشتر شبیه یک گفتگوی منطقه ای است که بسیار هم ضرورت دارد و نه یک گفتگوی دوجانبه برای خنثی کردن تنش ها.
خاورمیانه به شکل غریبی غیرنهادینه است به این معنی که فاقد یک سازمان دربرگیرنده منطقه ای یا مجمعی است که بتواند یک گفتگوی چندجانبه را کلید زده و ساماندهی کند تا تنش ها کاهش یابد و گزینه هایی برای آرام سازی و مدیریت بی اعتمادی فراهم آید.
فارن پالسی ادامه می دهد: دومین عامل خوشبینی آن است که این گفتگوهای اولیه، ظاهرا به ابتکار خود قدرت های منطقه ای آغاز و هدایت شده یعنی قدرتهای خارج منطقه آنها را تحمیل یا هدایت نمی کنند. رهبری و قیمومیت منطقه ای این فرایند، شرطی اساسی در موفقیت و تداوم آن است. البته معنی اش این نیست که آمریکا هیچ نقشی در این فرایند نداشته که بی گمان داشته است.
در واقع، خاورمیانه از آن جهت برای دولت بایدن یک اولویت است که بتواند راههایی را برای کاهش حضورش در آنجا پیدا کند. این است که ناگهان، دیپلماسی به گزینه ارجح شرکای امنیتی آمریکا در خاورمیانه تبدیل شد.
این گزارش می افزاید: دولت ترامپ با ترور سردار قاسم سلیمانی، گفتگوهای ایران و عربستان را هم کشت. دولت وی خود را به رویارویی با ایران متعهد کرده بود و سعودی ها هم خود را با «رد هرگونه دیپلماسی میان عربستان و ایران» سازگار کردند.
پس درسی که واشنگتن باید بگیرد هم روشن است: اگر آمریکا از نظر نظامی، یک گام به عقب بردارد، شرکای منطقه ای اش هم ترغیب می شوند که در عرصه دیپلماتیک، یک گام به جلو بردارند.
نهایت آنکه به ادعای پارسی، این وظیفه بر دوش خود قدرتهای منطقه ای است که این گفتگوها را به موفقیت برسانند و این یک بازی برد- برد برای آمریکا و برای خاورمیانه است.
منبع : خبرگزاری مهر
چین: تنشها در کرهجنوبی موضوعی داخلی است
آشنایی با جانشین احتمالی «اولاف شولتز»؛ دوست ترامپ از آلمان میآید؟
ادعاهای واهی بلینکن درباره تحرکات تروریستها در سوریه
زاخارووا: «لاوروف» در نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا شرکت میکند
بلینکن: با پول یا مهمات، اوکراین باید نیروهای بیشتری را بسیج کند
دهها زخمی در حمله پهپادهای صهیونیستی به سوی آوارگان فلسطینی در غزه
بیانیه «سنتکام» در حمایت از تروریستهای مهاجم به سوریه
پاشینیان: فقط امضای معاهده صلح با باکو باقی مانده است
روته: روسیه به خاطر سلاح از برنامه تسلیحاتی کره شمالی حمایت میکند
تمدید معافیت عراق برای واردات برق از ایران توسط آمریکا
هلاکت دستکم ۳۰۰ تروریست در حملات ارتش سوریه
اذعان اشغالگران به هدف قراردادن محل حضور اسرای صهیونیست در غزه
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: ایران دشمن اصلی ماست
درخواست روسیه برای برگزاری نشست شورای امنیت درباره «اتکمز» آمریکایی
وزیر جدید ارتش آمریکا معرفی شد/ انتصاب نماینده «ترامپ» در امور اسیران صهیونیست در غزه
قماطی: مقاومت میتواند با موشکهای دوربرد و کوتاهبرد به میدان نبرد بازگردد
تعطیلی دفاتر الجزیره در سرزمینهای اشغالی ۲ ماه دیگر تمدید شد
شلیک کشتی روسی به سمت بالگرد ارتش آلمان
۱۷ شهید و دهها زخمی در حمله صهیونیستها به چادرهای آوارگان فلسطینی در غزه
پارلمان کرهجنوبی طرح استیضاح رئیسجمهور را ارائه کرد؛ مخالفت حزب حاکم
برکناری قریبالوقوع یکی دیگر از فرماندهان صهیونیست
پوتین: امیدواریم توافقنامه راهبردی جامع روسیه- ایران در سفر آتی «پزشکیان» به امضا برسد
تمام پروازها به «تلآویو» متوقف شد
رسانه آمریکایی: اسرائیل به دنبال استفاده از توافق با لبنان برای احیای مذاکرات با حماس است
سازمان ملل متحد: تماس با همه طرفها برای آتشبس در غزه جریان دارد
چهار هزار و ۶۳۷ عملیات حزب الله در طی ۴۱۷ روز علیه اسرائیل
بده بستان نتانیاهو و ماکرون در آتشبس لبنان فاش شد
آمریکا علت عدم عقب نشینی فوری اسرائیل از خاک لبنان را اعلام کرد
عراق: آتش بس در لبنان ما را از یک جنگ گسترده دور کرد
روحی فتوحی جانشین موقت عباس شد